Přeskočit na hlavní obsah

Hotově, nebo kartou?

 Bankovní účet mi založili rodiče, když mi bylo patnáct. Bylo to z ryze praktických důvodů - chystala jsem se na střední, kde jsem byla tenkrát na internátě, takže pro případ, že bych ztratila hotovost, či mě někdo okradl (což se mi opravdu stalo.)

Na účtu jsem měla pár stovek, které mi tam dali rodiče, a to bylo všechno. Svůj účet jsem nepoužívala, vždy jsem se spoléhala jen na hotovost, kterou jsem nosila v peněžence. A když mě nakonec tedy má vypečená spolubydlící okradla o peníze na autobus, na jízdenku domů se mi složily kamarádky. Kartu jsem u sebe prostě nikdy neměla.

Bankovní účet mám u společnosti Moneta. Když jsem si ale zakládala s rodiči ten účet, tehdy se banka jmenovala ještě GE Money Bank. Měla jsem kartičku k přihlašování na internet, platební kartu a složku s bankovními údaji, ale jak jsem už napsala, nikdy jsem neměla potřebu účet využívat.

Zlom nastal až na střední škole, kdy jsem už s ohledem na to, že ne všichni zaměstnavatelé vyplácejí výplatu na ruku, musela přemýšlet nad obnovou bankovního účtu. Tehdy už se banka přejmenovala na Moneta Money Bank. Mimochodem, slovo monetární znamená měnový, v ekonomii jsme se učili pojem monetární politika státu.


Takže účet jsem si nakonec obnovila. Zašla jsem do banky, tam rozstřihli mou starou neplatnou kartu, podepsala jsem haldy dokumentů, dostala údaje k internetovému bankovnictví, a za pár dní jsem si šla pro novou kartu.

V bance na mě byli milí, paní mi všechno ochotně vysvětlila. Pamatuji si, že kartu bylo potřeba ještě nějak aktivovat, asi nějakým kódem nebo čímsi, a bylo hotovo. Rovnou v bance jsem na účet vložila pár stovek, aby tam alespoň něco ještě bylo.

A s mou první prací mi na účet začala chodit výplata. Můj zaměstnavatel nabízí i možnost vyplácení na ruku, ne všichni kolegové to mají na účet, někteří jej ani nemají. Ale já si říkala, proč ne? Vyberu si z bankomatu, něco můžu platit online, takže jsem do osobního dotazníku tenkrát napsala své číslo účtu a kód banky.

U nás v práci je výplatní termín vždy desátého. Tak jsem se těšila, že budu mít už ten den výplatu na účtu. Jenže ouha.

Snad je to díky tomu, jakou banku mám, tak mi výplata chodí vždy o jeden nebo dva dny později. Kolegové, co dostávají peníze na ruku v obálce, ji mají většinou dříve než já. Je to maličkost, už jsem si zvykla, ale poprvé jsem z toho byla dost vyplašená a měla strach, že mi peníze nepřijdou. I účetní, u které jsem ten podepisovala výplatní lístek, se divila, že prý všichni co to mají na účet, tam mají peníze už ráno...


Když mi přijde výplata, jako první jedu vybrat peníze do bankomatu, zaplatím složenky, koupím si něco, čím si udělám radost, a udělám velký nákup jídla.

Stala se z toho pro mě rutina. Ale ze začátku jsem z výběru peněz a placení kartou měla velký strach. Když jsem poprvé platila kartou, klepaly se mi ruce a nevěděla jsem, kam tu kartu "strčit" - jestli jen přiložit, nebo vložit do té dírky, pak jsem měla strach, že zapomenu pin...

Ale zvládla jsem to. Hodná prodavačka mě navigovala, kam s kartou, a vše proběhlo v pořádku. Ale i tak, nerada platím kartou, dávám stále přednost hotovosti, pokud to jde. Nerada s sebou kartu nosím v peněžence, sice věci neztrácím, ale i tak mám hrůzu z toho, že ji někde vytrousím, a problém je na světě. 

