Přeskočit na hlavní obsah

Placený internetový obsah?

 Bývaly doby, kdy jsem na televizi koukala jen velice sporadicky. S tím, jak přišla první vlna pandemie - to jsem tenkrát ještě studovala - jsem začala na televizi koukat o něco více. Tedy, koukat. Pustím si ji na hodinku, jak přijdu z práce domů, protože se mi líp uklízí u toho, když něco "hraje." Pak ji vypnu a pustím si ji až večer, na zprávy.

Na české seriály moc nekoukám, naposledy mě ale celkem bavila Policie Modrava na Nově. Mojí srdcovkou jsou staré detektivní seriály s panem Marvanem - Hříšní lidé.

Poslední dobou docela frčí streamovací internetové služby s filmy a seriály - Netflix a jiné. K internetovému připojení si s přítelem ještě platíme internetovou televizní službu - sledovanitv.cz. Každý měsíc to platím současně s internetem, a tato online televize stojí sto třicet korun. Jsou tam všechny základní kanály v HD. Programů je i v tomto základním balíčku docela dost - Nova Gold, Nova Cinema, Nova 2, Prima Star, všechny TV Barrandov, čtyři slovenské kanály, regionální kanály, a dokonce i německé a ukrajinské stanice - tam se můžu dívat na závody Moto GP a Formule 1, což je super.

Jediné, co mě štve, že tato internetová televize nejde "poslat" do té klasické, takže tato služba funguje na počítači nebo na chytrém telefonu.

Poslední dobou mě na TV Nova upoutala reklama na Voyo. Ta se totiž z televize nedá přeslechnout, jak se nám ji snaží televize vecpat do hlavy, a ani se za to příliš nestydí. Jen za 159 korun měsíčně získáte přístup k seriálům z této stanice o celých sedm dní dříve, bez otravných reklam, které jsou upřímně pěkně otravné. 

Ale navíc na Voyo naleznete i více než 2 000 seriálů a filmů, a nejen z produkce TV Nova. Výběr je pestrý, pro děti pohádky, pro muže NHL, NBA, pro ženy romantické filmy a seriály. 

Jenže je otázkou, zda je zrovna Voyo pro potencionálního předplatitele tak výhodné. Velký poprask vzbudila letos na jaře zpráva, že končí u mnoha diváků oblíbený seriál Ordinace v růžové zahradě 2. Já tento seriál viděla naposledy snad v roce 2007, kdy měl ještě jakousi úroveň, ale i tak je to, pokud mohu soudit, hodně odpočinkové dílo pro nenáročného diváka.

Neodsuzuji nikoho, kdo tyto seriály sleduje, každý máme prostě jiný vkus. Ale co mi tak říkaly kolegyně v práci, prý se už přestaly dívat tak před pěti lety, protože se z toho stala hrozná slátanina ve stylu každý se vyspí s každým a vše se omílá stále dokola.

Když byl oznámen konec Ordinace, na internetu se začaly zejména divačky bouřit, sepisovat petice a v žádném případě nechtěly konec svého oblíbeného seriálu, který je provází celým životem. Ano, toto bylo dokonce v nějaké reportáži, pro některé ženy se z Ordinace stala nepostradatelná součást životů.

Jako asi jo. Každý si potřebujeme najít někdy kus vysněného světa, do něhož se můžeme ponořit a prožívat příběhy, které jsou podobné těm našim. Někdo má knihy, někdo béčkové seriály.

Po této vlně kritiky Nova nakonec oznámila, že seriál bude pokračovat. Oficiálně měl skončit letos v létě, myslím. Jenže to má háček. Bude vysílán pouze na Voyo. Milovnice seriálu tedy budou muset obětovat těch sto šedesát korun měsíčně.



Možná si řeknete, že to není tak moc. Ale pro někoho, kdo musí šetřit každou korunu, to nemusí být malá částka. Pro důchodce, matky samoživitelky a nezaměstnané. Nehledě na to, že spousta starých lidí třeba ten internet prostě nemá, a nebudou si moci pustit seriál, na který jsou roky zvyklí. Možná si myslíte, že jsem zbytečně dramatická, ale věřím, že pro některé to tak opravdu je.

