Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 202 Veselí

Autor: Radka Třeštíková 

Žánr: Román, Romantický, Humoristický

Mé hodnocení: 60%

Obsah: O návratech domů, které jsou tak trochu (ne)veselé...

Třiatřicetiletá Eliška se vrací z Prahy do rodného Veselí nad Moravou. Z domova se odstěhovala před patnácti lety, protože se chtěla vymanit z toho "balíkova" a začít ve velkém městě a něco dokázat. Nicméně se jí v Praze tak úplně nedařilo a proto se vrací domů, začít znovu, do svého dětského pokojíčku a k rodičům.

Jenže návrat je pro Elišku dost šokující. Všechno jakoby zamrzlo v čase, včetně zaplivané nádražní restaurace, počmáraných laviček a taky matky, která na Elišku u nádraží čeká. Doma čeká krom hromady řízků na Elišku další překvapení - atmosféra u stolu během oběda s rodiči je divná, a ona se nemůže zbavit pocitu, že se mezi nimi něco stalo, i když oba to vehementně popírají.

Eliška se rozhodne začít na maloměstě nový život a s vervou se pustí do podnikání, rozhodne se otevřít si obchůdek s rybářskými potřebami. Roky se zabývala marketingem, na vesnici spousta chlapů rybaří, tak to musí jít přeci samo, ne?

Jenže návrat domů bohužel není úplně takový, jak si ho Eliška představovala. Potkává staré známé, bývalé lásky, a znovu rozjitří staré rány a nevyřešené události. Co s ní udělá setkání s Hynkem, mužem, kterého kdysi milovala, a přesto od něj utekla? A jak to vlastně teď na vesnici chodí a jaké se tu naskýtají možnosti zábavy a kulturního vyžití?

Eliška tápe, hledá něco, co jí kdysi v mládí proteklo mezi prsty, a v co marně doufá, že znovu objeví. Když se do toho přidají ještě starosti s obchůdkem a nečekané rodinné překvapení, uvědomuje si Eliška, co ji sem vlastně celou dobu táhlo...



Hodnocení: Od Radky Třeštíkové jsem asi před rokem četla bestseller Bábovky. Ty se mi zase tak moc nelíbily, moje pocity z nich byly rozpolcené, tak nějak jsem nepochopila, jak se knížka mohla stát tak moc prodávanou a čtenou. Průměrný román od průměrné autorky.

Když jsem v knihovně uviděla Veselí, rozhodla jsem se dát autorce další šanci. Nalákalo mě i to, že autorka pochází z jižní Moravy. Bydlím taky na Moravě, sice ne na jižní, ale říkala jsem si, že to bude takový pohodový, třeba i trochu humorný příběh z prostředí malebné české vesničky. Nemohla jsem se bohužel mýlit více. 

Začátek knížky se rozjížděl docela slibně. Jenže s každou další stránkou jsem nabývala čím dál více dojmu, že to nebude asi úplně čtení pro mě.

Nevím, kdy autorka naposledy navštívila své rodné město - protože ona pochází přímo z Veselí, ale jako by se vrátila v čase někdy těsně po pádu komunismu. Místní obyvatele totiž líčí jako křupanské burany, kterým doslova čouhá sláma z bot, jejich téměř jedinou zábavou je popíjení v místní hospůdce a pokřikování na mladá děvčata, a kteří nemají téměř žádné kulturní vyžití.

Tedy až na cvičení matek s dětmi a kurz vaření, případně ochutnávky zelí a nějakou tu tancovačku. 

Dále mě strašně rozčilovalo to moravské nářečí. Myslím že v dnešní době už většina Moraváků mluví hovorovou češtinou, až na pár výjimek, ale někdy mi ta jejich mluva přišla opravdu k smíchu a nemohla jsem se zbavit dojmu, že některé výrazy jsou až nereálné. Autorka to tam podle mě natlačila trochu na sílu, kdyby tam nechala běžnou mluvu a nesnažila se zapůsobit "místním" jazykem, udělala by lépe. 

Pak jsem měla trochu problém i s hlavní hrdinkou. Ze začátku jsem jí fandila, doufala jsem, že návrat domů bude pro ni i novým začátkem, bohužel ne. Začala mi být opravdu nesympatická svým povýšeným chováním, pohodovou promiskuitou a neschopností se upnout k nějakému životnímu cíli. Já vím, že v životě to často není jednoduché, tady mi to přišlo ale až moc hnané do extrému.