S internetovým bankovnictvím jsem se ale naučila pracovat dobře. Platím z účtu internet a kabelovou televizi. Vždy si ale pečlivě zkontroluji platební údaje, hlavně číslo účtu, kam platbu posílám - ono to jde nastavit i jako trvalý příkaz, já však k tomuto nemám moc důvěru, ony se mění (čím dál výše) i ty částky, které platím, takže raději to budu ťukat každý měsíc do počítače znovu. Nevadí mi to, hlavně když mi to pak při konečném potvrzení transakce ukáže políčko, že podobnou platbu jsem už posílala minulý měsíc.

Takže vím, že jsem se nespletla.

Co mě ale dost zarazilo, byla věc, která se stala vloni. Elektriku, plyn a nájem platíme s přítelem přes SIPO složenky. A právě vloni, někdy tuším v březnu, nám přišla jen složenka k zaplacení nájmu. Elektrika a plyn nikde.

Přišlo mi to divné, ale ono je to nějak, že když se dělají odečty, že jeden měsíc se to nějak neplatí. Takže jsem tomu nevěnovala zase tak velkou pozornost. Když ale nepřišla ani další měsíc, to už mi přišlo hodně zvláštní. Za pár dní se přítel náhodou podíval do emailu, který moc nepoužívá. A od ČEZu nám přišly fakturační údaje k platbě za elektriku a plyn, přes bankovní účet.

Takže od té doby jsem platila elektriku a plyn přes účet. V emailu bylo všechno - variabilní symbol, částka, bankovní účet skupiny ČEZ. Přišlo mi tedy divné, že nás nijak předem neupozornili, proč neposlali složenky, ale nějak jsem to přestala řešit.

Nešlo o žádný podvod, emaily nebyly podvodné, vše oficiální hlavičky, a tak.

Více než rok jsem tedy platila energie přes účet. V emailu mám uložené fakturační údaje, vždy kolem desátého jsem platby posílala. A tak mě vážně překvapilo, že minulý měsíc přišla zase složenka na elektriku a plyn - zase SIPO v hotovosti. Takže teď to platím už normálně na poště spolu s nájmem. Nějak tomu moc nerozumím. 

Rok přes účet, složenku nám neposílali, a teď ji zase posílají poštou? Ono je to jedno, že, pořád platíme stejné částky, ale i tak mi to připadá divné. Nijak blíže jsem se nepídila po důvodech, ale jsem zvědavá, jestli si zase ČEZ nevymyslí, třeba za půl roku, že máme platit přes účet...


Je fakt, že platby přes účet, potažmo kartou, jsou pohodlné. Jde to z pohodlí domova, můžu odesílat peníze z pohodlí domova a lenošení v křesle.

Ale i tak jsem více věrná hotovosti. Mám ráda šustění bankovek v peněžence, jejich zvláštní vůni, když čerstvé vyjedou z bankomatu, a chřestění drobáků v peněžence. Myslím, že vzhled našich bankovek a mincí je opravdu povedený, radost mi udělá i třeba taková maličkost, jako je nová lesklá dvacetikoruna, kterou mi vrátí řidič v autobuse. 

Někdo může říci, že nošení hotovosti u sebe také skýtá jistá rizika. Ale totéž platí pro platební kartu. Já osobně jsem na peníze opatrná, peněženku nosím u sebe tak, abych na ni viděla a měla ji vždy po ruce. Když už sebou beru peníze, platební kartu nechávám zásadně doma. Opatrnosti není nikdy nazbyt, a člověk opravdu nikdy neví.

I když si objednávám věci přes internet, platím v hotovosti. Možná jsem ze staré školy, ale já mám prostě ráda peníze, a ne číslice na kartě, která jsou tak trochu imaginární. A hlavně, člověk peníze v hotovosti tak moc neutrácí, zato přes kartu, kdy nemáme zase takový přehled, tak to utracené cifry závratně stoupají.

Na něco je placení online fajn, ale nad něčím bude mít hotovost pořád navrch. V životě bych si ale nekoupila takové ty chytré hodinky, kterými se dá platit, to už je na příliš. Asi jsem tak trochu stará konzerva, ale vůbec mi to nevadí.


Podle statistik nedá na platbu v hotovosti dopustit každý čtvrtý Čech. Devět z deseti lidí platí hotovými penězi pravidelně. Takže, jak se zdá, konec placení v hotovosti zase tak brzký nebude, i když se nás o tom některé články a rozhovory snaží přesvědčit.

