Přeskočit na hlavní obsah

Vášně kolem voleb

 Od té doby, co jsem v osmnácti letech získala právo volit, tak toho využívám. Účastnila jsem se zatím všech voleb - ať už to bylo do parlamentu, senátu, komunálních, ale i těch prezidentských. Vždy mi přišlo tak nějak líto, že by můj hlas měl jen tak propadnout.

Už za pár dní nás čekají opravdu důležité volby - na pět let si budeme volit novou hlavu státu. Přiznám se, že v posledních volbách jsem svůj hlas dala Miloši Zemanovi. Bylo to zčásti dáno i tím, že žádný lepší kandidát tam nebyl. Ani jeho protivník Jiří Drahoš mě nijak nezaujal - na vykonávání funkce mi přišel příliš "měkký." 

Když mám hodnotit svou volbu zpětně, tak mě bohužel ve svém druhém volebním období v mnohých názorech a postojích zklamal, ale upřímně nevím, zda by některý z jeho protikandidátů zastával svou funkci lépe.




Když začaly volební kampaně, všude se objevovaly billboardy s kandidáty, plákátky s líbivými hesly typu "konečně budeme mít důstojného prezidenta!" a různě.

Já sama se vždycky rozhoduji pomocí intuice. Který člověk se mi nejvíce zamlouvá, který mluví příjemně civilně, a nepapouškuje naučené fráze, ale důležité při rozhodování je pro mě i to, zda má daný člověk již nějaké politické zkušenosti - co mi například může jako nová hlava státu nabídnout člověk, který celý život pracoval jako lékař či archeolog? 

Bohužel poslední dobou mám pocit, že když má nějaký politik, například ministr, nebo dokonce premiér projev k národu, tak z jeho slov vlastně vůbec nepochopím, co chce mě, obyčejnému českému člověku, sdělit. A hlavně mi v jejich projevech a výrocích chybí empatie s lidmi - současná politická garnitura mi přijde tak odtržená od reality, oni si vůbec nedokáží představit, s jakými problémy se musíme potýkat my, v uvozovkách obyčejní pracující lidé.

Když jsem listovala volebními lístky, tak jsem byla opravdu v rozpacích. Jak mohou kandidovat zrovna tito lidé, s takovými postoji, názory? A teď nenarážím na jejich minulost, ač to je pro některé voliče určitě velký škraloup. 

Shlédla jsem několik prezidentských debat, i ty, které vysílaly internetové televize. A upřímně než abych se přiklonila k některému z kandidátů, převládl ve mně názor, že bude lepší k volbám vůbec nejít. Nemůžu se totiž ubránit dojmu, že těmto lidem nejde vůbec o blaho naší krásné země, ale jen o vlastní prospěch.

Vadí mi také, jak naprosto nepokrytě na sebe navzájem házeli špínu. A hned druhý den média některé výroky překroutila, což může potencionální voliče jistě ovlivnit. 

Kapitolou samou pro sebe jsou výroky celebrit - herců, zpěváků, ale i moderátorů. Je samozřejmě v pořádku, že tito lidé mají svůj názor. Je na jednu stranu dobré, že se nebojí vystoupit s tím, komu fandí. Čeho jsem si ale všimla je to, že podpora některých celebrit zavání až fanatismem, a postrkují své fanoušky, mnohdy vůbec ne nenápadně směrem, kterým by možná jít ani nechtěli.

A tohle se týká zejména seniorů. Roky sleduji facebookové stránky jednoho bývalého moderátora. Někdy v letech 2008 jsem ho zbožňovala, uváděl různé reality show, a já coby teenager jsem z něj byla úplně zpitomělá. Zpitomělost vyprchala, nicméně jeho stránky mají pořád můj "lajk," takže mi jeho příspěvky občas vyjíždí.

A tento pán začal tak tři měsíce zpátky propagovat jednoho prezidentského kandidáta. Ze začátku to bylo milé, a možná dokonce úsměvné. Ale když už na svůj profil nadává skoro nic jiného, a ještě někdy v komentářích s arogantní razancí napadá lidi, kteří mají jiný názor než on, už je to spíše smutné. A ještě smutnější byl komentář jedné starší paní, které podle fotky může být kolem šedesátky:

"Budu xxx volit. A to kvůli vám, protože vy byste špatného člověka nepodporoval." Není na jednu stranu až děsivé, jakou mají sdělovací prostředky, potažmo celebrity hlásající své názory, moc? Paní, která si ani neuvědomuje, že byla zmanipulována, měla možná jiný názor. Ale díky propagaci pana "moderátora" hodí svůj hlas někomu jen kvůli pěkné tvářičce a falešným úsměvům "moderátora."