Teď bych ráda popsala svou zkušenost s Voyo, které jsem si někdy v roce 2013 zaplatila na měsíc. V pořádku jsem se zaregistrovala, zaplatila přes mobil požadovanou částku - už nevím, kolik to tenkrát bylo, (snad kolem stovky), jenže pak už to šlo z kopce. Kdovíproč se mi nechtěl rozjet ten jejich přehrávač. Můj brácha těmto věcem kolem počítačů rozumí, a ani on nevěděl, proč to nejde. Všechny ty ovladače byly nainstalované, jenže to prostě nešlo.

Takže jsem měla zaplacený měsíc, peníze vyhozené doslova z okna, a volala jsem na tu jejich linku, že to na příští měsíc už nechci, že to ruším, protože to nefunguje. Jenže, ejhle, další měsíc se další platba za Voyo automaticky zase strhla. To už jsem byla vytočená.

Dispečerka mi vysvětlovala, že muselo dojít k omylu, prý se moc omlouvá. Omluva houby platná, protože peníze byly fuč. 

Další měsíc přišla SMS, že mi strhávají 0 Kč za Voyo. Tyto SMS mi chodily ještě asi další tři měsíce, pak to přestalo. Bylo to až komické. 



Takže toto je moje jediná zkušenost, sice z roku 2013, ale už nikdy bych si tuto streamovací službu od TV Nova nepořídila. Pravděpodobně ty technické problémy asi už nejsou tak hrozné. Před delší dobou mi psala kamarádka, která tyto novácké seriály miluje. Voyo nemá, ale stejně své seriály vidí s předstihem. A to proto, že placený obsah prý vždycky někdo stáhne, hodí na uložto.cz, kde si jej můžou ostatní zdarma stáhnout. 

Jako asi by mě to moc nebavilo, vidět něco, co mají dávat v televizi příští týden, už s takovým předstihem. Pak bych se už na to asi tolik netěšila, ne? Když si to můžu hned druhý den stáhnout zdarma, a příští týden už na to asi znovu v televizi koukat nebudu.

Tak si jen tak říkám, zda třeba Nově i kvůli tomuto neklesá sledovanost, hlavně tedy z řad mladších ročníků, pro které je pohodlnější si to stáhnout do počítače, než koukat večer na televizi. Ale to je jen moje hypotéza, těžko říct.

Naopak ale s internetovou službou sledovanitv.cz jsem opravdu spokojená. Můžu si přehrávat pořady zpětně, přeskakovat tak reklamy, nebo pokud se někde vysílá v noci dobrý film, můžu si jej nahrát a pustit další den. Oceňuji i to, že k základnímu balíčku bývají někdy přidávány zdarma bonusy - třeba vloni, když byla ta první karanténa, bylo tam několik filmových a dokumentárních kanálů, což bylo super.

Bohužel občas bývají v této službě výpadky, obraz na pár okamžiků "zamrzne," ale to jsou malé věci. Nejčastěji se v internetové televizi dívám na dokumenty, případně na nějaké lepší filmy. Ale z české tvorby posledních let mě nic moc nezaujalo, ani ze seriálů, ani z filmů...

Mimochodem, Voyo, potažmo Nova, si dala za cíl mít v co nejkratší době milion předplatitelů - aktuálně jich má přes šedesát tisíc. No, na Nově tedy nemají malé ambice... Já nechci být zlá, ale myslím, že Voyo na tohle prostě nemá, není pro předplatitele tak moc atraktivní a ničím zajímavá. Lidé dnes stahují rádi věci zdarma, nechce se jim za takový obsah moc platit - tak to bohužel je. 

Sledovanitv.cz si moc chválím, protože za ty peníze je to slušná podívaná, ve vysoké kvalitě a je tu zajímavý výběr kanálů. S jinými streamovacími službami zkušenost nemám, zase tolik času sledováním filmů a seriálů čas netrávím a ani nechci. 

