Přeskočit na hlavní obsah

Nákup přes online antikvariát

Při výběru knih na čtení si většinou vybírám podle autora. Mám už několik favoritů, po jejichž knihách sáhnu jako první. Z těch modernějších jsem si oblíbila detektivky od Martina Goffy, z těch starších miluju krimi příběhy z 87. revíru od slavného autora Eda McBaina.

Přečetla jsem už od tohoto autora všechny knížky, které jsou v knihovně. Před dvěma lety jsem s potěšením zjistila, že některé detektivky od McBaina vycházejí v nakladatelství Baronet v novém vydání. Hned jsem si objednala u nás v knihkupectví titul Poslední tanec. Knížka přišla asi do týdne, stála přes dvě stovky, jenže ouha. Doma při čtení velké zklamání.

Problém byl v tom, že kniha měla úplně jiný překlad než tituly, které vycházely před více než deseti lety v nakladatelství BB Art. Pryč byla atmosféra, kterou ve svých dílech autor buduje, některé pasáže byly stoprocentně zkráceny, a popis hlavních protagonistů, detektivů, byl také diametrálně odlišný od starých vydání. Byla jsem naštvaná, jako snad nikdy. Tak jsem se těšila na svého oblíbeného autora, a celé to pokazil jiný překlad. 

Poslední tanec jsem tenkrát ani nedočetla, darovala jsem ho do knihovny. Překlad dělá opravdu hodně, a proč měnit to, na co jsou čtenáři roky zvyklí?

Bohužel starší vydání McBainových knih jsou už vyprodané. Proto jsem se zkusila zase jednou zariskovat a nakoupit knihy přes internet. Raději bych si je zašla koupit osobně, bohužel u nás žádná prodejna starých knih nebo antikvariát nejsou. Narazila jsem na stránky online.antikvariat.cz. Byla jsem překvapená, jak jsou stránky pěkně a přehledně vytvořené. 

Zákazník si může vybrat podle žánru, a což je super, je tu i kategorie knih do čtyřiceti korun, kde je každý den nový náhodný výběr titulů do čtyřiceti korun. Super je i vyhledávač, který hledá knihy i podle nakladatelství, autora či samostatné edice. 

Od McBaina tu je mnoho knížek, detektivky, ale i romány, které napsal autor pod svým jiným pseudonymem. Nakonec jsem si objednala tři knížky, všechny stály kolem padesáti korun. Rozhodla jsem se pro přepravní společnost Zásilkovna. Bylo pro mě totiž novinkou, že teď rozvážejí i domů, ne jen na specializovaná výdejní místa.



Objednávku jsem potvrdila, do emailu mi přišla faktura, a já čekala na balíček. Od Zásilkovny mi přišel do emailu odkaz, kde se může sledovat online stav zásilky. Tady už to bylo trochu horší. Každý den se opakovalo obligátní sdělení: Zásilka je připravena k rozvozu pro příští den. 

Po osmi dnech čekání, kdy už byla dávno zásilka předána z antikvariátu k dopravci, mi konečně přišla SMS, že mi dnes přivezou zásilku. Překvapením bylo, že kurýr přijede mezi sedmou a devátou večer, takto pozdě jsem balíček třeba od České pošty nikdy nedostala. Ale naštěstí jsem byla doma, v práci končím relativně brzy, takže mi to zase tolik nevadilo. Kurýr přijel po osmé hodině, balíček jsem zaplatila a v pořádku převzala. Udivilo mě, že přijel v obyčejné škodovce, čekala jsem auto přímo od společnosti, bylo to sice trochu zvláštní, ale asi je to dnes u těchto společností normální.

Krabice vypadala nepoškozeně, po otevření doma jsem zjistila, že knihy jsou v docela dobré stavu. Po bližším zkoumání jsem zjistila, že jedna má trochu víc ošoupanou obálku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o paperback a o již čtenou knihu, jsem spokojená. Knihy tedy došly relativně v pořádku, dokonce mi připadá, že jedna snad nebyla nikdy ani čtená, protože listy nejsou pomačkané, a voní tak jako "nové" knihy.

Takže komunikace s obchodem v pořádku, balíček v pořádku, co je horší, je ale dodací lhůta přepravní společnosti, takto dlouho jsem třeba u České pošty fakt nikdy nečekala. Snad je to tím, že tuto sližbu Zásilkovna nenabízí tak dlouho - je o něco levnější než právě Česká pošta a proto jsem si ji poprvé vybrala jako přepravce až domů. Ale je zase fakt, že když jsem si něco objednávala na výdejní místa Zásilkovny, vždy to bylo rychle. Asi toho mají zkrátka hodně a nestíhají. 

