Přeskočit na hlavní obsah

Jak to (ne)jde

 Dnešní článek bude tak trochu deníčkový a okecávací. Poslední týden totiž byl snad nejnáročnější, jaký jsem kdy zažila.

Nejde ani tak o práci, tam je to naopak hrozně fajn. Ale spíše o tu zdravotní stránku. Polovina května, vše začíná kvést, a já trpím, jak už dlouho ne. Letos mi totiž alergie na pyl propukla v  takové síle, že se cítím extrémně vyčerpaně, unaveně, a jaro ze mě paradoxně vysává všechnu energii.

Na procházky přes den už chodit prostě nemůžu. Jedině večer. Jinak kýchám, kašlu, slzí mi oči, a takto se funguje těžko. Jsou to takové záchvaty, které přijdou znenadání. Musím si sundat brýle (přes ten den je mám celé od pylu, musím je neustále utírat hadříkem, hrůza), počkat, až mi přestanou téct oči, mezitím se vysmrkám, a huhlám, jako bych měla chřipku.

Když mě to chytne v práci, umyju si ještě vlažnou vodou celý obličej, zrovna i včera ve zprávách říkali, že to pomáhá. Jenže, v práci teď více větráme, kolegyně chodí často na cigaretu, takže se stejně otevírají pořád dveře, takže ten pyl stejně foukne dovnitř každou chvíli.

Nedá se tomu vyhnout ani doma. A co bylo pylu včera venku! Po práci jsme jeli s přítelem do obchodu, v autě palubní deska úplně žlutá. Auto zvenku také zaprášené. A začíná také sezona sekání trávy. U nás v obci jsou přes jaro až podzim zaměstnaní sekáčí a hrabači trávy, a tento týden už začali od pondělí sekat. Zrovna včera jsem viděla u silnice shrabané hromádky.

Moje kamarádka jeden rok u obce tuto práci dělala, a říkala, že to bylo docela náročné. A to není alergik. Každou chvíli měla v očích prach nebo pyl, v té posekané trávě je kdovíco a pak i fyzicky to prý nebylo to pravé ořechové. Já vím, že bych na to neměla, celý den mít hrábě v ruce a hrabat. Ale velice tyto lidi obdivuju, protože to musí být opravdu pakárna.

Tento zdravotní problém se ale začíná i nehezky odrážet na mé psychice. Jsem věčně podrážděná, nic mě nebaví, a jen se modlím, ať už je nejlépe podzim nebo napadnou hromady sněhu. Když jsem byla na začátku minulého týdne na preventivní prohlídce do práce, tak jsem doktorce samozřejmě řekla, že se to zhoršuje.

Na to mi jen řekla, že neví, jak mi poradit. Léky mi měnit nebude, protože jsem prý na ně zvyklá, a pak jedině, že se mám na podzim znovu objednat na alergologii. Jenže skvělá perlička je i to, že v našem městě ji úplně zrušili, takže bych se musela objednat nejméně padesát kilometrů daleko. Paráda, co?

Už se fakt nemůžu dočkat, až všechno odkvete, protože můj organismus opravdu trpí.

Na závěr přidávám pár fotek z večerní procházky. Zajímavé, že tato procházka, asi, že to bylo večer, mi žádné zdravotní potíže nepřivodila. Ovšem dneska ráno jsem už zase byla s příšernou rýmou a kašlem vzhůru ve čtyři ráno. Ani o víkendu se kvůli tomu nevyspím.




Tyto dvě fotky níže jsem fotila u základní školy. Zaujaly mě malůvky dětí na chodníku a pak také zvláštní předmět visící z jehličnatého stromu. Z dálky jsem myslela, že jde o jakési podivné knízdo, ale takhle zblízka to vypadá jako kus látky nebo něco podobného? Nechtěla jsem na to samozřejmě sahat holýma rukama. 

Co myslíte Vy, že by to mohlo být?


Bohužel jsem technický antitalent, takže jsem až po pár nepovedených fotkách zjistila, že jsem si na mobilu nezapnula blesk. To jsem na ty obrázky koukala, divila se, proč je to tak tmavé a rozostřené? Je škoda, že se fotky nepovedly, protože zrovna včera k večeru byly mraky opravdu zajímavé.




Díky těm mračnům jsem si myslela, že bude bouřka, ono bylo tak trochu dusno, ale nakonec z toho nic nebylo, mraky jsou pryč, a obloha je teď ráno jako vymetená.


A na procházce mě samozřejmě doprovázela i moje kamarádka Žofinka. Fotit se moc nechtěla, přesto se mi podařilo vybrat jeden hezký obrázek. Nakonec jsem ráda, že jsem vyrazila ven. I když musím chodit spíše k večeru, kdy ty pyly tak moc nelítají a můžu alespoň normálně dýchat.


A co Vy? Také Vás trápí pylová alergie, nebo užíváte jara bez omezení? Byli jste teď někde na procházce? Všimli jste si také venku většího koncentrace pylu? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný slunečný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tak to mě moc mrzí, já alergii nemám na nic (nebo alespoň o tom nevím) a jsem tedy ráda, protože s tím musí být strašný trápení, když to tak čtu :/

    OdpovědětVymazat
  2. Eli,to tě lituji,vím,co je to za trápení.Znám dvě alergičky,které to mají jako ty.Také jsem alergička,ale ne na nic kvetoucího.Ovšem manžel má teď velké problémy,na alergologii,kam jsem ho konečně dostala mu doktor řekl,že má těžké astma,ale protože mu hrozně chrčí na plicích a píská a nemůže vůbec dýchat,tak ho čeká ještě vyšetření plic.On ujde sotva pár metrů..Přeji Ti ať trpíš co nejméně.Teď je to hrozně,všechno vykvetlo najednou.

