Přeskočit na hlavní obsah

Procházka před bouřkou

Počasí bylo tento týden, alespoň u nás na horách, vyloženě aprílové a moc tedy nepřipomíná začátek června. Jeden den jsem do práce jela v lehké bundičce, a hned ten další mi stačilo tričko s dlouhým rukávem, ve kterém mi bylo po práci zase moc horko.

Alergie na pyl se mi posledních pár dní uklidnila, pořádně jsem kýchala a slzela jen ve středu, v pátek jsem to dokonce přežila i bez léků na alergii, které jsem si zapomněla ten den vzít. Prášek si beru ještě před odjezdem do práce, hned s ranní kávou, včera jsem ale nestíhala, málem mi ujel i autobus, a prášek jsem prostě vypustila.

Beru je pravidelně, jsem na ně zvyklá, naštěstí se mi ale nic špatného nestalo, dnes jsem si už prášek vzala jako obvykle. Ale tak nějak mě to lehce vykolejilo psychicky, že jsem si tabletku zapomněla vzít.

Na dnešní sobotu jsem se velmi těšila. Plánovala jsem doma velký úklid, praní, žehlení, přípravu nějakého dobrého oběda, ale jsem z celého pracovního týdne nějaká zmožená, takže jsem si déle přispala, pak jsem uvařila na oběd mleté s omáčkou, převlékla jsem ložní prádlo, vyprala dvě pračky a sedla jsem si chvíli ven před bytovku s knížkou, když mi volala dobrá kamarádka, že potřebuje něco probrat.

No a protože kamarádka teď zažívá docela těžké životní období a vypovídala se mi opravdu důkladně, měla jsem hlavu jako pátrací balon a potřebovala jsem se zrelaxovat. Doma jsem pojedla oběd, dala si další kávu a rozhodla jsem se jít na procházku. Přítel se díval na předpověď, a ještě mě varoval, že za hodinu má přijít bouřka a pořádný slejvák, tak ať tam nejsem dlouho.

Naštěstí jsem to stihla, ale vzduch byl těžký, hutný, a dusno bylo tedy dnes pořádné, ale aspoň mi krásně proschlo to prádlo, které jsem dala sušit ven.

Byla jsem se projít na klasické trase za naší bytovkou, ale tentokrát jsem věnovala větší pozornost tomu, co kolem roste, protože příroda je opravdu v plném rozpuku a je na ni radost pohledět. Jen mě při fotografování rozčiloval chvílemi dost prudký vítr, a pak také často zapadající slunce a šero, které se nad krajinou rozprostřelo. 

I tak se mi ale pár, myslím docela hezkých obrázků podařilo "vyblejsknout." Bouřka mě naštěstí nezastihla, ačkoliv mraky se místy velmi mračily. 



Před pár týdny jsem si koupila nový telefon, a pořád bojuji s nastavením foťáku, připadá mi, že fotky nejsou vůbec hezké, připadají mi místy moc tmavé, pak zase špatně zaostřuji, vůbec nevím, co s tím mám dělat. Nebo je to jen tím, že jen neumím fotit?


Tady se obloha zase hodně zatáhla, ale mraky byly fantastické a nadýchané.


V popředí jsou vidět hromádky shrabané trávy, tento týden u nás sekali pracovníci od obecního úřadu, tráva už byla na okrajích cest opravdu hodně přerostlá. Jen je mi líto těch broučků a jiných tvorečků, které strunovka nemilosrdně pokosí...


U okraje cesty rostl strom, kde se začínají klubat zvláštní plody. Původně jsem si myslela, že jde o švestku, ale ta má myslím více pilovité listy, že? Třeba někdo z Vás bude vědět, o jaký strom jde! Budu ráda za tipy v komentářích!


Tady jsem si stoprocentně jistá, že jsem vyfotila květ plané růže. Krásný a růžový, v plném květu.


A tady už je scvrklá, suchá kulička šípku, ovšem z jiného keříku než předchozí fotografie.


Oblíbená bylinka z dob mého mládí - kostival lékařský. Kolem na louce jich rostlo spousta, a dokonce i bílé exempláře, ale ty se mi nepodařilo pěkně vyfotit, protože chvílemi opravdu dost foukalo. Tak tedy alespoň ten fialový.

Kdysi jsem si vedla ručně vyrobený herbář, chodila jsem po loukách, sbírala a lisovala bylinky, a kostival v něm nemohl chybět, u nás na loukách roste běžně. Listy kostivalu se dají využít jako obklad při bolestech kloubů, mohou se přidat i do koupele jako hojivá tinktura. 



Bohužel se mi nepodařilo lépe vyfotit tuto zvláštní malou kytičku. Netuším, o jakou rostlinu jde, ale její fialové květy jsou opravdu netypické a zvláštní.



Podařilo se mi opatrně vyfotit bílého motýlka, který poletoval kolem. Na druhé fotce je trochu rozmazaný, mě však zaujal úhel, jakým na klásku rostliny seděl. Mohlo by asi jít o celkem běžný druh běláska, ale nebyla jsem si úplně jista.


A jako poslední, při cestě domů, jsem vyfotila kus rozebrané střechy. Tento starý dům nedávno koupili noví majitelé, tak asi plánují udělat rozsáhlou rekonstrukci. Tak snad se dílo podaří, protože by byla veliká škoda, kdyby dál chátral.

Teď už jsem více než dvě hodiny z procházky doma, a bouřka stále nikde, ačkoliv dusno je stále velké.

Tak třeba pěkně počasí vydrží a nebude ani pršet, ani bouřit!

Přeji Vám všem krásný zbytek víkendu, hlavně pohodu a klid, děkuji za přečtení a komentáře, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. pročistit hlavu je někdy třeba :) já doufám, že příští týden se mi podaří na chvilku vypnout :) fotky jsou krásné, ty mraky :) přeji, ať se s novým mobilem seznámila, co nejvíc a fotky se ti líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná procházka. My v sobotu hlavně pracovali na chalupě na zahradě, ale navečer jsme se šli projít aspoň kousek - po bouřce se hezky pročistil vzduch (předtím bylo dusno k padnutí)
    Stáňa (https://veverkoviny.blogspot.com/) - zlobí mi komentáře, na některých blozích mi nejde přihlásit se pod svým jménem a hází mi to komenty jako anonymovi

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za smazání. Měla jsem tam chybu. Hezká procházka i fotografie. Ta malá fialová rostlinka je vikev ptačí. Bílý motýlek je bělásek řepkový

      Vymazat
  4. V sobotu jsme měli tenisový turnaj. Bylo hezké počasí, i když na sportu vcelku teplo :D. K večeru byla průtrž mračen a bouřka. Stihla jsem to domů jen tak tak. Fialová kytička se zajímavými lístky je vikev ptačí :)

    OdpovědětVymazat
  5. V sobotu jsme měli tenisový zápas. Počasí bylo hezké, i když na sport vcelku teplo :D. Večer byla průtrž mračen a bouřka. Jen tak tak jsem to stihla domů :D. Fialová rostlina se zajímavými kvítky je vikev ptačí :)

    OdpovědětVymazat
  6. V sobotu jsme měli tenisový turnaj. Počasí bylo moc hezké, i když na sport vcelku teplo :D. Večer byla průtrž mračen a bouřka. Jen tak tak jsem to stihla domů :D. Rostlinka se zajímavými fialovými kvítky je vikev ptačí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N