Přeskočit na hlavní obsah

Vitamíny a doplňky stravy

 Z dětství si pamatuju docela přesně občasné návštěvy lékárny s rodiči, když jsme šli od doktora s receptem nebo koupit nějakou mastičku. Dodnes si živě pamatuju tu vůni, která tam byla. Tenkrát v našem městě ještě nebyla lékárna na každém rohu, byly tam jen dvě, a já chodila s rodiči do té velké, co byla na náměstí.

Tenkrát mi připadala lékárna fascinující. Všude barevné krabičky, zvláštní vůně, a taky mi rodiče vždycky koupili několik těch vitaminových cucavých bonbonů, co byly ve velké skleněné dóze u pokladny. Když jsem byla malý špunt, tak v té době zrovna frčeli vitaminy Marťánci. Každou chvíli jsem na ně viděla reklamu v televizi a tak hrozně moc jsem prosila rodiče že je chci, že mi nakonec jedno balení koupili, a další jsem našla ten rok  pod stromečkem. Měla jsem z nich velkou radost a poctivě si vždycky ráno po snídani jednu tabletku vzala, než jsem šla do školy.

Další vitaminy jsem brala v pubertě. To byly pivovarské kvasnice potažené sladkou vrstvou, vypadaly jako lentilky. V dospívání se mi totiž začalo dělat hrozně akné, a znáte to, v pubertě z toho má člověk dost velký mindrák. Neměla jsem tenkrát dojem, že by kvasnicové tablety nějak výrazně pleť zlepšily, proto jsem na jejich užívání zanevřela. 

Pak jsem dlouho nebrala žádné doplňky stravy ani vitaminy, jen jsem si občas koupila šumivé tablety s vitaminy. Před šesti lety se mi začaly dělat pravidelně cysty na vaječníku. Gynekolog mi řekl, že se prostě nedá dělat nic jiného než počkat, až cysta sama praskne, a pokud by k tomu nedošlo, musela bych na operaci. Poradil mi, že si mám koupit v lékárně balení Thiaminu. Mám dobrat celé balení, a přijít na kontrolu. 

Thiamin je vitamin B1. Většina z nás ho má dostatek ve vyvážené a pestré stravě - nejvíce je v rýži, ovesných vločkách a ořechách. 

Když se mi začaly zdravotní problémy neustále vracet a doktor mi pořád dokola říkal že mám zase jíst Thiamin, tak jsem ho pak brala už pořád jako doplněk stravy, a problémy ustaly. Beru dvakrát denně jednu tabletu, a od té doby mám při pravidelných prohlídkách všechno v pořádku. Jedna krabička vitaminu B1 stojí čtyřicet korun, je v ní třicet tablet, takže mi to na nějakou dobu vždycky vydrží. Po užívání tohoto vitaminu se mi i hodně zlepšily vlasy, jsou krásně jemné, i když si je někdy dva dny neumyju vůbec to není poznat, a mám je i takové hustší a lépe se rozčesávají. Za mě velká spokojenost. 


Před půl rokem jsem si v drogerii Rossmann koupila Magnesium. Je od značky Altapharma, což je německý výrobce. V tomto balení je šedesát tablet. Krom Magnesia ale tablety obsahují Vitamin B1, B6, B12 a kyselinu listovou. Je fakt, že tyto tablety neužívám pravidelně, ale jednou nebo dvakrát týdně. 

Každé ráno po snídani si připravím šumivý vápníkový nápoj, jsou to ty velké tablety v tubě. Balení, které užívám, jsem koupila také v drogerii Rossmann. Jsou to šumivé tablety s příchutí kaktusového fíku. Musím přiznat, že s tou chutí jsem dlouho bojovala, na začátku mi byl nápoj odporný, ale je to o zvyku, takže už si jej dávám bez problémů. V jednom balení je patnáct tablet a jedna obsahuje 1000 mg vápníku, a to je více než stonásobek denní dávky.

