Přeskočit na hlavní obsah

Statisícové pokuty?

 Včera jsem si na Seznamu rozklikla zajímavý článek spadající pod Novinky.cz. Trpělivost došla, za odmítání roušek ve Sněmovně mají padat statisícové pokuty.

Ještě před přečtením článku mi bylo jasné, jakých dvou pánů poslanců se toto nařízení hlavně týká. Pan Lubomír Volný a Marian Bojko, oba nezařazení poslanci, totiž roušky nenosí již delší dobu, pan Volný se díky tomu i tak trochu "postrkal" u poslaneckého pultíku s ostatními, a upřímně mě jen utvrdil v tom, že má chování, které bych popsala jako buranské, a to jsem ještě slušná. Pro to, co si o něm myslím, bych našla i peprnější výrazy.

Sněmovna totiž už tak nějak neví, co s chováním těchto dvou pánů dělat. Stále odmítají nosit roušky či respirátory, berou to jako svůj osobní vzdor a hrdinství. Pan Volný se asi cítí jako novodobý hrdina, když svolává za nouzového stavu a akutního přetížení nemocnic protesty proti vládě, kde jsou on a lidé, kteří na akce dorazí, bez roušek.

Ptáte, se jak je to možné, a co na to policie? Pan Volný jako hrdý bojovník za svobodu a za boj proti "koronafašismu" vymyslel lízátkovou revoluci. Ano, čtete správně. Na veřejnosti totiž můžete pít a jíst, samozřejmě bez roušky. Tedy, alespoň Volný to takto interpretuje. Na své pochody za svobodu tedy nakoupil sáčky s lízátky, tyto rozdal lidem, kteří na akci dorazili, a pak spolu vyšli na procházku, při které hrdinně vypískávají vládu a cítí se jako praví vlastenci.



Nikoho z nás tato situace nebaví, ale zrovna způsob boje pana Volného mi připadá vážně směšný. Jsem asi předpojatá, ale na tohoto člověka mám vyloženě averzi. A to od doby, kdy vypustil na svém facebookovém profilu fake news o letadlech společnosti DHL, která podle pana Volného létají účelně nad Brnem a sypou postřik s koronavirem. Jak tento postřik vypadá, v jaké je suspenzi, jak se dostane na zem a jak přežije živý virus až do pádu na zen několik stovek metrů, to už bohužel tento samozvaný odborník na letectví nevysvětlil.

Poté, co se strhla velká vlna kritiky, pan poslanec svůj příspěvek bez vysvětlení smazal. Asi mu došlo, že si utrhl pěknou ostudu. 

Všichni poslanci tedy nosí respirátory, alespoň před kamerami. Je mi jasné, že si je taky někdy sundají, když se napijí, nebo si šeptají do ouška. Alespoň tedy ale zachovávají zdání toho, že dodržují pravidla. Když jsou někdy živé přenosy ze Sněmovny, je vidět, že valná většina se toto opatření snaží dodržovat.

Ono jde přeci i o to, být ohleduplný k ostatním. Koronavirus jsem před měsícem prodělala, a měla bych třeba jen kvůli tomu kašlat na nošení respirátoru? Mám sice na nějakou dobu imunitu, ale i tak chci brát ohled na ostatní. Jasně, že je to už otravné. Respirátor mám i v práci, protože sice neděláme ve velkém kolektivu, ale pravidla jsou pravidla. Pravidelně si je vyměňuji, protože jsme jich dost naštěstí nafasovali jak v práci, tak jsem si je koupila i v Albertu, kde je měli za pěknou cenu.

Nemám iluze o tom, že by to byla kdovíjaká ochrana, ale za daných okolností je lepší dělat něco, než nic. Ale i v tomto případě platí, že používáme zdravý rozum, přeci nebudu mít respirátor, když jdu sama do lesa, ale v místech, kde je větší kumulace lidí a ve vnitřních prostorách, kde jsou další lidé, to asi smysl má. 

Nemusím souhlasit se vším, co vláda vymyslí, ale alespoň ten základ se prostě snažím dodržet.

Takže v praxi je to tak, že dva páni poslanci porušují pravidla a v podstatě je jim to tolerováno. Dokonce jim byly zbudovány speciální bariéry z plexiskla za třicet tisíc, kde sedí tito dva páni bez respirátorů stranou od ostatních.

No, to už je asi vrchol. Kvůli dvěma lidem se zbudují takto drahé bariéry? Proč jim je ustupováno? Když to vztáhneme na normální lidi, mě bez respirátoru nepustí do obchodu, do MHD, nebo na úřad. A kdybych se tam nějak probojovala, může mi hrozit pokuta, ve vyhroceném případě i zásah policie.

A poslanec je opět něco víc. Ten může do práce, může si sedět za plexisklem bez roušky, a nic. Ale to by se právě mělo změnit.

Zástupci sněmovních stran totiž podepsali novelu zákona, podle kterého se proti provinilcům okamžitě zahájí disciplinární řízení za přestupek, na jehož konci má být ztráta celého poslaneckého platu včetně náhrad. Tedy konečná částka se vyšplhá do řádu statisíců. 

Víte, já si myslím, že je to naprosto v pořádku. Proč by měl být poslanec v tomto ohledu větší svobodu a nárok na tolerovanou rebelii? On je přeci také v práci, jako každý druhý. Má ji sice nesrovnatelně lépe placenou než běžný smrtelník, ale když musí být někdo v respirátoru deset hodin u pásu, proč by to nemohl vydržet velectěný pán poslanec, také člověk z masa a kostí. Když pravidla, tak pro všechny.

