Přeskočit na hlavní obsah

Walkman budoucnosti?

Poslední dva roky jsem si v knihovně zvykla vypůjčovat i časopisy. Dříve jsem domů nosila jen tašku plnou knih, ale přeci jen, i ty časopisy jsou příjemné zpestření, často si tak odpočinu od zrovna dočtené náročné knihy a také v nich najdu často inspiraci pro nový článek.

Takové lehké popostrčení, a pak už mi to jde psát samo.

A právě v jednom loňském vydání časopisu 100+1 mě nezaujal článek jako takový, nýbrž reklama vytištěná přes celou stranu. Na reklamě mě upoutalo i to, že se nejedná o klasické PR (placenou reklamu), nýbrž že časopis ještě dostane od výrobce nejspíše finanční provizi za to, že reklamu otiskl.

Do sedmého listopadu loňského roku totiž dostal každý čtenář, který si produkt zakoupil, slevu 200 korun. A to jak na eshopu, tak v kamenném obchodě.

Asi jsem sto let za opicemi, ale o produktu AVS přístroj jsem nikdy neslyšela. Zadala jsem název do Googlu a vyskočil na mě název psychowalkman. Docela jsem na to koukala. Walkman jako člověk narozený v devadesátkách samozřejmě znám, můj starší bratr měl ještě toho klasického velkého walkmana, já už měla později menší MP3 přehrávač. Tehdy jsem ještě neměla mobil, takže MP3 pro mě byl opravdový luxus, protože jsem od útlého věku milovala hudbu, což mi zůstalo dodnes.


Reklama na AVS přístroj podle výrobce slibuje tyto benefity:

• Od zítra bez stresu, únavy, depresí, bolesti hlavy, nespavosti. 

• Silné zdraví, vynikající kondice

Z obrázkové reklamy je patrné, že součástí psychowalkmanu je krabička se sluchátky. Na krabičce je velký displej, k tomu pár tlačítek, bohužel nejde absolutně poznat, k čemu to má sloužit, a co se vůbec těmi tlačítky reguluje. Další částí přístroje jsou i neprůhledné brýle.

Takže jako naprostý laik, který si má udělat představu z této reklamy v časopise, tak úplně nevím. Lehce mi to inklinuje reklamy na "obrovské úrody jahod" nebo zázračné hubnoucí tabletky, kdy zhubne úplně každý a nemusí se ani pohnout z křesla.

Ale když pořádně propátrám odkazy na Googlu, dozvím se následující: AVS je přístroj, který světelnými záblesky a zvukovými šumy stimuluje mozek a tak ovlivňuje jeho chování. 

To mi připadá opravdu zajímavé, a sama jsem překvapena, že o takovém přístroji se dozvídám až z nějaké reklamy, protože jsem o ničem podobném opravdu nikdy neslyšela, ani v televizi, ani v žádném naučném časopise. 

Vyfotila jsem reklamu z časopisu a přikládám ji sem, pro Vaši představu, oč vlastně jde. 

Na různých webových stránkách jsem si prošla uživatelské recenze a překvapilo mě, že jich je v poměru více pozitivních, než těch negativních. Lidem pomohl od spánkových potíží, od stresu způsobeného prací a tak podobně.

Ovšem je otázka, zda jsou tyto recenze opravdu založené na reálném základě, či se jedná o "trolly." Ale je faktem, že když já něco neznám, nemám s tím žádné zkušenosti a uvidím jen podivně napsanou reklamu v časopise, nemusí jít nutně o podvod a šmejdský výrobek. 

Chápu, že pro někoho je lepší pustit si relaxační přístroj, než do sebe cpát hromady léků a s tím i další zbytečnou zátěž pro organismus ve formě chemie. Jenže přístroj může zafungovat tak trochu i na principu placeba - věřím, že mi ty šumy a stimuly z přístroje opravdu pomáhají, a tolik tomu uvěřím, že se to opravdu stane realitou.

Já sama bych si tento přístroj nekoupila, ale chápu, že pro některé může být tou poslední berličkou, o kterou se při svých zdravotních problémech mohou opřít. Když už bych neměla věřit lékům, raději bych na zdravotní neduhy zkusila nějaké bylinky a přírodní pomocníky. 

Cena tohoto psychowalkmanu je kolem 5 000 korun, za "pouhé" 4000 si dokonce můžete pořídit světelnou terapii do auta. No, nekupte to, za ty peníze! Cena mi přijde opravdu dosti přemrštěná, i vzhledem k "zázračným" účinkům přístroje na zdraví. 

Na druhou stranu jsem si ráda díky reklamě rozšířila obzory. Psychowalkmany se v určité formě využívaly v sedmdesátých letech při výcviku pilotů NASA. Ovšem zarážející je to, že tento fakt bych použit ve studii z roku 2004, ovšem reálné důkazy tohoto tvrzení nebyly dosud potvrzeny. Wikipedie dokonce uvádí, že účel těchto tvrzení je čistě obchodní.

