Přeskočit na hlavní obsah

Suchej únor

 Již několikátým rokem v řadě na konci ledna začne na sociálních sítích, ale i internetových médiích připomínka osvětové akce Suchej únor. Já sama vím už nějakou dobu, že něco takového probíhá, před pár lety jsem zahlédla kus rozhovoru, který se právě Suchýho únoru týkal. Zaujalo mě to, a tak jsem si začala hledat více informací.

Suchej únor začala pořádat v roce 2013 Liga otevřených mužů. Kampaň byla původně zaměřena na zdraví mužů, kteří se dlouhodobě pohybují na špičce světového pití alkoholu. Postupně se ale otevřela také ženám, a podle statistik se v roce 2019 Suchýho únoru zúčastnilo šest procent české populace. Čísla můžou být samozřejmě i tak trochu zkreslená, každopádně jde ale o pěkné číslo.

V rámci únorového "sušení" jde o zdánlivě jednoduchou věc. Dát si na celý měsíc úplný detox od pití alkoholu. Pro někoho je to brnkačka, pro dalšího je to pořádná zkouška ohněm, ve které třeba neobstojí. 




Podle posledních průzkumů spotřeba alkoholu v České republice odpovídá 10 listrům čistého alkoholu na osobu. Denně poje alkohol téměř 10% populace. Dost zarážející je ovšem to, že lidé považují každodenní pití alkoholu za jakousi normu. Doma, po práci, sklenička vína či lahev piva k televizi. Ale ono přece každodenní pití zdaleka normální není! 

Od té doby, co proběhl covid, zavírání hospod a dalších zařízení, tak mi připadá, že lidé se naučili více pít doma, v soukromí. U nás na vesnici za poslední tři roky zkrachovaly téměř všechny takové ty typické vesnické hospůdky. Na čepované pivo je tedy možnost si zajet jedině do města. Ale upřímně, ono se přeci jen vyplatí i finančně, koupit si to pivo nebo kořalku domů, případně se s partou kamarádů zašít do garáže a složit se třeba na basu piv...

Já sama mám už roky k alkoholu poměrně vlažný vztah. Domů si nekupuju alkohol vůbec, přítel je vyléčený alkoholik, takže u nás to prostě neexistuje. Jinak si dám příležitostně s kamarádkou, když se sejdeme na pokec, to je tak jednou, dvakrát do měsíce. Naposledy jsem měla skleničku vína vloni o Vánocích, a od té doby nic. A vůbec mi to nechybí.

Co mně osobně vždycky strašně lezlo na nervy, když jsme chodili občas v létě do hospůdky na zahrádku, tak tam převážně byli pořád ti samí štamgasti. Ovšem nepochopitelné je pro mě to, když maminky berou do hospody svoje malé děti, často i ty v kočárku. Před lety se mohlo ještě v těchto zařízeních kouřit, takže pokud pršelo, zahrádka byla zavřená, a dítě tudíž půl dne v zakouřené putyce, plus v kolektivu značně podnapilých štamgastů. 

Dospělý člověk ať si dělá co chce, ale vystavovat takovému prostředí malé dítě, tomu jsem nikdy nerozuměla. Neříkám, že je něco špatného na tom se pobavit, ale přeci jen, když mám malé děti, tak je raději dám někam na hlídání. 




Suchej únor je fajn i v tom ohledu, že můžeme docenit, jaký vliv má "pouhý" měsíc bez kapky alkoholu vliv na naše zdraví. Tím prvním hodně důležitým benefitem je lepší spánek. Alkohol i v nízkých dávkách narušuje druhou část periody spánku a zvyšuje riziko probuzení. Nehledě na to, že pokud se opijeme tak, že je nám zle, tak nás samozřejmě budí rozbouřený žaludek, a takové noční blinkání, to také není nic příjemného. 

Dobrá zpráva je tu i pro kuřáky. Měsíc bez alkoholu totiž může do značné míry ovlivnit jejich spotřebu cigaret. Jedna moje kamarádka to má taky tak. Zapálí si, jenom když popíjí alkohol. Za střízliva jsem ji nikdy kouřit neviděla. Ale jak si dá alkohol, to klidně padne i celá krabička za večer. Tito "sváteční" kuřáci mi přijdou tak trochu zvláštní - ale asi ten alkohol fakt stimuluje chuť na cigaretu. 

