Přeskočit na hlavní obsah

Volby 2021

 Včera mi přišly do schránky noviny jedné české pravicové strany, což mi znovu připomnělo, že se blíží říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Konkrétně se tedy uskuteční osmého a devátého října, což je za měsíc.

Kampaň všech možných politiků je tedy na vrcholu, můžeme vidět volební billboardy, plakátky na autobusových zastávkách a usmívající se fotky politiků se zvířátky a dětmi. Od svých osmnácti let jsem se účastnila všech voleb. Připadá mi důležité, aby můj hlas nepropadl. Někdo si možná řekne - můj hlas nic nezmění - ale kdybychom si to takto řekli všichni, tak by to dopadlo špatně.

Tématem číslo jedna v letošních volbách je jednoznačně covid. Volební sliby stran se předhánějí v tom, kdo z nich má lepší nápad na to, jak se vrátit k normálnímu životu. Například ODS má na svých webových stránkách samé, pro potencionálního voliče, líbivé věci. Mimo jiné třeba schválení odškodňovacího zákona, zavedení jasných pravidel pro testování v domovech důchodců, či větší finanční podpora krajských nemocnic. Mimochodem, ODS patří do koalice SPOLU, kterou tvoří tři politické strany - ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Jejich volební slogan zní: SPOLU dáme Česko dohromady.

Volební program této strany mě nijak zvlášť nezaujal, bohužel mi nejdou sympatičtí ani členové jednotlivých politických stran, kdybych si z těch tří musela vybrat favorita, tak je to pan Jurečka, Fialu ani Pekarovou opravdu nemusím. 


Koalice jsou vůbec taková dost zvláštní uskupení. Asi by bylo fér, kdyby každý "kopal sám za sebe." Neznačí to v některých případech zoufalství jednotlivých politických stran, které musí jít do koalice, aby vůbec dovedly oslovit potencionálního voliče, a samotné by měly jen bídný volební výsledek?

Jenže když české zákony vznikům těchto uskupení nahrávají, tak se s tím nedá nic dělat.

Musím vypíchnout i další spolek, který se mi zprotivil, a to je politická strana Volný blok. Tato strana byla založena již v roce 2011, její spoluzakladatelkou je třeba i Jana Bobošíková, která má za sebou poměrně pestrou politickou minulost, v roce 2008 chtěla kandidovat na prezidentku za stranu KSČM, před samotnou volbou však kandidaturu stáhla.

Na Wikipedii si můžete o paní Bobošíkové přečíst další zajímavé informace, pokud máte zájem. Dále do Volného bloku patří Marián Bojko, což je takový "stín" Lubomíra Volného, vždycky je v jeho závěsu, ale tak nějak mi přijde, že ten člověk nemá na nic vlastní názor a věrně papouškuje názory pana Volného.

No a to, že do Volného bloku patří i paní Csáková, asi nemá cenu nijak moc komentovat. Jako zpěvačka není nijak špatná, ovšem mám dojem, že politice moc nerozumí, a některé její výroky jsou opravdu hloupé. Člověk se má zajímat o svět kolem sebe i v souvislosti s onemocněním Covid-19, ale je potřeba hledat zdroje informací, protože ne vše, co se píše na internetu je pravda, a paní Csáková již v minulosti šířila informace, které se později prokázaly jako hoaxy.

Takže toto hnutí za mě ne. Pan Volný už několikrát předvedl, že je nevychovaný narcista, který se rád poslouchá a shazuje jiné lidi, protože jen on má tu jedinou pravdu. Když se ho moderátor na ČT24 ptal na to, jak by řešil schodek státního rozpočtu, začal mluvit zcela mimo téma o "líbání prstenu covidové mafii" a o nanočipech, které očkovaným kolují v krvi.  No, opravdu inteligentní jedinec, jen co je pravda, když nedokáže jako lídr své volební strany odpovědět na jednoduše položenou otázku!

Tady máte video z té debaty, musíte si ho jen zesílit, protože zvuk je lehce nekvalitní:

K volbám se chystám, nechci aby můj volební hlas propadl, dokud je alespoň nějaká, byť malá možnost ovlivnit nějakým způsobem dění kolem sebe, proč ne. Na druhou stranu se nedivím lidem, kteří jsou ze všeho už tak otrávení, že k volbám třeba vůbec nejdou. Já ale nechci, aby můj hlas propadl a dám ho někomu, jehož názorům alespoň trochu věřím.

Můj skromný názor je ten, že letošní volby vyhraje ANO, druzí budou Piráti, a pak ten zbytek. Ale nevím, je to jen takový můj osobní tip. V dalších možných lockdownech a sílící propagaci očkování proti onemocnění Covid-19 se toho ale asi moc nezmění...

I když, nechme se překvapit!