A pak tu mám poslední, nejnovější doplněk stravy, který jsem začala užívat teprve předevčírem. Před nějakou dobou jsem se u blogerky Evy dočetla, že nějaká firma posílá roční balení vitaminu D3 zdarma. Nějak mi to už zůstalo v hlavě, když mi přítel před dvěma týdny říkal, že mu to prý volal kamarád, který si toto balení objednal. Prý se platí jen poštovné čtyřicet devět korun, jinak je zásilka zcela zdarma. Nedalo mi to a dívala jsem se na internet, jestli se nejedná o nějaký podfuk, ale žádné stížnosti jsem tam nenašla. Takže jsem si našla webové stránky firmy a vitamin si objednala. 

Už to bylo skoro šest dní, co mi přišel email, že zásilku posílají, a přišlo mi to dost dlouho, ale balíček nakonec opravdu přišel. Uvnitř byla složenka na opravdu jen čtyřicet devět korun, a spousta letáčků. Na jednom letáčku je i nabídka, že pokud si objednám balení omega-3 z Norska na celý rok, nemusím platit těch čtyřicet devět korun, ale zato každý měsíc sto devadesát devět za ten omega-3. Je to sice asi dost výhodná nabídka, ale já raději zaplatím těch čtyřicet devět korun, nicméně třeba si od firmy do budoucna ještě něco objednám. 

Další letáček se týká vitaminu D3 a toho, proč jej vlastně tolik potřebujeme. Pomáhá ke správnému fungování imunitního systému, správné funkci svalů, ale také pomáhá k tomu, aby naše kosti a zuby zůstávaly zdravé, absorbuje vápník z běžné potravy.

Běžně se tento vitamin dá nejvíce získat ze slunečního záření, v zimních a podzimních měsících to ale není úplně možné, a podle průzkumů má devět z deseti lidí nízkou hladinu vitaminu D3. A v současné situaci je tento vitamin podle expertů mnohem důležitější než kdy dříve, a proto také firma NaturaMed poskytuje roční balení zdarma. Posiluje totiž imunitu a pokud budeme mít dostatek D3, tělo by se mělo vypořádat s koronavirem lépe a rychleji. Myslím, že od firmy je to skvělá volba, samozřejmě i tak trochu marketingový tah, protože spokojení zákazníci si koupí další produkt, co jsem koukala, tak toho prodávají docela dost, ale tyto doplňky jsou drahé. Samozřejmě to má asi svoje opodstatnění, protože vyšší cena rovná se kvalita, alespoň tedy doufám.

Samotné balení je menší, obsahuje 360 tablet, tablety jsou bílé, s rýhou uprostřed a vcelku dobře se polykají. Na zadní straně balení je nalepená samolepka s mým jménem a instrukce, že mám konzumovat jednu tabletu denně, což je taková milá pozornost.

Pokud si chcete vitamin D také objednat, nebo se podívat na stránky firmy, přikládám dva odkazy:

vitaminzdarma.cz         naturamed.cz

A co Vy? Jaké berete vitaminové doplňky? Dáváte si někdy šumivé vitaminy ve formě nápoje? A objednali jste si vitamin D3 jen za poštovné? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. jako dítě jsme se sourozencem také braly marťánky :D ale mamka nám je musela vydávat sama, byli jsme schopní to balení sníst za jeden den :D

    jinak teď nemám žádný doplněk stravy ani vitamíny, čerpáme s ovoce a zeleniny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Beru magnesium B6 a vitamin D mám na předpis od lékaře. Vše ostatní se snažím dávat tělu s ovoce a zeleniny.

    OdpovědětVymazat
  3. Po Marťáncích jsem taky jako děcko toužila (a ještě po Actimelu!) a i já jsem vždycky při návštěvě lékárny dostala hroznový cukr. Dnes beru pravidelně jen hořčík, protože bez něj trpím na křeče, a teď se kvůli covidu snažím doplňovat i D3 a C. Možná i díky vitamínům jsem měla u covidu velmi lehký průběh.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Eliss,
    ten vitamin D jsem si taky objednala, ale vzal mi ho táta:-D Platila jsem právě jen 49 Kč. přijde mi to jako férová nabídka. Mám doma celaskon, to je moje láska už od dětství. Mám doma nějaké doplňky stravy na vlasy, ale nejsem moc přesvědčená o účinnosti, i když bych řekla, že jsou moje vlasy teď méně problémové. Přemýšlím nad nějakým komplexem vitamínů a živin, protože nejím všechny druhy zeleniny a fakt nesnáším ryby, luštěniny a ořechy, což jsou takové celkově dost zdravé věci. Zaujal mě ten Thiamin, zkusím si ho taky koupit. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Co se týče vitamínů D, jsou asi nejlepší kapsle rybího tuku, protože obsahují všechna děcka, ale tablety jsou jednodruhove.... Vyvážená strava je ale základ, ale jak je i zde uvedena zkušenost, občas je dobre něco doplnif