Přikládám ještě fotografie knih, jednu už jsem stihla přečíst, v některém z příštích článků se můžete těšit na knižní recenze! Pokud si chcete pořídit starší knihy za pěkné peníze, určitě mrkněte na online-antikvariat.cz. Velký výběr všech možných titulů, příznivé ceny a rychlé vyřízení objednávky.



Rozhodně to nebyl můj poslední nákup v tomto online obchodě, našla jsem tu totiž hromadu knížek od jiných autorů, které bych si moc ráda přečetla. Jako první si plánuji nakoupit pár svazků z edice Největší záhady světa, protože záhady, to je moje hobby.

Co bych tak vytkla, že u jednotlivých knih není napsáno, v jakém jsou stavu. Zda je například pomačkaná obálka nebo odřený hřbet knihy - toto je pro čtenáře myslím celkem důležité. Ale je fakt, že knížky jsou fakt levné, takže se dá nějaká ta vada předpokládat. Já osobně jsem to nijak neřešila, ale co jsem koukala na recenze, tak tohle tam zákazníci často zmiňují. Nevadí mi zmačkaná obálka, hlavně když se knížka dá číst.

Tento obchod můžu doporučit opravdu všem, ale s tím přepravcem, to už je horší.

A co Vy? Nakupujete rádi staré knihy? Nebo si kupujete jen novinky? Stalo se Vám někdy, že Vás zklamal překlad knihy? A máte ve svém okolí nějaký pěkný antikvariát, nebo musíte jako já nakupovat přes internet? Máte dobré zkušenosti se společností Zásilkovna? Napište mi do komentářů!¨

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tipuji, že za jiným překladem jsou autorská práva. Se Zásilkovnou mám převážně dobré zkušenosti, s Českou poštou převážně špatné, takže volím Zásilkovnu, pokud je na výběr. Vyhovuje mi hlavně, že si to vyzvednu během pár minut v bezbariérovém výdejním okénku v čase, kdy chci. Českou poštou je otravné uhánění, protože ani hodinu neupřesní. A občas se ani nenamáhají dát do schránky lístek, I když jsme doma. Ale to spíš když má naše pošťačka dovolenou. A pak je čekání na poště mezi dalšími lidmi i na půl hodiny. Takže to mi stačí u dopisů z úřadu, kde si nemůžu vybrat. Že existuje dodávání na adresu Zásilkovny je taky fajn, to si vybírám spíš u větších věcí z eshopu (to rozvážejí asi i taxíky ). Ale posílat přes zásilkovnu třeba bazarové věcí je určitě příjemnější přes Zásilkovnu, protože Česká pošta je drahá a není jisté, kolik to bude stát.

    OdpovědětVymazat
  2. Se zásilkovnou zkušenost nemám, ale knihy z antikvariátu mám, ač si kupuju i nové, v posledních letech to omezuji, i když to tak nevypadá. Mám čtečku, do knihovny si kupuji jen ty autory, které tam mám. Dochází mi místo, proto myslím, že i některé moje knihy najdou nového majitele.
    K překladu knih se vyjádřit nemůžu, protože mám to štěstí, že většinou i druhé vydání přeloží stejný překladatel. Spíše mám zkušenost, že si koupím knihu, těším se na čtení.... a pak jsem zklamaná. To mě štve pak víc, než překlad, který mi někdy taky nesedne.

    OdpovědětVymazat
  3. Není to tak dávno, co jsem viděla nějaký starý pekáč jet po ulici s logem Zásilkovny, takže vážně asi jezdí, čím se dá :-) Osobně mám taky dobrou zkušenost s online antikvariáty. Můj favorit je Knihobot :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy kupuji málo, už od dětství chodím do knihovny. Také jsem objevila bazar na stránkách databáze knih. Také se tam dají sehnat různé knihy, třeba i ty nedávno vydané.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý je i odkaz https://muj-antikvariat.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Eliss, já už knihy nakupuji jen naprosto vyjímečně. Už se jich k nám prostě moc nevejde. Před roky jsme s manželem antikvariáty objížděli, abychom sehnali to, po čem jsme toužili. Byla to jiná doba, knihy se tenkrát těžce sháněly...
    Přeji jen dobré nákupy. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Mám ráda vůni starých knih, nejradši jsem vždy měla ty dědečkovy se zažloutlými stránkami. Obecně knihy ráda sdílím s ostatními nebo posílám dál.

