Přeskočit na hlavní obsah

Past na důvěřivce?

 Když jsem byla ještě na střední, hledala jsem si i občas ke studiu nějaké malé brigádky. Jedno léto jsem pracovala na noční směny v pekárně, pak jsem zase pár dní prodávala v obchodě - byl to supermarket, ale to nebylo nic pro mě, na práci pokladní opravdu nemám. Dva dny jsem si byla zkusit jaké to je obsluhovat hosty v restauraci, ale práce za barem mě vůbec neoslovila - a i proto jsem v prvním ročníku studium ukončila.

Brigády, potažmo pak později práce na plný úvazek se v okrese, kde bydlím, shání dost těžko. Náš kraj je zastrčený v cípku kousek od polských hranic - bydlím v Jeseníkách. Větší pracovní poptávka je tu hlavně přes lázeňskou a turistickou sezónu - pokojské, údržbáři do hotelů, kuchaři, číšníci... 

Mám opravdu velké štěstí, že se mi tu podařilo najít dobrou práci přes celý rok, mám dvě kamarádky, které sedm měsíců v roce pracují u obecního úřadu - většinou hrabou posekanou trávu a uklízí různě po vsi, co je potřeba, a pak jsou přes zimu na úřadě práce, kde to tedy zrovna žádný med není. 

Už před lety jsem se přidala do facebookové skupiny, kde se právě pro Jeseník a okolí inzerují různé nabídky práce. Skupinu sleduju ze zvědavosti, a pak taky jeden nikdy neví, co se přihodí, a je dobré mít přehled, jestli se třeba v okolí neobjevila nějaká nová, zajímavá perspektivní firma (což se bohužel poslední roky moc neděje...)

Ale ony "nabídky" práce jsou povětšinou dost... Pofidérní. Na první pohled možná působí seriózně, ale při bližším pohledu je jasné, že tu něco "smrdí."


Na první pohled by se mohlo zdát, že půjde o takový ten domácí přivýdělek jako je montování propisek, případně nějaký ten katalogový prodej (co si budeme nalhávat, tady se dá vydělat maximálně pár stovek měsíčně, já bych do podobného prodávání a inzerování nešla...).


A co tento druhý inzerát, nabízející přivýdělek k "jejímu" platu? Zatímco v prvním případě je tu alespoň jakási stylizace a správná gramatika, tak tento případ už je trochu jinde. Je očividné, že inzerující ani neumí pořádně česky, protože jsem si na sto procent jistá, že toto je přeložené přes Google překladač. 

A teď k tomu, co vlastně paní "Adriana Antonín" nabízí. Ruční montáž, přičemž odměna začíná od 9 000 korun, a to prosím pěkně za čtyři hodiny práce! No tak toto musí být úplná práce snů, že? Co já dělám jenom špatně, že vstávám každé ráno do práce, tam dělám osm hodin, a rozhodně nemám takové peníze, jako nabízí "Adriana Antonín."


A tento poslední inzerát, komentáře pod ním a reakce jsou asi už všeříkající. A navíc facebookový profil paní Pohorské Jarmily má v profilové fotce mužskou fotografii. Tady si podvodník se založením falešného českého profilu nedělal těžkou hlavu!

Ano, všechny tyto inzeráty, nabízející přímo luxusní peníze za ruční montáž, která nezabere mnoho času, jsou podvodné. A to je prosím pěkně skoro celá skupina tímto zahlcena, normální člověk si tu nemá šanci nic pořádného najít. Jasně, Facebook je potřeba brát s rezervou.

Tyto inzeráty mi přijdou tak směšné, že k nim vždycky přidám vysmátého smajlíka. Připadá mi směšné to, že to někdo takto lacině zkouší. Spíše k pláči je už ale to, že se na tyto podvody někdo chytí. Ono jde totiž většinou o investice do bitcoinu, či o stáhnutí nějaké úžasné aplikace, která nám má vydělat miliony za pár dní.

Realita je ale jinde. Onen vykutálený podvodníček vytáhne z důvěřivce vstupní vklad, bez kterého to přeci nikdy nejde! No a myslíte, že další peníze někdy ještě uvidí? To přece ne. 

