Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 216 Prvok Šampón Tečka a Karel

 Autor: Patrik Hartl 

Žánr: Román, Humoristický

Mé hodnocení: 50%

Obsah: Tento román vypráví s vtipným nadhledem příběh tří kamarádů, kteří si dvacet let po maturitě zkusí položit otázku, jestli žijí opravdu tak, jak si to vysnili v osmnácti. V osmatřiceti má už člověk za sebou přeci jen nějaké zkušenosti, a dívá se na svět jinak, než mladým a naivním pohledem.

Každý z povedené čtveřice totiž nemá ideální život, ač by se to tak mohlo na první pohled zdát. Šampón je vcelku úspěšný režisér, sice režíruje jen menší věci, ale stabilní a vcelku slušný finanční příjem má. V osobním životě to už je ale horší. Sice může mít v posteli kteroukoliv pěknou kočku, o kterou má zájem, jenže to vše je jen pozlátko.

Prvok má zase na první pohled ideální a šťastnou rodinu. Čtyři dcerky, pořád ještě celkem pěknou ženu, práci jako turistický průvodce. Jenže jednoho dne se všechno zboří, Prvok přijde o většinu jistot a k tomu mu nepomůže ani to, že není zrovna obdařen vysokým intelektem.

Tečka je voják, který se nedávno vrátil z mise v Afghánistánu a má za sebou docela nepěkné zážitky. Teď učí na policejní akademii, což je na jeho postavení slušná práce.

Jenže v osobním životě mu to moc nejde. Nemá stálou partnerku, bydlí se senilní nemocnou matkou, která nejraději sleduje od rána do večera televizi, a když se nad tím zamyslí, rozhodně si takový život nepředstavoval.

Karel, poslední z party, má ještě před čtyřicítkou status milionáře. Zbohatl díky firmě s počítači a cédéčky, doma má milující ženu, která  mu spravuje pěkný dům. Jenže Karel je tak trochu podivín, který uvažuje většinou "v programátorském módu," a pro praktický život moc není.

A když se jednoho dne ráno vrátí z práce domů pro flashku, přistihne svou ženu in flagranti. Zdrcený se v práci zhroutí, a večer vyrazí na třídní sraz se svými přáteli ze školy. Ani jeden z nich netuší, že jim toto setkání změní celý dosavadní život.

Díky šílenému nápadu Prvoka totiž čtveřice přijme výzvu, která spočívá ve svléknutí se v práci donaha. Každý z nich se při tom natočí na mobil a rozešle to přátelům, kteří to musí okamžitě napodobit bez ohledu na to, kde pracují.

Prvok Šampón Tečka a Karel je příběhem o tom, jak milovat. Manželky, matky i milenky. A také je to výzva, jak se nebát v poločase rozpadu změnit a čelit pohodlnosti. Podle Šampóna totiž vždycky platí životní heslo: Show must go on!



Hodnocení: Tuto knížku jsem si půjčila v knihovně. Patrik Hartl a jeho knihy bývají na knižních databázích a v recenzích knihomolů často vychvalovány, ale já jsem s ním dosud neměla tu čest. Jméno autora ale dobře znám, a myslím, že jsem ho nedávno zahlédla i v nějakém pořadu v televizi.

U knížky mě zaujala jako první obálka, která hýří jasnými barvami. Musím pochválit vydavatele za skvělý marketingový tah, knížky s líbivou obálkou se u nás prodávají vždycky lépe.

Knížka má přes dvě stě stránek, a já jsem ji dočetla dnes. A tak nějak přemýšlím, co jsem to vůbec četla. Musím ale uznat, že tato kniha se četla lépe, než všechny knihy od paní Třeštíkové. Bohužel musím zhodnotit, že za mě jsou v hodnocení podobně, a to bohužel dost podprůměrně.

Ze začátku se mi knížka celkem líbila. Je psána sice jednodušším slohem, tipovala bych to tak na poslední ročník základní školy. Ale prostě se to dobře četlo, to musím uznat.

Jenže jak jsem četla dál a dál, byla jsem čím dál více na rozpacích. Ona je to totiž špatná kniha, ale tak nějak to poznáme až pod povrchem. Nevím úplně, jak tento divný dojem vyjádřit. Možná slovo povrchní? 