    OdpovědětVymazat
  8. Také si objednávám některé knihy přes antikvariát a ze stejného důvodu.A protože objednávám přes internet více věcí,tak musím naší poštu pochválit i zásilkovny.Nemám s nimi jediný problém a během tří dnů zboží doma.Většina prodejen vyexpeduje zboží hned druhý den.
    Jinak nové knihy už moc nekupuji,mám jich doma plno a chodím i do knihovny.Knihy hodně nakupuje moje sestra a neteř a když jsem u nich,tak vždy si nějakou půjčím.Máme stejný vkus na četbu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  9. Některé knížky od Ed McBaina mám také v knihovně a docela ráda jsem je četla. Na překladu opravdu hodně záleží. Knížky už moc nekupuji, spíše je odnáším do veřejných knihovniček, kde ještě můžou někomu posloužit.

    OdpovědětVymazat
  10. ráda nakupuji staré knihy, ale osobně, abych si prohlédla stav :) a miluji vůni starých knih antikvariátu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle je na vyslechnutí ostatních skvělý. Získám zkušenosti ostatních, aniž bych to musel zažít. Jinak jestli teď ta zásilkovna nestíhá, tak to o Vánocích budou mít špatný.

    OdpovědětVymazat
  12. To je škoda, že byl špatný překlad :(. Já když najdu nějakou knížku, kterou si chci přečíst, tak se prvně podívám do knihovny, jestli ji tam nemají, abych si ji nemusela kupovat, kdyby se mi třeba nelíbila. Když ji v knihovně nemají, buď počkám, než tam bude :D nebo si ji přeji k Vánocům/narozeninám. Ale jak říkáš, když už kniha v knihovně není, je potřeba zariskovat.
    V antikvariátu jsem nakupovala jednou. Našla jsem stránky Můj antikvariát, ale ta tvá adresa vypadá o hodně lépe. Kontaktovala jsem pána, který vlastnil danou knížku. Ten mi pak napsal, že třídí knížky, které již nepotřebuje a poslal sálodlouhý excelový seznam knížek, které prodává za velmi nízké ceny. Tam byl stav napsaný. Tak jsem si koupila knížek více :)
    Zásilkovna jezdí až domů? To také slyším poprvé. Ten čas je opravdu zajímavý... Také se mi nikdy nestalo, že by Česká pošta přijela tak pozdě, ale jak říkáš, možná toho mají hodně, kdo ví...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  13. Eliss, já si knížky koupím jen občas nebo mě jsou darovány. Jinak chodím do knihovny. Občas jsem si nějakou knížku z antikvariátu taky objednala, např. staré pohádky. Taky mě přišla jednou knížka bez pevných desek, spíš jako sešit, na fotce to vidět nebylo a v popisu mě na to bývalý majitel neupozornil. Ale to nevadí, nechala jsem si ji. S poštou u nás mám dobré zkušenosti. Objednávám hodně vše možné přes internet a náš bezvadný pošťák vždycky zatroubí, když přijíždí před náš dům. Když nejsem doma,dá balíček ke vchodových dveřím, abych nemusela na poštu...Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. S e-shopovými antikvariáty mám také zkušenosti, několik knih jsem takto koupil, ale jednou se mně stalo, že objednaná kniha měla správný obal knihy Krev na paletě o malíři Caravaggiovi, ale uvnitř byla životopisná kniha o Napoleonovi. Než bych řešil reklamaci, knihu jsem si nechal a tu, kterou jsem chtěl, jsem objednal jinde, ta pak už přišla v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  15. Staré kniha mám moc ráda, jen některé staré knihy už dost smrdí, takže je ve svém bytě nechci. Jinak v antikvariátu nakupuji, když mají to co chci :)

    OdpovědětVymazat
  16. Knihy z online antikvariátů občas kupuji, zvláště jedná-li se o knihy, které už nejde jiným způsobem sehnat. Zatím jsem měla vždy dobré zkušenosti a knihy došly v super stavu. Myslím, že je fajn, že dostanou šanci na druhý život. V tomto ohledu mám velmi ráda i knihobudky. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj,
    já hodě nakupuji knihy v našem antikvariátu v Příbrami a pak v bazaru na databazeknih.cz. Tam je vidět i stav a člověk sežene leccos. Kolegyně ještě hodně miluje trhknih.cz. Eda znám, ale četla jsem od něj asi jen jednu knihu třeba před 16 lety...Sama často knihy taky prodávám, věřím na recyklaci a můj byt bohužel není nafukovací. Jinak souhlasím s tebou, překladatel může celou knihu zabít...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, ahoj, já si myslím, že nákupy přes online antik jsou v pohodě. Jen to chce vědět u kterých nakupovat, protože někdy sice prodávají pěkné knihy, respektive v dobrém stavu, ale to balení je otřesné. Já jsem kdysi nakupovala v jednom, kde dělali i tisk kalendářů, vizitek a dalších věcí, takže to balení měli fakt zmáknuté. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js