A co Vy? Preferujete placení v hotovosti? Nebo raději pohodlně přikládáte kartu ke čtečce, a hotovost nosíte jen málokdy? Má hotovost budoucnost, nebo budeme platit už jen virtuálně? A máte dobré zkušenosti s internetovými platbami? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tam, kde to jde, většinou platím kartou, protože je to pro mě pohodlnější. Ale hotovost nezavrhuji, doufám, že budoucnost má, a běžně ji mám u sebe, byť peněženku jsem už před mnoha lety zrušil :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, já, ve seniorka, využívám bankovní účet také u Momenty se vším všudy. Mám nastavené trvalé příkazy na vše a stanovené limity pro inkasa plateb pro ČEZ na plyn i elektřinu. Výši je potřeba kontrolovat, protože pokud vznikne nedoplatek a je vyšší než nastavený limit, tak ti přijde automaticky složenka. Není to vina banky, ale Tvého nastavení účtu. Platím v obchodech mobilem celkem běžně, jen si do ukládám účtenky, abych neztratila přehled o výši zůstatku na účtu. Jen po zaplacení v mobilu vždy vypínám ikonku pro placení a před dalším placením ji zapnu. Kartu u sebe ani nenosím i když platba mobilem je také vlastně platba kartou. U Monety jsem už od dob, kdy ještě byla Agrobankou a nikdy jsem žádné problémy neměla. Banka je rychlá a spolehlivá, platby provádí tentýž den kdy jsou zadané
    S pozdní výplatou spíše měla problém banka, kterou používá zaměstnavatel, protože i teď chodi platby mezi bankami v jednou dni. Posílám tak peníze vnoučatům i do jiných bank a během chvíle mi potvrzují příjem. Stačí se naučit s účtem spolehlivě a zodpovědně pracovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Opravuji....Monety... píši na mobilu a ten občas slova upravuje na nesmysly. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. preferuji platbu kartou, ale hotovost se snažím mít vždy u sebe :) v mé oblíbené kavárně hlavně karty neberou a člověk neví, kdy ho tam kroky zavedou :D

    OdpovědětVymazat
  5. Komentář už jsem ti psala. Buď je ve SPAMu nebo jsi ho smazala???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to nejpravděpodobnější, že to bude jedna ze zmíněných možností, ale je ještě jedna možnost. Blogger se skládá z mnoha menších částí, které mohou mít občas kratší výpadky. Je možnost, že si komentář poslala, ale Blogger si ho neuložil.

      Vymazat
    2. Původně se komentář normálně zobrazil a znovu jsem ho po zveřejnění pročítala. Spíše si myslím, že byl smazán...

      Vymazat
  6. Hotovost nosím, ale spíše jen nějaké drobné pro strýčka příhodu. Mnohem raději platím kartou, je to rychlejší, jednodušší a přehled mám díky aplikaci v telefonu lepší, než kdybych měla přepočítávat peníze. Karty mám tři, tak když je s nějakou problém, zaplatím jinou.

    OdpovědětVymazat
  7. Já platím taky tam, kde to jde, kartou. Hotovost nosím pro případy, kde karty neberou (třeba naše vietnamská zelenina nebo kantýna v práci, kde se kartou dá platit až od 50 Kč a já tam obvykle kupuju jogurt a rohlík :D). Hotově taky dávám dýška v restauracích. Přes internet platím všechny účty (platby za byt, telefon... ). Nákupy na internetu platím taky buď převodem z účtu nebo kartou - už proto, že většina e-shopů si za dobírku připočítává nějaký poplatek

    OdpovědětVymazat
  8. Někdo může říci, že nošení hotovosti u sebe také skýtá jistá rizika. Ale totéž platí pro platební kartu. - no... když zjistím ztrátu nebo krádež až hodiny nebo dny poté, tak asi jo, ale přece jen je rozdíl přijít o celou hotovost, kterou pravděpodobně nikdy nedostanu zpátky, i když na to přijdu hned, a přijít o kartu, kterou okamžitě nechám telefonicky zablokovat a nepřijít tak vlastně o nic. Já zásadně kartou, hotovost mě otravuje používat. Brácha už netahá ani tu kartu, platí hodinkama.

