Přeskočit na hlavní obsah

Neškodní medvídci?

 V posledních cirka dvou týdnech se v internetovém zpravodajství a televizních zprávách dost často skloňují tři písmenka - HHC. Konkrétně jde tedy o otravy, které mělo její užívání způsobit. Oč se tedy ale vlastně jedná? 

HHC je zkratka látky hexahydrokanabidol. Zní to jako nějaké čarodějnické zaklínadlo, ale jedná se kanabinoid, který se získává z konopí. Na stránkách zabývající se prodejem produktů z léčebného konopí se píše, že látka má působit k rekreačním účelům, relaxaci a odbourávání stresu. Může pomoci lidem, kteří trpí akutní bolestí, nechutenstvím nebo žaludeční nevolností. 

Dále se píše, že účinky jsou velmi podobné látce THC. A THC už je ve společnosti známější pojem - tato látka má na svědomí ony euforické pocity "uvolnění a relaxace," kvůli kterým ji většina lidí kouří. Já osobně jsem se prvně s marihuanou setkala na učňáku. Tehdy ji kouřili kluci ze třídy, když jsme se přesouvali z vedlejší budovy na tělocvik. Dodnes si pamatuji ten příšerný smrad, který se z marihuanových cigaret linul. 


O pár měsíců později jsme ale se svou nejlepší kamarádkou zkusili "jointa." To nám bylo asi tak šestnáct, domluvili jsme, že u mě přespí. Později k večeru jsme zamířili do přilehlého lesíku, a zapálili jsme si. No, bylo to pěkně hnusné, ale účinky to nemělo žádné. Kamarádka zklamaně prohodila, že jde asi o "nekvalitní matroš." 

Dodnes si pamatuji tu hnusnou pachuť v puse. Přirovnala bych to k hořké bylince, ale hořkost nebyla úplně ono, spíš to bylo... Hnusný.

Od té doby jsem už marihuanu nikdy nezkusila. Smrdí mi to, nemám k tomu žádný vztah, a ať mi nikdo netvrdí, že dlouhodobé užívání THC je srovnatelné s užíváním cigaret. Jak říkám, nemám vlastní zkušenost, ale když tak pročítám diskuze, tak nejvíc fajn je na tom ta relaxace. Jenže negativum je třebas zhoršení krátkodobé paměti, což hojně zmiňují bývalí huliči. No, já když se chci uvolnit, tak si třeba zamedituju, nebo si udělám čas na svalovou relaxaci, u toho si nemusím ničit plíce, ale každý to má holt asi jinak. 

Zase, neříkám, že marihuana nemá léčebné schopnosti, to samozřejmě má. Pravidelně si kupuju mastičku s konopím na křečové žíly, a před lety mi také pomohla při šílené vyrážce po alergické reakci na antibiotika. 

Ale zpět k HHC. Od začátku roku se rozmohl nešvar, že cukrovinky s touto psychoaktivní látkou se prodávají v automatech. Nefunguje tu žádné věkové omezení, tudíž si je může koupit i dítě. A děti jsou to největší cílovou skupinou pro sladkosti, že ano. 

Jenže tyto "bonbony" nejsou neškodnou laskominou. Po požití došlo k několika otravám, na Karlovarsku skončili na JIP tři lidé. Jednalo se o vesměs mladé - nejstaršímu bylo dvacet jedna let. Porucha vědomí, nevolnost, zmatenost, úzkostné záchvaty, zvracení, to jsou ty nejčastější příznaky předávkování. Problémem totiž je, že než začne účinkovat první medvídek, dítě už si vezme další, a účinky se tedy několikaznásobí. 




A to už je samozřejmě problém. Mladý organismus poprvé vyzkouší neznámou látku, případně se jí rovnou, byť nevědomky, předávkuje, a problém je na světě. 

Mimochodem, na fotografii výše si můžete všimnout ceny. Málem mi fakt vypadly oči z důlků! Pětistovka za balení medvídků s psychotropními látkami! Po předraženém energetickém nápoji Prime, který taky není žádná zdravotní lahůdka, jsem myslela, že mě fakt nic nepřekvapí... Ale když se složí čtveřice kamarádů, každý dá něco přes stovku, tak proč ne...

Ale k předávkování došlo i u starších ročníků. Je to vcelku pochopitelné, že lidi nenapadlo, že by jim to mohlo ublížit. Mohou si to volně koupit v automatu, na obalu určitě taky není žádné upozornění o nějaké bezpečné dávce, takže se na jednu stranu není čemu divit. 

