Přeskočit na hlavní obsah

Konopí a my

Myslím, že poslední roky začíná společnost konopí a výtažky z něj vnímat jinak, než jako něco špatného a vhodného tak pro drogově závislé. Samozřejmě, konopí a hlavně jeho kouření může být potencionálně nebezpečné, hlavně spíše pro dospívající a děti. Na dětský organismus hodně věcí působí jinak než na dospělého.

Konopí je jedna z nejpopulárnějších, a také nejdiskutovanějších rostlin na světě. Oblíbená je hlavně kvůli vrcholkům samičího květenství či plodenství - obecně se tomu říká marihuana. Na těchto květech se vytváří pryskyřice, které se lidově říká hašiš. A tento hašiš je právě tím, kvůli čemu ji její uživatelé mají tak rádi, obsahuje totiž halucinogenní látky, které mohou navozovat příjemné, ale i nepříjemné pocity.

Botanicky konopí spadá do čeledě konopovité, a jeho nejznámější druhy jsou seté, indické a rumištní. Konopí seté může dorůst až šesti metrů, a je nejvíce pěstovaným druhem.

Stále platí poučka - a je to uváděno i v odborné literatuře - že konopí je droga, jedná se o narkotikum v původním slova smyslu. Záleží jen na koncovém uživateli, jak a s jakými částmi rostliny bude nakládat. Důležitou roli hraje psychický a fyzický stav jedince, způsob užití a délka užívání. 

Já jsem zkusila kouřit marihuanovou cigaretu jednou v životě s kamarádkou. To nám bylo asi šestnáct, kamarádka to od kohosi tenkrát sehnala, a tak jsme se plné očekávání vydaly do malého lesíka a tam jsme si zapálily jednoho malého jointa. Jenže nic se nedělo, buď jsme to špatně vdechly, nebo se jednalo o nějakou nekvalitní rostlinu, každopádně nám to nic neudělalo. Na jednu stranu jsem byla zklamaná, ale byla jsem i ráda, protože jsem z toho měla docela strach.

Od té doby jsem si žádnou další cigaretu s marihuanou nezapálila, nějak jsem si k tomu nenašla cestu a neoslovilo mě to. A vůbec mi ta chuť marihuany nezachutnala - takové zvláštní, hodně aromatické a mě osobně až nepříjemné.

S čím mám ale dobrou zkušenost a co můžu doporučit, jsou konopné masti, nejlépe domácí výroby. V práci mám na nohách celou směnu docela těžké pracovní boty. Mám trochu problémy s křečovými žílami, občas mě nohy dost bolí, a od těchto bolestí mi konopná mast zabere vždycky. Naposledy mi hodně pomohla i při alergické reakci po lécích, kdy jsem byla celá osypaná a nepříjemně mě svědily plosky nohou.

To jsem si mast mazala skoro pořád, protože jedině to mi na chvíli ulevilo od příšerně nepříjemného pocitu a také příjemně chladí. Sice mi mast nijak zvlášť nevoní, ale zafungovala perfektně, a to je důležité.

Léčivá složka v konopí se jmenuje kanabidiol (zkratka je CBD.) Naopak ta potencionálně nebezpečná a způsobující stavy euforie se jmenuje tetrahydrokanabidol (zkratka je THC.) Konopí užívané v lékařství obsahuje samozřejmě velké procento CBD a jen zanedbatelné množství THC, které by nemělo uživateli nijak ublížit.

Mezi hodně populární součást vyvážené a pestré stravy se stalo i konopné semínko. Před pár lety jsem kupovala chléb právě s konopným semínkem, a ten byl výborný. Jeho chuť bych přirovnala k ořechům. Při použití semínka v kuchyni by ale teplota při zpracování neměla přesáhnout čtyřicet stupňů, protože pak dochází ke ztrátě výživových látek.

