Dnes bych vás chtěla seznámit s další epizodou dokumentárního cyklu Černý trh - Jídlo. Minule jsem rozebírala díl týkající se plýtváním jídla, které je třeba v Americe opravdu enormní, a včera jsem se podívala na další díl, tentokrát se týkal palmového oleje, což je bohužel stále hodně aktuální téma.
Palmový olej patří do skupiny jedlých rostlinných olejů, který se získává z oplodí palmy olejné. V současnosti se jedná o jeden z nejběžnějších a nejpoužívanějších olejů. Jenže bohužel to není tak růžové, jak by se mohlo zdát.
Díky pěstování palmy olejné totiž dochází k masivnímu kácení tropických pralesů, aby místo nich byly sázeny obrovské plantáže právě s palmou olejnou. S tímto kácením bohužel souvisí i úbytek živočichů, jejichž přirozené prostředí bylo zničeno, a oni nejsou schopni přežít na plantážích, nebo zemřou během přesunu na jiné území. Na některých místech jsou lesy vypalovány, což zvyšuje výrazně podíl emisí, díky tomuto se stala Indonésie v roce 2015 největším světovým producentem emisí.
Smutné, že musí být páleny lesy, aby mohly být pěstovány palmy, z nichž se lisuje olej, který není pro člověka úplně zdravotní bombou.
Dokumentem Černý trh - Jídlo: Palmový olej nás opět provádí mladá pákistánská dívka Nelufar. Na úvod nás zavede za svou kamarádkou, která se právě vrátila z nákupu a mezi potravinami hledají ty, ve kterých je obsažen palmový olej. Bohužel je opravdu téměř ve všem. Co mají společného koláčky a šampon? Palmový olej. V šamponu. Pro mě byl minule docela šok, když jsem si pročítala složení hroznového cukru, a hádejte, co tam nemohlo chybět... Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že tato složka se do hroznového cukru nebude přidávat dlouho, pročítám si celkem pečlivě etikety a nikdy jsem si toho předtím nevšimla, až někdy minulý týden.
Palmový olej je univerzální, levný, a proto je složkou většiny sladkých výrobků, ale můžeme ho najít i ve spoustě instantních výrobků. Přikládám seznam, který je opravdu rozsáhlý, pokud máte zájem, projděte si jej:
https://www.zoopraha.cz/zvirata-a-expozice/pomahame-jim-prezit/palmovy-olej/9755-seznam-vyrobku
Dokument se ale palmovým olejem zabývá i z trochu jiného pohledu. V severní Malajsii se Nelufar seznamuje s rodinou místních farmářů, a právě je den sklizně palem olejných. Zralé plody vypadají trochu legračně, zdálky připomínají přerostlá liči. Z oplodí se lisuje palmový olej, a z jádra palmojádrový, i ten můžeme najít na složeních spousty výrobků.
Farmáři používají ke sklizni napichovací tyče. Obrovské plody pomocí nich přesunují na kolečka, a ovoce se následně pokládá na velké hromady, kde je zase na náklaďáky vyzvednou řidiči, a plody putují ke konečnému zpracovateli, který z nich nakonec vyrobí palmový olej.
Já se přiznám, že se potravinám a výrobkům s palmovým olejem také nevyhýbám, ale o problematice jsem už samozřejmě slyšela... Každopádně jsem si všimla, že už se některé firmy snaží vyrábět bez něj a to je super :). Dokument musí být zajímavý :).
OdpovědětVymazatVšechno se dá nahradit. Ale otázkou je, bude-li to pak mít ten šmak.
OdpovědětVymazatMnozí bojují proti řepce olejce, že se přidává do biopaliv. Ale on se z ní taky dělá olej.
Já si myslím, že to je jenom otázka poměrů. Prostě všeho je třeba přiměřeně.
Ale lidstvo se množí a množí a zdroje mizí.
Hodně výrobků dnes palmový olej obsahuje, ale dočetla jsem se, že pro zdraví není zrovna ideální. Já jsem ze staré školy a prostě na vaření používám nejraději sádlo a máslo nebo klasické naše oleje. Jenže ty palmové obsahuje plno hotových výrobků včetně náplní sušenek, čokolád, mnohdy je přidávají i do dalších hotových produktů.
OdpovědětVymazatPalmový olej se určitě dá nahradit jiným, možná něčím lepším, možná něčím ještě horším. Sladkosti nejím a když vařím, tak převážně z čerstvých surovin, ale v kosmetice se tomu asi nevyhnu, popravdě jsem to ani nezkoumala...
