Přeskočit na hlavní obsah

(Ne)užití vánočního času

 V dnešním článku bych chtěla shrnout svoje prožití svátků, ale na úvod chci moc poděkovat za pěkná přání k Vánocům, která jste mi Vy, drazí kamarádi a čtenáři, napsali do komentářů. Moc a moc děkuji, mám z toho velkou radost.

Stromeček a cukroví jsem měla nachystané už kolem dvacátého, takže tohle bylo bez práce. Třiadvacátého jsem se pustila do úklidu a přípravy bramborového salátu (několik let si jej neumím představit bez cibule a celeru, tyto dvě ingredience jsou pro mě základ.) Kapra ani jiné ryby moc nejíme, takže jsme si nakoupili maso na řízky, kuřecí a vepřové.

Jenže už toho třiadvacátého se to trochu zkomplikovalo.

Všude jídlo - salát, pomazánky, cukroví (čokoládová kolekce záhadně zmizela ze stromku ještě před Štědrým dnem, nestačila jsem ani vyfotit, jak jsem stromek krásně vyzdobila, snad příští rok), do toho spousta sladkého pití, které přes rok běžně nepiju, jsem zvyklá jen na vodu, teď jsme měli Kofolu, džusy, takže co myslíte?

Ano, třiadvacátého jsem skončila v posteli s rychlým odbíháním do koupelny, protože mi bylo nehorázně zle. Průjem jsem neměla, zato však zácpu, která byla snad ještě horší. Společnost mi v posteli dělala ohřívací lahev a probiotika. Večer to bylo trochu lepší, ale uf... Nakonec jsem se tedy večer pustila do rychlého úklidu a vyrazila jsem se ven projít, abych to trochu rozchodila. Ale stejně se mi v noci hrozně špatně spalo, protože křeče v břiše se ještě ozývaly. Ach jo.

Na Štědrý den to už bylo naštěstí dobré. Zato ale bylo zle příteli. To stejně jako já den předtím - neklidné břicho. Na snídani jsem si dala jen kus suché vánočky s čajem, protože jsem nechtěla dráždit žaludek. V obýváku jsem si sedla do křesla a chvíli se dívala na televizi, ale nějak mě ten štědrovečerní televizní program nezaujal. 

V deset hodin jsem vyrazila ke kamarádce na vánoční návštěvu, už roky máme tradici, že na Štědrý den si na chvíli sedneme, předáme dárky a pokecáme. Vyrazila jsem sama, protože při pohledu na přítelův bledý obličej mi bylo jasné, že to asi nepůjde. "Víš, miláčku, ten tvůj bramborový salát byl tak dobrý, že jsem ho musel večer a pak i v noci pořád jíst... 

Ona pochvala na kulinářské dovednosti vždy potěší, ale není úplně dobré se tím přejíst až ke křečím, ale já mám co říkat, když mi bylo zle den předtím...

Na návštěvu jsem tedy dorazila sama, což mě mrzelo, ale i tak jsme se pěkně pobavili, předali si dárky, zobala jsem vynikající cukroví, pila horký čaj a bylo mi fajn. Kamarádka mi předala malý dáreček, který mě ale moc potěšil, protože podobné zvířátko už na nočním stolku mám, a proto jsem k němu ráda přidala tohoto kamaráda:


Po návratu domů už naštěstí bylo příteli líp, ale ani jeden jsme nějak neměli moc náladu k jídlu, takže jsme se koukali střídavě na televizi a do počítače. Popíjeli jsme Kofolu, která má být dobrá na žaludek. Každý rok na Štědrý den bývá program víceméně stejný, ale na některé klasiky se vždy ráda podívám. Letos to byl opět Princ Bajaja, Z pekla štěstí, a nejvíce miluji Tři oříšky pro Popelku, ty mám spojené s Vánocemi a nedám na ně dopustit.

