Přeskočit na hlavní obsah

Světlo na konci tunelu

 Poslední týden byl, co se týče politiky a politických rozhodnutí, velmi zajímavý. Snad nejdůležitější je to, že poslanci schválili nový pandemický zákon. To je v podstatě taková náhrada za nouzový stav. Poslanci nebudou muset vyhlašovat nouzový stav, ale díky tomuto zákonu budou moci resort či hygienické stanice zavírat obchody, omezovat služby, ale také například veřejné akce.

Vláda tento týden avizovala, že v pondělí dojde k otevření maloobchodů. Jenže v pátek najednou rozhodla, že ne. A to prý díky britské mutaci. Takže lidé se budou dál mačkat ve velkých obchoďácích, kde si nemůžete koupit pohádkové knížky pro děti, ale zato si můžete koupit semínka rostlin, i když je zima. Pokud bychom si chtěli koupit ty pohádkové knížky, asi bychom chytli všichni covid... Já chápu, že tímto opatřením by měli být zvýhodněny právě ty malé obchůdky, ale i tak je mi do breku, když vidím to zapáskované zboží.

Pan Prymula, náš bývalý ministr zdravotnictví, který skončil poté, co byl na podzim viděn, jak odchází ze zavřené restaurace a k tomu ještě bez roušky, má za sebou navíc další skandál. Zašel si na fotbalový zápas Slavie. Sice s respirátorem, negativním testem na covid, ale bez rozestupů. Prymula tam ale neseděl sám, spolu s ním tam byli i další VIP osobnosti. Prymula jen pár hodin předtím do médií řekl, že podporuje co nejtvrdší lockdown v naší republice, aby čísla klesla.



A pak si jdou naše VIP na fotbal! Co by za to dali normální lidé, aby mohli jít shlédnout fotbalový zápas? Nejdrzejší byl ale výrok bývalého ministra zdravotnictví. Ten k účasti na fotbale řekl: "A to mám být jen doma?" To je opravdu neuvěřitelné. 

Lidé mají zavřené živnosti, někteří zkrachovali, nemají na nájmy, nemůžou jít normálně na pivo nebo za zábavou. Už skoro rok s menší přestávkou jsme zavření doma, a tento pán se nestydí vypustit toto z úst. Vážený pane, někteří lidé musí být doma, protože jim nic jiného nezbývá. Vinou naší skvělé vlády, která ničí, co se dá, nezbude zachvíli nic.

Co ti obchodníci, kteří byli natěšení na pondělní otevření, objednali třeba nové zboží, pomalu se chystali jak otevřou, a jako ledová sprcha opět zpráva, že otevřít nemůžou?

A navíc máme od pondělí nové nařízení. Látkové roušky a šály prý již nestačí. Do MHD a obchodů je nutno nosit dvě chirurgické roušky, či respirátor. Dozvěděla jsem to až včera, když jsem byla zrovna v práci. Neměla jsem pak už náladu jet do města a cokoliv kupovat. Chirurgické roušky doma nemám, respirátory také ne.

Po tom, co bylo toto nařízeno, vypukla nákupní horečka a lidé začali horečně skupovat roušky i respirátory. Respirátor opravdu nosit nehodlám, zvláště potom, co jsem četla na internetu článek, že jako takový není vhodný k dlouhodobému nošení a jeho životnost je dost omezená. 

Takže od pondělí budu chodit do obchodu se dvěma chirurgickými rouškami. Vloni jsem měla jednu, a v té jsem nemohla dojít ani do obchodu, jak jsem nemohla dýchat. Jsem alergik, nosím brýle a trpím dušností. Už s jednou rouškou to byl problém, a se dvěma? Jsem z toho zničená, když si představím to nakupování, u kterého nemůžu dýchat, a navíc nevidím, protože se mi rosí brýle. 

Lidi budou ale dýchat dál, vždycky se k vám i přes tu roušku nebo respirátor ten bacil dostane. Nehledě na to, že koronavirus se může do organismu dostat i přes oční sliznici.

Bohužel mi připadá, že vláda se snaží jen napakovat, nahrabat si na rouškách a respirátorech, které ležely ve skladech a nikdo o ně neměl zájem. Pokud někdo nedodržoval opatření, chodil bez roušky i předtím, teď se to nezmění. Proč na jaře stačily doma ušité roušky, šály či nákrčníky? Proč už teď potřebujeme dvě roušky, a ještě takové, ve kterých se nedá vůbec dýchat? 

Naše VIP hvězdy si dělají co chtějí, a obyčejný člověk nemůže nic. Musí jen platit, utíkat si pro roušky a respirátory, a živit ty dobytky politiky, kteří si z nás dělají srandu.

