Přeskočit na hlavní obsah

Vánoční atmosféra

 Musím se přiznat, že poslední tři roky jsem byla tak trochu vánoční škarohlíd, a nijak zvláště jsem je neprožívala. Bylo to velkou měrou i díky mé osobní nepohodě - problémy ve škole, pak přišlo covidové období plné restrikcí, chyběly vánoční trhy a celkově ta nálada byla dost divná, takže jsem vánoční období nijak zvláště nevnímala, a celé to pro mě byla jen povinnost.

Letos je to ale naštěstí jinak. Snad je to i díky tomu, že konečně napadl pořádný sníh, a předvánoční čas není na blátě.

Z cukroví peču jen linecké, a přiznám se, že letos se mi tedy vůbec nezadařilo. Myslím, že jsem dala do těsta moc mouky, jinak si to neumím vysvětlit, proč jsou výsledné kousky drolivé. Těsto se díky mé šikovnosti asi srazilo... Ale kupodivu je to chuťově dobré, jen to vypadá strašně. Příští rok tedy méně mouky...

Výzdobu mám zatím na dveřích, tam jsem pověsila dřevěné chaloupky, a do kuchyně jsem si koupila roztomilého sněhuláka s LED světýlkem. Světlo mění barvy, a večer je to opravdu hezká podívaná!


Bohužel jsem díky pracovní vytíženosti stihla navštívit jen jedny trhy, byly sice farmářské, ale vánoční věcičky se tam už prodávaly. 

Z čeho mám ale velkou radost je to, že jsem dnes dobalila poslední dárek, a mám už všechno pro všechny nachystané. Snažím se vždycky každému dát to, co má rád, ale někdy je to dost těžké. Největší zastoupení v balíčcích mají čaje, hlavně ty sypaná, pak také kosmetika, a pro malé synovce tu mám pastelky, dinosauří figurky a nějaké omalovánky.

Baví mě vymýšlet, jak nakombinuji různé balíčky, co komu dám, a protože dárky nebalím, ale dávám do dárkových taštiček, tak to můžu na poslední chvíli ještě popřehazovat. Já sama nejraději dostávám peníze, hlavně v rámci rodiny, protože si koupím co zrovna potřebuji, a to mi udělá největší radost.


Tuto krásnou perníčkovou mycí houbu asi daruju své švagrové, ale ještě nad tím uvažuju, komu ji dám.

Na vánočních svátcích mám nejraději tu kouzelnou atmosféru, výzdobu, pohodu a klid. Na  Štědrý den se chystáme na dopolední návštěvu rodinné kamarádky, kde se nás schází vždycky spousta. Fajn pokecáme, předáme si dárečky, doneseme na ochutnávku cukroví.

Mezi svátky pak ještě navštívíme bratra a babičku, ale to ještě nemáme napevno dohodnuté kdy. Je fajn se vždycky takto sejít, a mě udělá vždycky radost to, jak se synovcům u rozbalování dárečků rozzáří očka. Kde jsou ty časy, kdy jsem ještě taky věřila na Ježíška!

Vánoční úklid už mám téměř hotový, ještě doladím pár maličkostí, a bude hotovo. Od včerejška mám volno v práci až do příštího roku, a fakt se těším, jak si pořádně odpočinu, zrelaxuju, protože to už vážně potřebuju jako sůl!

Dívala jsem se už i na to, co budou dávat v televizi, tak na Štědrý den večer jsem zvědavá na Tajemství staré bambitky 2, protože jednička, co se pamatuji, nebyla vůbec špatná. Ale uvidím, jestli budu mít na televizi vůbec čas a náladu!

Určitě budou mezi svátky vycházet pravidelně články, něco už mám tak trochu předchystáno. Chci Vám všem popřát pěkné svátky s těmi, které máte nejraději. Užijte si pohodu a klid, hlavně žádný stres, Vánoce jsou přeci kouzelný čas. 

