Řetězce rychlého občerstvení nepatří zrovna mezi podniky, kde bych se pravidelně stravovala. U nás ve městě nemáme McDonalds ani KFC, jen pár čínských bister a kebab. A pak je tu taky malý kiosek, kde se prodávají párky v rohlíku a hamburgery. Sem tam si tady koupím párek v rohlíku, v čínském bistru jsem měla párkrát nudle, ale to je tak jednou do měsíce, když fakt dostanu chuť na něco nezdravého.
V McDonaldu jsem byla poprvé v životě vloni, to když jsme jeli na genetiku do Olomouce. Snídani jsme si dali až po vyšetření, nevěděla jsem, jestli nemám být nalačno, takže jsem raději ráno nic nejedla, dala jsem si jen vodu. Pro mě to byla nová zkušenost, prostředí bylo takové typicky americké, řekla bych. Brácha si dal nějaký burger, já si objednala lívanečky a nějaký mléčný nápoj.
Jako jo, nebylo to špatné, hotová kalorická bomba, a tak si zpětně říkám, že je fajn, že jsem tenkrát nemohla jíst to maso. V KFC jsem nikdy nebyla, tenkrát jsme jeli kolem něj, ale brácha mávl pohrdavě rukou, že tam nikdy nic nejedl, no a já bych stejně kuře nejedla.
Před pár lety, když přítel jezdil pracovně do Prahy, jednou mi přivezl tuším kuřecí stripsy právě z KFC. Jednou jedinkrát jsem to tedy ochutnala, a co si pamatuji, tak to na mě nijak nezapůsobilo.
Před pár dny jistě spousta z vás, co třeba sleduje sociální sítě zaznamenala ten průšvih v KFC. Konkrétně se to týkalo pobočky v Jablonci nad Nisou. Celou kauzu spustil tak trochu můj kamarád Jirka. Už jsem tu o něm na blogu několikrát psala. Na intru jsme se hodně kamarádili, navštěvovali jsme stejný učební obor. Jirka trpí vadou řeči, dělá mu problémy psaní, konkrétně tedy gramatika, a hodně lidí ho odsuzuje jen kvůli tomu, že mu nerozumí.
I po těch letech jsme spolu pořád v kontaktu, voláme si, píšeme a tak. A vykládal mi i o své práci. Dělal v KFC kuchaře. Zpočátku se mu tam líbilo, ale pak jsem poznala, že ho to v práci nebaví. Konkrétně tedy chování vedení. Hodně si na ně stěžoval.
Jirka už někdy v srpnu dal v KFC výpověď a dneska se vrátil z New Yorku, kde měl brigádu v kuchyni. A teď si bude hledat práci v Česku. Jsem upřímně zvědavá, jak se mu to bude dařit, protože to co natočil a následně poslal Janu Tunovi, je tedy dost závažné. To, co udělal Jirka je super, je to borec, že se rozhodl vyjít na světlo s tím, co se v KFC děje, ale mám obavy, aby se na něj někteří lidé nedívali skrz prsty...
V KFC byl problém se spotřebou masa. Konkrétně tedy s tím, že se toho třeba objednalo moc, vše se nestihlo zpracovat. A co s tím masem? Vyhodit, řeklo by se. Jenže i maso, co bylo po expiraci, byli kuchaři nuceni obalit, zpracovat a dál prodávat. Vždy se vzala etiketa z nové várky, přelepila se bedýnka, napsaly se nové datumy, a maso bylo "zase" čerstvé.
Jirka si tyto praktiky, kdy přelepuje bedýnky a do papírů přepisuje data, natočil na video, a následně tyto materiály poslal Janu Tunovi. Ten je známý jako reportér hlavně z TV Nova, ale poslední roky je aktivní i na svém YouTube kanále, kde se nebojí šťourat do různých věcí a pomáhá tak čeřit vody poklidného českého rybníčku.
Jirka krom videa poslal i pár řádek o tom, jak to v KFC vlastně chodí. Ono totiž vedení nutilo chodit do práce i nemocné lidi - se střevní chřipkou, nachlazené, a pak si představte, že ten člověk kýchá, naprská do masa, no paráda...
Takže KFC prokazatelně neprodává jen čerstvé výrobky. Zde je citace jednoho komentáře z YouTube: Tohle se dělo už v roce 2015. Pracoval jsem v Ostravě v OC Nová Karolina, taky jako kuchař. Některé maso už silně zapáchalo, bylo "ZELENÉ, nebo třeba i spadlo na zem. Nechtěl jsem to zpracovávat, odpověď vedoucího manažera: "SMAŽ TO!"
Podotýkám, že to mnohdy bylo opravdu NAHNILÉ MASO A ZELENAJÍCÍ KUSY MASA!!!"
Podobných komentářů je pod videem spousta. A pak také nechybí zkušenosti strávníků. Některé "jen" bolelo břicho, jiní dokonce skončili s mírnou formou otravy na několik dní v nemocnici na kapačkách. Takže pokud maso už bylo "jeté," tak se přidalo více marinády, koření, a prodalo se zíkazníkovi jako čerstvé.
Já bych něco takového s klidným svědomím dělat nemohla. Ale když jste pod tlakem - hodně lidí, hodně objednávek, manažer vám buzeruje, může snadno dojít k tomu, že kuchař podlehne. Ale tady to někdo plánoval - přepisování dat na bednách, falšování papírů... A odnesou to podřízení a koncový zákazník, který sní prošlé maso.
