Přeskočit na hlavní obsah

Tak trochu jiné Velikonoce

 Při současné pandemii je člověk zvyklý už na ledacos. Nemůžeme si jít koupit do malého obchůdku nové boty, ale zato se můžeme tlačit dle libosti v nákupním centru a přehrabovat se mezi zbožím. Ovšem pozor, to co je za páskou, si koupit nesmíme. Nesmíme koupit dětem v supermarketu knížku pohádek, ale prodejny se střelivem zůstávají otevřené.

Jak příhodné.

Ještě že naše mocipány napadlo otevřít v polovině ledna papírnictví. Ono je totiž pro rodiče problém, když děti nemají do čeho psát své úkoly a nemůžou si koupit tužky a pastelky. Chválabohu už můžou, papírnictví dostalo jednu z mála výjimek. 

Toto vládní omezení o tom, které věci si můžete koupit v supermarketu a které ne, mělo pomoci malým obchůdkům, které jsou zavřené, aby se necítili diskriminovány. Takže když si nekoupím ponožky v supermarketu, nekoupím si je nikde. Ovšem asi největší problém je s oblečením a botami, které se těžko objednávají přes internet. Ráda si věci ohmatám, vyzkouším, a objednávání před internet mi v tomto směru přijde takové nijaké. 

Často si přes internet objednávám třeba knížky, ale oblečení a boty si pořád raději koupím v kamenné prodejně. Nehledě na to, že jsou lidé, kteří přes internet prostě nakupovat neumí nebo ho doma ani nemají, což je početná část seniorů.

No, asi budeme všichni brzy chodit v otrhaných a malých věcech, ale hlavně že budeme chráněni před pandemií.

Co mě ale nevýslovně rozčílilo, rozesmutnilo a nemohla jsem tomu skoro ani věřit byl zákaz prodeje pomlázek a velikonočního zboží. U nás v místní prodejně COOP jsou vystaveny krásné velikonoční dekorace. Svíčky ve tvaru vajíček, králíčků, umělá barevná vajíčka a také krásné samolepky s jarními motivy. Na samolepky jsem ujetá, ráda si je kupuju - kdysi jsem měla i speciální sešit, kam jsem si je lepila. Někdo sbírá známky, někdo samolepky.



Takže, velikonoční zboží je vystaveno, krásně naaranžováno a je potěchou pro oko zákazníka. Věc má ale háček. Přes toto zboží je páska, že prodej tohoto sortimentu je zakázán.

Proboha, proč? Obchodníci zboží vyskládají do regálu, což dá taky kus práce, naaranžují je, a nakonec přes ně dají pásku, že prodej tohoto sortimentu je z důvodu vládního nařízení zakázán.

Vysvětlí mi někdo, proč si nemůžu koupit velikonoční dekorace a pomalu se chystat na svátky jara? Ne že bych nějak tyto svátky prožívala. Já osobně jsem Velikonoce neměla nikdy v lásce, v dětství mi přišlo hrozně nefér, že mě kluci přijdou zmrskat pomlázkou a já jim za to musím ještě něco dát, nicméně je spousta lidí, která má Velikonoce rádo a vnímá je třeba i v křesťanském duchu.

Každoročně koupím synovcům bonbonky, dám na dveře velikonoční věnec, a tím moje svátky jara končí. Ovšem letos bych si nemohla ani ten věnec koupit. A kluci by si nemohli koupit ani tu pomlázku, takže by se museli naučit ji plést, což není úplně jednoduché. 

A nás pan ministr průmyslu Havlíček řekl v nedělní Partii na Primě, že se s výjimkami pro prodej velikonočního sortimentu nepočítá. Tak to je opravdu hodně smutné. Podle něj prý není vhodné, aby lidé obcházeli v době pandemie domácnosti. Takže tím, že si koupím velikonoční dekoraci, musím nutně obcházet domácnost? Nebo jak tomu mám rozumět? To už se opravdu všechny naše pomazané hlavy definitivně zbláznily?