 

Konopné semínko obsahuje:

• až 35 procent tuků a 25 procent lehce stravitelných bílkovin

• všech devět esenciálních aminokyselin, které tvoří až 70 procent konopné bílkoviny

• sacharidy, převážně ve formě lehce stravitelné vlákniny

• neobsahuje lepek, takže je vhodnou potravinou i pro celiatiky 

• neobsahuje THC ani jiné látky měnící vědomí

Ze semínek se také za studena lisuje konopný olej ze semen, která jsou zbavena zelených okvětních lístků. Tím je právě zaručeno to, že obsahuje jen minimální množství THC. Konopný olej se využívá pro výrobu kosmetiky, protože se dobře vstřebává a je přirozenou výživou pro kůži a vlasy. Může pomoci i při léčbě ekzému.

Na závěr tu pro Vás mám zajímavý recept na muffiny s konopným máslem a ovocem ze zahrádky. Podíl THC v másle je opět zcela minimální, a navíc v troubě se navíc ještě všechno potencionálně špatné vypeče pryč.

Suroviny:

• 1 kus vanilkového lusku (vydlabaná dužina)

• 180 gramů cukru krupice

• 150 gramů polotučného mléka

• 160 gramů konopného másla (rozpuštěného)

• 2 vejce

• 3 polévkové lžíce rumu

• 260 gramů polohrubé mouky

• 1 balíček kypřícího prášku do pečiva

• 200 gramů čerstvého ovoce


Postup:

1.) Dužinu z vanilkového lusku, cukr, mléko, konopné máslo, vejce vložte do mixéru a mixujte do hladka

2.) Přidejte rum, polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a míchejte

3.) Pomocí dvou lžiček plňte formičky na muffiny cca do 2/3. Navrch poklaďte lesním ovocem a pečte 20-25 minut při teplotě 170 stupňů Celsia. 


Recept jsem nezkoušela, nemám teda tušení, jak to může s tím konopným máslem chutnat. Ale pro ty, co rádi experimentují v kuchyni, to může být zajímavé.

Co si o konopí myslíte Vy? Je to pouhá droga, nebo při správném používání může člověku pomoci? Jedli jste někdy chléb s konopnými semínky? Zkoušeli jste si dát někdy "jointa?" A mazali jste se konopnou mastí, třeba při bolestech? Napište mi do komentářů!

Doufám, že se Vám dnešní článek líbil, děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Nikdy jsem trávu neokusila - ani nevím, jak voní. Ale vždycky lituji ty lidi, většinou staré babičky, co si vypěstují pár rostlin proti bolesti a pak jim to zabaví....

    OdpovědětVymazat
  2. Mnoho léčivých rostlin se dá zneužít - mezi lékem a drogou je hranice tenká.
    Konopné semínko není špatné, ale já raději slunečnicové.

    OdpovědětVymazat
  3. Na kouření čehokoli mi nikdy nepřišlo nic lákavého, tak jsem neměl důvod kouřit ani trávu.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že společenský postoj ke konopí se pomalu ale jistě proměňujeme a přestává to být jenom "tráva", což hodnotím kladně. Byla by velká škoda zahodit všechny ty léčivé účinky kvůli špatné pověsti, která nemá reálný důvod být horší než u alkoholu nebo tabáku.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě neláká ani cigareta, natož tráva.

    OdpovědětVymazat
  6. Léčebné účinky konopí jsou jisté,ale ubalit si cigáro mě neláká.
    Eli.měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  7. Konopí jako lečivo beru, jako hulivo odmítám, co vic, zhuleným řidičům bych sebrala řidičák a obvinila je z trestného činu.

    OdpovědětVymazat
  8. Konopí je léčivé, ale znám osobu, která občas s přáteli marihuanu kouří a když je druhý den po...tak je strašně vzteklá, pořád nadává a je hrozně hrubá a zlá, než to z ní všechno "vyjde". Mně osobně vadí i běžné cigarety a tohle jde úplně mimo mně.

    OdpovědětVymazat
  9. Marihuanu jsem nikdy nezkoušela, bojím se, jaké by byly účinky. Ale konopnou mast čas od času použiju a pomáhá :)
    Leník

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js