Nikdy jsem na tohle nedala. Jednak mám na většinu českých celebrit celkem alergii, a i kdybych uctívala nějakého zpěváka jako Boha, nikdy bych nevolila někoho jen dle jeho doporučení. Volím sama za sebe, a ne proto, abych se někomu zavděčila. 



Nevím, jestli půjdu k volbám. Dobrou alternativou je pro mě volba "nejmenšího zla." Jenže tady se nemůžu rozhodnout, kdo je vlastně to nejmenší zlo... V úvahu by pro mě přicházeli dva kandidáti, ale i k nim mám své četné výhrady.

Ach jo. 

Mám ale dojem, že výsledky budou možná velmi překvapivé, a všechny volební modely se mohou mýlit. Ale uvidíme, necháme se překvapit!

A co Vy? Chystáte se k prezidentským volbám? Máte už dávno svého kandidáta, nebo se ještě rozhodujete? Zaujaly Vás debaty kandidátů, nebo je nesledujete a děláte si úsudek jinak? Nemáte dojem, že to někteří umělci přehání s vychvalováním "svých" kandidátů?" Máte nějaký tip na to, kdo se stane hlavou našeho státu?

Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. K volbám jdu , kandidáta mám vyhlídnutého prakticky od začátku . Debaty nesleduju ani nevím, která celebrita fandí komu , tohle mě vůbec nezajímá . Obecně nejsem typ člověka , který se nechá nějak zviklat tím, co o něm říká okolí nebo tak . Vím, koho chci a koho ne . Bez pochybností a starostí .

    OdpovědětVymazat
  2. K volbám půjdu a na kandidáty jsem tak trochu měnila názor, nejdřív jsem si řekla, že budu volit "toho", pak mi přišel lepší "ten", potom "ten"... no jsem rozhodnutá, ale ne úplně jednoznačně.

    OdpovědětVymazat
  3. K volbám chodím a půjdu. A když nevím, koho volit, házím neplatné hlasy. Vím, že se to rozpočte stejně mezi všechny, ale aspoň zvyšuji procento neplatných hlasů. A když je hodně i neplatných hlasů, tak to o něčem vypovídá, i když na výsledku voleb to nic nezmění.

    OdpovědětVymazat
  4. K volbám půjdu jako vždy a dokonce sedím i v komisi. Takže si tam posedím.
    Rok a půl nekoukáme na televizi a to vůbec.Takže povídačky politiků a rádoby celebrit jdou okolo mne obloukem. Za mne: jsem odpůrce senátu a ostatní politici jsou asi důležití, ale měli by tam sedět lidé, kteří to neberou jako zlatokopectví. Jejich propojení na jisté živly ( pokud se to někde prosákne ) mne dost štve. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že provedu náhodný výběr.
    Nechť Bůh vede při losování mou ruku.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že problém je v tom, že řada lidí hledá "Pana/Paní Dokonalou", ale dokonalí kandidáti neexistují. Nevolíme supermana :). Mám už asi vybráno (i když v průběhu doby jsem názor změnila). K volbám samozřejmě půjdu.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám pocit, že tohle se čím dál víc zbytečně zvrhává. Jsme parlamentní zřízení, ne prezidentské, a prezident tu nemá zrovna tak zásadní úlohu, spíš naopak. Podle mého názoru byla už chyba jeho přímá volba, lidi tak (obecně, protože spousta fakt ty informace nevyhledává) získali dojem, že je to najednou důležité a že prezident je najednou zásadní figurka, potom tu můžou padat až absurdní předvolební sliby, ale není tomu tak a jsou to... co, zbytečně vyhozené peníze.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem přímo alergický na to, když herečky/herci, zpěvačky/zpěváci a podobní zneužívají přístup do médií a vykládají své rozumy, koho volit. Nechápu, proč by třeba taková Holubová (podle mě naprostá šereda a mizerná herečka) si měla osobovat právo někomu "politicky" radit.