Trefně se k tomu vyjádřil i prezident obchodního a cestovního ruchu pan Prouza. "Vláda dokáže překvapit i po roce pandemie. Nejnověji na vás plánuje poslat policisty, pokud si koupíte velikonoční pomlázku."

Co k tomu dodat. Pokud se tedy pandemie nezlepší, nebudeme si moci koupit ani vánoční zboží? A co třeba vánoční papír? 

Asi už opravdu dnešnímu světu nerozumím. Doufám, že vláda se nakonec rozhodne udělit výjimku pro prodej velikonočního zboží, protože je to opravdu na hlavu a nelogické. A to mě v této souvislosti napadají i peprnější výrazy.

Chápu a respektuji to, že nebude obcházení domácností a chození pro výslužku, ale zakazovat nám kupovat velikonoční dekorace, to už je opravdu nehorázná drzost. Označila bych to jako takové obrovské chucpe, což je specifický druh drzosti či opovážlivosti, a to tento případ vystihuje. 

Co si nebudeme moci koupit příště? Co třeba lojové koule pro ptáky, milá vládo, protože to přeci také k životu nepotřebujeme... Berte to prosím s nadsázkou, ale už bych se nedivila ničemu.

Co si o zákazu prodeje velikonočního zboží myslíte Vy? Má to své opodstatnění? A budete letos, třeba jen v úzkém kruhu rodiny čí s partnerem, slavit Velikonoce? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Tento rok u nás veruže žiadna Veľká noc nebude... Korona sa postarala a tak mám zároveň aj ja doma o starosť menej. Samozrejme, nejaké to lepšie "papu" bude ale zas nič extra...
    U nás je vlastne okrem potravín všetko pozatvárané, takže o nejakom veľkonočnom nákupe nemôže byť ani reči. Rovnako ako si kúpiť odev alebo obuv. Nuž, keď sa korona skončí a obchody budú otvorené, tak ich zrejme "vybrakujeme"! 🌞

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle zákaz vnímám jako další z početné řady nedomyšlených a namátkových zákazů, jakých už jsme viděli celou řadu a podle všeho jich ještě další řadu uvidíme. Osobně mě to příliš nezasahuje, protože Velikonoce jsou pro mě především křesťanskými svátky a ty nemají se svátky jara s vajíčky, zajíci a pomlázkami nic společného, ale celkově vzato je to dost smutné a k všeobecné náladě to přispívá, no, asi tak, jak vidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázkou zůstává, zda-li na Zelený čtvrtek dostanou zvony výjimku, aby mohly odletět do Říma.

      Vymazat
    2. Rozkaz zněl jasně, přes okresy nesmí nikdo a nic projet! :D :D

      Vymazat
    3. To je velmi případný dotaz :-D Taky to vidím tak, že letos budou mlčet pěkně ve vlastním okrese.

      Vymazat
  3. Já jsem velikonoční drobnosti na dekorace koupila v drogerii a v květinářství. Tam je otevřeno a mají tam věcí spoustu. Měj se krásně ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Já si dokážu pomlázku uplést sám, otázkou je, jsou-li někde v katastru Prahy vrbičky.

    OdpovědětVymazat
  5. Zákaz velikonočního zboží které je navíc vystavené vypadá jako provokace. Dost mi to připomíná předešlou italskou vládu , která nechala restaurace vydezinfikovat, oddělit místa plexisklem , nakoupit zásoby a dva dny předem řekli, že bude zavřeno a prodej jen z okýnka . Nejvíc zabodovala na Valentýna kdy mělo být otevřeno a zavřeli přesně o den dřív . Nejste v tom sami 🤨

    OdpovědětVymazat
  6. Je škoda, že se velikonoční zboží nebude prodávat. My jsme ho už začátkem roku naaranžovaly na prodejnu a žádná dekorace se nemohla prodávat. Takže se lidé chodilo jenom pokochat a opět my to budeme uklízet zase na další rok. Prodejna přeplněná a jenom čtvrtina věcí se mohla prodávat...
    U nás se budou Velikonoce slavit, neslavit pořád stejně jako každý rok. Hlavní je si něco upéci a trošku ozdobit místečko, kde žiji.