A co si budeme, pravidelná konzumace alkoholu má neblahý vliv i na tíži naší peněženky. Hlavně tvrdý alkohol, to není po finanční stránce žádná legrace. Zadala jsem do vyhledávače, kolik stojí vlastně teď třeba vodka? Protože fakt nemám přehled, do regálů s alkoholem v obchodě nemám potřebu chodit. Tak půllitr Hanácké vodky stojí v Penny Marketu 108 korun - a to je sleva pětačtyřicet procent. Nechtěla bych být v kůži člověka, co vodku pije denně, protože bek akce je to docela ranec. Tak snad jen nakupovat do zásoby, že...

Nepít alkohol znamená mít čistou hlavu. Kolikrát jsem udělala špatné rozhodnutí, řekla ošklivá slova, která už nejdou vzít zpět, způsobila si pěkný trapas jen proto, že jsem byla prostě opilá? Dříve se mi často stávalo, že jsem v pití alkoholu neznala míru. Zpila jsem se tak, že jsem dělala fakt totální kraviny, a když jsem měla anorexii, při jejíž léčbě jsem brala antidepresiva, kolikrát jsem se na ty léky napila. Samozřejmě zpětně vím, že to byl hrozný nápad, ty motáky hlavy a stavy, to bylo něco šíleného. 

Takže, snažím se alkoholu vyhýbat. Už jen proto, že jsem byla svědkem, co provedl s mými blízkými, a není nic horšího, než jako dítě sledovat opilé, hádající se rodiče.


Na stránkách www.suchejunor.cz najdete spoustu dalších zajímavých informací. Dá se zapojit do projektu, zdarma vyplnit alkoholtest, a také tu jsou moc pěkně zpracované statistiky, případně si i koupit kalendářovou sadu a batůžek. Některý rok měli k prodeji i moc pěkné plechové hrnečky, ale ceny jsou tedy dost vysoké.

Ale zase pro ty, co do toho opravdu chtějí touto formou jít, je to určitě výhodnější investice než do alkoholu, že.

Bohužel ale ti, co jsou na hraně rizikového pití, nebo již spadli do víru závislosti na alkoholu, tak ty asi tato měsíční očista mine účinkem. Často se zapomíná na to, že alkohol je také droga, ale jelikož je velice volně dostupná, tak si spousta lidí myslí, že pravidelná konzumace je něco naprosto normálního... 

Co si o této osvětové kampani myslíte Vy? Znáte Suchej únor? Dodržujete jej pravidelně, nebo volíte jinou alternativu? Pijeme, konkrétně jako český národ, zbytečně moc alkoholu, nebo odborníci jen zbytečně straší? Zavřeli i ve Vašem okolí menší hospůdky? Co si myslíte o tom, že rodiče berou své ratolesti do hospod? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný začátek února, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. Já Suchej únor dodržuju vlastně celoživotně - alkohol nepiju , jen občas si dám Cider , ale to je všechno . V únoru mám narozeniny, takže i kvůli tomu to občas nedodržím , ale to se dá pochopit . Zase nepiju po většinu roku nebo aspoň minimálně a po jednom Cideru se fakt člověk neopije . Bez alkoholu žiju bez problémů .

    OdpovědětVymazat
  2. Já suchý únor nedržím, nějak nevidím důvod. Nepiju tolik, abych potřebovala měsíční detox od alkoholu. Občas si dám skleničku vína, někdy svařák nebo grog a v létě na výletě pivo. Ale je to velmi příležitostné a piju jen malé množství, větší blbě snáším ...

    OdpovědětVymazat
  3. S alkoholem je jako oheň, dobrý sluha, špatný pán, navíc se dnes bez sluhů můžeme i obejít

    OdpovědětVymazat
  4. jelikož jsem abstinent, tak mi tato akce nic neříká :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já suchý únor držet nepotřebuju, protože si dám skleničku vína jen ve výjimečných případech. Jinak alkohol nepiju. 🙂

    OdpovědětVymazat
  6. Kdo chce s pitím opravdu přestat, ten takovéto (módní) výzvy k tomu nepotřebuje.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js