Přeskočit na hlavní obsah

Léto je tady!

Vždycky jsem patřila mezi ty jedince, kteří si nestěžují na žádné roční období. Nejsem škarohlíd - v zimě mi není moc chladno, v létě zase moc horko, zkrátka se snažím najít na každém ročním období něco krásného. A věřím, že to tak může udělat každý z nás. 

Kdybych ale měla vybrat jedno období, které mám nejraději, a na které jsem naladěna, tak je to podzim. Pro někoho pošmourné a smutné období, kdy se příroda chystá na příchod zimy, zbavuje se barevně se měnících listů, ale slunce ještě místy mívá svou sílu. Podzim je pro mě magický čas, má v sobě i cosi nostalgického, a přitom krásného.

Oproti tomu léto je tak trochu opakem podzimu. Vše, co začalo na jaře kvést, teď už je dávno v plném rozpuku, příroda nám předvádí svou pestrou škálu barev, a hlavně vůní. A hlavně slunce, zdroj energie a základ života. Miluji sluneční paprsky, v létě moc ráda trávím čas venku, a opaluji se. Dříve jsem pobytu na slunci moc neholdovala, dokonce jsem měla období, kdy jsem nechtěla nosit ani kraťasy nebo šaty, ale teď se můj vztah ke slunci zlepšil, a je to můj vítaný společník.

Samozřejmě používám ochranné opalovací krémy, a také pokrývku hlavy, protože takový úžeh či úpal, to je pěkně nepříjemná záležitost.


Slunce má ale krom přínosu důležitého vitaminu D do našeho organismu i příznivé účinky na naši psychiku. Potlačuje negativní myšlenky, zlepšuje spánek a dokonce zvyšuje i chuť k jídlu. Já osobně to tam opravdu mám, že v zimě jím mnohem méně než v letních měsících.

A právě včera, jednadvacátého června, začalo oficiálně léto. I u nás na horách bylo neobvykle teplo, ještě v sedm hodin večer bylo slunečno a krásných devatenáct stupňů, přes den se teploty pohybovaly přes dvacet stupňů-

S prvním letním dnem se pojí i letní slunovrat. To je oficiální začátek astronomického léta, a včera připadl na 11:14 hodin dopoledne. V historii byl letní slunovrat přírodní svátek, datum hojných oslav, pálily se ohně, a poté se přes ně skákalo. Skákání přes oheň mělo dle pověr ochránit před nemocemi, ale také bídou!

Slunovrat je díky své magické historii i v současnosti hojně oblíbeným tématem filmařů, zejména tedy těch s hororovými a mysteriózními náměty. V roce 2019 vstoupil do kin snímek Slunovrat režiséra Ariho Astera. Jedná se o mysteriózní horor, kde je důraz kladen na psychologickou linku, a nejedná se tedy o žádnou záležitost se strašidly, ale právě tyto horory bývají někdy nejděsivější.

Já film můžu jen doporučit, před těmi třemi lety se mi moc líbil, ale vychutná si jej opravdu milovník psychologických filmů s prvky hororu.


Jako dítě jsem léto milovala hlavně kvůli prázdninám. Letní prázdniny pro mě byly vítaným odpočinkem, bezstarostným obdobím nicnedělání a hlavně toulek venku. Počítač a připojení k internetu jsme měli až později, to mi mohlo být tak třináct let, a jsem za to opravdu ráda. Televize mě v létě nikdy moc nebavila, takže jsem prostě chodila ven.

Zalezla jsem si do malého lesíka, který jsme měli hned u domu, nebo jsem se vydala nahoru na kopec na pole k březovému hájku, a tam jsem trávila svoje prázdninová dopoledne. Hodně mě bavil i sběr bylinek a různých polních květin, doma jsem si je pak lisovala ve starých knihách a pak jsem si vyrobila ručně psaný herbář.

Neměla jsem moc kamarádů, takže jsem letní prázdniny trávila sama, protože rodiče byli přes den v práci, občas třeba přišla jedna nebo dvě kamarádky, ale to bylo opravdu výjimečně. Ale nevadilo mi to, užívala jsem si svou "letní samotu." Kolik jsem jen stihla za léto přečíst knížek!

V současnosti pro mě léto znamená skvělé období plné slunce, pohody, lenošení u přírodních koupališť a také miluju různé druhy ledových káv. A poslední roky jsem přišla i na chuť vodnímu melounu, ač jako dítě jsem ho neměla vůbec v oblibě, přišel mi takový hodně vodnatý a bez chuti. Ale teď si ráda meloun dám, ale musí být krásně červený. Kolegyně v práci se mi minule smála, když jsem o přestávce jedla meloun, a přitom z něj pečlivě vybírala ta černá semínka, protože je opravdu nemám ráda...