    OdpovědětVymazat
  6. Tento článek mi připomněl, že jsem si dneska svoje vitamíny ještě nevzala ;) Pravidelně každý den beru vitamín B12, C, D, zinek a pupalku :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Já vitamíny polykám,pan doktor na alergologii mně řekl,že si vitamín C z citronu nevymačkám a už jsem to i četla.Beru vitamín D a C a možná díky tomu,jsem měla bezpříznakový covid a už nějaký rok v zimě nejsem nemocná.Potom beru magnesium a teď i Omega mastné kyseliny.Myslím,že brát vitamíny a minerály jenom z potravy je u někoho i problém.Mám roky snížený draslík,což by být nemělo,rok jsem se cpala vším možným,jak mi doporučili lékaři,hlavně banány a meruňky,ale nezvedl se mi ani o píď.Teď beru léky a už je to skoro dobrý.Takže asi tak k tvému příspěvku.

    OdpovědětVymazat
  8. Rybí tuk do každé rodiny. Ale já jím raději syrovou cibuli.

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych byla na tyhle nabídky doplňků za výhodnou cenu hodně opatrná. Ona tam může být klička, že je pak třeba objednat další apod., vím, že mamka měla po něčem takovém dost velký problém se z toho vyvázat.

    Jinak teď při covidu toho beru o dost víc, než běžně. Obvykle užívám hořčík s béčkem. Teď je toho požehnaně- déčko, céčko, béčko, hořčík, zinek, draslík... Ale dost zapomínám, tak celkem nepravidelně :-)
    Jinak mi jsou bližší bylinky, tinktury a oleje, např. z ostropestřece apod.

    OdpovědětVymazat
  10. Vitamíny samozrejme potrebujeme, ja osobne preferujem tie prírodné. Kedysi sa napríklad špenát pvažoval za úžasný prísun železa, čo bolo omylom posunutej desatinnej čiarky. Špenát teda železo obsahuje ale v minimálnej miere. Teraz v čase korony potrebujeme vitamíny užívať častejšie - treba ale dávať pozor, aby sme sa neprevitamínovali, čo by nám mohlo uškodiť. Takže pravidelne ale s mierou! 🌞

    OdpovědětVymazat
  11. Já už dlouho beru Lutein na oči, protože mám věkem podmíněnou makulární degeneraci a beru to pravidelně od té doby, co mi dr. tento problém zjistila. Ještě beru něco na mozek, protože se mi scvrkává po malé mozkové příhodě a teď ještě jsem začala brát MERZ na vlady, začaly mi padat, Když jsem ještě chodila do školy (v padesátých letech minulého století) - to zní hrozně, tak jsme ve škole musely brát rybí tuk, fuj, ten mi nechutnal.

    OdpovědětVymazat
  12. Eliss, myslím, že dnes bere vitamíny skoro každý. Pomáhá tomu ta situace s tím virem, a že proti němu je vitamín D. Brala jsem dlouhodobě vitamíny na kosti, chutnaly jak bonbony, tak na ty jsem nikdy nezapomněla :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Vitamíny v tabletkách neberu a o to víc se snažím jíst zdravě a pestře :-) Mimochodem hořčík jsem kdysi zkoušela brát, protože jsme ho měli doma, a po pár dnech se mi z toho začala motat hlava tak, že jsem měla pocit, že to se mnou sekne. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem přišla na to, proč se mi to děje, ale přišla jsem, a tak hořčík pořád doma máme :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Zrovna nedávno jsem se osypala nad fotkou přítelkyně z FB, na které byla její lékovka s vitamíny. Všech 21 okének měla narvaných k prasknutí. Kluci teď přes zimu berou kapky s vitamínem D - Vigantol a já užívám jako profylaxi Magnosolv, hořčík. Jinak jsem zastáncem pestré výživy, takže se snažíme čerpat tam.