    OdpovědětVymazat
  7. Viděl jsem v Tescu velikonoční zboží, pásky jsem si nevšiml.. Ale smí se prodávat potraviny a drogerie, tak myslím, že čokoláda a beran i budou, ale pomlazky? Nevšiml jsem si. ale věřím, že jsou za páskou..

    OdpovědětVymazat
  8. U nás v jednom smíšeném obchodě velikonoční zboží mají a normálně ho prodávají. Pokud ho markují, tak ho mají to pod značkou " drogerie" a ta se prodávat smí. Věnce se prodávají v květinářství bez problémů. Vietnamci mají venku vystaveno, že prodávají nanoroušky a respirátory, ale když vás pustí do prodejny, tak vám prodají klidně i oblečení a boty i když já osobně boty od Vietnamců mít nemůžu. Já musím mít kvalitní. Jinak trpím bolestmi zad a klenby nohou. Tak že zákazy se někdy berou moc přísně a někde to prostě obejdou, aby nezkrachovali. Osobně si oblečení také raději vyzkouším, protože od každého výrobce je stejná velikost ,ale různě sedí a o botách ani nemluvím. Ty je potřeba vyzkoušet vždy, protože ne každá bota má stejnou šířku a záleží také na výstelce kvůli stavbě klenby nohy, kterou má každý trochu jinou. Přeji Ti, aby se Ti Velikonoce vydařily hlavně aby bylo hezké počasí a mohla ses jít projít do přírody a nemusela jsi sedět zavřená doma.

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, ani mě už hlava nebere některá vládní nařízení. V jednom obchodě (dokud byly otevřené) jsem si mohla koupit hrneček na kávu, ale vázičku jako dekoraci ne. No, kdo to vymyslel, škoda mluvit. A nyní velikonoční dekorace se také nesmí prodávat, to už je druhý rok za sebou, fakt nechápu. Ale nejde jen o dekorace, ale i o oblečení, boty, šk. potřeby aj.
    Přeji klidné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  10. Takových proč mám také dost.Hlavně,aby to k něčemu bylo.
    Na velikonoce budeme s manželem sami.Já si udělám velikonoční výzdobu,je to také oslava jara a tak si to doma jarně nazdobím.Mám dekorace od loňska a ještě si háčkuji čepičky jako zajíčci na vajíčka.
    Co se ,dá objednávám na internetu.Už to všechno dlouho trvá.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  11. Naprosto s tebou souhlasím. Malé obchody musí zůstat zavřené, ale velkoobchody mohou nadále fungovat. Vždyť v malém obchodě se potká méně lidí, než v nějakém hypermarketu.. Zůstává nad tím rozum stát...
    Ano, přes internet si knížky klidně koupím, ale oblečení nebo boty nerada riskuji...
    Velikonoční zboží je zakázáno? To jsem nevěděla (jo, už jsem nějakou dobu nebyla v obchodě :D...), to snad není možné... Proč si to doma nemůžeme udělat hezké? Když nikam ven nesmíme? Jasně, nebudou se obcházet domácnosti, ale dekorace snad nejsou zakázané, ne?? Ach jo, to nedává rozum... Velikonoce budu slavit s přítelem a pak nejbližší rodinou (rodiče a ségra).
    O výrazu chucpe slyším poprvé, díky za osvětlení tohoto výrazu.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  12. Krásně jsi to napsala👍, jen co je pravda.
    Já mám naštěstí krabici s výtvory , které vyrobili kluci, když byli malí, a běda kdybych je nevystavila, to by mi žárlivečci neodpustili😊a to jsou dospělí. A jídlo si zatím koupit můžeme. Kříž mám na zahradě, tak jen ať jsme zdraví a je hezké počasí, abych mohla být venku. Tak snad to vyjde.
    Jednu výhodu vidím, nezazní věta ze Slavnosti sněženek: To zas bude v aleji nablito.