Co si o placeném obsahu na internetu myslíte Vy? Využíváte nějakou streamovací službu? Máte zkušenosti s Voyo? Myslíte, že za ty peníze se to vyplatí? Měli jste předplacenou, nebo máte nějakou internetovou televizi, nebo dáváte přednost té klasické? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Nevyužívám nic takového. A ani v normální televizi ze zásady nesleduji komerční stanice (s jedinou velmi vzácnou výjimkou).

    OdpovědětVymazat
  2. I only watch classic TV. I don't want to waste time and money on subscriptions.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Did you try any free streaming services? iPrima.cz, stream.cz, mall.tv...? :) It's so great content, but sometimes it is great. :)

      Vymazat
  3. Nevyužívám nic. Televizi nemám, na nic se nekoukám, když mě někdo donutí jednou za čas vidět film, najdu si ho online, stejně tak seriál, aktuálně sleduji jeden, co běží, a ten přestane běžet po osmi, teď už jen šesti dílech, nejsem prostě velký konzument filmařské produkce. Ale když to chtěj dát placené, ať dají. Pokud si někdo nemůže dovolit zaplatit si voyo, tak nebude mít ordinaci a bude si muset najít něco jiného, nebo bude muset najít 160 korun, je to naprosto zbytná záležitost, tak to funguje. Ale stejně si myslím, že to za chvíli lupnou zátky, protože to bude platit méně lidí, než by se na to dívalo normálně.

    OdpovědětVymazat
  4. Panejo, milion předplatitelů, to tu snad nemá ani Netflix! :-D Myslím si ale, že placení za obsah na internetu je jednoznačně na vzestupu. Už ve svojí generaci (25-30 let) vidím jasnou tendenci radši si trochu připlatit, než se prodírat nekonečnem reklam nebo se otravovat co chvíli s nějakým stahováním. U mladších ročníků to podle všeho není jiné, spíš naopak - oni už se Spotify a Netflixem prakticky vyrostli. Naopak nejméně ochotná k placení na internetu je prý skupina 40+, protože jsou prostě zvyklí na to, že internet vždycky byl zadarmo a basta. Takže za kvalitní obsah na internetu klidně zaplatím, ale teda za obsah televize Nova... no, jak to říct slušně? Ani kdyby s tím přišlo sto kilo popcornu zadarmo! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Já seriály ani filmy moc nesleduji. U televize moc nevysedávám a tak mi to je celkem ´jedno. Poslechnu si nejdůležitější zprávy a počasí a tím pro mě sledování televize končí...Raději jdu na procházku ven nebo se věnuji důležitějším věcem než jsou přihlouplé nekonečné seriály, kde prý "spí pomalu každý s každým" a vymýšlejí to studenti na Damu. Proti gustu... já toto sledovat zrovna nemusím a nechybí mi to.

    OdpovědětVymazat
  6. Já se divám na dokumenty za učelem něco se dozvědèt nebo připomenout a potom na některé věci na O2 nebo HBO i Netflixu kvůli cizim jazykům, abych nezapomněla. Přiznávám že někdy jsou to kraviny, na které bych se v češtinè nikdy nedívala, ale mám radost, že tomu rozumím😂

    OdpovědětVymazat
  7. Pro mě by sledování seriálů o týden dřív byl nesmysl. To abych jiným mohla prozradit děj? :-) Já ani nepřeskakuji reklamy. Spíš si během reklam něco dělám. Ale myslím, že televizi moc nesleduji. I na internetu je zdarma dost filmů.

