Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 294 Kluk mého srdce

 Autor: Huntley Fitzpatrick

Žánr: Dívčí román, Pro mládež, Romantický

Mé hodnocení: 65%

Obsah: Devatenáctiletá Alice Garrettová teď zrovna nezažívá to nejúžasnější období svého života. Místo toho, aby si užívala radostí mladí, má na krku celou domácnost, včetně péče o pět mladších sourozenců. Alicin táta skončil po vážné nehodě na jednotce intenzivní péče, kde se pomalu dává dohromady a začíná s rehabilitacemi. A protože paní Garrettová tráví většinu času v nemocnici, veškeré starosti zůstaly na Alici, jakožto na nejstarším sourozenci.

A do toho ještě pracuje v nemocnici jako sestřička a doufá, že se jednoho dne dostane na vyšší zdravotní, což je její velký sen. Ale bohužel díky vzniklým okolnostem nereálný. Alice musí řešit i finanční problémy, jelikož tátova léčba je pekelně drahá, rodinné železářství nevydělává tolik co dřív.

Takže to poslední, co teď potřebuje, jsou pletky s nějakým klukem!

Tim Mason je pravý opak Alice. I přesto, že mu je teprve sedmnáct, má toho za sebou více, než kdejaký čtyřicátník. Nedávno podstoupil protialkoholní léčení a stále dochází na terapie, nedodělal si ani střední školu, a stálou práci taky zatím nemá. Poslední kapkou pro něj je, když jej otec vyhodí z domu a dá mu ultimátum, že buď se do konce roku stane lepším člověkem a začne se chovat jako chlap, jinak má utrum od kapesného a příspěvků na pojištění.

Jelikož se Tim kamarádí s Jasem Garrettem - jedním z Aliciných bratrů - dostane od něj nabídku využívat malý dům nad garáží, který zatím nikdo nevyužívá. Tedy, tak trochu si na něj myslela právě Alice, aby měla konečně svůj klid. 

A proto není zrovna štěstím bez sebe, že bude mít právě tohoto problémového kluka přímo nad hlavou. Tim Mason je pro ni něco jako semtex na nožičkách - doslova a do písmene chodící výbušnina.

Jenže jak už to tak bývá, někdy nemůžeme svou volbu příliš ovlivnit, hlavně tedy, když se o slovo přihlásí láska. Jenže Alice je tak trochu ledová královna, nerada své city otvírá ostatním, takže ti dva si k sobě hledají cestu jen velmi pomalu.

Konečně se podaří Timovi dosáhnout svého a Alice svolí se schůzkou v restauraci, když se idylka boří. O slovo se totiž nečekaně přihlásí Timova temná minulost, problém, který nečekaně vypluje na povrch.

Podaří se oběma mladým lidem najít k sobě cestu, i přes fůru problémů, které jim osud staví do cesty? Nebo mají psáno ve hvězdách, že každý půjde svou vlastní cestou?

Román nejen pro mládež o lásce, životě, zklamání, i o rozhodnutí, zda vše zkusit ještě jednou riskovat.



Hodnocení: Ač je mi kategorie knih pro mládež, potažmo dívčí romány, už věkově dost vzdálená, přesto ráda občas zabrousím v knihovně do regálu s knihami pro mladší ročníky. V létě jsem jich pát četla, nejvíce jsem si oblíbila nakladatelství CooBoo. 

Když jsem knihu začínala číst, počítala jsem s tím, že to bude oddechovka. Tu jsem sice dostala, přesto se mi líbilo i začlenění témat, která jsou už dospělácká, přesto mohou potkat úplně každého, bez ohledu na věk.

Příběh je vyprávěn z pohledu Alice a Tima, jejich linky se střídají v jednotlivých kapitolách. Trochu mi trvalo, než jsem se zorientovala v rozvětvené rodině Aliciných sourozenců. A musím říci, že mě hodně zarazila jedna věc. Já vím, že je to literární fikce, ale připadalo mi krapet nereálné, že se devatenáctiletá dívka stará o všechny sourozence, matka v podstatě nefunguje, občas se o děti postará, ale to jen opravdu sporadicky, ale jinak tráví čas u manžela v nemocnici.

Nevím, no, je mi jasné, že v Americe mají výchovu poněkud volnější, ale moc mi to tam nesedělo. A i ten aspekt toho, že rodina nestíhá platit účty, prodělává jim rodinný podnik, a přitom Alice nakupuje plné tašky zmrzlin a podobných nesmyslných sladkostí... Tohle mi přišlo krapet mimo.

Příběh samotný je celkem prostý, až tedy na ten Timův hřích z minulosti, tato linka byla v knize osvěžující, celé to trochu víc zkomplikovala, takže za mě fajn. Při čtení jsem měla pocit, že jsem se zase tak trochu přenesla do svých náctiletých let, a bylo moc fajn si zavzpomínat, jaké byly ty doby krásně bezstarostné!

Hodnotím pětašedesáti procenty. Je to fajn oddechovka pro mladší ročníky (ale i pro ty krapet starší!), přesto nepůjdu s hodnocením výš. Měla jsem při čtení hrozně dobrý pocit, atmosfericky to bylo fajn. Nejedná se o žádné intelektuální počtení, upřímně, po pár dnech už asi ani nebudu vědět, o čem to celé vlastně bylo, ale nevadí.

Doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst něco odpočinkového s kapkou romantiky a humoru, protože tohle je opravdu ideální.

A co Vy? Máte rádi podobně laděné knihy? Nebo nesnášíte romantiku? Přečtete si někdy i knihy pro mladší ročníky? Zaujala Vás recenze? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. To by mohlo být čtení pro moji vnučku.Píšu si.Romantiku už moc nečtu,ale v každé knize je vždy trochu lásky,stačí mi.Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Čtu hodně detektivek a thrillerů, zároveň mám moc ráda i klasickou literaturu. Těžké čtení ráda odlehčím romantikou, která je ideální v létě, kdy na čtení není tolik času jako teď, ale občas ty náročné knížky odlehčím ještě víc, v takovém případě sáhnu zrovna po něčem pro mládež. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. u mě záleží dle nálady :) nevyhledávám to, ale když přijde nálada, nebráním se přečíst si ani tento žánr :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N