V šest hodin večer jsme šli i s přítelem na večeři k mojí mámě. Tam jsme zase dostali řízek, salát, a výbornou kuřecí polévku, ale já si ze všeho jen zobla. A nakonec jsme si rozbalili dárky, a z těch jsem měla velkou radost.

Jako hospodyňce v domácnosti, preferující účelné a praktické dárky, mi velkou radost udělá třeba i toto:


Velké balení pracího prášku, které vydrží několik měsíců, je vážně skvělé. Prášek hezky voní a v kombinaci s aviváží je to něco úžasného. Byla jsem zvyklá prát několik let s těmi gelovými kapslemi, ale po prvním použití musím říci, že prášek je super.


Tuto sadu kosmetiky jsem dostala také od mámy. Jedná se o olivovou sadu (šampon, sprchový gel, mýdlo a koupelové konfety). značky Janette Beauty. Hodně zvědavá jsem na ty koupelové konfety, které jsou ideální pro romantickou koupel. Tuto kosmetiku jsem ještě nepoužila, ale příjemně a nevtíravě voní, hodně přírodně, což je super, protože ty umělé chemické vůně mi třeba i u sprchových gelů hodně vadí. 

Pak už jsme naštěstí měli až po zbytek Štědrého dne klid. Večer jsem se dívala ještě na komedii Sám doma a na kousek nové pohádky na ČT, Jak si nevzít princeznu ale ta se mi moc nelíbila, téma cestování časem mi přišlo pro ty menší děti hodně složité, a spousta věcí v ději mi nedávala smysl. Tvůrci chtěli natočit něco originálního, ale za mě tedy nic moc... Ale pořád lepší než štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito, kterou vysílala ČT asi před třemi lety, to byla opravdu bída...

Ale určitě si své diváky pohádka nakonec najde.


Pětadvacátého jsme měli od návštěv klid, což bylo štěstí, protože mě zase nebylo nějak dobře od břicha. Celé letošní svátky budu mít spojené se žaludečními problémy, ach jo. Alespoň jsem pouklízela, vyzkoušela nový prací prášek a udělala si pohodu.

Šestadvacátého jsme si zašli na malou procházku, konečně u nás napadlo dost sněhu a mrzne, což mi udělalo radost, a sníh byl po letech dokonce i na Štědrý den. Ve dvanáct hodin jsme byli na obědě u mé babičky. Naštěstí už nebyly na oběd řízky, ale babička upekla vynikající kuře, takže jsem si pochutnala a radovala se, že jím i něco jiného než řízek. Řízky už fakt nemůžu ani vidět. I chlebíčky měla babička moc dobré, s takovou zajímavou pomazánkou. Mňam!


Nakonec jich ještě dost zbylo, takže nám babička zabalila sebou, večer opravdu přišly vhod.

Babička mi udělá dárky vždycky velkou radost, protože mi koupí něco praktického. Už nějakou dobu jsem přemýšlela o koupi nové deky, a babička za mě tuto starost vyřešila. Na fotce to asi není moc vidět, ale deka je krásně velká, příjemná na dotek a parádně hřeje. Už jsem se s ní zabalila do křesla a je bombastická. 

A polštářek je taky moc fajn, barevně spolu s dekou bezvadně ladí. Miluju praktické, užitečné, a zároveň i pěkné dárky. Mám velkou radost.



Ještě jsem zapomněla na nové svetry, které jsem dostala od mámy, svetry nosím v zimě často, dříve jsem nosívala i ručně pletené od babičky, ale ty už bohužel nemám. Ale i ty kupované jsou hezké, a při šetrném praní vydrží dlouho hezké. Více se mi líbí ten modrý, ale ten žlutý také není špatný. A oba mi padnou jako ulité.


Takže Vánoce fajn, s dárky jsem spokojená, pěkně jsem si popovídali s přáteli a rodinou, a kdyby nebylo těch problémů s žaludkem, bylo by to perfektní. Ale i tak jsem si to celé užila, i když letos byly Vánoce zase trochu jiné, a trošku jsem postrádala tu pravou sváteční atmosféru. Třeba to příští rok bude trochu lepší!