    OdpovědětVymazat
  9. Kdyby jenom chytré hodinky! Lidé si dokonce nechávají implantovat platební čipy pod kůži na zápěstí :D.

    OdpovědětVymazat
  10. Já preferuji jednoznačně placení kartou,mám i smart banku a jsem velmi spokojená.Po penězích v hotovosti se mi vůbec nestýská,vadí mi už jen ta představu,kdo měl bankovku v ruce přede mnou.Překvapilo mě,že devět z deseti lidí platí pořád hotovostí.Zdálo by se mi to naopak.Když stojím frontu u pokladny,tak to docela sleduji.Dcera také založila dětem v 15 letech účty.Teď už jsou to studenti.
    Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  11. V hotovosti platím snad jen šatnu v divadle a kávu v kavárně, kde karty neberou. Hotové peníze mám jen jako jistotu pro případ, že by nefungoval platební terminál. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  12. A co Vy? Já jsem zatím nikdy neplatil v obchodě ač jí mám.
    Preferujete placení v hotovosti? Hele, prý lidé přes kartu utratí víc, ale platím v hotovosti ze zvyku a eshopů je fajn, že jde zaplatit přes poštu až zboží opravdu dorazí, což je určitá ochrana na podvodné eshopy.
    Má hotovost budoucnost, nebo budeme platit už jen virtuálně? Viděl jsem jeden dokument, že všechny peníze budou jednou virtuálně, ale byla to daleká budoucnost a osobně si myslím, že lidé budou chtít soukromí a nebudou chtít, aby bylo dohledatelné, kde si něco nakoupili. Ovzlášť v řetězcích specialozovaných na pornografii a alkohol. Myslím, že hotovost nám zůstane, ale nikdy nevíme. Třeba v budoucnu opravdu bude výhodnější mít všechny peníze na účtu.
    A máte dobré zkušenosti s internetovými platbami? Zatím žádné špatné nemám.

    Díky za článek, Eliss! ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Moje zažité vzorce v téhle oblasti hodně změnil covid. Před ním jsem platila většinou hotově a po internetu jsem nakupovala jen občas. Dneska jsem v onlinu jako doma a od doby, co jsem si pořídila chytrý telefon, platím i telefonem. Marná sláva, je to zkrátka nejpohodlnější :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Platím většinou kartou a nakupuji hodně online a mám dobré zkušenosti. Ale hotovost nám musí zůstat, to je taková hmatatelná dobrá věc :)

    OdpovědětVymazat
  15. Máš pravdu, že s kartou se utrácí více. Vidíme jen čísla na displeji, ne reálné bankovky, takže to jde snáz :D. Kartu mi rodiče udělali asi před 3 lety. Taky jsem stále upřednostňovala hotovost, ale od té doby, co jsem v ČB, tak používám kartu, protože nevím, kolik si mám vzít přesně peněz, aby mi to na ten týden vyšlo (nakupuji sice jen jídlo, ale to taky stojí pokaždé jinak). Ale hotovost si s sebou taky vždycky beru, ale ne moc. Jednou se mi v obchodě stalo, že jsem chtěla platit kartou, ale vzala jsem si místo platební karty studentskou :D... Naštěstí byl prodavač hodný a mohla jsem si pro ni dojít domů. Nákup mi pohlídal. Cítila jsem se ale strašně :D. Taky se bojím, že zapomenu PIN, nebo že peníze pošlu na jiné číslo účtu, to jsou vždycky nervy. Několikrát to kontroluji.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Eliss, já preferuju platbu kartou, i když nějakou hotovost u sebe vždy také mám. Měj se hezky a užívej léta. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz.

    OdpovědětVymazat
  17. My máme s ženou dvě karty od jedné banky. Manželka kartu v podstatě nepoužívá, když potřebuje, tak si půjčuje mou. Zboží z internetu platíme dobírkou, protože když čekají na to až jim zaplatíme, tak je to u nás hned, ale když už peníze mají, tak se loudají. V marketech platíme hotově. Placení kartou u kasy jsem ani nezkoušel. Překvapilo mě jen v letadle, že stačilo kartu jen přiložit k nějaké jejich krabičce, a bylo zaplaceno. Inkaso chodí manželka platit na poštu. Ostatní povinné platby přes apku banky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js