Některé humorné scénky byly opravdu výborné, skoro se mi chtělo smát, ale zase tu byl ten problém, že jich bylo prostě moc, téměř na každé stránce, jakoby je tam autorka cpala málem násilím. V ději bylo až moc postav, až moc dějových linek - bývalá láska, hovnocucář, matka alkoholička, záletný nevěrník, tajená nemoc, a do toho právě Eliška, která se snaží všem ostatním radit a všechno řešit, bohužel ve svém životě nemá vyřešené vůbec nic.

Velmi se mi ale líbily pasáže vyprávěné z nemocničního prostředí. Jakoby autorka najednou úplně přehodila kolej, a knížka se obrátila jiným směrem. Tyto pasáže byly opravdu vyprávěné tak věrohodně, s citem, že každý, kdo něco podobného někdy už v životě zažil, se do toho opravdu vcítí. Až mi běhal mráz po zádech.

Bohužel i konec mě zklamal, bylo to takové nedořešené, všechno se v podstatě vrátilo zase na začátek, a já vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Veselí bych doporučila jako hodně oddechové čtení, třeba někam na dovolenou nebo když doma marodíte, ale to je tak všechno. Za mě velké zklamání, mám z knížky smíšené pocity a nevím, jestli si od autorky ještě někdy něco přečtu.

A co Vy? Četli jste tuto knížku? A líbila se Vám? Nebo jste četli Bábovky? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Přikládám ještě rozhovor s autorkou o knize, pokud chcete, mrkněte...



Komentáře

  1. Tak tohle není pro mne.
    Poslední dobou mi všechny knížky přijdou na jedno brdo.

    OdpovědětVymazat
  2. Abych řekla pravdu, po loňské StarDance a způsobu, jak se paní Třeštíková prezentovala, od ní fakt už nikdy nic číst nebudu.
    Eliss, díky za recenzi.
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    já musím souhlasit s Helenkou D., protože Radku Třeštíkovou jsem nikdy jako autorku moc ráda neměla, ale její vystupování ve Stardance mi ji znechutilo asi nadobro. Nerada si promítám osobní antipatie k autorovi do knihy, ale tady se tomu ubránit nemohu. Nějaké její romány jsme doma měli, četla je mamka, ale už jsme je všechny poslali dál. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Ani Veselí ani Bábovky jsem nečetla, ale kamarádka byla na babovkach v kině a říkala, že to stalo zaprd. Mě knížka nelákala už ani předtím a teď si ji tuplem neprectu 😁

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Nepoznám ale podľa Tvojej recenzie som pochopila, že ide fakt o tvrdú realitu života. Myslím že aj o tej treba písať, nie všetko musí skončiť dobrým a šťastným koncom.
    Mne osobne sa moravské nárečie páči - má to niečo do seba a pokiaľ sa používa, nezanikne. To by bolo na škodu aj u iných nárečí. 🌞

    OdpovědětVymazat
  6. Upřímně řečeno, já tento druh literatury nevyhledávám. Od této autorky jsem nic nečetla a po pravdě, nebýt té taneční soutěže, ani bych o p. Třeštíkové nevěděla. Párkrát jsem ji tam viděla a pak četla o jejích názorech, což mě utvrdilo v tom, že se mi zprotivila. Ona se možná tou Star Dance chtěla zviditelnit, což se jí fakt podařilo, ovšem jako kontraproduktivní - znechutila se mnoha lidem a já k nim patřím. Možná není špatná, ale povedlo se jí získat určitý škraloup a bude se toho dlouho zbavovat. Toť můj názor. Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Ve filmech a knihách jsou nářečí opravdu většinou špatně, třeba Valasi mluví směsi Hana jeho a lasskeho riznutou představami autora... Ale rodilý mluvčí by to měl znát... Jinak na Valašsku nářečí úplně nezmizelo, jak otevřu ústa hned poznají, že nejsem místní..

    OdpovědětVymazat
  8. Nečetla jsem. Ale docela mě tvoje recenze spíš navnadila. Jestli si zapamatuji, zkusím si knížku alespoň prolistovat, jaký z ní budu mít pocit. Jestli stejný jako ty, nebo se bude líbit. Protože některé věci, které píšeš, by mi také nesedly.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem četla Bábovky a docela se mi líbily. Na Stardance jsem nekoukla, takže se mi autorka nemohla zprotivit, i když už jsem o ní slyšela, že je malinko namyšlená.

    OdpovědětVymazat
  10. Radka Třeštíková na mě působí zvláštně.I její názory,ale knížka může být zajímavá.Ovšem já jsem na jiný žánr.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem od autorky nic nečetla a ani mě to neláká.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N