Třebas pro uživatele THC je to fajn "doplněk." Jinak teda nevím, k čemu je to tedy dobré, když to je potencionálně nebezpečné. Ale rozhodně ne pro děti. Včera vyšel na Novinkách článek, že produkty s HHC budou dočasně zakázané. Sice se vláda k tomuto kroku dokopala i tak dost pozdě, ale aspoň tak. Někteří politici ovšem vyjádřili názor, že zákaz nepomůže, protože na trh okamžitě přijde podobná látka... No, tak to je tedy super. 

Je mi jasné, že to prodejci budou zkusit nějak obejít. Případně i vychytralé uživatele napadne nakoupit si medvídky do zásoby, a nebo vznikne jakýsi černý trh. Kdo chce, vždycky si cestu najde. Dospělý má za své činy odpovědnost, ale ono to dítě fakt netuší, že mu to může ublížit. Jsou to gumoví medvídci, obsahuje to látku z konopí, takže i přes vyšší cenu je to velké pokušení. 

Vlastně je to velký paradox. Proti prodeji marihuany dospělým e brojí ve velkém, často bývaly i problémy s pěstováním konopí pro léčebné účely. A prostě se tu jen tak objeví automat s medvídky obsahující HHC. Alkohol a cigarety přeci také podléhají určité regulaci. Takže by bylo dobré to pořešit i s gumovými medvídky obsahující potencionálně nebezpečnou látku. 

Když už to skončilo převozy na JIP, dokonce i na psychiatrii, tak to chtějí páni poslanci čekat, až to dojde na hřbitov...? Za sebe musím říct, že bych medvídky s HHC nikdy nezkusila. 

Co si o tomto myslíte Vy? Je potřeba prodej medvídků omezit, nebo úplně zrušit? Je v pořádku, když si mohou děti koupit medvídky s látkou, kterou se dá velmi rychle předávkovat, a může mít nebezpečné následky na zdraví? Pomůže zrušení těchto automatů, nebo prodejci přijdou s nějakou náhražkou? Co si o tomto myslíte Vy? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Asi by stačilo omezit ,ale dokud budou v automatech , tak je jasný, že si to budou dál kupovat . Na druhou stranu i kdyby to prodávali klasicky u pultu , tak si myslím , že aspoň některý prodejci by to asi nerespektovali ,že dětem to prodávat nesmí . Takže by bylo asi lepší to zrušit úplně , ale na sto procent by se brzy objevilo něco jinýho ( pokud už tomu teď tak není ) .

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych do medvídků šel hned. I když nejsem fanda THC, přesto produkt působí nějak roztomile.

    OdpovědětVymazat
  3. Je jistě, že produkty s HHC by se měli omezit. Na zákaz je pozdě, ty produkty už existují, je po nich sháňka a nevymizí, stejně jako žádná ze zakázaných látek. Rozhodně jsem zastánce spíš produktů s CBD. Taky je to kanabinoid, ale možnost předávkování je mnohonásobně menší a mají zdravotní přínosy (protizánětlivé vlastnosti, zmírňují bolesti, působí proti úzkosti, aj.).

    OdpovědětVymazat
  4. Každý zákaz se dá obejít, ale alespoň to bude méně dostupné.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tyhle veci jako alkohol dostupne by mely byt az od 18...Ale kfyz se uz na ucnacich kouri trava...Ale to snad male deti zkouset nebudou..

    OdpovědětVymazat
  6. My jsme zrovna dva dny před tím, než se rozjela v médiích tato kampaň s HHC, do schránky leták o nové otevřené prodejně s těmito látkami. A jak jsem se dověděla, leták dostali úplně všichni ve městě, Dívala jsem se na ceny. Není to zrovna levná záležitost. A leták působí velmi naléhavě, agresivně, nevím, jak bych to popsala. Jako z hororu, jako by šlo o nějaké doupě. Musel to někdo povolit, nebo město nemusí rozhodovat o tom, co bude náplní obchodu? Možná ne. Bude se jednat o tom, že bude prodej věkově omezen, ale i to je podle mne málo. Pokud jsou tyto látky opravdu v něčem léčivé a může u nich vzniknout závislost nebo hrozit něco horšího, mají se prodávat na lékařský předpis a jen v lékárnách s dostatečně obsáhlým příbalovým letákem.

    OdpovědětVymazat
  7. Také jsem o tom slyšela a je to teda šílené! Nechápu, jak takové látky mohou dávat do gumových bonbónů, které konzumují hlavně děti. Taky jsem si hned vzpomněla na Prime... Kéž by zákaz pomohl a nic dalšího už se neobjevilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je také hrozné, když to inzerují Youtubeři, kteří jsou pro děti velmi vlivní. :(

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js