Přeskočit na hlavní obsah

Záhada Hory mrtvých

 Včera jsem si pouštěla na YouTube různá videa týkající se záhad a paranormálních jevů. Narazila jsem také na pěkně zpracované video, které v závěru zmiňovalo i zánik Ďatlovovy výpravy. I když mám záhady hodně ráda, zrovna o tuto jsem se nijak zvlášť nezajímala, a jelikož mě to hodně zaujalo, hledala jsem na YouTube další videa, která se podivného zmizení celé výpravy týká. 

A narazila jsem přitom na film Záhada  hory mrtvých. Než se však pustím do popisu filmu, pojďme se podívat na to, co se vlastně tenkrát odehrálo.

25. ledna roku 1959 dorazila desetičlenná skupinka studentů vedená Igorem Ďatlovem do města Ivděl, odsud následně pokračovali do osady Vižaj, poslední obydlené osady před samotnou horou Otorten, kam měla skupina namířeno. Po návštěvě osady skupinu opustil mladík Jurij, kterému se zhoršil revmatismus, což mu pravděpodobně zachránilo život. 

1. února se nyní již devítičlenná skupina vydala na okraj horské oblasti. Zde se začali připravovat na výstup k Otorten, ponechali zde i nějaké potraviny a osobní věci, které měli v plánu si vzít při zpáteční cestě. Logický krok, aby neměli takovou zátěž. Díky nepřízni počasí a špatným povětrnostním podmínkám však omylem začali stoupat na horu Cholat Sjachyl - v překladu Mrtvá hora, a ne Hora mrtvých, jak bývá někdy mylně uváděno.

Když skupina zjistila svou chybu, rozhodla se utábořit v zasněženém úbočí hory. A zde končí zápisky z cestovatelského deníku. Výprava se měla ozvat ihned jak dorazí zpět do osady Vižaj - Ďatlov měl takovou dohodu se sportovním klubem. 

Když se však skupina neozvala ani po dvacátém únoru, na apel rodičů studentů se začalo s pátrací výpravou. Šestadvacátého února objevila první záchranná skupina zničené tábořiště. Z poloviny stržený stan pokrytý sněhem, ale prázdný. Dále byly nalezeny potraviny, peníze, ale i oblečení studentů. 

Od tábořiště pokračovaly stopy směrem do lesa, dále byly ale zaváty sněhem. Na okraji lesa, pod velkou borovicí ohniště, a u něj další dvě těla. Oba muži byli oblečeni pouze ve spodním prádle, a navíc byli částečně ohořelí. Větve borovice byly polámané do výšky pěti metrů, takže vše nasvědčovalo tomu, že muži se snažili na strom vyšplhat - ve dřevě byly později nalezeny částečky lidské kůže - jenže se jim to bohužel nepodařilo.

V průběhu tří dnů byly nalezeni další tři mrtví, téměř půl kilometru od ohniště, a polohy mrtvol tentokrát nasvědčovaly tomu, že se snažili dostat zpět do stanu. 

Pátrání po zbývajících členech trvalo další čtyři měsíce. Až čtvrtého května bylo nalezeno další rozřezané oblečení, a ostatky skryté pod silnou vrstvou sněhu... Co bylo také zvláštní, že někteří členové výpravy na sobě měly oblečení, které nepatřilo jim...

Dodnes zůstává otazníkem, co se členům výpravy stalo, že zemřeli tak hroznou a trýznivou smrtí. Dvě těla byla totiž podle patologa v takovém stavu, jakoby zemřeli při drsné autonehodě. Přestože byla teplota pod bodem mrazu, mrtvoly byly polosvlečené nebo úplně nahé. Co je přinutilo se v tak krutých mrazech svléknout? Vyděsilo je něco natolik, že prostě vyběhli ze stanu tak, jak byli, v polospánku?

Jedna teorie tvrdí, že mohlo dojít k paradoxnímu svlékání. To je stav, kdy se působením velkého stresu a strachu vyplavují do těla hormony, které způsobují pocit horka, i když mrzne, ale člověk to v té chvíli prostě nevnímá.

Další tvrzení zmiňují vliv nějaké psychotropní látky, která mohla způsobit hromadnou halucinaci, lavinu, ale také vražedný útok zvířete či skupiny lidí. Jenže celé je to velmi podivné, a dodnes není jasné, co se mohlo tenkrát stát. Ve hře je i působení nějaké paranormální síly či snad zjevení UFO... 

Proto jsem byla zvědavá na film Záhada Hory mrtvých. Myslela jsem si totiž, že to bude natočeno z pohledu Ďatlovovy výpravy a film nabídne nějakou teorii, co se tehdy mohlo stát.


O filmu jsem si předem nezjišťovala vůbec nic, jen jsem mrkla na hodnocení na československé filmové databázi. To není moc vysoké, jen šestačtyřicet procent, ale říkala jsem si, že dám filmu šanci, protože na hodnocení uživatelů se nedá vždycky úplně spolehnout.