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji hezký den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Přeji ti klidné a pohodové vánoční svátky, v novém roce hodně štěstí, zdraví a úspěchů. ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Tobě taky fajn Vánoce . Ta perníčková houba nemá chybu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Linecká kolečka má rád pan Al_Man.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejvíce jsem se na Vánoce těšila, když jsem věřila na Ježíška, mělo to své kouzlo :) teď mám bohužel Vánoce spojeny s učením :( tentokrát vychází prázdniny dost blbě, máme jen týden a prvního hned do školy (koukala jsem na spoje, nic mi nejede, tak budu muset asi hodně brzo ráno v pondělí). Na Štědrý den a Silvestra půjdu na brigádu (kluziště). Ve čtvrtek jedeme pro ségru do Prahy (přiletí z Holandska), jinak samozřejmě rodinné návštěvy, brigáda, tenis, koníci a učení. Snad stihnu zkouknout i nějakou pohádku a hlavně Pelíšky! Bez těch si Vánoce neumím představit:) Odpočinu si až po zkouškách. Snad mi to hezky vyjde a nějaký čas mezi letním semestrem na odpočinek bude.
    Sněhulák a houba jsou moc roztomilí :)
    Z cukroví mám nejradši linecké a vosí hnízda.
    Kéž by sníh vydržel!
    I tobě přeji požehnané Vánoce plné klidu a pohody :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přeji pohodu, pevné zdraví a splnění všech přání.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem měla Vánoce vždycky moc ráda, i když nejsme věřící, ale užívala jsem si dny volna z práce a právě ten sníh a televizní pohádky. V dětství si vzpomínám na rodinné koncerty u stromečku. Mamka a brácha hráli na housle, já na klavír a já s tátou jsme ještě zpívali koledy. To jsme vždy trénovali před svátkama jako na besídku ve škole. :-D Sousedi museli mít radost. Ale nemuseli si k pečení pouštět rádio s koledami. :-D Byt jsem vždy měla vyzdobený, všude něco svítilo a třpytilo se a nyní jsem hodně vystřízlivěla. Už jsem se dostala do věku, kdy i mojí mamince místo stromečku stačilo ve velké váze pár ozdobených větviček a svícen. Avšak sin si nakoupil všelijakých dekorací, že jeho pokoj bude záři do dálky. Elis, užij si svátky podle svého a hlavně v pohodě. To linecké nemuselo být ani tou moukou, ale zjistila jsem, že se pro vánoční pečení šidí i tuky. Ví se, že lidé je kupují více. Dříve se mi nikdy nelepilo ořechové cukroví ve formičkách a krásně se vyklápělo. Dnes se vždy vyklopí poškozené. V tuku je prostě více vody.

    OdpovědětVymazat
  7. Já ti přeji Eliss, aby sis užila krásné Vánoce! Moc ti přeji, že máš teďka volno a dokonce na Vánoce. To je tak pěkné. Já se musím učit na testy do školy. Já jsem byl také jenom na jednich trzích. Byly částečně vánoční a částečně farmářské.
    My už jsme cukroví napekli. Náhodou kromě těch lineckých. Probral jsem s rodinou, zda ti nenabídneme, že by jsme ti poslali nějaké na ochutnání, ale nejspíše by se to cestou zníčilo a dorazilo po Vánocích, tak nic.
    Je hezké, že už máš svoje dárky zabalené. Já bydlím se svojí rodinou, tak čekám, až budu mít štěstí, že nebudou doma a zabalím je, aby nevěděli, co jim chci dát.
    Já se těším, že si na Štedrý den pustíme Popelku. Jedničku Tajemství staré bambitky jsem neviděl. Přeji ti, ať se ti bude dvojka líbit. :) A přeji ti kouzelné Vánoce, Magicmax.

    OdpovědětVymazat
  8. Eliss, ono se to občas stane, že se něco nepovede. Jak píše Maruška, někdy je to moukou, někdy tukem. Jinak my už máme týden ustrojený stromeček, abychom si ho užili. Dárky letos nekupuji, protože všichni dostanou obálku s hotovostí, aby si splnili svoje přání. V posledních letech jsem se většinou do vkusu netrefila a tak jsem poprvé zvolila tuto obálkovou metodu. Přeji Ti příjemné Vánoce hlavně pohodu a zdravíčko.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak přeju krásný Štědrý den a bohatého Ježíška :) My jezdíme na Vánoce k prarodičům a na Tajemství staré bambitky jsem zvědavá, ale na Štědrý den nekoukám moc ráda na televizi, protože mi přijde, že to nějak narušuje tu kouzelnou atmosféru. A taky mám radost z nachystaných dárků :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já měla letos předvánoční období takové divné - manžel má dlouhodobou neschopenku, já nakonec byla doma s nějakou úpornou virózou, takže pak jsem doháněla věci v práci a nějak jsem úplně nestačila se pořádně předvánočně naladit (třeba jít se projít zasněženou Prahou, stavit se někde na trzích...). Těším se na vánoční volno.
    Užij si svátky

    OdpovědětVymazat
  11. já dnes balím poslední dárečky a hotovo :) přeji krásné pohodové svátky a šťastný nový rok :)

    OdpovědětVymazat
  12. Přeji ti klidné a pohodové Vánoce a hodně zdraví v Novém roce. Taky jsem docela pracovně vytížená, ale Vánoce miluju.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N