    OdpovědětVymazat
  9. Prezident má osekané pravomoci a je to vlastně na hradě jen jedna osoba, která "to" buď podepíše a když nepodepíše, tak si to parlament stejně schválí, tak že...stále nevím a váhám. Přikláním se k názoru Ann Taylor.

    OdpovědětVymazat
  10. V prvé řadě chci zmínit, že si moc vážím upřímného vyjadřování Eliss ohledně důležitých témat. To je super věc. To je vlastnost, kterou mám na tomto webu rád. Hlavně mám rád její přehled a chytrost v mnoha směrech. Jinak každá lidská společnost v různých částech světa definuje chytrost jinak. Některá spíše chápe chytrost jako matematickou chytrost, jiná ekonomickou a lituji toho, že tak někteří nemusejí, tak pochopit kvality chytrosti Eliss, které stojí za to ocenit.
    Já chci volit. Chci vzíct jako dospělý jedinec svojí zodpovědnost a něco s tím udělat. Ta debata na Nově, která před chvílí skončila mi přišla méně zajímavá než na České televizi. Jsem rád, že každý člověk je lepší na něco jiného. Např. já mohu udělat vylepšení pro web. Martin Ďurik, prokázal skvělé grafické schopnosti při tvorbě upoutávek na TV Joj. Eliss píše zajímavé články. Problém je, že mě napadají jenom tři konkrétní lidé, které znám o něco víc a které bych označil jako lidi, kteří politické sféře velmi rozumí. Máme tu politology, historiky, současné politiky. Chci podotkout dobrou věc. Choďte k volbám hlavně pokud tomu opravdu rozumíte. Můžete tím pomoct naší zemí více než já. A to bych chtěl lidem touto cestou předat. Nevykašlete se na to, pokud máte pro to vklady. Je to důležitá věc.
    Já chci veřejně napsat, že nechci jenom využívat prací odborníků z oboru historie, politologie a politiky. Chci také napsat a zcela upřímně, že pokud někdo si v blízké budoucnosti čte tento komentář a hodil by se mu (jednodušší/nesložitý) počítačový program, tak ať mi (programátorovi) klidně napíše a třeba se domluvíme. Trochu mě trápí, že svůj programátorský potencionál zpracování dat, který by si zasloužili využít i běžní lidé používám v poslední době jenom já a má škola.

    „Nemáte dojem, že to někteří umělci přehání s vychvalováním "svých" kandidátů?" Mě dokáže trápit, když vidím umělce zneužívat viditelnost v osobní prospěch obecně, ale právě jsem moc spokojený, protože ač se o televizi zajímám, tak jsem to v poslední době neviděl.

    „Máte už dávno svého kandidáta, nebo se ještě rozhodujete? Zaujaly Vás debaty kandidátů, nebo je nesledujete a děláte si úsudek jinak?" Já sledoval některé a neviděl jsem je celé. Nevím, pevně koho budu zatím volit.

    „Máte nějaký tip na to, kdo se stane hlavou našeho státu?" Já myslím, že to bude Babiš.

    Díky za článek, Eliss! ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Eliss, já volit půjdu a jsem zvědavá, jak to dopadne. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Volit určitě půjdu, ale ještě pořád jsem tak trochu na vážkách 🤨

    OdpovědětVymazat
  13. Volit samozřejmě půjdu a svého kandidáta mám, dokonce dva - jednoho pro první a druhého pro druhé kolo :-). Čím dál víc si ovšem myslím, že je to celé jen bouře ve sklenici vody a kdybychom žádného prezidenta neměli, celkem nic by se nestalo.

    OdpovědětVymazat
  14. Volit jsem přestala před čtyřmi roky, není to správné, ale spí se mi lépe, než volit z nouze a každé ráno chtít na sebe plivnout.

    OdpovědětVymazat
  15. Co se týčeposlední volby, měla jsem to stejně. Dávám na intuici, ačkoliv si předtím snažím zjisťovat fakta a souvislosti. První kolo jsem nestihla vyřídit voličský průkaz, ačkoliv po dlouhém zvažování, jsem měla v "menším zlu" nakonec jasno. Druhé kolo volit už budu a nakonec jsem vybrala.
    A to jakým způsobem to jelo a jede na sítích...to raději nebudu komentovat :/ A teď zaujatých slavných propagátorů, že bylo...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js