    OdpovědětVymazat
  3. Sám jsem alergiemi nikdy netrpěl, ale moje bývalá manželka byla alergička, tak jsme se tomu samozřejmě museli často přizpůsobovat. Vím, že to nepomůže, ale aspoň jsem na znak účasti s jarními alergiky v týdnu nově přeložil Morgensternovu básničku "Rýma" https://petrvapenik.blogspot.com/2022/05/ryma-christian-morgenstern.html :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Nezávidím, snad to brzy poleví.
    U nás alergoložka hodně léčí autoimunitními vakcínami, asi nejsou úplně na všechny typy alergií, ale možná bys mohla zkusit toto.
    A kolegyně si kdysi značně pomohla od alergie na pyl úpravou stravy - nejdřív makrobiotika, pak prostě celkově jedla zdravě - nesladce, hodně zrnin, zeleniny, ale i bílkoviny, téměř nic průmyslově zpracovávaného, částečně bezlepkově. Zbavila se tabletek a následně i alergie. Ale dodržovala to fakt striktně a nadále se stravuje dost jinak, než převážná většina lidí.

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle týden jsem měla dovolenou, s Matějem, který se mnou byl doma, jsme chodili hodně ven a nešlo si nevšimnout, jak extrémní množství pylu letos je. A je to vidět o to víc, že nechce vůbec zapršet a ten žlutej prevít se dostane úplně všude. Třeba moje stříbrné boty jsou teď žluté :D. Přeji ti, ať je brzy dobře!

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Eliss, kéž by každý den trochu sprchlo. To by se vzduch vyčistil a vám alergikům by se snad ulevilo :) Máme přes ulici několik smrků a viděla jsem, jak se z nich najednou vyvalila žlutá mračna, chvilku jsem myslela, že hoří lékárna za nimi. Ale byl to pyl. Všude se usadil.
    Ať je Ti brzy líp, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  7. Náš syn je také alergický na pyl, takže teď problémy má. Letos je pylu hodně, chtělo by to pořádný déšť, ale u nás nepršelo už hodně dlouho. Jsme na chatě a já pořád jen otírám venkovní posezení v altánku, všude je pořád žluto. Tak ať je brzy lépe, ahoj 😉

    OdpovědětVymazat
  8. Mám taky pylovou alergii, i když mne nejvíc trápí líska a bříza, které už u nás okvétají. Takže s tebou soucítím. Pylu je letos spousta, teď myslím hlavně hodně z jehličnanů (který mně nijak moc nevadí, naštěstí). Máme tmavošedé auto a už má nádech trochu do žluta ;-). Fakt je potřeba, aby zapršelo a trochu to všechny ty pyly spláchlo. ostatně ona by to příroda potřebovala tak nějak všeobecně ...

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, teď trpí i ti bez alergií, natož ty s ním. Já mám asi jen na prach, oči dostávají zabrat...
    Snad sprchne a všechno se to spláchne.
    Vydrž a užij si neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Eli, doufám, že ta pylová sezóna brzy pomine a budeš mít pokoj. Kdyby zapršelo, tak by nebylo tolik.pylu v ovzduší. Já si naštěstí užívám Jára plnými doušky. Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  11. Pylové nánosy jsou vidět na autech na ulici zaparkovaných.
    Já (zaplať pánbů za to) pylovými alergiemi netrpím.

    OdpovědětVymazat
  12. Ty návaly pylu jsou místy náročné i pro nás nealergiky. Také mě z nich pálí a slzí oči, když jsem delší dobu venku. Přitom stačí, kdyby pořádně zapršelo, a bude hned mnohem lépe...

    OdpovědětVymazat
  13. Jej, to je mi moc líto, že ti ty pyly dělají takové peklo. Je jich teď všude úplně strašně... snad co nejdřív zaprší a trochu se to spláchne!

    OdpovědětVymazat
  14. No mi to povídej! Býval jsem totálně společensky znemožněn. Když jsem sekal trávu, tak jsem musel praštit kosou a jít domů. Lehl jsem si na podlahu a otevřel okna dokořán, aby byl průvan.

    OdpovědětVymazat
  15. Alergii mám už několik let. Někdy je to celkem v pohodě, někdy horší - jako třeba letos, ale užívám léky a snažím se to vydržet. Někdy jsou ale dny, kdy se nemůžu dočkat deště. 🙂

    OdpovědětVymazat
  16. Nejsem alergička. Zkusila jsi se pomocí bylinek, bylinných tinktur, alergie zbavit? Nebo ji alespoň zmírnit? Na stránkách Mgr. Podhorné si můžeš nechat i poradit:
    https://nadeje-byliny.eu/?gclid=CjwKCAjwj42UBhAAEiwACIhADi8OvuM9HiWjZ8Yv4Li9H5FKZNIv5vCxW9BesLZ27INBYzcv4VlZNRoCpzIQAvD_BwE

    OdpovědětVymazat
  17. Eliss, zdravím. Alergie je velice nepříjemná. Nejmladší syn je silný alergik, teď doslova trpí, špatně se mu dýchá, k tomu ekzémy. Pomáhá mu hodně pobyt u moře, ale to by tam musel být pořád... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Je mi tě moc líto :( minulý týden to bylo opravdu extrémní. Byla jsem nemocná, tudíž celý den doma, měla jsem otevřené okno a hned jsem měla pyl všude po stole. Teď už je to lepší, tak snad se to zlepší i tobě <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js