Přeskočit na hlavní obsah

Mezinárodní den antikoncepce

 Na měsíc září připadá hned několik moc hezkých významných a mezinárodních dnů - a jedním z nich je i Mezinárodní den antikoncepce, který připadá na dvaadvacátého září. Raritou je, že jen o čtyři dny později si můžeme připomenout Světový den antikoncepce - já osobně v tom tedy nespatřuji moc velký rozdíl, co myslíte Vy?


Samozřejmě už na základce, hlavně v posledních ročnících, nám učitelé v rodinné výchově nezapomínali zdůrazňovat, jak důležité téma antikoncepce je. Později na učňáku to bylo ještě intenzivnější - to jsme chodili i na různé výukové filmy a přednášky.

Musím říci, že sama za sebe jsem tyto informace lehce vypouštěla. Jsem odmalička introvert, s věkem je to tedy už lepší, jsem už průbojnější, ale žila jsem v domnění, že zůstanu sama, že mě nikdy nikdo nebude chtít, a tak téma pohlavního života a jeho rizik nebudu muset nikdy řešit,

Zpětně musím říci, že to byla pěkně naivní představa, na prvního přítele jsem si počkala až do svých devatenácti, ale nevadí. Naopak, jsem ráda, že jsem nikam nepospíchala, a nebyla jako moje spolužačky, které se chlubily prvním sexem už ve třinácti, nebo i dříve. Je to samozřejmě každého věc, ale nepřišlo mi to v pořádku začít tak brzy, a taky jsem si říkala, zda si vůbec může dvanáctiletá slečna první sex pořádně užít?

Ale i tak jsem byla dost naivní - v devatenácti jsem měla první vážný vztah, první a taky poslední. S přítelem jsme spolu dodnes, příští rok už oslavíme desáté výročí. Byla jsem tak šíleně zamilovaná, že mě vůbec nenapadlo řešit nějakou ochranu, pilulky, prostě jsem si chtěla užívat! Díky bohu za to, že ten zodpovědný byl můj partner, od začátku si dával pozor, naučili jsme se spolu velmi rychle takto fungovat.

Myslím, že když jsou partneři rozumní, tak se dají najít alternativy.

Jenže po půl roce ve mně začal tak trochu hlodat červíček pochybností. Co kdyby se něco stalo? Nebude opravdu lepší nechat si napsat prášky, abych měla klid? Přítel mi tehdy řekl. "Kvůli mě nemusíš, já vím co dělám. Ale pokud chceš mít větší jistotu, tak si tu antikoncepci nech napsat." Zašla jsem tedy k ženskému lékaři, ten mi provedl preventivku, a napsat mi antikoncepci Sunya. 

Nijak jsem se moc nestarala, co to je vlastně za značku, pročetla jsem si návod k užívání, ocenila jsem, že v platíčku jsou pěkně popsané dny, takže si nemůžu zapomenout vzít pilulku. Jsem v určitém ohledu dost puntičkářská, takže jsem se rozhodla brát prášek na minutu přesně. Ono se to nemusí tak striktně dodržovat, já vím.



Pro jistotu jsem si napsala do kalendáře, kdy jsem s vzala první prášek, nastavila jsem si i upozornění do mobilu, abych nezapomněla. 

První týdny to byl nezvyk, pak jsem si ale zvykla. Ale stejně to pro mě bylo zvláštní. Pocit, že jím nějaké hormony co mi jen tak ovlivní plodnost, znemožní ovulaci, přišlo mi to takové nepřirozené. Ale utěšovala jsem se tím, že už se nemůže nic stát, že nemůžu otěhotnět. Jak pohodlné, všechno za mě vyřešily pilulky!

Jenže postupem času začaly převažovat mínusy. Nedokázala jsem si pořádně užít sex, a to vůbec nemluvím o nějakém vyvrcholení, protože to prostě zmizelo. Prostě mě to... Nebavilo. Přitom jsem měla pořád stejného partnera, který mě pořád stejně vzrušoval, jenže to bylo o ničem.

A nejhorší byly extrémně silné bolesti prsou, které přišly asi po půl roce užívání. Tak silné bolesti jsem nikdy předtím nezažila. Z bolestí jsem brečela, přítel na mě nemohl ani šáhnout, nezabíraly léky na tlumení bolesti, nic.

Když jsem to řekla doktorovi, tak se rozhodl mi napsat jinou, prý slabší antikoncepci. Jenže už po dvou měsících přišlo to samé - zase ty nesnesitelné bolesti. Rozhodla jsem se prášky vysadit, a už od té doby jsem si žádné nenechala napsat. Antikoncepce ve formě pilulek není nic pro mě. Už ji nikdy nechci brát. Raději nechám své tělo, ať se řídí přirozeným cyklem, a jde svou cestou.

