Přeskočit na hlavní obsah

Je to jen dezinformace?

 Dezinformacím a hoaxům jsem už v minulosti věnovala pár řádků. Před pár dny jsem ale na Facebooku, ale i na jiných webech, zejména těch alternativních, zaregistrovala další údajnou dezinformaci, která mě zaujala. 

Je to už více než rok, co se na našem území objevil první případ onemocnění Covid 19, a i dnes se najdou bohužel lidé, kteří mají tendence nemoc zlehčovat či dokonce tvrdit, že vůbec neexistuje. Podle některých lidí jde jen o neškodnou chřipečku, nemocnice podle nich nejsou vůbec přeplněné, a sanitky schválně jezdí po městech s houkajícími majáky, aby děsily lidi. Těžko si bude nějaká zdravotní sestra vymýšlet, že musí pomalu už lékaři rozhodovat, koho nechat naživu. Proč by zdravotníci lhali lidem?

Před měsícem točila jedna slečna, tedy spíše už paní reportáž z poloprázdné polikliniky. A tím se snažila dokázat, že lékaři mají vlastně v práci pohodu a žádný nápor pacientů. Jenže paní nedošlo, že mezi poliklinikou a nemocnicí je podstatný rozdíl. Kdyby šla do nemocnice točit mezi personál a třeba na zrovna na nějakou Covid jednotku, asi by to vypadalo podstatně jinak.

Teď tedy ale k té dezinformaci, která mě upoutala. Na facebookovém profilu ji sdílel před pár dny pan poslanec Lubomír Volný, který se poslední dobou "proslavil" svým pověstným flákancem ve sněmovně. Na tohoto pána mám svůj názor, popravdě jsem z něj spíše v rozpacích, protože většinou mi opravdu přijde, že šíří dezinformace a bludy. Musím ho ale pochválit za propagaci léku, který by mohl pomoci pacientům s koronavirem a většinově těm v těžkém stavu. Jedná se zatím o experimentální léčbu lékem ivermektin. Pokud by lék pomohl alespoň jednomu člověku, tak je to skvělé. Názory odborníků na tento lék se ale hodně liší a většina jej zavrhuje.

Panu Volnému poslal někdo do zprávy snímek z aplikace Flightradar. Najít ji můžete na těchto internetových stránkách: https://www.flightradar24.com/50.23,17.2/6

Na těchto stránkách se můžete podívat, kolik letí nad naší republikou, ale i po světě letadel, odkud a kam letí, případně i o jaké letadlo se jedná. A pan Volný si z podivného kroužení letadel vydedukoval to, že to souvisí s vysokým nárůstem nemoci.

Tedy že nad Brnem podivně kroužící letadlo práškuje britskou mutaci koronaviru do atmosféry, tento koronavirus v prášku nebo v čem spadne na zem, případně na člověka, ten tento prášek nebo aerosol nebo co já vím vdechne a onemocní. Panu Volnému bylo divné to, že letoun čtyřikrát obkroužil kolem Brna elipsovitě. Dále v příspěvku zmínil i to, že covid je uměle vytvořenou biologickou zbraní, a citoval nositele Nobelovy ceny Luca Montagniera, který se zasloužil o izolování viru HIV.

Je samozřejmě spousta konspiračních teorií o chemtrails, což je kondenzační stopa po letadlech, které mají obsahovat například rakovinu či chemikálie ohrožující zdraví lidí. Je fakt, že někdy jsou čáry na obloze opravdu podivné, ale já se teď nechci pouštět do rozboru zda je to nesmysl nebo ne.

Jen pro představu. Letoun, který měl podle pana poslance rozhazovat covid po České republice, letěl ve výšce jedenáct kilometrů nad zemí. Jak by to tedy ten virus mohl přežít, pokud by jej teoreticky někdo shazoval z letadla? Virus by musel putovat jedenáct kilometrů dlouhou trasu až na zemi. Dovedete si to představit? Nejsem sice fyzik, ale logika mi říká, že to přece nemůže přežít, takovou dlouhou dobu bez hostitele, a prostě se tam někde musí vypařit.


Jednalo se o letadlo společnosti DHL, která se k facebookovému postu pana poslance vyjádřila, a zvažuje na něj podat trestní oznámení za účelnou dezinformaci.

Když vědci říkali, že koronavirus se šíří vzduchem, nemysleli tím, že přiletí letadlem...

Této zprávy se chytil i server aeronet.cz, alternativní zpravodajský web. Musím přiznat, že na něj občas mrknu, ale poslední dobou mi připadá, že alternativní pohled pana redaktora, který píše články, se až nebezpečně zvrhává. 