Jsem naštvaná, smutná, zklamaná, je mi z celé té situace kolem špatně, a jen přemýšlím, kdy nám vláda nakáže nosit skafandry, samozřejmě ty nejdražší přímo od NASA. Potřebovala jsem se z toho dnes vypsat, omlouvám se za emoce. Jen už tak nějak nevidím to světlo na konci tunelu, a už nechci ani slyšet tu dokola omílanou větu, že musíme vydržet, a bude líp...

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥





Komentáře

  1. Včera jsem telefonovala s neteří, která žije v Maďarsku, má dvě dcery 2 a 3 třída. Všechny děti chodí celou dobu do školy, obchody jsou všechny otevřené, taktéž služby, zrovna pár dnů předem byla u kadeřnice. Všechno tedy 3R, jediné, co je zavřené jsou hospody. Funguje noční zákaz vycházení, ale tedy opravdu přísně kontrolovaný, neteř pracuje v nemocnici, takže když se vrací po večerce 100 procentně ji staví kontrola, která chce papír. Hranice má Maďarsko zavřené do 28.2. ALE čísla nízká, nemocnice v pohodě... co dodat? JInak staří lidé naočkovaní, zdravotníci taky. Neteř též, Pheizrem. Akorát měla dva dny po druhé dávce teplotu a bolesti kloubů. Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. my jsme se už v práci připravovali na otevření a zase nic... ani nevíme, kdy to přijde :/ a ty respirátory? také v tom nedokážu dýchat, bolí mě z toho hlava... nakonec jsem si koupila nanorousky, které jsou zatím dovoleny, a nějaké nanofiltry do roušky s kapsickou :) takže bych snad mohla nosit svoji dosavadní roušku, akorát obohacenou filtrem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ellis, nemám, co bych k tomu dodala. Absolutně ve všem s Tebou souhlasím, řekla jsi to všechno za mě. Přesně tak, já už to ani nechci poslouchat. A ta arogance papalášů...neskutečná. Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že by bylo daleko lepší, kdyby otevřeli maloobchody. Vždyť tam se sejde méně lidí, než ve velkých prodejnách!
    Ten zápas Slavie je opravdu něco neskutečného, nemám slov... Lidé se to snaží dodržovat a sami ministři své zákony nedodržují... Kdo by to pak měl tedy dodržovat? Když ani oni sami nejdou příkladem?
    Také nechápu, na jaře stačila rouška ušitá doma, teď musíme mít dvě na sobě...
    Je to začarovaný kruh. Nevím, kdy z něj vystoupíme... Už aby to bylo... Ještě, že nám nezakázali chodit do přírody. Koně mi dodávají sílu a energii <3
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. Světlo na konci tunelu možná je vidět, ale připadne mně, že to podobné světlu, které viděli lidé v Kaprunu a než k němu doběhli, zadusili se ve zplodinách kouře.

    OdpovědětVymazat
  6. Jestli mi opatření doteď připadala chaotická a někdy trochu na hlavu, tak tohle je asi to nejulítlejší ze všech. Oznámit v pátek večer, že od pondělí se skoro nikam nesmí bez respirátorů nebo chirurgických roušek, může vážně jenom totální trouba. Taky čekám, kdy přijde ten skafandr - a jestli to neoznámí taky pěkně v pátek navečer, tak to bude teda zklamání.

    OdpovědětVymazat
  7. Quod licet Iovi, non licet bovi... Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi... Tím se Holt řídí naše "verchuska"

    OdpovědětVymazat
  8. Tento postup povede logicky jen k tomu, že i lidé, kteří doposud pravidla poctivě dodržovali, začnou uvažovat o tom, že mají jenom jedny nervy.

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím, co na to napsat :( Povídaly jsme si o tom dneska s mamkou a ta říkala, že nejhorší na tom je nejspíš ten chaos...

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, já si nedávno v jednom komentáři dělala srandu, že bychom si rychle měli objednat skafandry u NASA. Včera jsem ve městě potkala dědulu s plynovou maskou. No brala jsem to s humorem, plynové masky, neschopnost naší vlády, Prymulovu nedostatečnou sociální inteligenci, zkrátka vše..ale ani ten humor nevydží věčně. Už to stačilo. Koronavirus je všude, ale jako jediná země porušujeme ústavu a vymýšlíme kraviny jako dvě roušky na sobě. Te´d věštím budoucnost a doufám, že to je opět jen humor a ne realita- kdo emigruje, vyhraje :D

    OdpovědětVymazat
  11. Než nám zaměstnavatel nebo stát zajistí respirátor, protože za vlastní finance si skutečně dva denně pořizovat nebudu, budu nosit roušky, které jsem si objednala a kterých mám doma ještě asi 300. Nosit budu jen jednu, dvě ani náhodou, protože jsem ráda, že po nemoci udýchám alespoň tu jednu. Prostě budu tvrdit, že je to nanorouška.
    Na celé situaci mě nejvíc štve šaškárna, že podle ministerstva jsme vlastně celý rok nosili roušky zbytečně :/.

