Přeskočit na hlavní obsah

Hledá se prezident!

 Po dlouhém rozmýšlení jsem se nakonec rozhodla, že k letošním prezidentským volbám půjdu. Můj hlas patřil jednomu z menších, méně favorizovaných kandidátů - protože médii neustále propíraná "svatá trojice" mi už opravdu lezla krkem.

A včera jsem s napětím sledovala sčítání výsledků. Upřímně to pro mě bylo velké překvapení, hlavně tedy velmi těsné rozdíly mezi prvními dvěma kandidáty, a pak také propastný rozdíl na místě třetím. Na rovinu - paní Danuše Nerudová mě nijak neuchvátila. V prezidentských debatách mi připadala nudná, necítila jsem z jejích slov upřímnost, a místy mi připomínala robota, který opakuje naučené fráze.

Dle mého příliš sázela na to, že je žena, která do prezidentského úřadu přinese novou vizi, ale mě za mě to bylo prostě příliš slabé. Určitě je to skvělá profesorka, matka, ale nemyslím si, že by příliš rozuměla záležitostem, které jsou nutné pro výkon prezidentského úřadu. Bohužel ji hodně poškodila i kauza s diplomy, která se táhne univerzitou, kde tenkrát Nerudová rektorovala. Její vysvětlení mi přišlo podivné, a vyhýbavé.


Zato Andrej Babiš sice rozumí ekonomickým otázkám, má kontakty v zahraničí - což sám rád zdůrazňuje, ale upřímně, více bych ho uvítala jako premiéra, namísto Petra Fialy. Poslechla jsem si jeho včerejší tiskovou konferenci k výsledkům voleb, a nevím.

Hned v úvodu mi přišel zbytečně útočný - vážně mám věřit tomu, že tým Petra Pavla, jeho nynějšího největšího soupeře - na něj chystá jakési fotomontáže s vymyšlenou milenkou? Ať už mám na Babiše jakýkoli názor, toto mi přišlo poněkud zvláštní. 

Namísto toho Petr Pavel má své projevy až příliš... Já nevím, uhlazené? Chápu, že jakožto bývalý voják, dokonce zastával nejvyšší vojenskou funkci v Severoatlantické alianci, tak má určité zkušenosti ze sféry vojenství. Ale není to příliš málo? V prezidentských debatách mi přišel jeho projev až moc úsporný - moderátor mu opakovaně dával více prostoru, jelikož mluvil nejkratší dobu ze všech ostatní.

A pak také co mi přijde zvláštní, tak mám pocit, že pan Pavel neumí projevovat emoce. Což není nutně úplně špatné, ale přeci jen, trochu jakési empatie bych od hlavy státu očekávala - hlavně například v projevech k národu.

Tady má zase problém i Andrej Babiš - jeho projevy obsahují emocí až příliš. Je znát, že se snaží krotit, přesto mě někdy irituje, že má často sklony k napadání ostatních, zbytečně útočí, čímž si myslím v očích mnoha voličů také škodí. Ať je Andrej Babiš jakýkoli, tak mi přišel krapet pod pás závěrečný proslov Danuše Nerudové, která skončila na třetím místě.

Opět měla potřebu se otírat o Babiše, označila ho jako "zlo, které neodešlo, ale získalo dost hlasů." Upřímně, čekala jsem od ní více pokory, takové vyjádření mi přišlo zbytečné a hysterické. To jsou tedy jeho voliči zlí lidé, nebo lidé, kteří dopouštějí zlo? Paní Nerudová mi tímto výrokem jen dokázala, že je naprosto nezralá pro prezidentování, opravdový politik by nikdy takto neztratil nervy. A myslím, že paradoxně své voliče urazila, a ti tím spíše budou volit Babiše.

Zdá se, že nervy ze železa má Petr Pavel, který vede celkem klidnou a umírněnou kampaň. 



Já vím, že prezident nemá v našem státním zřízení tak velké pravomoce. Přesto by však bylo dobré, kdyby na Pražském hradě seděl někdo, kdo by náš stát důstojně reprezentoval. A nevím, zda dva zbylí kandidáti tohoto mohou docílit.

Jsem na vážkách, koho volit. Ale rozhodně chci využít svého volebního práva, a někomu tam ten lístek do urny vhodím. Chci se ještě podívat na prezidentské kandidáty v debatách, protože již bylo avizováno, že by se měly uskutečnit. A snad se rozhodnu - upřímně, takto nerozhodná jsem při prezidentských volbách nikdy nebyla. 