OdpovědětVymazatJe to nepříjemné, asi s tím nic neuděláme. Vyjádřím se k těm pralesům: tropický prales je deštný prales, kde každý den zhruba v poledne prší, no spíš leje vlivem velkého výparu vody. Ty pravidelné deště vymývají z půdy živiny a to je už dávno hlavní důvod kácení těch pralesů. Když se tam totiž zasadila plodina, nebylo to jako na poli u nás, dobrá úroda byla hlavně první rok, další byla ještě ucházející, ale dále se to už nevyplatilo. Proto se kácel další prales, aby získali novou půdu. Lidé, kteří tam žijí, neřeší, co úbytek pralesa způsobí, oni žijí "teď" a nějaký pohled na planetu je jim cizí. A pěstování té palmy je asi ekonomicky výhodné, v tomto období to letí, tak to tak dělají. Nebude palma, však oni si najdou jinou plodinu. Bohužel, je to tak. ☺
OdpovědětVymazatNikdy som tento olej v kuchyni nepoužívala, moja mama áno ale akosi nám nevoňal. Keď olej, tak slnečnicový. Ale už roky varím a vysmážam výlučne na bravčovej masti, je zdravá a oleje nech sú akékoľvek nie su moc zdravé.🌞
OdpovědětVymazatOstatně myslím, že by se mělo podpořit z ekologických důvodu využití technického konopi, které produkuje rovněž olejnsts semena, nepotřebuje hnojiva, neboť živí na svých kořenech dusikste bakterie a minimum pesticidů...
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatzajímavý článek! Já se mu nějak programově nevyhýbám, ale když si mohu vybrat mezi výrobky, které ho nemají, a těmi, které ho obsahují, tak volba je samozřejmě jasná:-) Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Jo, etikety docela pročítám a když mám na výběr, beru potravinu bez palmového oleje.
OdpovědětVymazatPalmový olej je v potravinách podobně všudypřítomný jako cukr - ten je taky ve věcech, ve kterých bychom ho vážně nehledali. Myslím, že jediné řešení, které skutečně je řešením, je jíst všeobecně co nejmíň zpracovaných potravin a udělat si, co se dá, podomácku. Jenomže v běžném provozu je dost obtížné na to najít čas i energii. Ale snažím se! :-)
OdpovědětVymazatKaždá strana má své mince. Palmový olej ničí divokou přírodu, ale díky němu zase mohou mít obyvatelé chudých zemí trochu lepší životní podmínky....
OdpovědětVymazatNo tak jako jenom dokud nebudou ty životní podmínky naprosto zničené ze zásadnějšího než ekonomického hlediska, ekosystém fakt nebude fungovat ve chvíli, kdy z něj vypadne nejmasivnější složka, bohužel.
Jinak podle seznamu je to dobrý, problémová je akorát čokoláda, nic z ostatního, co to obsahuje, nekupuju. Ale nedělám si iluze, že by to nebylo i v jiných věcech, co kupuju.
VymazatMoc krásný článek, palmovému oleji se snažím vyhýbat a pokud vím, že ho obsahují nějaká potravina tak jí raději nekoupím! :)
OdpovědětVymazatJá se mu moc nevyhýbám, ale když je možnost upřednostnit něco jiného, tak to udělám. :)
OdpovědětVymazatsnažím se mu vyhýbat a podporovat výrobky bez něj :)
OdpovědětVymazatO škodlivosti palmového oleje se zde (v Itálii) psalo už asi před 3 lety. Pak se začalo téměř na všech výrobcích psát Neobsahuje palmový olej! Italové jsou na kvalitu jídla dost opatrní, chci tomu věřit, ale pochybuji že ten olej najednou všichni vylili.. Jen firma Ferrero která mimo jiné vyrábí i Nutellu, napsala že palmový olej bude používat dál , ovšem vlastní produkce. Kdoví , ale aspoň jsou upřímní.. Lidé ocenili a vyskytly se komentáře typu : dávejte si tam třeba olej do motorů, Nutellu si vzít nenecháme! :-))
OdpovědětVymazatNapsala si to přesně, Eliss, každá mince má dvě stany.
OdpovědětVymazatEtikety se taky snažím pročítat a nejen kvůli palmovému oleji, někdy je to skutečně zajímavé čtení...
Měj hezký den, Helena
Díky za připomenutí tohoto tématu. Jednu dobu hodně rezonovalo, ale přijde mi, že v posledních letech už o palmovém oleji moc slyšet není, což je škoda. Osobně se jídlu s palmovým olejem vyhýbám a kosmetiku kupuji přírodní, šetrnou. Jasně, člověk to neuhlídá 100% a taky občas zhřeším, ale myslím, že důležité je už jen to zastavení a uvědomění si.
OdpovědětVymazatSleduji na FCB videa o vaření v Koreji. Tam do všech jídel dávají palmový cukr.
OdpovědětVymazat