Bohužel byla v tomto případě chyba, že jsem se nepodívala o čem film je. Čekala jsem, že to bude právě o výpravě z roku 1959.

Jenže bohužel ne. Film byl časově zasazen do roku 2012, kdy se pětice studentů vypraví po stopách staré záhady, a vydá se do míst, kde došlo tehdy k oné tragédii. Ještě předtím ale navštíví jediného člena výpravy, který přežil. Ten jim přes okno předá děsivý vzkaz, ale partičku to neodradí a vydá se do zasněžených hor.

Vybaveni stany, zásobou jídla na více než měsíc a mobily a GPS vyrazí směle kupředu. Jenže už od začátku je jasné, že cesta nepůjde úplně podle plánu. Atmosféra houstne, a rozhodně ne jen vinou mrazu... Podivné zvuky a světelné úkazy nebudou zdaleka to nejděsivější, co partičku potká!

Děj píšu ve zkratce, protože bohužel je tak špatný, jak se dá dle hodnocení předpokládat. Herecké výkony nudné a mdlé, atmosféra tajemna žádná - chvílemi jsem měla pocit, že se tvůrci snažili napodobit Záhadu Blair Witch, bohužel se jim to vůbec nedařilo.

Ze začátku mě film nudil, nedokázala jsem si najít žádný vztah ani sympatie. Když už se pak začaly dít "zajímavější" věci, nebylo to o nic lepší. Děj byl chaotický, spousta věcí nebyla vůbec dořešených, připadalo mi, že tvůrci se snažili nacpat do filmu všechna možná vysvětlení masakru Ďatlovovy skupiny - zombíci, časová díra, mimozemšťané - dokonce je okrajově zmíněn i filadelfský experiment, na což jsem opravdu koukala s otevřenými ústy.

Závěr byl také divný, digitální triky nic moc, a když k tomu přidám naprosto do očí bijící nelogičnosti, nebude celkové hodnocení nijak příznivé. Dávám dvě hvězdičky z pěti, a to jsem ještě moc hodná. Film se mi zkrátka nelíbil, čekala jsem něco jiného a jsem zklamaná.

To ovšem nic nemění na skutečné záhadě z roku 1959 a na tom, že uspokojivé vysvětlení záhady prostě není. Já osobně bych se přikláněla k tomu, že parta byla nejspíše pod vlivem nějaké hodně silné drogy, případně nějaké nešvary počasí. Ale kdoví, jak to vážně bylo...

Co si o celé záhadě Ďatlovovy výpravy myslíte Vy? A viděli jste film Záhada Hory mrtvých? Nebo ne? A také rádi sledujete strašidelná videa na YouTube? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥





Komentáře

  1. myslím si, že jsem film viděla, ale také mne nenadchl :)

    já už delší dobu koukám po knize, tato záhada mě láká a četla jsem různé teorie :) zatím jsem se k žádné nenaklonila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem neviděl a asi ani neuvidím, ale o osudy Ďatlovovy výpravy jsem se celkem zajímal a probral jsem se i docela zajímavou různorodou literaturou . Protože mám rád kritické myšlení, dovolím si pominout různé fantasmagorie typu obživlých duchů hory, zombíků či mimozemšťanů. Vždycky jsem se nejvíc klonil - při znalosti dobového kontextu reálné společnosti tehdejšího Sovětského svazu - k tomu, že tehdy došlo k nějakému nešťastnému střetu s aktivitami sovětského vojenského programu, který jinak prakticky pusté ledové oblasti využíval pro různé testovací účely. Povýšené pohrdání jakýmikoli bezpečnostními pravidly i běžnými lidmi, kombinované s paranoidní umanutostí systému utajovat za každou cenu všechna vlastní selhání, něčemu takovému vytvářelo velmi příznivé předpolí.

    OdpovědětVymazat
  3. Já na YT na filmy skoro nekoukám, takže tehle mne samozřejmě minul (a po tvém hodnocení se po něm ani nebudu pídit). Ale mám pocit, že jsem s hromadou nějakých časopisů dostala i knížku o téhle výpravě, takže tu si časem přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Také mám ráda záhady a mysteria a po zážitku z dětství jsem přesvědčená, že na paranormálních jevech něco skutečného a hmatatelného je. Na film Záhada Blair Witch jsem byla kdysi dokonce v kině, kde velké plátno umocňuje zážitek, ale tenkrát jsem byla zklamaná i tímto filmem. Přesto zkusím film vyhledat a mrknu se. Jsem zvědavá, jak dlouho vydržím nebo usnu. Ale, jestli je chaotický, tak nejspíš nevydržím a najdu si něco jiného. Díky za skvělou recenzi.

    OdpovědětVymazat
  5. O této záhadě jsem neslyšela. Je to hodně děsivé! Díky moc za tyhle články, vždy si je ráda přečtu a něco nového se dozvím. Běhá mi při nich mráz po zádech.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. O téhle záhadě jsem nikdy neslyšela a nenarazila jsem ani na film. Ale paranormalní jevy mě zajímají stejně jako tebe..akorát po nich asi tolik nepátrám.
    Co se týče hodnocení filmů na databázi, souhlasím s tebou. Třeba film s hodnocením nad 90% jsem nedokázala ani dokoukat a nějaký podprůměr se mi naopak líbil. Lepší je si přečíst komentáře s argumenty, ale zase je tu riziko spoilu no.