Jak mohou být kryptoměny zneužitelné a nebezpečné, o tom pojednává i tento článek na Novinkách:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-muz-z-prerovska-se-stal-obeti-podvodu-s-kryptomenami-prisel-o-25-milionu-40433954#utm_content=ribbonnews&utm_term=bitcoin&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

No a úplnou perličkou je zpráva, kterou mi na Facebooku poslal další výtečník:


Samozřejmě mi pán napsal první - já jsem ho nijak nekontaktovala, asi ho vyprovokovalo to, že jsem k jeho příspěvku dala opět smějícího se smajlíka. Kopírování čísel z aplikace, které mi zajistí stabilní příjem? Tedy eventuálně podle času, které "práci" budu věnovat?

To je přeci další hotové sci-fi! Podle stylu psaní bych už možná i věřila tomu, že pán je Čech - ale i tak je ta čeština dost pochybná, nevím, nevím... Samozřejmě jsem se ani nenamáhala odepsat, a dotyčného pána jsem zablokovala.

Je velká škoda, že ve skupině nefungují ani správci, kteří mají oprávnění tyto podvodné inzeráty mazat, a falešné profily blokovat. Toto se ale neděje. Je potřeba si pořád dávat pozor, v poslední době se hodně rozmáhají podvody s virtuální měnou. Rychlé a jednoduché zbohatnutí bez práce vždycky zavání čímsi podvodným!

Co si o tomto myslíte Vy? Setkali jste se někdy s podvodnými nabídkami práce? Nebo jste zahlédli nějaký inzerát, který zaváněl podvodem? Naletěl někdo ve Vašem okolí na podvod s virtuální měnou? Napište mi do komentářů Vaše názory a zkušenosti!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. S nabídkama práce moc ne ,ale v jedný FB skupině pro handicapovaný - pán, respektive jeho firma , neustále nabízel vozíky z druhý ruky ( spíš ze třetí ) a objevili se na něj stížnosti . Nic si z toho nedělá a dál vesele nabízí ve ve stejný i ve všech podobných skupinách . Správci nezájem . Je to smutný a obzvlášť v takových případech .

    OdpovědětVymazat
  2. Kraptomeny? Kriplomeny ...Ale zazil jsem akci na multilrvelmarketing
    Napred 20 lidi vychvalilo prodikt, jak jim zdravotne pimohl, a pak dalsich deset lidi, jak prodejem produktu zazracne zbohatlo.....

    OdpovědětVymazat
  3. Smutné je, kolik lidí se nechá nachytat...

    OdpovědětVymazat
  4. nejdříve bych chtěla říct, že fotka na profilu není všechno :) ne všichni tam chtějí mít sebe ;) ale je to mazec,a smutné na tom, že se vždy najde někdo, kdo naletí :/

    OdpovědětVymazat
  5. Takových inzerátů jsou plné internety, nejen Facebook. A i když stačí se zamyslet, stejně se vždycky najde dost lidí, co na to naletí.

    OdpovědětVymazat
  6. Fantazie jsou ty obrovské titulky, že "Honza Musil či snad to byl i kdysi Leoš Mareš nebo jiná mediálně známá osoba přijde o práci", protože před vypnutím mikrofonů vyprávěl, jak se umí úžasně zbohatnout na určitých kšeftech... Zatím jsem nečetla, že by tyto osoby někoho kvůli těm zprávám žalovaly. Jaký máš na to názor ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zrovna nedávno jsem na tyto obrovské titulky také narazila :) Dokonce i Honza Musil na svém profilu na Facebooku před tímto varoval své fanoušky. Asi by byla na místě žaloba, ovšem nevím, zda je vůbec možné vypátrat lidi, kteří takto sprostě zneužívají jména známých osobností :-/

      Vymazat
  7. Nesnáším podvody. Hezky ses o to rozepsala. Lidé by neměli dělat ostatním, co sami nechtějí. Jak mohou pak čekat, že to samé se nestane jim? Odpověď je nemohou. Někteří lidé by měli mít v tomhle rozum.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N