A co Vy? Jak jste si užili Štědrý den? Setkali jste se s přáteli a rodinou? Přejedl se někdo z Vás jídla a dobrot jako já? Který dárek Vám udělal největší radost? A líbila se Vám nová pohádka Jak si nevzít princeznu? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, užívejte poslední dny letošního roku, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Konec dobrý, všechno dobré. Hlavně, že to neskončilo ve špitále. Jeli jsme se synem ještě na poslední chvíli 24. večer koupit nějaké dárky a po zpáteční cestě jsme se stavili ve fastfoodu. Doma jsem to rychle zhltla a zapila hnědou fastfoodovou bublinkádou a další den ráno, kdy jsem měla chystat slavnostní tabuli a pečenou krůtu se vším všudy a organizovat rozdávání dárků, jsem též byla hodně zvadlá. Naštěstí po pár návštěvách na oné místnosti jsem se dala dohromady, takže nakonec všechno proběhlo víceméně podle plánu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že teď ti je už lépe <3 Dřív jsem se také hodně přejedla, až mi bylo zle, ale teď už je to lepší. Sice se i tak hodně přejím, ale aspoň mi už není tak zle :D Novou pohádku jsem neviděla, nemáme televizi. My strávili večer u přítelovi mamky, kde jsme s jeho mladšíma bráchama hráli novou hru :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně, že už je vám dobře a že jste si to užili v mezích možností i tak. Mně nedělá dobře přemíra sladkého - pálí mne tak žáha. A neustálé uzobávání cukroví je na to mor...

    OdpovědětVymazat
  4. Já dělal bramborový salát ve velkém.
    Pro mé milé přináležející.
    Páč mi bylo řečeno, že ho umím nejlíp.
    Na Štědrý den jsem si dal mango, vyloupl z pecky jádro a pokusím se z něj vypěstovat rostlinku podle návodu na internetu.
    Na moderní pohádky se moc nedívám, tu tebou zmiňovanou jsem propásl.
    Raději jsem si četl knihy, které mi přinesl Ježíšek.
    Doufám, že se vaše žaludky už zklidnily, aby byly připraveny na Silvestrové pošušňáníčko.

    OdpovědětVymazat
  5. To mě mrzí, že jsi měla o Vánocích bolesti :( Taky se vždycky strašně přejím, takže jsem určitě přibrala. Bojím se stoupnout na váhu... No, pak jsou zkoušky, tak to stresem snad zase shodím. Už nebude cukroví, kapr, salát, jednohubky, tak se už naštěstí nepřejím.
    Na pohádku jsem se nedívala, ale Popelku a Pelíšky jsem si nemohla nechat ujít :) je to taková klasika a vždycky se na to těším <3
    My měli 25. ve znamení návštěv (a přejídání :D). Přijela teta se strejdou ze Znojma a pak jsme se vzájemně navštívili s tetou a strejdou z Dačic. Teď už je to naštěstí klidnější, tak se můžu věnovat škole.
    Také mám ráda praktické dárky. Pamatuji si, jak jsem jako malá nesnášela "měkkouše" a teď si je přeji :D

    OdpovědětVymazat
  6. Eli, hlavně, že už je ti dobře a z dárků máš radost. Štědrý den už několik let s námi tráví prostřední syn, aby nebyl sám a tak je to hned veselejší. Na Boží hod vždy přijedou ještě dva další synové s rodinami a už i vnučky se svými partnery a tak je u nás plno a...veselo. Rozbalují se dárečky, já vytřídím hned obaly a k tomu se všichni pochlubíme, co nám Ježíšek nadělil. Pak vyrážíme na společnou vycházku do přírody,pokud to počasí dovolí. Letos to šlo a tak jsme si to fakt užili. Štědrovečerní pohádku jsem moc nesledovala, protože jsme se bavili, ale připadala mi hloupá, překombinovaná, pro děti složitá. Mám pocit, že časy krásných, romantických a laskavých pohádek už jsou pryč...je jiná doba. Měj seoc pěkně a ve zdraví si užij poslední dny letošního roku a do toho nového přeji Tobě i i celé vaší rodině hlavně hodně zdraví, štěstí a úspěchů v osobním i pracovním životě.