    OdpovědětVymazat
  13. Ellis, o zákazu prodeje velikonočních dekorací vůbec nevím. No, co k tomu říct - jedině proboha PROČ ? To jde mimo moje chápání...Já tomu už vůbec nerozumím. Ať se pak nediví, že už toho mají lidi plný zuby a nechtějí se už ničemu podřizovat. Já kupuju hodně věcí přes internet teď i před koronáčem, ale třeba boty v žádném případě, ty si chci vždycky zkusit. Na Velikonocích jsem jako dítě měla ráda, že jsme s babičkou barvily vajíčka a pekly, jinak moc ne. Vadila mi koleda, nevěděla jsem jak se chovat před koledníky. Jestli stát a nastavit zadek na pomlázku nebo radši někam utéct a schovat se ? Teď jsou pro mě Velikonoce hlavně křesťanskými svátky a začátkem jara. Líbí se mi, když máme doma útulno a k tomu trochu výzdoby, kytiček, beránek a vajíčka u nás patří. Nemám ráda na koledu ožralce, ale to u nás nebylo nikdy zavedeno. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, velikonoční pomlázky, tedy žíly, jsou zakázány a s nimi další velikonoční doplňky. Idiotské, Blatný by potřeboval fakt už nakopat do zádele. Jsem zvědava jestli zakážou i velikonoční vajíčka, figurky, perníčky nebo mazance - ale tohle padá do kategorie jídla, takže tohle asi bude k mání.

      Vymazat
  14. Vidím to naprosto stejně. Řada stupidních nařízení a zákazů, které nejsou ničím přínosné, ničím neovlivní průběh. A tohle velikonoční nařízení je jen jedno z nich. - P.S. papírnictví fungují? Myslela jsem, že jsou taky zavřená. A co se týče bot a oblečení, v tom jsem taky zajedno - boty i oblečení si potřebuji vyzkoušet, mám nohu, že neobuji leccos a s oblečením je to podobné. Strašná doba, tohle.

    OdpovědětVymazat
  15. Podobná nesmyslná nařízení a zákazy podrážejí nohy i tomu, co by smysl dávalo, a podle toho to pak taky vypadá.

    OdpovědětVymazat
  16. Eliss, je to chaos, ve kterém se už málokdo vyzná, chybí koncepce, logika a lidi už jsou hodně unavení...
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  17. Letos mame po Velikonicich no tento cely rok bude jeste spatny 🙄

    OdpovědětVymazat
  18. Podle mě už jsou v tom tak akorát zmatky. Jeden aby se v tom vyznal!

    OdpovědětVymazat
  19. Já upřímně také nikdy Velikonoce nějak neřešila, přesně, jak si psala dostat na prdel od kluků se mi opravdu zvlášť nelíbilo :D :D
    My se jen vždy celá rodina sejdeme u babičky a dědi a je tam spousty dobrot a jsme spolu. :) nic se u náš ani nemění za této divné situace. Nikdo mi rozhodně nezakáže vidět rodinu to je pro mě už přes čáru. Samozřejmě se taky bojím o své prarodiče. tak se třeba nedáme tu pusinu na přivítání apod. ale sejdeme se a jsme spolu :) On to člověk i potřebuje vidět už také někoho jiného, než jen přítele doma :D :) Ale je fakt, že výzdobu si koupím nějakou jen na zahrádku ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Ono to dojde i malému dítěti....když už pár týdnů máme hodně tvrdá opatření, která dodržuje většina obyvatel a počty nakažených i hospitalizovaných jsou prakticky stejné, asi něco nefunguje...co to asi bude? Že by ta opatření byla zbytečná???

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js