Co si o tomto myslíte Vy? Chystáte se v říjnu k volbám? Máte už vybranou stranu, kterou budete volit, nebo ještě váháte? Je Vám sympatická strana Volný blok? Věříte koalici SPOLU? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. S těmi koalicemi to vůbec není tak, že by jim zdejší zákony nahrávaly - naopak! Musejí získat víc procent než jednotlivé strany, aby se do sněmovny vůbec dostaly, a donedávna to bylo dokonce dvakrát víc, což si každá strana dvakrát rozmyslí. A to, že koalice vznikají, je, myslím, v poměrném systému zastupitelské demokracie úplně normální a řekla bych, že i zdravé. Politická scéna má tendenci se v poměrných systémech hodně štěpit, takže se pak do sněmovny dostane sice spousta, ale naprosto umrněných stran a v takové situaci něco vyjednat nebo sestavit vládu... no, však to známe. Spojování malých stran do větších koalic je pro mě z tohohle hlediska pohyb správným směrem, který umožní daleko efektivnější politický provoz. A taky ukázka jisté politické vyspělosti, protože vždycky je snazší hřát si jenom vlastní polívčičku a kopat kolem sebe na všechny strany, než si sednout za stůl a s někým se na něčem dohodnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za osvětlení toho, jak je to s koalicemi, tolik informací jsem si k tomu nehledala :)

      Vymazat
  2. K volbám by se mělo chodit. Osobně bych do politiky nešla, nemám na to žaludek. Pana Bojka jsem kdysi znala osobně, ale ani p. Volného bych nevolila. U p. Csákové bych řekla - ševče, drž se svého kopyta, tihle zpěváci využívají jen své popularity a tím myslí, že získají hlasy. Takových je více. K volbám tedy půjdu a komu věřím? Asi sobě, tady vím, jak se zachovám. Volme ty, kteří se osvědčili nebo pro nás něco udělali. Není to jen o mlácení prázdné slámy.

    OdpovědětVymazat
  3. Předvolební koalice považuji ve zdravé demokratické společnosti jako naprosto normální a logickou věc, protože ty bývají založeny na určitém programovém průniku, který sice nemůže být úplný, ale jasně předurčuje orientaci politických sil a hlavní použité metody.

    Ano, k volbám rozhodně půjdu, považuji něco takového za samozřejmou věc a populární námitku, že není koho volit, protože všichni jsou špatní a zkažení, beru jen jako hloupou výmluvu a projev myšlenkové lenosti. Osobně si nejspíš vyberu právě z nabízených koalic. Pana Volného považuji s prominutím za hovado, a proto ani nebudu klikat na zvukovou nahrávku. Své voliče si najde - ty, kterým jeho okázalé hovadství nevadí nebo dokonce imponuje; každý podle svého gusta. Představa, že parlament může být v demokracii společenstvím těch nejkvalitnějších osobností, je samozřejmě iluzorní: Jde o věrné zrcadlo naší společnosti a - jak správně praví moudré úsloví - "nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu!" :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Eliss moc hezky jsi to napsala a opravdu s Tebou musím souhlasit, co se týká koalicí. Sami by se tam nedostali, tak se seskupují v koalicích, aby porazili ty silnější strany. Stále nejsem rozhodnutá koho volit, ale koalice to určitě nebudou a určitě vím, že to nebudou Piráti. Uvidíme, jaké se ještě objeví kandidátky. Myslím, že bychom měli rozhodnout o budoucnosti našich dětí a u mně i vnoučat, ale je potřeba zůstat "nad věcí" a nedat na hezké řečičky a sliby. naslibovat se dá kdeco, ale je potřeba to pak také plnit a to každý nedokáže....Přeji Ti hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. K volbám se chystám a svého favorita mám.Jsem na tom,jako ty,nějak nemusím Juračku,Fialu a Pekarovou.Volný blok - s tím se nebudu ani zabývat.Piráti také ne,takže toho už moc nezbývá.Dnes nám přišly první volební programy,tak bude ještě zkoumat.
    Eli,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  6. Ted jsem cetl článek od J.X. Doležala, ze za Volný blok kandiduje Pechanec, ktery dostal 17 let za rasistickou vraždu (propuštěn po 2/3 trestu za "dobré chování")

    OdpovědětVymazat
  7. Já k volbám nechodím, v senátních jsem nebyl nikdy a v parlamentních jen jednou, protože si nevyberu.
    Obě koalice jsou tím posledním, co bych si vybral, kdybych volit musel. Spolu = leklá ryba (pro zasvěcenější vědecká nula), traktorista a eurosvazačka s inteligencí drůbeže, Piráti = spolek fanatiků a udavačů - podřízení se většinovému hlasování v EU a převálcování oponentních názorů, zdaňování "nadměrných" metrů, tolerance migrace, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já již po druhé využiji své demokratické a svobodné právo nevolit, je to smutné, chtěla jsem volit STAN, ale ve spojení s neokomunisty piráty ( navíc pirát je vlastně zloděj) jsou pro mě nevolitelní.

      Vymazat
  8. Včera se mi dostala do rukou reklamní propisovačka volební formace "SVOBODNÍ" s nápisem "Nebudeme se vám s#át do života".
    Píše dobře.
    Miluji předvolební hesla, miluji předvolební guláše. Je to pořád stejné, viz slogan za první republiky:
    "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály!"

    OdpovědětVymazat
  9. Přesně, jdeš do prava, vratíš se z leva, jdeš doprava vrátís se z prava, ale politici hospodáři nikde, ovsem těch, co jdou do politiky hned přibývá...

    OdpovědětVymazat
  10. Eliss, zdravím. K volbám chci jít, ale co vybrat? Za mě určitě ne piráty. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Eliss,
    k volbám určitě půjdu, vždy jsem chodila, ale ještě vůbec nevím, koho volit budu, mám akorát dlouhý seznam koho určitě ne...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. K volbám se chystám ze stejného důvodu jako ty, ale musím tedy říct, že jak jsem v minulých letech vždycky věděla, koho budu volit, tak letos je to tak na hození si korunou... Na každé ze stran, které dlouhodobě sleduji a sympatizuji, mi něco výrazně nesedí. :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js