    OdpovědětVymazat
  15. Já už roky beru B-komplex (dělají se mi hodně afty a "béčko" je aspoň trochu prevence), pak trojkombinac vápník+zinek+hořčík, občas Biotin na posílení vlasů a teď v zimě doplňuji tabletami céčko (jinak mi stačí to, co sním v ovoci a zelenině)

    OdpovědětVymazat
  16. Jé, také jsem jako malá ujížděla na Marťáncích :D. Co se týče Magnésia, také jsem ho často brávala už kdysi v pubertě a ještě tak před 3 roky jsem musela zas, protože jsem dostávala tetanické záchvaty.. Ale to obyčejné bez předpisu mi nezabíralo ani dvakrát denně. Pak mi neuroložka předepsala Magnosolv, jedenkrát denně a najednou vše ustalo :).

    OdpovědětVymazat
  17. Také toho teď beru trochu víc než normálně, ale nedám dopustit ani na beta-glukan, který je, kromě jiného, výborný na imunitu. Pravidelně užívám jednou denně už druhý rok ☺

    OdpovědětVymazat
  18. Přiznám se, že dřív jsem měla jiný pohled na doplňky stravy - brala jsem to jako něco nepotřebného, protože člověk by přece měl vše získávat přirozeně. Ale od té doby, co jsem přešla na vegetariánskou, a potom i veganskou, stravu, tak jsem si začala víc hlídat vitaminy a ono se to nezdá, ale mnoho věcí ani všežravci nezískávají ve správném množství z potravy. Myslím, že nejlepší je si zajít k doktorovi na odběr krve a zjistit, čeho mají nedostatek a podle toho se zařídit, jelikož nadbytek některých vitaminů a minerálů může zase škodit.

    OdpovědětVymazat
  19. Já beru ráno C a D. Ve škole na zkoušce mi, ale stačí klidně jen Ečko. (Asi blbej vtip, ale já rád zavtipkuji. :D)

    OdpovědětVymazat
  20. V dětství jsem míval nějaké divoké sny, tak jsem musel brát Dologran. Sestřenice v pubertě pojídala denně čerstvé droždí a vyhla se jakýchkoliv pupínků na obličeji.
    Já občas vyberu krabičku Prostamol UNO a cumlám Müllerový pastilky šalvěj nebo achinacea.

    OdpovědětVymazat
  21. O tom vitamínu D3 jen za poštovné jsem četla, ale také jsem si říkala, co v tom asi je za fígl. Dokonce říkali, že je to pro celou rodinu na rok. Tak spíš je to pro jednoho na rok. Tři balení by mi asi neposlali, nebo bych musela objednat pro každého zvlášť. Dětem jsme kdysi podávali pár kapek vitamínu D na kosti, to si pamatuju, a protože můj nejmladší syn měl rozštěp čelní kosti, dostával o jednu kapku víc. Tiamin znám a mám doma také, ale používala jsem ho na uvolnění svalstva, když jsem měla třeba uskřípnutý nerv a střílela mi bolest ze zad. Ani jsem ještě neviděla to balení ve skleničce a nevěděla jsem, že se dá užívat pravidelně delší dobu. Dík tedy za info a zkušenosti. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  22. I vitamínů bych asi dodržovala pravidlo, vybrat krabičku a dát pauzu (buď stejnou dobu, jako co jsem brala vitamíny nebo kratší nebo i delší, podle toho jak bych se cítila). Po čase znovu zopakovat. Totéž dělám i u bylinkových čajů, využívám jedno balení a dám pauzu. Ale nechci tě nějak odradit, jestli se dobře cítíš s tím, co bereš, tak je to v pořádku. A ¨řada vitamínů B je výborná.
    Jestli můžu doporučit, zkus vitamíny od firmy Vitaland. Jsou možná trochu dražší než ty levnější z lékárny, ale jsou kvalitně vyráběny. Tedy pokud nezvlčili, ještě před pár lety byly na dobré úrovni. Mají i eshop, najdeš je když zagůglíš. Kdysi vyráběli i tablety z mořské řasy pod názvem Kelp, to bohužel zrušili, ale kupovala jsem od nich Selen, výborný antioxidant. Už jsem dlouho neměla, asi zkusím taky mrknout, co mají v nabídce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js