Přeskočit na hlavní obsah

Loučení s květnem

 Posledních pár dní to mám v práci tak trochu náročnější. Nové vedení nám všem totálně rozhodilo směny, takže prakticky každý den vstávám do práce jinak - jednou v šest, další den ve tři, další den zase v šest... Nejsem s tím vůbec spokojená, s kolegyní jsme se to snažily zástupci ředitele vysvětlit, že tohle je prostě hrozně náročné, nejen kvůli tomu vstávání, to by ještě šlo, ale jaksi se cítím úplně vyšťavněná. 

Nejhorší je, když se dostanu domů až po páté hodině večer, bydlím na vesnici, obchody tu máme dva, ale jeden má otevřeno do půl páté, druhý do pěti, no prostě sranda. A ve dny, kdy si stihnu nakoupit po práci, zase není pečivo - tak se snažím alespoň do obchodu ráno sjet pro pečivo, pokud to stíhám, ale to taky není vždy... 

Včera jsem po delší době stihla si v týdnu zajet na otočku do města, v supermarketu pečivo samozřejmě bylo i později, takže paráda. Ale zase oceňuju to, že díky většímu množství práce nestíhám přemýšlet nad hloupostmi a netrápí mě žádné špatné a pochmurné myšlenky. Práce je pro mě fakt lékem na úplně každou bolístku. 

Snažím se užívat si maličkostí všedního dne. Tři dny v kuse se teď budím dřív, ještě než zazvoní budíček. To už se mi nepodaří znovu usnout, takže chvíli ještě ležím, ťukám do mobilu, a pak už stejně vstanu a vařím si kávu. Někdy vstanu i o hodinu dříve. A jak je to fajn, nemuset pít kávu ve spěchu, v klidu se nasnídat, udělat si prostě takovou ranní pohodičku.

Každé ráno se snažím dodržovat stejný rituál. Káva, venčení Žofky, hygiena, a během toho chystání do práce. A pak se doma nudím, a vyrazím na autobus dřív. Někdy si zajdu i o jednu zastávku dál. A při tom mě hrozně baví koukat kolem sebe, a tak fotím, co  mě zaujme. Počasí je teď i u nás na horách parádní - jen je bohužel fakt, že zase budou asi sucha, protože za celý květen pršelo tak možná čtyři dny? Z toho tři byly minimálně o víkendu. 

Jsem zvědavá, jaký bude červen!



Ranní pohled na východ sluníčka a hory v pozadí. Louka byla ze včerejšího dne čerstvě posekaná - také tak milujete vůni čerstvě posekané trávy? I když jsem alergik, tak tato vůně je prostě okouzlující!



Naproti autobusové zastávky, kudy jdu do práce, se nachází tento podivný kamenný domeček. Pozemek je jinak zcela prázdný, i podle fotek jde vidět, že je zarostlý a zanedbaný. Tak nějak mi to evokuje to, že by se mohlo jednat o nějaký sklípek, či malý sklad? Ale uvnitř byla jen hromada harampádí. Zvláštní stavba...




Doufám, že se nemýlím, když uvádím, že tento krásný keř s kulatým okvětím je kalina obecná. Když jsem totiž zadala název do vyhledavače, tak mi vyjely jen bíle kvetoucí varianty rostliny. Tato květina je takovou pěknou klasikou, vídám ji teď v plném květu u nás v obci skoro všude. Za mě je to moc pěkná ozdoba zahrádek a okolí!


Tento shluk malých bílých rostlinek se vyskytuje hojně u potoka. Poradí mi někdo z Vás název? 


Musela jsem chvíli čekat, než na mě slimák vystrčil své růžky, ale zadařilo se! Slimáci ani šneci mi nevadí, v trávě mě spíš vyleká had, a moc kamarádka nejsem ani se žábami! 



Další zástupce z čeledi hlemýžďovitých, tentokrát s domečkem, ale bohužel mi růžky nechtěl tentokrát ukázat. Ani nevím, jestli v domečku opravdu někdo přebýval, nebo zda je ulita prázdná...?


Když jsem včera po páté hodině večer vyrazila z autobusu, málem mě trefil šlak, když jsem na chodníku uviděla živého slepýše. No, popravdě, had vypadal neškodně, nezdálo se, že by si mě chtěl dát k večeři, takže jsem narychlo cvakla jednu povedenou fotku, než se pomalu odsunul pryč.

Zajímavostí je, že slepýš přes svůj název vůbec není slepý - na očích má mrkací víčka, a vidí poměrně dobře. A jedovatý není - mimochodem podle zoologie nepatří mezi hady, nýbrž mezi ještěry. To jsou věci, co? 

Když člověk kouká kolem sebe, pořád narazí na dost pěkných věcí, maličkostí, které mu zpříjemní den. Zítra mi začíná jednodenní mini dovolená, tak už se nemůžu dočkat, až se pořádně zrelaxuju!

Přeji Vám hezký začátek června a méně hektické pracovní či studijní dny, než prožívám já. Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný sluníčkový den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Jako vždycky nádherný fotky a hrozně se mi líbí , že každou procházku využiješ na maximum .

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné fotky. Jinak slimáky nesnáším, přijdou mi odporní, hlemýždi s domečkem mi nevadí.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Eliss, přeju Ti klidnější červen, ať si taky odpočineš třeba na dovolené ! Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. slepýš je úplně neškodný :) když ho potkáme na procházce s pejskem, tak ho dáme pryč z cesty, aby ho něco nepřejelo :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vstávání by mě asi zničilo, obdivuji, že klidně vstaneš i o hoďku dřív. Alespoň krátkou dovču si zasloužíš, odpočinek je nutný. Nafotila jsi parádní fotky. Užij si klidný víkend, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Není nad dobrou kávu hned po probuzení.

    OdpovědětVymazat
  7. Pekny fitky pozdnebjarni prirody...Mimochodem prvni moje stace po skole byla keramicka vvHorni Brize u Plzne, kde se delalo od 5.40do14.10...Autobus mi jelv 5.05, vstaval jsem ve 4..30...To vstavani bylonjakobrana klackem....

    OdpovědětVymazat
  8. Přeji pohodový prodloužený víkend a hlavně rychlé "utřepání" směn, protože tohle střídání každý den jinak musí být strašná zátěž na organismus. Fotky se povedly. Slepýše jsem neviděla v přírodě, ani nepamatuji, zato žabek tu máme požehnaně.

    OdpovědětVymazat
  9. To mě mrzí, že máš tak nepravidelnou pracovní dobu :( snad se to dá brzy do pořádku. Také ráda vstávám dřív, udělám si v klidu snídani, hygienu, prostě pohoda :) Moc hezké fotky! Kalinu jsem fotila o víkendu :D to je náhoda :) to jsi měla štěstí, že slimák zrovna vytáhl růžky. Slepýše jsem měla před pár dny v ruce, ale byl bohužel mrtvý. Živého bych do ruky nevzala. Myslím, že se jedná o rožec rolní :) Měj se krásně! Užij si dovolenou a odpočívej <3

    OdpovědětVymazat
  10. Přeji ti, ať se ty hektické dny zlepší. Jinak seš odvážná, že si toho slepýše vyfotila! :) To se musí ocenit. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js