Musíme to všichni bohužel nějakou dobu vydržet. Nemocnice jsou vytížené, lékaři unavení, tak jim můžeme pomoci alespoň zdánlivými maličkostmi, abychom se do té nemocnice nedostali. Na rebelství a velké činy může být prostor jindy a já si jsem jistá, že až se to celé uklidní, po panu Volném už neštěkne ani pes, protože pro mě osobně je to velký křivák už od pohledu, který se snaží za každou cenu zviditelnit a teď se mu to daří.

Můj hlas ve volbách nedostane on ani jeho strana.

Co si o tomto myslíte Vy? Je v pořádku, že poslanci nosí roušky? A měli by dostávat obrovské pokuty za nenošení respirátorů, nebo je to přehnané? Je poslanec snad něco víc než obyčejný člověk? 

Napište mi Vaše názory do komentářů, moc ráda si je přečtu!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Jen do toho. Však už "domluvy" a "napomínání" zkoušeli mockrát, a když tohle nefunguje, musí prostě přijít nějaký tvrdší zásah. Však jsou tam v jednom prostoru v tolika lidech, tak co by si nemohl tady pilot Volný ten rypák zakrejt. A když ho k tomu všichni vyzývají a jsou i předpisy, podle kterých to má udělat, a on nic, tak to se nemůže divit, že přijde trest.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi jsem divná, když si pořád myslím, že by naše politická "elita" měla být pro ostatní příkladem. Rozhodně potrestat finančně, jinak to nikdo nebude brát vážně. Tady prstíček a tytyty vážně nestačí. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně bych jim ty jejich ochranné bariéry nechala zaplatit, respektive strhnout z platu a do koruny!!! a ještě pokutu k tomu za nedodržení pravidel a ohrožování ostatních kolegů. Proč na vulgárnost a buranské chování máme doplácet my, daňoví poplatníci? Už beztak za ten plat, který tam berou jsou zbytečně drazí. Taková prodavačka v supermarketu na takový příjem musí poctivě pracovat čtyři měsíce a je vystavena daleko většímu nebezpečí nákazy, protože neví, kdo jí nakažený a bezpříznakový nebo takový neuznalý člověk nedodržující pravidla ochrany a třeba i karantény, kolem pokladny projde. Mělo by se to přísně trestat, al už od začátku. Přeji Ti příjemné jarní dny a hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Každý by měl mít stejná práva a povinnosti. Neexistují rovní ani rovní. U nás stále propukají různé spory, a to je nejhorší doba. Zdravotnické služby jsou na hranici vytrvalosti a lidé místo toho, aby zabránili šíření viru, organizují protézy. Takto se z pandemie nikdy nedostaneme.

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně s tebou souhlasím. Jsou to také lidé, jako my. Řídíme se podle jejich nařízeních, tak proč je nemohou dodržovat oni, když je vymýšlí? Mají nám jít přeci příkladem... O té novele jsem neslyšela, ale je to určitě dobrý nápad.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. Kdybych měla komentovat poslance Volného a jeho kolegu pana Bojka, tak bych se asi peprných výrazů nezdržela. Takže to raději dělat nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  7. I kdyby pan poslanec Volný nosil najednou tři respirátory v národních barvách, jeho obraz v mých očích to vylepšit nedokáže :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Jé šílené, jak některým naroste brada jen kvůli toho, že jsou poslanci... Samozřejmě s tebou souhlasím, když roušky a respirátory máme nosit všichni, tak úplně všichni a ne, že se dvěma milým pánům nechce, tak se jim bude budovat plexisklo... To se pak nedivím, že to lidi nechtějí dodržovat, když vidí toto :).

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss napsala jsi to perfektně. Myslím si, že většina slušných lidí musí s tebou souhlasit. Já jsem právě dopsal článek na podobné téma, viz.: http://jidlo.biz/2021/04/neda-mi-to/

    OdpovědětVymazat
  10. Naprosto souhlasím. Je smutné, že kvůli pár (doslova) vzpurným jedincům je potřeba měnit legislativu, ale to, že se změnila, dokládá, že v tomhle státě přeci jen ještě něco funguje :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Včera jsem našla na internetu podobný článek - taky na novinkách. Tak mě to rozčílilo, že to raději nekomentuju, jinak bych musela být sprostá.

    OdpovědětVymazat
  12. Inu, jak praví latiníci: "Quod licet Iovi, non licet bovi".

    OdpovědětVymazat
  13. Ellis, na pana Volného a podobnou svoloč jsem alergická. Co si vůbec myslí ? Já bych jim všechna ta jejich privilegia sebrala ihned. A že jim ještě nechali udělat nějaké průhledné boudy - no to je vrchol ! To mě rozum nebere...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Pevně věřím, že voliči naší vládu vytrestají řádně při volbách, to bude bohatě stačit.

    OdpovědětVymazat
  15. Politiku většinou vypouštím, tak jsem toto nepostřehla, ale souhlasím s Tebou i s názory v komentářích. Mimo jiné, taky bych jim nechala ta plexiskla uhradit a navíc jako trest veřejně prospěšné práce v nemocnicích při péči o covidové pacienty - a to by mě docela zajímalo, jestli by se i tam šprajcovali nosit respirátory,

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js