Přeskočit na hlavní obsah

Mrazivý konec dubna

 Minulý týden nás počasí pěkně navnadilo na jaro, místy až na léto. Jenže z léta jsme dost minule přešli do deštivého podzimního pošmourného nečasu, a jako taková třešnička na dortu byl dnes ráno pěkný mrazík. Jsem vzhůru od půl šesté, to jsem procitla zrovna v nejlepším ze snu - zdálo se mi něco o jakési šílené policejní honičce v poli, no pěkná šílenost. Tak jsem si uvařila horký čaj a ještě si lehla se Žofkou do vyhřáté postele. 

Po šesté hodině jsme se šli vyvenčit, a venku byla krásná námraza, sluníčko svítilo, ale mráz byl opravdu nepříjemně lezavý. Ale už se mi nechtělo sedět doma, na cestu do obchodu bylo ještě brzy, tak jsem se vrátila domů, pořádně jsem se přioblékla - dva svetry a teplejší kalhoty, a vyrazila jsem se projít za bytovku kus k lesu. Žofku jsem nechala tentokrát doma, protože bylo fakt chladno, a nedělalo by jí to dobře. 

A opravdu se vyplatilo si přivstat, přiobléct se, a jít se projít. Je totiž úžasné, jak dovede mráz krásně malovat. Ale za sebe musím říct, že už jsem s takovým obratem v počasí nepočítala, ale člověk míní, a příroda mění. Bohužel, jak díky extrémně teplému počasí začalo vše nakvétat, tak mrazy zasáhly samozřejmě i sady, a škody na úrodě budou rozsáhlé, jak hlásí zemědělci. Některým ovocnářům už prý hrozí i bankrot, a svaz tvrdí, že jen na vinicích je způsobená škoda v přepočtu za 2,1 miliardy. Tohle je věc, kterou nikdo neovlivní, a jsou jen velmi omezené způsoby, jak se dá škodám zabránit. 

Ale když už nic, mráz je hotovou potěchou pro oko, zvláště takhle brzy po ránu to bylo jako z pohádky! Zatímco místa, na která svítilo již sluníčko byla krásně zelená, stinná místa pokrývala ledová krusta.



První fotka s kapkami v trávě je ze včerejšího podvečera, kdy jsem šla po dešťové přeháňce taky na procházku. A ta druhá už je z dneška - krásně zmrzlý list kopřivy. 



Stejné druhy rostlin, jen v odlišných fázích kvetení, a ráno byly také pěkně obaleny ledovými krystalky. 



Odpadky odhozené na okrajích cesty nebo i v dálce na poli je nešvar, na který jsem si při svých procházkách bohužel zvykla. Zítra ráno tedy vezmu odpadkový pytel a půjdu tento hnus posbírat. Igelitový sáček je celkem běžná věc, i když tady se dost bizarně zapletl do korun stromů, ale ruličku od toaletního papíru jsem viděla dnes takto pohozenou snad prvně. A samozřejmě i ta stačila krásně zmrznout na kost.


Na první pohled obyčejná větev, na ten druhý, pozornější, si můžete na lístku dole vpravo všimnout černé tečky, což je moucha. Připadalo mi, že přimrzla k tomu listu, protože jsem mohla fotit úplně v klidu, vůbec se nepohnula. 


Došla jsem kus pod les, a vrátila se domů. Cestou zpátky jsem potkala starší paní, asi šla také na procházku. Uvařila jsem si slabší kávu, a začala se chystat do města, když v tom zvonek. Za dveřmi stála sousedka, a že doma ještě objevila něco, co už neupotřebí. Má skoro dvouletou holčičku, takže u mě často jen tak zazvoní a něco mi přinese. Je to strašně milé, a mám pocit, že bychom se mohly i skamarádit. 

A tentokrát jsem dostala vodní podložku. Prvně jsem myslela, že je to do vany, ale jedná se o hrací podložku pro trochu větší miminko, kde se může batolit, a u toho bouchat do rybiček, na boku je i ventilek na napuštění vody. No není to roztomilé? Dneska je plno takových hezkých hraček a pomůcek pro miminko, až se nestačím divit! 


A pak už jsem jela na otočku do města, v devět tam, a o půl jedenácté domů, což je tak akorát na oběd. Nejprve jsem zašla do Alberta, koupit zeleninu a těstoviny na zítřejší oběd, udělám si ráno zeleninový salát s jogurtem. Samozřejmě jsem nemohla vynechat ani návštěvu knihobudky, kam jsem odnesla stará čísla časopisů, co se mi bez užitku válejí doma.




Výběr byl tentokrát opravdu pestrý, poslední dobou bývá knihobudka doslova nabouchaná knihami, nakonec jsem si vybrala od Georgese Simeona Maigretova gangsterská partie, Maigret a bláznivá stařenka, ale doma jsem při projíždění knižní databáze zjistila, že jsem knížku už před lety četla. Tak ji zítra půjdu dát do naší obecní knihobudky, je totiž vidět, že i v naší malé obci je o výměnu knížek dost velký zájem. 

Na oběd jsem dnes měla sekanou a výborné zeleninové brambory, odpoledne přišel na chvíli ještě pán na malování, pokojíček už bude skoro hotový. Tak už si dneska udělám pohodičku s pěknou knížkou, a zítra se pustím do úklidu, pokud bude hezky, vyperu ložní prádlo a deky.

Přeji Vám všem krásný víkend, užívejte sluníčka, pokud tedy bude opravdu hezky, děkuji za přečtení a komentáře, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Jo ten nepořádek u silnic je šílenej , chodíme se psem na procházku a skoro všude skládka . Je to hned u silnice , ale je zajímavý , že jsem nikdy nikoho neviděla něco vyhazovat a na 100 % je ten bordel z projíždějících aut . Je to zvláštní , že víš, že je to od nich , ale nikdy nikoho nevidíš .

    OdpovědětVymazat
  2. Odházené odpadky jsou fakt ošklivý nešvar, potkávám je na výletech v přírodě i třeba u nás na sídlišti cestou do sámošky.
    Užij si víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Maigretovky mám rád.
    Mám je přečtené všechny.
    Sobota se vydařila, bylo skoro jasno, oteplilo se bylo i krásné světlo na fotografování.
    Přeji hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Počasí si s námi pěkně hraje, až je to děsivé :(. Před měsícem ukazovali v televizi rekord v celé ČR u nás v Budějovicích a o dva týdny později tady padal sníh O_o! Dnes ráno jsem jela do školy. Byla velká mlha, to bývá příslib krásného dne a opravdu to tak bylo :) svítilo a bylo hezky teplo, ale ve tři hodiny hlásili průtrž mračen. Po obědě jsem sedla na kolo a jela na projížďku po okolí. Cestou domů mě honily mraky, ale naštěstí nedohnaly! Bouřka přišla ve tři, jak říkali. Opravdu velká průtrž, psali o ní i na Seznamu :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js