    OdpovědětVymazat
  7. Eli,tak to bylo hodně nepříjemné.Já to znám,mám choulostivý žaludek a někdy zapomínám být opatrná a hlavně bramborový salát miluji a mohu ho jíst celý den.Já měla svátky moc hezké,navíc mám ještě po nich narozeniny a tak to byla samá návštěva.Hlavně rodiny a mých sester.Dárky jsem dostala pěkné.Od vnoučat hlavně kosmetiku,takže se musím sprchovat tak 2x denně a opečovávat,abych to do dalších vánoc všechno spotřebovala.
    Měj hezký poslední týden v roce

    OdpovědětVymazat
  8. Celé svátky jen sem tam něco zobnu - nijak to s jídlem nepřeháním, pak je z toho všeho člověku akorát těžko. Štědrý den a celé svátky jsem si užila - mám Vánoce ráda, takže tohle období je pro mě nejkrásnější - čas strávený s rodinou, co víc si přát? To je pro mě to nejdůležitější - že jsme všichni spolu. A co se dárků týče, ráda je dávám, takže mě vždy nejvíc potěší radost ostatních - to je pro mě potom ten nejkrásnější dárek a dvojnásobná radost. 🙂
    Jak si nevzít princeznu jsme viděli a líbila se nám.

    OdpovědětVymazat
  9. Střevní potíže na Vánoce, to je asi vážně to poslední, co by člověk chtěl. Ale aspoň jste se docela rychle oklepali :-) Všechno to tučné a sladké jídlo je každopádně pořádná zátěž. Osobně mám mezi svátky vždycky chuť akorát na zeleninu :-D

    OdpovědětVymazat
  10. U nás byla s darkyvspokojenost a žádné střevní potíže nás naštěstí nepotkaly..

    OdpovědětVymazat
  11. Jinak děláme klasicky kapra a salat, na Stepana jsme jeli ještě k rodičům a druhy den se vraceli...

    OdpovědětVymazat
  12. snad už je lepe úplně a pozor na přejezeni na silvestra :)

    já teda taky toho spořádala hodně, ale naštěstí dobrý :D pohádku jsem neviděla, ale co jsem ze svého okolí slyšela, chvála to nebyla :D

    OdpovědětVymazat
  13. Někdy jak se změní stravovací návyky, musíme se potýkat s nesnázemi. Dobře že se z potíží nevyvinulo něco nebezpečnějšího. Dárečky jsi dostala moc pěkné. Na prací prášek já nedám dopustit. Vyzkoušela jsem jak gelové kapsle, tak tekutý prostředek a opravdu prášek lépe vypere skvrny a dokonce i pracovní oděvy. Také u nás nějak záhadně mizí čokoláda z vánočního stromku. Protože jsem už v důchodu tak příprava na Vánoce byla pohodová, bez stresu jsem napekla, navařila a nachystala pro hosty. Dříve jsem podle tradice v naší rodině strojila stromeček vždycky na Štědrý den dopoledne, ale už několik let to dělám také pár dní dopředu a Štědrý den si užívám už bez práce. Přeji pohodový konec roku, šťastný vstup do toho roku nového.

    OdpovědětVymazat
  14. Já trávím Štědrý den sám a v klidu, bramborový salát mám od předchozího večera a kapra dělám ve speciální variantě pečeného a podlévaného dobrým bílým vínem, což si nemůžu vynachválit. Zatopím si v krbu a pak si u něj v křesle něco pěkného čtu, popíjím víno a pouštím si dobrou muziku. Na návštěvy pak odjíždím až druhý den dopoledne, to už bývá rušnější, ale na klid Štědrého dne nedám dopustit :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N