Žádnou postavu totiž úplně nepoznáme, je to jen takové lehké oťukání, a většinou se chovají nelogicky, hloupě, a jsou prostě úplně debilní. Pardon, jinak to napsat nemůžu. Jedná se o humoristický román, takže v knížce je poměrně dost situací, které jsou komické. Některé situace nejsou úplně špatné. Jsou psány s lehkým sarkasmem, a párkrát jsem se u nich i pousmála.

Žádné záchvaty smíchu, ale ten prvek humoru tam byl. Ale vycházel z úplně absurdních situací, a celé mi to přišlo divné. Snad jsem pro tento typ knih příliš náročná, a tato vyloženě odpočinková četba, vhodná na cesty autobusem, mě jednoduše neoslovila? Koukala jsem totiž, že na knižní databázi má knížka jednaosmdesát procent.

Konec mi přišel takový utahaný, ale nakonec některé situace tam jsou jako ze života, a ono se to tak nějak může stát. Snad. Rozpačitý dojem z knihy ale zůstává. Zítra už si rozhodně nebudu pamatovat, co jsem to vlastně četla, protože to ve mě zanechalo jen prchavý dojem. 

Hodnotím padesáti procenty, po knížce už rozhodně znovu nesáhnu, a dumám nad tím, zda od Hartla příště ještě něco číst.

Podle knížky byl natočen i stejnojmenný film, který bude teprve v kinech. Přikládám trailer, ať si uděláte trochu představu, ale bohužel kvalita českých filmů posledních let není nic moc, a obávám se, že z této knižní předlohy nevznikne žádné veledílo...


A co Vy? Četli jste něco od Patrika Hartla? Máte rádi jeho tvorbu? Myslíte, že jsou současní čeští autoři kvalitní, nebo raději čtete cizí autory? A máte rádi humoristické romány? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Zatím jsem žádnou jeho knihu nečetla, ale na tuhle se v knihovně poptám. Mluvil o ní v televizi u Karla Šípa i o tom filmu, nevím, jestli to bude režírovat i on sám. Zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
  2. Přijde mi, že to jde s literaturou z kopce.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem od Patrika Hartla taky nic nečetla. A musím říci, že u této knížky by mne obálka nenalákala - narozdíl od tebe se mi nelíbí (ani kombinace barev, ani ilustrace).

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Eliss,
    knihy od Patrika Hartla mě fakt nebaví, jeho styl psaní mi úplně nevyhovuje. Mamka je přečetla všechny, celkem se jí líbily, ale taky se nejedná o něco, co by hodnotila nějak vysoko. Mám pocit, že se v hodnocení českých autorů shodneme:-D
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. od autora jsem nic nečetla, já moc české autory nevyhledávám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Čeští novodobí autoři mě nelákájí a podobně to mám i s filmovou tvorbou posledních let.

    OdpovědětVymazat
  7. Ti tři maturovali v 18 - asi nějaké zrychlené studium, ale to není to hlavní. Na tvé otázky odpovím tak, že podle mne současná literatura upadá. Není každý špatný, ale tím, že píše už kdekdo a pak to vydá ... Tady je obchod "Levná kniha" a tam leží haldy těchto knih, lidi se tam občas přehrabují, ale je to takový sklad knih. Neláká mě to. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Autora znám, ale nic jsem od něj nečetla.

    OdpovědětVymazat
  9. Ellis, Patrika Hartla znám jen, že vím o koho jde, ale nic jsem od něho nečetla. A asi jsem o nic nepřišla, soudě podle recenze od Tebe a mé kamarádky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Četl jsem s dobře, jen na můj vkus příliš mnoho vulgarismů..

    OdpovědětVymazat
  11. No není to Hamlet ani Dostojevský, ale to od zábavné literatury ani neočekávám..

    OdpovědětVymazat
  12. Patrik to má v hlavě dost posunuté. Proto ho mám rád. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Knihu mám doma a teprve se na ni chystám, takže jsem recenzi prolítla jen švihem, abych si nic neprozradila. Ale trochu mě zaskočilo tvé nízké hodnocení a váhám, jestli knihu tedy číst nebo ji posunout dál. :X

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  14. Já po mé nemoci bohužel nezvládám, ale dcera sem ráda zajde vždy u Tebe se inspiruje kterou knížku zakoupí :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js