Přeskočit na hlavní obsah

Černý trh - Jídlo: Palmový olej

 Dnes bych vás chtěla seznámit s další epizodou dokumentárního cyklu Černý trh - Jídlo. Minule jsem rozebírala díl týkající se plýtváním jídla, které je třeba v Americe opravdu enormní, a včera jsem se podívala na další díl, tentokrát se týkal palmového oleje, což je bohužel stále  hodně aktuální téma.

Palmový olej patří do skupiny jedlých rostlinných olejů, který se získává z oplodí palmy olejné. V současnosti se jedná o jeden z nejběžnějších a nejpoužívanějších olejů. Jenže bohužel to není tak růžové, jak by se mohlo zdát.

Díky pěstování palmy olejné totiž dochází k masivnímu kácení tropických pralesů, aby místo nich byly sázeny obrovské plantáže právě s palmou olejnou. S tímto kácením bohužel souvisí i úbytek živočichů, jejichž přirozené prostředí bylo zničeno, a oni nejsou schopni přežít na plantážích, nebo zemřou během přesunu na jiné území. Na některých místech jsou lesy vypalovány, což zvyšuje výrazně podíl emisí, díky tomuto se stala Indonésie v roce 2015 největším světovým producentem emisí.

Smutné, že musí být páleny lesy, aby mohly být pěstovány palmy, z nichž se lisuje olej, který není pro člověka úplně zdravotní bombou.

Dokumentem Černý trh - Jídlo: Palmový olej nás opět provádí mladá pákistánská dívka Nelufar. Na úvod nás zavede za svou kamarádkou, která se právě vrátila z nákupu a mezi potravinami hledají ty, ve kterých je obsažen palmový olej. Bohužel je opravdu téměř ve všem. Co mají společného koláčky a šampon? Palmový olej. V šamponu. Pro mě byl minule docela šok, když jsem si pročítala složení hroznového cukru, a hádejte, co tam nemohlo chybět... Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že tato složka se do hroznového cukru nebude přidávat dlouho, pročítám si celkem pečlivě etikety a nikdy jsem si toho předtím nevšimla, až někdy minulý týden. 



Palmový olej je univerzální, levný, a proto je složkou většiny sladkých výrobků, ale můžeme ho najít i ve spoustě instantních výrobků. Přikládám seznam, který je opravdu rozsáhlý, pokud máte zájem, projděte si jej:

https://www.zoopraha.cz/zvirata-a-expozice/pomahame-jim-prezit/palmovy-olej/9755-seznam-vyrobku

Dokument se ale palmovým olejem zabývá i z trochu jiného pohledu. V severní Malajsii se Nelufar seznamuje s rodinou místních farmářů, a právě je den sklizně palem olejných. Zralé plody vypadají trochu legračně, zdálky připomínají přerostlá liči. Z oplodí se lisuje palmový olej, a z jádra palmojádrový, i ten můžeme najít na složeních spousty výrobků.


Farmáři používají ke sklizni napichovací tyče. Obrovské plody pomocí nich přesunují na kolečka, a ovoce se následně pokládá na velké hromady, kde je zase na náklaďáky vyzvednou řidiči, a plody putují ke konečnému zpracovateli, který z nich nakonec vyrobí palmový olej.

Pak se zase přesuneme kousek dál tentokrát do africké Nigérie. Tady farmář Stanley také sklízí plody palmy olejné, ale on z nich právě lisuje i palmový olej. Ten prodá, a pak za to může děti poslat do školy.

Každá strana má své mince. Palmový olej ničí divokou přírodu, ale díky němu zase mohou mít obyvatelé chudých zemí trochu lepší životní podmínky. Jenže bohužel, malé farmáře ničí velká korporace, která palmy pěstuje opravdu ve velkém a neváhá dokonce ničit malé farmáře tím, že ničí jejich úrodu a někdy ji i sprostě krade.







Obávám se, že palmového oleje v potravinách a v kosmetice se jen tak nezbavíme. Ale už je spousta výrobců, kteří jej přestali do svých výrobků přidávat. Abych řekla pravdu, já se potravinám s palmovým olejem nijak zvláště nevyhýbám. Mám ráda sladkosti, hlavně čokolády, a v těch je většinou obsažen. Ale chodím k veterinářce u nás v obci, a ta má na dveřích papírek se sdělením, že nekupuje a pokud možno ani nepodporuje výrobky s palmovým olejem, ale dnes je to opravdu těžké, když už musí být i v tom hroznovém cukru...

Dokument se mi líbil, protože se zabýval problémem palmového oleje zase z trochu jiného úhlu pohledu, a já jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací. Pokud si budete chtít dokument stáhnout, stačí na uložto opsat název článku, je tam volně dostupný.

A co Vy? Vyhýbáte se potravinám s palmovým olejem? Myslíte, že by se dal v potravinách a kosmetice nahradit i něčím jiným? Napište mi Vaše názory do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Já se přiznám, že se potravinám a výrobkům s palmovým olejem také nevyhýbám, ale o problematice jsem už samozřejmě slyšela... Každopádně jsem si všimla, že už se některé firmy snaží vyrábět bez něj a to je super :). Dokument musí být zajímavý :).

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno se dá nahradit. Ale otázkou je, bude-li to pak mít ten šmak.
    Mnozí bojují proti řepce olejce, že se přidává do biopaliv. Ale on se z ní taky dělá olej.
    Já si myslím, že to je jenom otázka poměrů. Prostě všeho je třeba přiměřeně.
    Ale lidstvo se množí a množí a zdroje mizí.