Mimochodem, meloun se řadí do čeledi tykvovitých, a patří tedy z botanického hlediska mezi zeleninu, ale pro kuchaře zůstane už navždy zafixován jako ovoce. Někdy bývá, hlavně v supermarketech, problém s tím, jak poznat to, že je meloun správně zralý, a je tu velký risk, že si domů přineseme nezralý, vybledlý kousek.

Podle zaručených rad by měl mít zralý meloun při poklepu zvláštní, kovový zvuk. Dalším znamením má být seschlá stopka, která se začíná mírně stáčet (většinou jsou ale k dostání již bez stopky.) 



Meloun je vynikající i v kombinaci s ostatním ovocem. Pokud mám doma více ovoce, ráda si namixuji zdravý ovocný salát, většinou z mandarinek, jablek, pomeranče, a pokud je zrovna po ruce, tak i z melounu. V létě je taková zdravá dobrota opravdu osvěžující!

Jsem ráda, že léto je v plném proudu, ačkoliv dovolenou si z pracovních důvodů užiju až v zimě. Ono to ale nevadí, malý letní výlet či pěknou procházku si můžu udělat i o víkendu! A zase si tu zimní dovolenou většinou vyberu před Vánoci nebo těsně po novém roce, takže mám volno o to delší...

A co Vy? Máte rádi léto? Slavíte nějak letní slunovrat? Slyšeli jste o jeho historické tradici? Máte také hezké vzpomínky na letní prázdniny? Máte rádi meloun, nebo dáváte přednost jinému ovoci? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásné a slunečné letní dny, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Ja mám rada všetky ročné obdobia, vždy sa na konci jedného teším na to nasledujúce. Aj počasie mi vyhovuje také, aké príde, či slniečko, či dážď, dokonca aj búrky si dokážem užiť, pokiaľ neprinesú skazu, ako to v posledných rokoch býva, našťastie v našej oblasti nie. Teraz ma však trápi nedostatok vody, schne mi trávnik na dvore. A melón, tak ten mám rada od detstva.
    Prajem krásne letné dni!

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám léto ráda - tak do 25°C, pak mne zmáhá vedro :D. Asi nejraději mám léto babí a jeho přechod do podzimu. A meloun miluju.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Eliss, také mám ráda všechna roční období :) Jenom velké horko mi vadí, zvlášť když trvá delší dobu a ani v noci teplota neklesne pod 20 stupňů....
    Na meloun se těším, letos jsme ho ještě neměli :)

    OdpovědětVymazat
  4. V posledních letech bývají v létě pekelná horka a to je v Praze hodně nepříjemné. Nejsme na to tady obecně moc zařízení, jet kamkoli veřejnou dopravou (kromě metra) je utrpení, na ulicích je hotová pec a v bytě minimálně pětadvacet. To si opravdu moc neužívám. Když je ale léto takové, jako bylo třeba loni, všechny moje výhrady padají a je to moc fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, melounovo-jahodový čas je v plném proudu.

    OdpovědětVymazat
  6. Také si v každém ročním období dokážu najít to krásné, co mě zaujme. Naštěstí to mám kousek do přírody a tam je hezky vždy a vždy se najdou objekty na focení v i když je po dešti, mrzne nebo praží sluníčko. Je mi to jedno. Pokud mi neprší na foťák, tak si vždy něco v krásného v přírodě najdu. Přeji Ti krásné letní dny a užívej si ho ve zdraví a jak se ti líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Léto mám také ráda a skoro vždycky se mažu, protože mi jde dost dobře se spálit :D Včera u nás bylo velké dusno. Dnes mělo celé odpoledne hodně pršet, proto jsem jela na koně dopoledne a nakonec doteď nepršelo. Tak jim to trošku nevyšlo.. Teď se mraky ženou, tak bude pršet asi přes noc, ale to odpoledne jim moc nevyšlo. Také přes léto přečtu nejvíce knížek. Dnes jsem dočetla další a hned ještě před spaním začnu číst další :) Meloun mám ráda. Prvně jsem pecky taky vyplivávala, ale teď už mi nevadí a klidně jich pár sním. Zralost poznáváme podle ťukání, ale jak říkáš, ne vždy to vyjde. Měj krásné léto :)!

    OdpovědětVymazat
  8. Meloun miluju; zejména když jsem v Řecku, klidně si koupím i veliký kus, protože vím, že bude vynikající a slaďoučký - a to nejen na malém kousku uprostřed, ale v celém objemu :-). U nás je to víc sázka do loterie, tak si většinou kupuji půlku. Protože - jak praví přísloví - Do žen a do melounu nevidíš :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Venca Dg do melounu injekční stříkačkou vpravoval rum.

      Vymazat
  9. také mám ráda všechny roční období, ale letos nějak to léto nedávám :/ celkově mám teď psychicky náročné období a teplo tomu moc nepřidává...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N