    OdpovědětVymazat
  8. A znáš Lepší.tv?
    https://www.xn--lep-tma39c.tv/
    Ta je taky přes internet, dají se sledovat pořady i pozpátku, dají se nahrávat, a hlavně jde sledovat na televizi

    OdpovědětVymazat
  9. Televizní program mě moc nezajímá a tak si předplácíme Netflix.Výhoda je,že to může sledovat celá naše rodina s různých míst.Když mám chuť na nějaký film,tak si z nabídky vždy vyberu.Voyo,nad tím jsme zatím neuvažovali.Ale většinou si večer čtu
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  10. my ani nemáme televizi :D platíme si Netflix a koukáme a na filmy a seriály tam :)

    zkušenost s Voyo nemám a po pravdě nikdo v mém okolí také ne :) třeba o několik let později vylepšili kvalitu této služby, ale stejně bych tomu už nevěřila :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já s Voyo nemám vůbec zkušenosti, ale přijde mi trošku hnusné, že si lidé vlastně "vynutili" pokračování Ordinace a bude to jen na Voyo :D. My máme jen Netflix, který platíme a MTV, který máme od přítelova bráchy :D. Na obyč tv kanály nekoukáme :D.

    OdpovědětVymazat
  12. Na televizi se celkově moc nekoukám. Jen na sport (tenis, atletika, biatlon). Teď začne olympiáda, takže to se budu dívat více :)
    Máme O2 TV, ale taky občas blbne.. :/
    S Voyo, ani jinou placenou televizí zkušenosti nemám.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  13. Já měl rád Hříšné lidi s Adamírou.

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím si, že pokud Ordinace skončila, tak skončila. Pokud si nová myslí, že jim někdo bude platit za něco, co je o ničem, pak o tom pochybuju. Navíc je to podle mě jen tah na to, aby tato stránka byla v provozu, protože jim celkově klesla sledovanost. A není se čemu divit.

    OdpovědětVymazat
  15. Nejsem si plně jistý, ale myslím, že některé chytré televize mají možnost přehrát SledovaniTV.cz přes zabudovanou aplikace. Víš, já tomuto tak moc nerozumím, ale myslím, že společnost, která má aplikaci si to musí domluvit s každým výrobcem televize, a ne vždy to asi vyjde. Já ji nemám, strýc ji nemá v tv ale rodiče myslím ano.

    Článek není špatný - Jen jedna drobná plkotinka. Já jen, že když říkáš, že nic proti takovým seriálům nemáš a potom napíšeš béčkové, tak to někomu to vyzní jako urážka a nikoliv jako objektivní fakt, který si myslela, že to není VIP seriál.

    Ve filmech a seriálech přes internet je budoucnost. Nedávno jsem viděl zajímavý dokument o tom, jak technicky vylepšovali možnost rychle a kvalitně přenášet video internetem. Bylo to zajímavé. A býval jsem se přes internet. O to vlastně i lepší. :) Já měl SledovaniTV, Kuki, Netflix,... a jinak asi nic. Voyo mě láká hodně hodně hodně málo. Nic zajímavého tam pro mě není.

    V poslední době se snažím si stahovat méně, a zkusit do toho si pouštět tv, ale je trochu otravné, že člověk musí být v daný čas na správném místě, ale je to morálnější než to stáhnout z Ulozto. Jednou ulozto skončí a bude pro někoho legrace, že někteří lidé přišli o své oblíbené seriály, protože je už nikde nedávají a u těch, co o ně nepřišli, tak si někteří budou muset počkat na konkrétní čas.

    Mě se líbilo Kuki více než SledovániTV, protože mají takovou pěknou grafiku stránky. Tohle to je. Jsem naprosto upřímný.
    Jinak nevím to jistě, myslím, že Kuki se mi nikdy nesekli. Oni myslím použili princip, když se internet zpomalí, tak automaticky sníží kvalitu videa, aby to mohlo jet dál a internet to zvládal. Co jsem používal SledováníTV, tak to vždy jelo v HD, ale třeba mi nikdy nevypadl internet. Měl jsem ho jen chvíli.

    Díky moc za článek! Tohle téma mě zaujalo, protože mám rád filmy a seriály.

    OdpovědětVymazat
  16. Sledovani.tv mám - naše druhá televize je dost stará a potřebovala set top box, takže jsme ji nakrmili Android boxem a jede nám na ní to Sledovani.tv a je to skvělá věc. Pustím si co chci a platím jednou na celý rok (ale to se dá nastavit po svém) .

    Příběhy introvertní fotografky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js