Snad je to náhoda, ale od vysazení antikoncepce trpím na časté cysty na vaječníku. Beru preventivně vitamin Thiamin, ale i přesto se mi cysta někdy udělá. Naštěstí po nějaké době sama praskne, ale někdy je nepříjemně bolestivá.

Před užíváním hormonální antikoncepce jsem tyto problémy nikdy neměla. A můj ženský lékař mě nikdy nepřestane přemlouvat. Mohl by mi hned napsat novou antikoncepci, nějakou slabší! Tím by se vyřešil i problém s cystami... Nemám pocit, že panu doktorovi jde o moje zdraví, ale jde mu o korunky, které dostane od pojišťoven za to, že mi napíše recept...

Už nikdy si nenechám hormonální antikoncepci napsat. Já vím, že jsou ženy, které ji berou třeba i celý život, a nemohou si ji vynachválit. Je super, že ženy mají takto možnost ovlivnit to, kdy se stanou matkami, nemusí nechávat zodpovědnost na partnerovi. Ale zároveň si myslím, že někdy mohou negativa převážit nad pozitivy.

A také mi chybí individuální přístup od lékařů - nepředepisují antikoncepci bez pořádného vyšetření, dalo by se říci jako na běžícím páse? Je hormonální antikoncepce opravdu pro každou ženu tím nejlepším řešením?

Kdybych se mohla vrátit do minulosti, tak bych ze začátku používala raději kondom či jinou podobnou ochranu. Zpětně lituji toho, že jsem pilulky užívala. Nic dobrého mi do života nepřinesly, naopak. A teď po letech mě navíc trápí opačný problém - nemůžu otěhotnět. Po zdravotní stránce jsem v pořádku, byla jsem na vyšetřeních, ale prostě to nejde. Za dva roky mi bude třicet, a mám vážné obavy, že se to nemusí vůbec podařit.

Je to paradox - před lety jsem měla strach, že budu mít dítě, a teď mám strach, že ho mít nebudu...

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥




Komentáře

  1. Musím říct, že je to moc hezky napsaný článek! S antikoncepcí mám úplně stejné zkušenosti. Chtěla jsem být zodpovědná, ale nakonec mi to jen uškodilo. Jak píšeš, vytratila se chuť na sex, vlastně jsem to vůbec nepotřebovala. Když jsem se pak rozhodla, že už do sebe žádný prášek nedám, trvalo strašně dlouho, než jsem se vrátila do normálu jako dřív. Teď mám šílený menstruace. A jak jsi napsala tu poslední větu, neřekla bych to líp. Moc díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Eliss, ať se Ti Tvoje přání splní, moc Ti to přeju ! Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Eliss, tak takových případů znám víc. Od sousedů dcera nakonec podstoupila náročné léčení a byla i lázních, než mohla mít dítě. Za našeho mládí se s antikoncepcí teprve začínalo, a mohly ji brát jen ženy, které už řídily, jinak ne. Tak že já jsem se antikoncepci naštěstí vyhnula úplně. Děti jsme měli plánovaně a nikdy jsem nic takového nepotřebovala. Přeji ti, ať jsi v pořádku a potomka se také dočkáš. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Opravuji chybu - rodily - ne řídily mobil mi upravil slovo.

    OdpovědětVymazat
  5. Eliss, přeji ti, aby tvoje přání vyšlo a věřím tomu, že to vyjde.Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  6. https://jidlo.biz21. září 2022 v 8:45

    Četl jsem pozorně a podíval jsem se i na celé video. I když to jaksi není můj problém. Máme jedno dítě a naplánovali jsme si ho dva roky po svatbě. Tou dobou jsme oba studovali VŠ, takže to nebylo vůbec lehké....

    OdpovědětVymazat
  7. Bez HA si život moc představit nedovedu, u mě převažují hlavně pozitiva. Ale blížím se k věku, kdy už ji nebudu potřebovat :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Držím palce a věřím, že otěhotníš. Také trpím na cysty, ale nebolí mě a necítím je, měla jsem jít dokonce na operaci, aby velkou vyoperovali a mohla tedy konečně otěhotnět a den před nástupem do nemocnice mi díky nečekanému těhotenství byla operace zrušena.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Eliss, přeji Ti, ať se vám miminko brzy podaří :) Měj se moc dobře. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  10. Problem je a zdaleka nejen u antikoncepce, jak vim od lékařů, že léky se musí zkoušet než se najde ten, který cloveku "sedne". Vyšetření se nohou delat, ale ani to vse neřeší...A u hormonslnich přípravků s moznmymi nepriznivymi vedlejsimi ucinkye to dost tvrde..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js