    OdpovědětVymazat
  7. O Djatlovova výpravě mám také článek.. Film jsem neviděl..... Když pomineme různé fsntasmagorie, nedávno bylo uzavřeno vyšetřování, že šlo o nějaký neobvyklý tip laviny (ne o klasickou lavinu ta byla vyloučena už dříve) v kombinaci s vánoci a totální smůlu účastníků.. Nicméně, některé věci zůstávají neobjasneny...

    OdpovědětVymazat
  8. Film jsem viděla a splnil celkem to,co jsem čekala i přesto,že jsem viděla hodně dokumentů o Ďatlovově výpravě a o filmu jsem četla,než jsem ho viděla a tak jsem věděla,co čekat.Ovšem ten konec byl na mě moc.Myslím,že film byl natočen volně,ne zas až tak podle skutečnosti.Mám ráda takové filmy,ale dokumenty mě zaujaly více

    OdpovědětVymazat
  9. O Djatlovova výpravě jsem četla i viděla nějaký dokument (nevzpomínám ale na jméno, byla jsem na návštěvě u našich a zrovna běžel v televizi). Nejrozumněji mi zněla varianta se sovětskými pokusy v "opuštěných" horách, ke kterým se výprava omylem dostala. Těžko říct...

    OdpovědětVymazat
  10. V CCCP byly možné všechny nemožnosti.

    OdpovědětVymazat
  11. Teorie o téhle výpravě mě nikdy moc nebraly, dobré video o tom udělal Patrik Kořenář, a pokud nejsi pro, že se los a rosomák spolčili a rozhodli se vykopnout nahý studenty do lesů, tak prostě blbě odhadli své možnosti, extrémně prochladli a začali blbnout, snažili se lézt na stromy (a z pádů pak ty zranění) a podobně. Jo a to svlékání prý není kvůli stresu, ale proto, že v určité teplotě už cévy prostě nezůstanou stažené, tělo přestane stahovat krev k životně důležitým orgánům, vzdá to, cévy se roztáhnou, teplá krev se nalije do těla, člověku je horko, začne se svlíkat, ale rychle zase vymrzne a začne hledat teplo, takže se kolikrát i polonahej snaží zahrabat a někam schovat. Což by tomu dost odpovídalo. Ostatně, occamova břitva je stále přítel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problem je, že z toho stanu vypadly strašně narychlo... Je zajímavé, že v současnosti bylo uzavřeno vyšetřování, podle kterého šlo o speciální druh laviny (v daném typu svahu se klasická lavina nevytvoří, proto s ní nepočítali) proto vypadli tak narychlo, v kombinaci s vanici a dalšími komplikacemi, které jim znemožnil se vrátit... Úplně vše však objasnění ani nyní nebylo... Nebyly to zadní joudove, všichni neli s výstupy v horách bohaté zkušenosti..

      Vymazat
  12. O nešťastném konci výpravy jsem četla několikrát, ale teorii, jak to bylo, nemám, nicméně si myslím, že nadpřirozeno v tom nefigurovalo.

    OdpovědětVymazat
  13. Film jsem neviděla, ale četla jsem knihu Kdo zavraždil účastníky Djatlovy expedice? a dost se mi líbila. Bylo faj nvidět jednotlivá fakta a pak jen dohady, co se ve skutečnosti mohlo stát.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj,
    já jsem ten film neviděla a ani o této záhadě jsem dosud neslyšela. Když jsem si četla tvé vyprávění, tak jsem se už bála. Na film se určitě dívat nebudu, jsem děsný strašpytel. Jinak by mě ale taky zajímalo, co se se všemi stalo:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Veľmi zaujímavé a bohužiaľ so smutným koncom. Vo vysokých horách je ale takýchto a podobných prípadov veľmi veľa. Niektoré boli sfilované, niektoré popísané knižne. Byť hrolezcom je dokonale rizikový koníček : nikdy sa nevie ako a kde horolezec skončí.
    A skotočnosť je aj taká, že po roztopení snehu sa v ňom nachádza veľa mŕtvych.
    Napríklad Mount Everest je nimi doslova "posiaty" - nik totiž pozostatky mŕtvych horolezcov neodstráni... 🌞

    OdpovědětVymazat
  16. Už to je strašidelné, jak to čtu. O téhle záhadě jsem asi ještě neslyšela a ani nevím co si o ní myslet...

    OdpovědětVymazat
  17. Uwielbiam tajemnice, ale nie lubię gdy mowa o zombi, czy UFO to do mnie nie przemawia.Filmu nie widziałam, ale zaciekawiła mnie prawdziwa historia Martwej Góry i chętnie poszukam informacji na ten temat. Przesyłam noworoczne życzenia.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js