Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 226 Rašeliniště

 Autor: Susanne Janssonová

Žánr: Krimi, Thriller, Mysteriózní 

Mé hodnocení: 80%

Obsah: Nathalie pracuje jako bioložka, a právě teď se intenzivně věnuje tématu globálního oteplování a jeho dopadu na krajinu. Zrovna nedávno se vrátila z Polska, kde odebírala vzorky z místní soustavy rašelinišť. Teď se vrátila do svého rodného Švédska, a práce na specifickém prostředí rašelinišť ji donutila vrátit se do svého rodného města Amal, kde nebyla od svých čtrnácti let a kde zažila ošklivá rodinná traumata, na která by nejraději zapomněla. 

Tedy, donutila. Nathalie se tak nějak instinktivně rozhodla vrátit se do Amal, ačkoliv by si pro svůj výzkum mohla vybrat z hromady jiných rašelinišť. Ubytuje se v chatkovém komplexu, který spadá pod Slaťský zámeček, kde bydlí trochu extravagantní manželský pár, a doplňuje jej podivínský správce Alex, který je lehce mentálně zaostalý. 

Nicméně Nathalie se těší, že tady, v opuštěném a zapadlém malém městečku bude mít klid na práci a odebere spoustu užitečných vzorků. Jenže rašeliniště je sice krásné, ale také zrádné. Před deseti lety tam přestaly jezdit školní výpravy kvůli zmizení malého chlapce. Na druhou stranu je domovem mnoha ohrožených živočišných druhů a kombinací několika biotopů - starý borový les, slatiniště, a nakonec i samotné rašeliniště. Jenže rašeliniště není krásným a romantickým místem, jak by se někomu mohlo zdát.

Je to místo plné tajemství - staré, rozkládající se stromy kolem, opuštěné nehostinné a temné vody, které jsou zrádné a dokáží člověka rychle stáhnout dolů. Před lety tu děti chodily na výlety, ale jelikož před několika lety jeden chlapec tragicky zahynul, školy volí pro výlety veselejší místa.

Nathalie je samotářská a lidi si snaží moc nepřipouštět k tělu. Ale když každý den vídá ze své chatky mladého běžce, postupně se oba spřátelí. Stanou se z nich dobří přátelé, postupně i milenci, idylku však zničí tragická událost. Johannes je nalezen v rašeliništi s těžkým zraněním hlavy, a je to právě Nathalie, která se stala nechtěným svědkem jeho napadení. Jelikož byla tma, tak policii nemůže poskytnout další informace.

Další den však v rašelině objeví jámu, která až podezřele připomíná čerstvě vykopaný hrob. Když se na místo nálezu vrátí i s policejní fotografkou Majou, po jámě není ani stopa. Navíc se ukáže, že zraněný mladík měl u sebe pytlík plný mincí. To zprvu policisty moc nezaujalo, protože se domnívali, že mince měl jednoduše proto, aby byl při běhání těžší.

Teď to však vypadá, že se jedná o jakýsi druh rituálu. Dávné kultury přeci v rašeliništi obětovávali své krajany, aby se zalíbili Bohům. Když ale policie při pořádném průzkumu rašeliniště objeví další, starší mrtvoly, je jasné, že mají co do činění s šíleným zabijákem. 

Podaří se Maje vypátrat, kdo za tak hrůznými činy stojí? Probere se Johannes z bezvědomí a ukáže prstem na pachatele? A hlavně, podaří se Nathalii vyrovnat se s tragickou minulostí, nebo se dozví něco, co ji přiměje znovu rozjitřit staré rány?



Hodnocení: Rašeliniště jsem si vypůjčila před dvěma týdny v knihovně, a moc jsem se na čtení těšila, protože anotace vypadala opravdu zajímavě. A musím říci, že tentokrát jsem si po dlouhé době užívala čtení nějaké novější knihy - u nás vyšla kniha v nakladatelství Host v roce 2018, švédský originál pak vyšel o rok dříve.

Prvně musím vyzdvihnout originální prostředí - nepamatuji si, že bych kdy četla nějakou detektivku či román z prostředí rašeliniště. Autorka skvěle vystihla tajemnou atmosféru - mlžné rašeliniště a okolní příroda zlověstně ožívají. Tak trochu mi to připomnělo staré anglické detektivky a tajuplné močály. 

Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, se jedná o kvalitní thriller. Na začátku knihy jsem si nebyla jistá, do jakého žánru vlastně kniha spadá - zda čtu román, detektivku, nebo thriller, nakonec se ale děj pořádně rozjel, a detektivní zápletka se dostala do popředí.

Hlavní hrdinky jsou tu dvě - Maja a Nathalie, přičemž obě mi byly sympatické (po dlouhé době normální ženské románové hrdinky, a ne žádné labilní psychopatky - ne že bych měla něco proti, ale autoři v poslední době moc normálnosti neholdují), takže tohle bylo taky fajn.

Rašeliniště je čtivá, napínavá a hodně mysteriózní kniha, která mě opravdu bavila. Pachatele jsem tak trochu tušila, v průběhu knihy jsem tipy dvakrát změnila, ale nakonec jsem se trefila, což mi nijak nevadilo, protože o motivu jeho jednání jsem neměla ani tušení.

Hodnotím vysoko, protože jsem se bavila, a trochu i bála a užívala si tajemné atmosféry knihy. Knížka se dá v pohodě přečíst za dva dny, je to pohodové detektivní čtení, ideální na propršené letní večery. Pokud hledáte nějakou novější kvalitní knihu, rozhodně tento thriller doporučuji.

A co Vy? Máte rádi knihy z originálního prostředí? Četli jste nějakou o rašeliništi? Navštívili jste někdy nějaké, u nás v Česku? Já byla kdysi na Mechových jezírkách v Jeseníkách, je tam opravdu krásně. 

Zaujala Vás recenze? Napište mi do komentářů! 

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Děkuji za pěknou recenzi. Myslím, že jsem knihu v roce, kdy vyšla měla v předprodeji. Dost mě tenkrát zaujala. Jsem ráda, že jsem si na ni díky tvému článku vzpomněla. Moc ráda bych si ji taky přečetla. 🙂
    Hezký zbytek víkendu i tobě.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi. Tohle by se mi mohlo líbit.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle jsem nad tou knihou stál v knihkupectví a váhal s koupí.
    Ale jak čtu tak tu tvou recenzi, tak možná při příští návštěvě...

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé téma na knihu.Zaujala mě.Podívám se po ní a díky za tip.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Musím uznat, že na to, že takové žánry knih moc nemusím, mě tvá recenze na tuto knížku zaujala :).

    OdpovědětVymazat
  6. tak to zní dost zajímavě a láká mě to :) přidávám na svůj nekončící seznam :D

    OdpovědětVymazat
  7. Připomnělo mně to blata z detektivky Pes baskervillský. Taková místa vzbuzují strach.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky,
    musím říci, že mě kniha zaujala. Tvoje hodnocení je taky pozitivní. Já bych se tento nebo příští týden ráda dostala do knihovny a něco si půjčila, tak to omrknu i ohledně toho Rašeliniště. Já jsem před chvilkou dočetla nový životopis prince Philipa a jako další jsem si připravila nějaký francouzský thriller.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js