Vždycky se ale rozhoduju sama za sebe. Nenechala jsem se při volbě ovlivnit ani rodinou, ani přáteli, ani výroky celebrit - mimochodem, všimli jste si, jak některé české hvězdičky začaly okamžitě po sečtení hlasů měnit kabáty, a najednou s hrdostí mění své názory a přiklání se k jinému kandidátovi, hlavně když tam nebude sedět ten, kterého z duše nenávidí, což je z některých jejich výroků patrné...

Závist a zloba se už teď v takové míře projevuje v diskuzích nejen na sociálních sítích, až z toho mrazí. I diskutovat se dá slušně, na což spousta lidí dnes zapomíná.

Tak Vám všem přeji šťastnou ruku, pokud se chystáte k druhému kolu voleb! Hlavně se rozhodujte podle sebe, nenechte se ničím a nikým ovlivnit. Volíte prezidenta pro sebe, a ne pro celebrity, které často neprotěžují svého kandidáta úplně nezištně. 

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Milá Eliss...Žádné debaty jsem neposlouchala a tak si můžou tzv.celerbrity říkat co chtějí.Docela tě obdivuji, že jsi tento článek napsala, já to nechci komentovat i když na to názor mám.Ovšem jsou tu občané, kteří si melou to svoje a houby tomu rozumí a pak jsou takoví, kteří jsou nenávistní k oponentům a pak takoví a makoví, co naděláme. Uvidíme za pár dní, kdo usedne na Hradčanech.Přát si můžu, ale rozhodnou ti, kdo k volbám přijdou.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, také tě obdivuji za článek. Ono se dnes vyjádřit znamená znepřátelit si spoustu lidí :-) Ale souhlasím s tebou. Napsala jsi to moc dobře, tak jak to vidíš, a já přiznám, že mám stejný názor - a také nevím, koho. Doufejme jen, že si budeme moci svůj názor stále říkat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě není výběr těžký. Ani jeden z kandidátů ve 2. kole není mou první volbou, ale rozdíl mezi nimi je z pohledu mého dlouhodobého smýšlení jednoznačný.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Eliss, zdravím. Souhlasím s Tebou, co píšeš. Já rozhodnutá také nejsem, ani jeden není můj favorit. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Eliss, napsala jsi to moc hezky a musím jen souhlasit. Jak stále kolem sebe vidíme a slyšíme, je politika jedna velká špína. Podrazy, pomlouvání, vytahování chyb toho druhého, jakoby každý byl bez chyby. Také nejsem rozhodnutá a vůbec nevím, zda do druhého kola vůbec půjdeme volit. Osobně si také myslím, že Babiš jako premiér by toho zvládl pro zemi udělat víc, než na hradě, kde pokud něco nepodepíše a vetuje, tak si to parlament svojí většinou stejné schválí a prezidenta tím odsunou na druhou kolej.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem ráda jak volby prozatím dopadly, ač jsem měla jiného favorita :-) Jsem zvědavá, jak dopadne druhé kolo. Pevně doufám, že stejně jako to první.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak do druheho kola se to projasniko...Pro mne je volba jasna.

    OdpovědětVymazat
  8. Ať už kandiduje kdokoliv, nelíbí se mi, když "hlavní" volebním programem je "Toho tam nechceme, volte tak, aby tam nebyl.." To podle mě není volební strategie. Nebo je, ale dost ubohá. Takovou se dostala k moci aktuální vláda a takto budeme vybírat i prezidenta? Je mi z toho smutno.
    Děkuju za oba volební články, oc jsi sepsala, Eliss. Jsem moc ráda, že nejsem jediná, co je z toho v rozpacích. Šťastnou ruku při druhém kole!

    OdpovědětVymazat
  9. Každé další volby hlavy státu jsou více o mediích, moderátorech, různých komentujících a agentůrách vytvářejících různé statistiky. Kandidáti jsou až na dalším místě... A jestli zde někdo škatulkuje a nebo rozděluje společnost, jsou to právě media, která prezentují výzkumné statistiky. Když vezmeš, že Petr Pavel z celkového počtu všech lidí, kteří mohli přijít volit oslovil cca. 40%. Tak dle zůrných uveřejněných průzkumů, které jsem měl možnost vidět, má těch zbývajících 60% lidí nízké vzdělání, díky kterému není schopno se orientovat v politických otázkách a nejsou schopni se dobře rozhodnout kdo je pro prezidenta nejlepší a jsou v exekuci, a dalo by se pokračovat dál... Takovým způsobem výzkumné ústavy a media prezentují druhý tábor... Tak marně přemýšlím, na kterém místě jsou voliči? Na prvním určitě ne, když z části dělají povl.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N