Nebo teda, třeba ho nesní, ucítí, že páchne, ale někdo to třeba fakt poznat nemusí, když je to hodně pálivý strips...
Je moc dobře, že Jirka s tímto vyšel na světlo, dal výpověď, protože už to v práci nemohl psychicky unést. A problém je teda i ta nemocenská - když jsem nemocná, jak je možné, že si vedení dovolí nutit mě zrušit nemocenskou? Jirka mi sám řekl, že na něj manažerka řvala do telefonu, že prostě musí zítra přijít, neexistuje, že je nemocný.
V další části videa mluví i jiní, bývalí zaměstnanci, kteří potvrzují to co Jirka. I s falšováním data expirace masa, s nemocenskou a celkovou špatnou atmosférou na pracovišti. Ještě aby ne, když museli obalovat zelené maso. To je ten největší hnus, vážně.
Nedělám si ale iluze o tom, že by se to dělo jen v KFC. On určitě i McDonalds má své mouchy, a prostě fakt je nejlepší to, co si uvařím doma! Vždyť i ty stripsy z KFC si můžu podobné udělat doma, pohrát si s kořením, a mám to levněji, a hlavně vím, co jsem si sám do toho jídla dal!
Další citace od jednoho ze svědků: "Když maso hodně smrdí, tak se umyje. Když málo, ani se neumyje. Přidá se víc marinády a zákazník nemá šanci nic poznat."
Je jen náhoda, že v červenci došlo k uzavření VŠECH poboček KFC v Dánsku, kvůli vážnému porušování hygienických norem? Tam se dělo to samé jako v Česku! A tady zatím inspekce prověřuje KFC v Česku. Minulý týden inspekce zkontrolovala KFC v Liberci, za prošlé maso padla pokuta. A co je také překvapující, problém byl i s ledem, který nesplňoval normy! Jak může dojít k tomu, že s ledem je něco špatně? Chápete to? To je přece něco strašného.
Kdyby tyto řetězce prodávaly kvalitní maso, nešidily zákazníky, fajn, nic proti nim nemám. Nejsem cílová skupina, ale proč ne, třeba pro mladé studenty je to rychlé jídlo, které mají rádi, i když je to nezdravé, je to prostě taková rychlovka. Ale když s čistým svědomím lidem předkládají plesnivé a zkažené jídlo, zpracují maso, které smrdí, nezaslouží si nic jiného než skončit.
Bohužel si myslím, že k tomu nedojde, bude se častěji kontrolovat, ale o těchto kontrolách je ve videu také řeč. Dají si všichni mezi s sebou navzájem vědět, vše se připraví, a kontrola dopadne dobře, a zase se jede dál. Smutné.
Jediným řešením je bojkot KFC, který udělají zákazníci, dojde k poklesu tržeb, obávám se, že tady by nikdo neměl odvahu k tomu uzavřít všechny pobočky KFC. Ale za mě by to nebyla žádná škoda. Je moc dobře, že se o těchto nekalých praktikách mluví!
A co Vy? Jíte někdy v KFC nebo McDonald? Máte dobré zkušenosti? Máte tyto typy jídel rádi? Bylo Vám někdy z jídla z řetězce rychlého občerstvení zle? Napište mi do komentářů, co si o tom myslíte!
Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný začátek týdne, Vaše Eliss ♥
Nikdy jsem tam nebyla osobně, asi dvakrát nebo třikrát jsem z toho něco v posledních dvou letech jedla, když jsem byla u rodičů a náhodou v té době i něco přivezli, protože otevřeli pobočku ve městě, kde rodiče nakupujou (ostatně v McDonaldu jsem byla asi třikrát, dvakrát jako dítě, když byl jenom jeden v kraji, a jednou před víc než 10 lety během VŠ, když tam hamburger stál asi 30 korun, v jiných řetězcích nikdy, nechodím tam), ale ani mi to moc nechutná. Nechutná mi, jak je to ostré, a celkově moc nemusím smažené v trojobalu. Ale blbě mi po tom nebylo. Nicméně předcházet ztrátám "prodlužováním" spotřeby asi bude praktika ve velké části provozů, kde se pracuje s jídlem.
OdpovědětVymazatDo McDonald nechodím a to proto , že mi tam jídlo nechutná , raději mám věci z KFC . Nikdy jsem tam zkažené jídlo nezažila . Přiotrávená jsem doslova byla ve školní jídelně na základce , tenkrát byl Grenadýrský pochod a všichni , kdo to měli to odnesli . Průjmy , zvracení , zimnice . Bylo mi neuvěřitelně zle .
OdpovědětVymazatJá do KFC nechodím, ani do jiného fastfoodu. Je pro mne doslova tragédie, když si mám vybrat jídlo někde u benzínky, kde se podobný řetězec nachází, když jedeme třeba se synem odněkud. Vnuk má právě tahle jídla rád, protože nejsou tak častá. Pro mne je problém si vybrat, jednak proto, že neumím vyslovovat ty názvy omáček a jídla a druhak i proto, že špatně vidím na ta vyobrazená jídla. Když ale čtu tvoje řádky a zkušenosti ze zázemí, tak je mi z toho docela zle. KFC máme i u nás přímo ve městě v nákupní zóně u vlakového nádraží a nějaké davy jsem tam neviděla.
OdpovědětVymazat