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně výrobků dnes palmový olej obsahuje, ale dočetla jsem se, že pro zdraví není zrovna ideální. Já jsem ze staré školy a prostě na vaření používám nejraději sádlo a máslo nebo klasické naše oleje. Jenže ty palmové obsahuje plno hotových výrobků včetně náplní sušenek, čokolád, mnohdy je přidávají i do dalších hotových produktů.

    OdpovědětVymazat
  4. Palmový olej se určitě dá nahradit jiným, možná něčím lepším, možná něčím ještě horším. Sladkosti nejím a když vařím, tak převážně z čerstvých surovin, ale v kosmetice se tomu asi nevyhnu, popravdě jsem to ani nezkoumala...

    OdpovědětVymazat
  5. Je to nepříjemné, asi s tím nic neuděláme. Vyjádřím se k těm pralesům: tropický prales je deštný prales, kde každý den zhruba v poledne prší, no spíš leje vlivem velkého výparu vody. Ty pravidelné deště vymývají z půdy živiny a to je už dávno hlavní důvod kácení těch pralesů. Když se tam totiž zasadila plodina, nebylo to jako na poli u nás, dobrá úroda byla hlavně první rok, další byla ještě ucházející, ale dále se to už nevyplatilo. Proto se kácel další prales, aby získali novou půdu. Lidé, kteří tam žijí, neřeší, co úbytek pralesa způsobí, oni žijí "teď" a nějaký pohled na planetu je jim cizí. A pěstování té palmy je asi ekonomicky výhodné, v tomto období to letí, tak to tak dělají. Nebude palma, však oni si najdou jinou plodinu. Bohužel, je to tak. ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdy som tento olej v kuchyni nepoužívala, moja mama áno ale akosi nám nevoňal. Keď olej, tak slnečnicový. Ale už roky varím a vysmážam výlučne na bravčovej masti, je zdravá a oleje nech sú akékoľvek nie su moc zdravé.🌞

    OdpovědětVymazat
  7. Ostatně myslím, že by se mělo podpořit z ekologických důvodu využití technického konopi, které produkuje rovněž olejnsts semena, nepotřebuje hnojiva, neboť živí na svých kořenech dusikste bakterie a minimum pesticidů...

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    zajímavý článek! Já se mu nějak programově nevyhýbám, ale když si mohu vybrat mezi výrobky, které ho nemají, a těmi, které ho obsahují, tak volba je samozřejmě jasná:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Jo, etikety docela pročítám a když mám na výběr, beru potravinu bez palmového oleje.

    OdpovědětVymazat
  10. Palmový olej je v potravinách podobně všudypřítomný jako cukr - ten je taky ve věcech, ve kterých bychom ho vážně nehledali. Myslím, že jediné řešení, které skutečně je řešením, je jíst všeobecně co nejmíň zpracovaných potravin a udělat si, co se dá, podomácku. Jenomže v běžném provozu je dost obtížné na to najít čas i energii. Ale snažím se! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Každá strana má své mince. Palmový olej ničí divokou přírodu, ale díky němu zase mohou mít obyvatelé chudých zemí trochu lepší životní podmínky....
    No tak jako jenom dokud nebudou ty životní podmínky naprosto zničené ze zásadnějšího než ekonomického hlediska, ekosystém fakt nebude fungovat ve chvíli, kdy z něj vypadne nejmasivnější složka, bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak podle seznamu je to dobrý, problémová je akorát čokoláda, nic z ostatního, co to obsahuje, nekupuju. Ale nedělám si iluze, že by to nebylo i v jiných věcech, co kupuju.

      Vymazat
  12. Moc krásný článek, palmovému oleji se snažím vyhýbat a pokud vím, že ho obsahují nějaká potravina tak jí raději nekoupím! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já se mu moc nevyhýbám, ale když je možnost upřednostnit něco jiného, tak to udělám. :)

    OdpovědětVymazat
  14. snažím se mu vyhýbat a podporovat výrobky bez něj :)

    OdpovědětVymazat
  15. O škodlivosti palmového oleje se zde (v Itálii) psalo už asi před 3 lety. Pak se začalo téměř na všech výrobcích psát Neobsahuje palmový olej! Italové jsou na kvalitu jídla dost opatrní, chci tomu věřit, ale pochybuji že ten olej najednou všichni vylili.. Jen firma Ferrero která mimo jiné vyrábí i Nutellu, napsala že palmový olej bude používat dál , ovšem vlastní produkce. Kdoví , ale aspoň jsou upřímní.. Lidé ocenili a vyskytly se komentáře typu : dávejte si tam třeba olej do motorů, Nutellu si vzít nenecháme! :-))

    OdpovědětVymazat
  16. Napsala si to přesně, Eliss, každá mince má dvě stany.
    Etikety se taky snažím pročítat a nejen kvůli palmovému oleji, někdy je to skutečně zajímavé čtení...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  17. Díky za připomenutí tohoto tématu. Jednu dobu hodně rezonovalo, ale přijde mi, že v posledních letech už o palmovém oleji moc slyšet není, což je škoda. Osobně se jídlu s palmovým olejem vyhýbám a kosmetiku kupuji přírodní, šetrnou. Jasně, člověk to neuhlídá 100% a taky občas zhřeším, ale myslím, že důležité je už jen to zastavení a uvědomění si.

    OdpovědětVymazat
  18. Sleduji na FCB videa o vaření v Koreji. Tam do všech jídel dávají palmový cukr.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js