Taky si ráda přečtu jiný náhled na danou tematiku, je dobré se na věc dívat i jinak než jen omezeně, ale není dobré čtenáře úplně uvádět do lží a nesmyslů. Pokud máte zájem si článek z Aeronetu přečíst, zde přikládám odkaz:

https://aeronet.cz/news/z-nemeckeho-lipska-odstartoval-nakladni-boeing-757-registrovany-na-kuryrni-spolecnost-dhl-odletel-do-ceske-republiky-a-zacal-krouzit-nad-brnem-a-bez-pristani-se-pote-vratil-znovu-do-lipska/

Každopádně, za mě je tedy tato zpráva nesmysl. Snad si to uvědomil i pan poslanec, když svůj příspěvek bez jakéhokoliv vysvětlení smazal. Níže přikládám celé znění jeho facebookového postu:

Obrázek dole pod článkem je příliš malý, pokud si ho chcete přečíst, zkopírujte si uvedený odkaz.

https://www.google.cz/search?hl=cs&tbm=isch&sxsrf=ALeKk01aLVcBL1QaqtJbZvUzUb-6FVtqTw%3A1615201816903&source=hp&biw=1536&bih=754&ei=GAZGYOWPNcaIaY3zqPAL&q=Voln%C3%BD+dezinformace&oq=Voln%C3%BD+dezinformace&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoFCAAQsQM6AggAOggIABCxAxCDAToGCAAQBRAeOgYIABAIEB5Q8w9Yqi5grC9oAHAAeACAAZMCiAGjEZIBBjcuMTAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1n&sclient=img&ved=0ahUKEwjl-6PUx6DvAhVGRBoKHY05Cr4Q4dUDCAc&uact=5#imgrc=rXnTOhUlYgIIZM


Jsem člověk otevřený mnoha různým konspiracím. Mám ráda tajemno a paranormální jevy, ale tomu, že na nás koronavirus někdo sype z letadel, nezlobte se na mě, ale to je i na mě trochu moc. Prostě tomu nevěřím...

Co si o tomto myslíte Vy? Myslíte, že chemtrails jsou nebezpečné a mohou obsahovat jedy, které někdo záměrně pouští do ovzduší? A je podle vás možné, že na nás někdo sype viry či bakterie z dopravních letadel? Napište mi do komentářů, co si o tom myslíte, těším se na Vaše názory!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Ony ty tzv. dezinformace weby typu Aeronet apod. nejsou nic dobrého... Dříve jsem to bral jako že když se naše média nedokáži na věc podívat z více stran, vytváří se pro ně prostor... To je sice také pravda, ale ono je to skutečně chytré ale nebezpečné a hrozně chytlavé..

    OdpovědětVymazat
  2. My máme rádi Flight radar. známe ho ze Slow TV. Někdy sedíme na balkoně, vidíme letadlo a kouknem se, co je to zač a odkud letí a za 5 minut už přistává v Ruzyni :)
    Tedy - teď toho moc nelítá...

    OdpovědětVymazat
  3. U nás se neustále objevují různé podivné informace, které mají způsobit ještě větší paniku, jedná se o tzv falešné zprávy. Jednou z nejhloupějších informací, které jsem četl, bylo nedat se očkovat, protože pak implantují na čipy, kterými nás budou řídit ... Když čtete takové vtípky, padnou vám ruce.

    OdpovědětVymazat
  4. Pan Volný vystupuje jako debil, který jenom ví, jak velmi dobře zapůsobit na ty, kteří mají rozumový dosah skutečně takový, jaký on se minimálně tváří, že má. Asi tak. Jak jsem okomentovala na redditu: To záleží, jestli v tom seděli mimozemšťani nebo trpaslíci. Mimozemšťani rozváží brazilskou, trpaslíci britskou. Zatroleně že to oblítli čtyřikrát elipsovitě, kdyby pětkrát, tak je to jasně chemtrails a kdyby jenom třikrát, tak příušnice. No a kdyby do trojúhelníku, tak taky víme, že to byli ilumináti.

    OdpovědětVymazat
  5. Nejnebezpečnější na dezinformacích a la Aeronet mi připadá to, že rozkládají základní mezilidskou důvěru. Jakmile vznikne a rozšíří se pocit, že všichni lžou a nejde věřit ničemu a nikomu, tak se začínáme jako demokratická společnost rozpadat. A jak píše Pratchett - lež oběhne svět, než si pravda stihne nazout boty.

