Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 295 Hrob pro mého manžela

 Autor: Catherine Steadmanová

Žánr: Psychologický, Thriller

Mé hodnocení: 50%

Obsah: Erin a Mark působí na první pohled jako dokonalý mladý pár, který je čím dál tím více zamilovanější. Mají velký dům, moderní auto, zkrátka vše, co se může zdát na povrchu dokonalé. Mark pracuje v jedné velké bance jako investiční poradce, a Erin je tak trochu dokumentaristka na volné noze. Právě teď má rozdělané natáčení dokumentu z vězeňského prostředí.

Jenže v jejich dokonalém životě se objeví trhlina, když Mark nečekaně přijde o práci. Jsou ale odhodláni nenechat se tím srazit na kolena - naplánují skromnější svatbu, ale líbánky mají v plánu si pořádně užít - vyrazí na úžasné líbánky na exotický ostrov Bora Bora.

Oba pevně věří, že se jejich situace brzy vyřeší - přinejmenším mají jeden druhého.

Dovolená na ostrově je úžasná, mladá dvojice si užívá do sytosti novomanželského života. Erin se dokonce díky Markovi přemůže a vydá se s ním potápět, ač má z velké vody nepříjemný pocit, a z potápění v minulosti má opravdu nehezké vzpomínky.

Dokud jsou spolu, nemůže se přeci nic stát, ne? Jenže během potápění průzračně modrou mořskou hladinou dvojice narazí na potopený vrak letadla. Na tom by nebylo nic zvláštního - letecký provoz je tu opravdu rušný. Jenže když Mark uvnitř najde připoutaná lidská těla, je evidentní, že se na místě odehrálo něco moc zlého.

Druhý den se manželé na místo vrátí. A najednou k nim po hladině připlave, mezi záplavou papírů, vak. Prvním impulsem je nalezenou věc vrátit. Přece si nenechám něco, co mi nepatří, že? Jenže shodou prapodivných náhod se vak znovu octne u Marka a Erin, tentokrát jej najdou ve svém pokoji.

Rozhodnou se nechat si své tajemství pro sebe - nikomu to koneckonců neublíží. S obrovským šokem a překvapením zjistí, že vak je plný diamantů, a peněz, které byly chráněny před vodním živlem speciálními pouzdry. S milionem dolarů v bankovkách, a dalším velkým jměním, které se skrývá v diamantech, mohou novomanželé začít nový život.

Mohou pustit z hlavy existenční problémy, mohou dělat to, co je baví. Jenže ve vaku se skrývá i flashka a laciný mobilní telefon. Bylo by jistě bezpečnější se těchto věci okamžitě zbavit, ale...

Jejich volba spustí řetězec nebezpečných událostí. Novomanželská idylka se rázem mění v boj na život a na smrt, protože jak známo, peníze prostě kazí charakter. Fascinující morální dilema, rychlé zkoumání šikmé plochy, a citlivý test manželství pod tlakem!



Hodnocení: Tuto knížku jsem si domů odnesla při své poslední návštěvě knihovny. Zaujal mě název, a pak také kratičká recenze na obálce: "Psychologický thriller, který mě uchvátil od první stránky." Další pochvalné ohlasy byly na přebalu. Upřímně, nikdy na tyto recenze nedám - když jich je až moc, je mi to lehce podezřelé, a tak nějak předem očekávám, že se mi kniha nebude líbit...

Přesto jsem se rozhodla dát knížce šanci. A hned úvod byl pro mě tak trochu hořkým soustem. Nejen název samotný, ale i řádky první kapitoly vlastně napůl vyzradí to, co se stane na konci. Zvláštní styl retrospektivy, a upřímně, vůbec mi to nesedlo. 

Příběh je vyprávěn z pohledu Erin. Bohužel hned, hned od začátku se děj hrozně vlekl. Popis hektického novomanželského života, finanční problémy, stále zdůrazňovaná láska mezi oběma - upřímně, hned po pár stránkách jsem měla silný dojem, že mezi Erin a Markem to bylo strašně neupřímné, měli mezi sebou divný vztah, vůbec mi k sobě neseděli.

Hlavní hrdinka byla strašně naivní, její myšlenkové pochody byly... Hloupé. 

Až po přečtení sté stránky se začalo pořádně dít to, co bylo vyzdvihováno v anotaci. Nález pokladu, bouře emocí, rostoucí nedůvěra mezi partnery, která přerůstala až v paranoiu. To, co se vyvíjelo slibně, nakonec skončilo totálně překombinované. Hrozně mě rozčilovalo nelogické a hloupé chování postav. 

Nudná byla i linka o točení Erinina dokumentu, počáteční první dojem kazily šíleně dlouhé popisné pasáže z vězení plné opravdu nezáživných rozhovorů. Autorka se to celé snažila zachránit jedním dost šíleným zvratem na závěr, který jsem upřímně nečekala. No, snaha o záchranu byla, bohužel za mě tedy ne.

Nesympatické postavy, které navíc byly místy strašně ploché a nereálné, divně překombinovaný děj, prvních sto stránek celkem o ničem, prostě tohle se za mě moc nepovedlo. S přimhouřenýma očima dávám padesát procent, a vlastně ani nevím, komu bych knížku doporučila. Raději sáhněte v knihovně po jiném románu, já už se nemůžu dočkat, až si přečte něco kvalitnějšího!

A co Vy? Zaujala Vás recenze? Četli jste v poslední době nějaký psychologický thriller? Vadí Vám někdy v knihách velká přeplácanost v ději? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥






Komentáře

  1. Tuhle knihu bych si rozhodně nevybra, podobné náměty bylo možno vidět v různých filmech s různými nálezy. Jako velmi kvalitní thriller bude zcela jistě sledování pokračování řádu a pořádku (klidu).;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Název zní dost hrozně,nevím,zda bych si zrovna knížku v knihovně vybrala.Téma je takové trochu známé,možná jsem viděla i podobný film.A po tvém hodnocení,nevím.Mám ráda rychlý,napínavý děj a ne,když se obsah táhne.
    Díky za recenzi.
    Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Mě by tahle knížka nejspíš nebavila.

    OdpovědětVymazat
  4. Já čtu thillery hodně, ale vypadá to, že když si tenhle nechám ujít, tak o nic nepřijdu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento žánr už roky nečtu a také název by mě odradil...Pokud sáhnu po knížce, tak raději něco lehčího. Měj se moc pěkně

    OdpovědětVymazat
  6. Motiv, že peníze mění charakter a pokrucují vztahy, je svůdný, ale je potřeba ho zpracovat neotřele, jinak je to mlácení prázdné slámy.

    OdpovědětVymazat
  7. Tenhle styl knih mám ráda, ale tady je mi nesympatický už název knihy a po tvé recenzi půjde kniha mimo mne. Měj se hezky, pá 😏

    OdpovědětVymazat
  8. Pravda, někdy je název knihy zajímavější, než samo dílo.:)

    OdpovědětVymazat
  9. No tak to opravdu neni nic moc...

    OdpovědětVymazat
  10. Než jsem si přečetla tvoje hodnocení, tak na mne děj působil zajímavě a očekávala bych dobrou porci napětí. Ale nyní se asi pro knihu nepohrnu. Dneska mi manžel pronesl z knihovny Bryndzu. To je pro mne záruka dobrého thrilleru. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  11. O knize vím, ale nezaujala mě ani když vyšla, jinak psychologické thrillery čtu ráda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js