Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 238 Ženská na odstřel

 Autor: Martin Goffa

Žánr: Krimi

Mé hodnocení: 80%

Obsah: Žena, která viděla, co neměla.

             Dva muži, kteří jsou přes mrtvoly

             Dokonale odhlučněný sklep.

             A novinář, který chce zachránit nevinnou.

Marek "Terence" Vráz je uprostřed noci probuzen zoufalým bušením na dveře. Za nimi najde vyděšenou kolegyni novinářku a bývalou reportérku Danu. Ve strachu o život prosí Marka o pomoc.

Před chvílí byla totiž svědkem toho, jak dva policisté zabili neozbrojeného, bezbranného člověka. Dana se totiž chystala natáčet reálný pořad z policejního prostředí, a proto si dohodla s ředitelem policejního oddělení, že stráví pár dní jako civilistka v autě s policejní hlídkou.

Jenže právě při jedné takové akci se Dana nachomýtla k něčemu, co vidět rozhodně neměla, a jedinou možností je pro ni útěk. Oprávněně se totiž obává, že další na řadě může být ona sama. Problémem je i to, že v policejním autě při svém zbrklém útěku nechala mobil a peněženku s doklady, do svého bytu se tedy rozhodně vrátit nemůže.

Danu a Marka pojí dávné přátelství, kdysi mezi nimi proběhl i rychlý románek, ten tedy cítí, že ji nemůže nechat ve štychu. Rozhodne se tedy udělat vše, aby ji z ohrožení života dostal.

A to i za cenu, že bude muset třeba obětovat i svůj vlastní...



Hodnocení: Tuto detektivku mi při mé poslední návštěvě knihovny doporučila knihovnice. Jedná se o čerstvou novinku, a protože jsem od Goffy již několik detektivek četla, s radostí jsem po knize sáhla. Jedná se o pátou knihu v sérii Marek Vráz. Naposledy jsem od autora četla Sektu, a ta se mi líbila moc.

Možná i proto jsem od Ženské na odstřel měla přemrštěně velká očekávání, která nakonec ale nebyla tak úplně naplněna.

Autor tentokrát předestírá poměrně jednoduchý a nekomplikovaný děj, a možná to mi vadilo. Knížka je hodně konverzační, ta trochu napínavější část se odehrává až na posledních dvaceti stránkách, jinak v podstatě jen takové bloudění pořád dokola. 

Já chápu, že když schováváte vyděšenou ženskou u sebe doma, že tam není moc prostoru pro další oživení děje, přesto mi to přišlo hodně zdlouhavé. Autor dost zdlouhavě líčil komplikovaný vztah mezi oběma protagonisty, pak pokračoval seznamováním čtenáře s Markovými oblíbenými songy (což se v hojné míře vyskytuje i v předešlých Goffových románech), ale tady to na mě působilo už otravně.

Z úvodního prologu jsem čekala pěkně napínavou kriminální jízdu, místo toho se mi dostalo konverzační detektivky, u níž mi ale už něco chybělo. Přesto se mi knížka líbila, je to detektivní román na sychravé nedělní odpoledne, který zhltnete na jeden zátah a nemusíte se na čtení moc soustředit.

Je ale pořád znát, že Goffa pracoval patnáct let v řadách policie, protože jeho popisy policejní práce a vyšetřování (v této knize na to moc prostoru nebylo) jsou realistické a charakter jeho postav je normální, nejedná se o žádné přeplácané policejní superhrdiny, kteří přežijí všechno a dostanou se do neuvěřitelných situací, což mě poslední dobou hlavně u novějších knih hodně irituje. Za tohle tedy opravdu velké plus.

Bohužel jsem se tentokrát u čtení docela nudila, nebylo to pro mě tak úplně ono, jedničkou pro mě pořád zůstává Sekta, kterou Vám můžu jen a jen doporučit. Ženskou na odstřel bych doporučila jako odpočinkovou detektivku, nejsou tu žádné cákance krve a ani násilí. 

Netrpělivě očekávám další autorův počin - mimochodem, za osm let stihnul vydat osmnáct knih, což je úžasné tempo - a snad se mi další kniha bude líbit více než tato. 

Takže pokud si chcete od tohoto autora něco přečíst, doporučuji Sektu, protože ta se mi líbila moc. 

A co Vy? Četli jste něco od autora? Znáte jeho knihy? A líbí se Vám? Máte rádi spíše konverzační detektivky, nebo ty, ve kterých se pořád děje něco akčního? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥






Komentáře

  1. Knížku ani autora neznám. Ale přiznám se, že teda dle popisu bych ji asi nedocetla. Mám ráda, když se pořád něco děje a dej nestojí na místě. Nemusím moc popisné pasáže :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na autora, ještě jsem od něho nic nečetla. Určitě se v knihovně poptám. Měj se hezky, pá 😊

    OdpovědětVymazat
  3. No zas když di clovek vrzme, ze by se mu mohlo stát neco podobneho a kak by reagoval.. těžko říci..

    OdpovědětVymazat
  4. Já autora ani knížku neznám, zkusím se po něčem od něj mrknout, až půjdu do knihovny.

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka by mě asi bavila.Píšu si na příští návštěvu knihovny.
    Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Autora neznám.
    Ale děj, jak jsi předestřela, by mne asi nezaujal.
    I dozvědět se jaké songy má autor rád, by mohlo být možná zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  7. to je škoda, že kniha nesplnila tvá očekávání :( snad příští kniha od autora bude pro tebe lepší :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Eliss, já nebýt tebe, tak autorku neznám. Já nejsem knižně založený. Já si občas přečetl Kačera Donalda. Nedávno jsem viděl nějaké díly v antikvariátu, ale už ani to nečtu. Já obdivuji, jak jde vidět, že ti to pálí. Že to máš v hlavě srovnané a funguje to. Ono to z té formulace textu a hodnocení knihy jde poznat. Jinak já bych nechtěl být zavřený ve sklepě a ani aby mě nikdo zabil. To musí být strašné. Jsem rád, že to není podle skutečné události.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Eliss,
    autora neznám, ale anotace mě celkem zaujala. Zkusím se podívat v knihovně nejdříve po té první knize, o které píšeš a více ji chválíš:-) Díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js