    OdpovědětVymazat
  6. Nic podobného už nečtu a osvětu těm, kteří tyhle bludy masivně šíří na FB, už taky nedělám, protože kamenování člověka s jiným názorem opravdu nemám zapotřebí.

    OdpovědětVymazat
  7. Pan Volný a jeho chování je pro mě natolik nepřijatelné, že mě nezajímá ani jakýkoli jeho proslov nebo názor.
    Eliss, přeji hezký večer a hlavně buď zdravá! Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem ráda,že na Fb nechodím a vůbec nemám ráda sociální sitě,kde se diskuze o kravinách.Občas mě informuje dcera.Poslanec Volný mi připadne,že to nemá v hlavě v pořádku.Já stojím pevně na zemi a takové bludy jdou naprosto mimo mě.
    Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud jde o poslance Volného, tak myslím, že naprosto ideální by bylo mu nedávat žádný mediální prostor. Právě proto, že šíří totální nesmysly a jen váhám, jestli je to tím, že je ducha mdlého nebo tím, že se na sebe snaží strhnout pozornost. Zejména jeho organizování demonstrací v této době považuji za zavrženíhodné.

    OdpovědětVymazat
  10. Ellis, mě udivuje, že může někdo takovým nesmyslům, co šíří např. p. Volný a jemu podobní věřit a ještě je šířit dál. Jestli chtějí být zajímaví, nějak upoutat, nevím. Ale jsou tací, co se nechají zblbnout. Nerozumím tomu. Jsem ráda, že už jseš Ellis zpátky "v klubu", myslela jsem na Tebe. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Pan poslanec je mi zcela Volný :-). Někdy až žasnu, čemu jsou ochotni i jinak celkem rozumní lidé věřit. Podle mě je trochu na vině takový ten náš pochybující přístup ve stylu "na každém šprochu pravdy trochu". Jsem přesvědčený, že naopak na většině podobných "šprochů" není pravdy ani zrnko, a o těch, co je šíří, si myslím svoje, i když obecně asi ne v tak krystalicky čisté podobě jako o panu poslanci.

    OdpovědětVymazat
  12. Pan poslanec V. je volný více lidem. Jen ať na něj firma trestní oznámení podá. Škoda; že mu ale spousta lidí ovlivněných nepravdou, věří.

    OdpovědětVymazat
  13. Já osobně se divím, že takový člověk ještě v poslanecké sněmovně sedí. Po incidentu při jednání sněmovny, kdy se tam porval, bych ho nemilosrdně vyloučila. Udělal tak ostudu celé republice. Proč se mají z našich daní platit takovíto poslanci, kteří se ani neumí chovat? Jeho plat by si zasloužili lidé mnohem užitečnější, kteří ani nejsou vidět. Zdravotníci jsou přetížení. Sestra má snachu na JIP v České Lípě, kde dělá vrchní sestru a je totálně vyčerpaná. Dvanáctihodinové směny bez zastavení strašně moc nočních směn. To vše je vyčerpávající tak, že si to málokdo umí představit a blbci jako demonstrující v Praze by si tam měli jít ne na den, ale na měsíc jít tu náročnou práci zkusit.

    OdpovědětVymazat
  14. Jožina z Bažin taky Pražáci dostali práškovacím letadlem, ne?

    OdpovědětVymazat
  15. To už mi přijde jako fakt síla :D. Určitě tomu nevěřím :D.

    OdpovědětVymazat
  16. Jé, flightradar znám... mimo jiné pracuji na brněnském letišti a žluté letadlo DHL je mi známé :-) No, občas se stane, že letadlo krouží kolem, protože z nějakého důvodu nemůže přistát, například kvůli počasí, nebo když je nějaký technický problém na dráze a ta se musí uzavřít... to pak letadlo čeká a krouží nebo zkrátka diverzuje jinam :-D
    Že zatím hned někdo hledá kdo ví co, mě docela pobavilo :-D

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky,
    ty hoaxy jsou někdy fakt neskutečný... ještě že si člověk dokáže uchovat normální rozum. všem popíračům bych přála, aby opravdu navštívili nějakou nemocnici, protože všechny jsou dneska přetížené. Zrovna mi jedna další žákyně na praxi onemocněla covidem.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Kreténští stodebilové: Volný, Klaus a spol.

    OdpovědětVymazat
  19. Jestli je chemtrails nebezpečný nebo není, ať si udělá obrázek každý sám o tom , co se vůbec celkově v dnešní době děje. Informace jsou různé, ale na druhou stranu, když se do potravin cpe různá chemie, tak proč by se nemohla cpát i vzduchem, že.
    Naši vládu včetně Volného už raději nesleduji, a o médiích ani nemluvit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N