Takže jsem si už udělala obrázek o této reklamě, a tak nějak mi to celé zrovna moc důvěryhodné nepřipadá.

A co Vy? Koupili byste si někdy podobný přístroj na relaxaci? Věříte podobným reklamám v časopisech nebo na internetu? Koupili jste si někdy nějaký produkt, se kterým jste nebyli spokojeni, a dal by se označit jako šmejd? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Ahoj Eliss, jsi šikovná, že sis o tom četla na Wikipedii. A našla tam, že je prý účel čistě obchodní. Spoustě lidí by pomohlo, když něco hledají, tak se podívat na Wikipedii.
    Já o tom slyšel v Comebacku, ale používali úplně jiný výraz, tak až teď díky tobě jsem se dozvěděl, co to je.
    Já bych té reklamě nevěřil. Nástroj bych si sice nekoupil, ale jestli to někomu pomáhá a neubližuje, tak ať si to má.
    Učil jsem se na YouTube jazyk a docela to pomohlo a bylo tam od nějakého francouze, kterého neznám i video: „Naučte se francouzky před noc". Já se něco takového bál použít. Bůh ví, jestli nechce nějak zneužít cizí důvery, tak Francouzsky neumím.
    Na YouTube jsem viděl super video o falešných recenzích. Velká část recenzí na Amazonu je falešná a hezky to tam vysvětlovali, že jsou facebooková fóra, kde vyhledávají zákazníky konkurence, aby jim napsali špatnou recenzi za nějaký výdělek. Po nahlášení to vůbec Amazon. Ale od koupi na Amazonu jsem neupustil. Přemýšlel jsem nad koupí Harry Potter sladkostí, ale nevím, když jsou strašně drahé a k tomu je potřeba poštovně ze zahraničí.
    Přeji ti, ať je máš fajn Eliss a ať si taky co nejvíce štastná, bez stresu, únavy, nespavosti a máš silné zdraví. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsouvěci, jeden se jen diví?!😊

    OdpovědětVymazat
  3. No přijde mi to tak trochu jako klamavá reklama, protože ty komentáře a chvály si může klidně výrobce napsat sám nebo to zadá známým, Už jsem se s takovou reklamou setkala a proto v nějaký super účinek moc nevěřím. Před stresem mě ochrání spíše klid, pobyt v přírodě, zpěv ptáků, než prášky a poslech čehokoli. Myslím, že je daleko lepší si v létě lehnout na deku někam do stínu pod strom, dívat se do koruny stromu a zaposlouchat se do zvuků přírody. Pro mě to je relax lepší, než spousty léků a vyhozené peníze za psychowalkman. Měj se krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma MP3 přehrávač Sencor. Koupili mi ho, když jsem byl v kómatu, na radu lékařů, že mi mají do hlavy hustit oblíbené písničky. Teď už ho nepotřebuji, protože mám chytrý telefon. A navíc má tak malé tlačitka, že to není na mé obří "gramlavé" prsty. Klidně bych ho prodal, pokud by jsi věděla o někom, kdo by měl zájem.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že spoustě negativních věcí se dá předejít jinak, než nějakými impulsy do kebule. A vůbec vše, co se nějak "cpe do mozku" nemám ráda. Sama mám vykoumány a vytvořeny určité rituály, které pomáhají třeba pro usnutí nebo pro pohodu (hlavně příroda pomáhá) a rozhodně bych nechtěla používat farmaka či nějaké takové psychozásahy, jak nabízí výrobek.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliss, věřím, že plno lidí tomu uvěří a zakoupí... Se spánkem mám velké problémy, ale po tomhle zrovna netoužím. Měj se hezky, posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. vůbec to neznám :D děkuji za rozšíření obzorů, a i když občas mívám problémy se stresem, tímto bych to neřešila :)

    OdpovědětVymazat
  8. O něčem takovém už jsem slyšela, ale hlavně v souvislosti s vědeckým výzkumem a netušila jsem, že už je to k sehnání (obzvlášť vzhledem k tomu, že ty výsledky opravdu nebyly úplně přesvědčivé). Ovšem placebo je mocné - takže pokud to lidem pomáhá (a nejsou to jenom recenze, které si firma koupila), tak asi proč ne.

    OdpovědětVymazat
  9. Popravdě, něčemu takovému nevěřím ani za mák a předpokládám, že na to kromě výrobcova vlastního slova neexistují žádné "evidence based" závěry. Pokud to někomu dělá dobře, určitě mu nebudu doporučovat, aby své peníze rozházel jiným způsobem, ale sám v tomhle tedy nejedu :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N