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto souhlasím s každým slovem! Už mi to připadá jen jako trapná komedie, na které si politici chtějí smlsnout nebo co...

    OdpovědětVymazat
  13. Roušku nos jen jednu, druhou si vem sebou a v případě buzerace nasaĎ a pad sundej. Přece se nenecháš oddělat. Co se týče respirátorů, o těch jsem četla zajímavé údaje, zejména, že by se neměly nosit delší dobu v kuse a po asi hodině nebo dvou, minimálně na dvacet minut sundat a normálně dýchat.
    Ale prý může pomoct, vnitřek toho krámu vykuchat. Takže navenek to bude vcajku a vnitřně budeš moct možná i dýchat.
    Mě pro změnu porazila citace Blatného, že respirátor má tu výhodu, že budeš méně vdechovat vzduch.
    Taky dobrý, že.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jsme si našily mraky roušek, abychom ji hned po návratu z venku nemuseli prát a vyvářet a teď si musíme zase nakupovat roušky a respirátory a co s těmi, co jsme si našily? To je máme snad vyhodit, Už mi z toho fakt hrabe. My chodíme s rouškou do města pořád a o víkendu i do přírody pokud tam potkáváme víc lidí. Naše Hanka měla v práci respirátor a stejně jí byl na prd, protože tam covid stejně od kolegyně chytla a než přestala mít čich. tak stačila doma nakazit celou rodinu. Ona měla průběh poměrně lehký, ztratila jen čich, děti bez problémů, ale syn málem skončil v nemocnici. Tak že ono je to docela sporné tvrdit že to či ono je dobré nebo špatné....

    OdpovědětVymazat
  15. Napsala si to dobře vlastně k tomu nemám ani co dodat. Vadí mi také ta komedie co na nás hrají jen aby si naplnili vlastní peněženky a stále vymýšlí další nesmyslná opatření, které samy ve výsledku nedodržují....

    OdpovědětVymazat
  16. Zdaleka nejsi sama, už jsme všichni znechucení a unavení a vypsat se často bývá dost fajn způsob, jak si alespoň trochu ulevit - i když se vlastně tahle komedie točí jako kolotoč a pomalu ale jistě připomíná nekonečný seriál.
    Nebudu lhát, mám velké obavy ohledně toho, kam až to všechno může zajít. Myslím, že u nošení dvou roušek přes sebe to zdaleka neskončí. Možná jsem naivní, ale jediné, na co se teď těším, je léto a (doufám!) částečně normální život...

    OdpovědětVymazat
  17. Nejlepší je, jak rychle reagují marketingoví kreatiffci - hnedle je internet zahlcen reklamou na respirátory s akční cenou...

    OdpovědětVymazat
  18. Ellis, shrnula si to naprosto přesně, byl to skutečně "top" týden. Máme tu jakousi elitu a pak ty ostatní... Jsem unavená a je mi smutno, žádné světlo v tunelu vidět není...
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  19. Já to doposud brala docela v pohodě...
    Říkala jsem si nač vinit jen vládu, když sami někteří lidé jsou nezodpovědní, stýkají se s kdekým bez ohledu na to, co ve vládě říkají. Lidí by měli být zodpovědnější od počátku a nevinit jen vládu... avšak netvrdím, že je naše vláda svatá!
    To, že ve vládě jsou idioti je očividné... "A to mám být jen doma?" Hulvát!! To by řekli všichni, ale vláda nařídila být doma ... a sami to nedodržují, protože si myslí, že jsou něco víc?
    Neměla jsem potřebu někam moc chodit, ale to, že si nemůžeme koupit nějaké věci trošku nechápu ... nějaké ne a nějaké ano... přitom o podle mě vyjde skoro na stejno... a poslední dobou mi to docela vadí, protože ne všechno se mi chce kupovat přes internet.
    A teď jsem si i přečetla od naší paní ředitelky v práci, že budeme muset nosit respirátor po celém areálu.... mimochodem dělám ve školce s dětmi. A pařit se půl dne v respirátoru, když se má cca po dvou hodinách vyměňovat, se mi nechce. Jak bylo v tomto článku, že to není úplně nejlepší a nejvhodnější mít po celou dobu jeden respirátor. A ještě tak komunikovat s dětmi? Vím, že děti mohou být přenašeči a jde o větší skupinu, ale ...
    začíná mě to už také štvát! Už se to moc táhne...

    Přeji pokud možno hezké dny!

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem bez práce a doufala jsem, že najdu alespoň brigádu, mám něco slíbeného od června... ale jak když je všechno zavřený??? Jakože tohle je fakt krize. Nemít podporu a bydlet sama, tak si jdu asi hodit mašli.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js