Přeskočit na hlavní obsah

Očkování - ano, nebo ne?

 V posledních dnech téma očkování znovu rozvířilo celkem poklidnou hladinu. Večer ve zprávách se toto slovo neustále opakuje, ze sociálních sítích na mě neustále útočí články, pochybnější či serióznější kvality.



Konečně byla totiž objevena a doladěna vakcína proti nemoci Covid-19 a působení nového koronaviru. Očkování bude prý zcela dobrovolné, kdo bude mít očkování, nebude se muset podrobovat neustálému testování a jako další benefit stát nabízí cestování bez nutnosti se testovat či odpadne povinnost nosit roušku.

Upřímně řečeno, můj vztah k očkování jako celku není vůbec negativní. Mám všechna povinná očkování za sebou, a dokonce jsem se z vlastního rozhodnutí nechala očkovat vakcínou proti rakovině děložního čípku, a toto jsem si také na své náklady zaplatila. Toto očkování totiž pojišťovna neproplácí, vakcíny byly hned tři a mezi jejich aplikací probíhal větší časový odstup.

Po tomto očkování mě nepotkaly žádné vedlejší účinky, žádné bolesti hlavy, ani mě nebolela ruka, do které jsem dostala injekci. Samozřejmě každé očkování má svoje riziko, ale právě kvůli němu se podařilo vymýtit spoustu nemocí, na které třeba kdysi umíraly malé děti - záškrt, tetanus, černý kašel. Nikdy se mi moc nelíbily takové ty bio matky, které odmítaly nechat svoje děti očkovat - jenom před rokem se neočkované dítě nakazilo nebezpečným tetanem. Lékaři diagnózu stanovili pozdě, protože je zkrátka nenapadlo, že by dítě nebylo proti této nemoci očkované, když je povinné. Jenže bohužel matka chlapce na očkování prostě nevzala, a ten následně skončil ve velmi vážném stavu.

Díky knoflíkové baterii, kterou si zarazil do nosu, a ta prodřela nosní sliznici, se bakterie postupně rozšířily do oběhu. Pokud by byl očkovaný, nic tak hrozného by se mu nestalo. Díky tomu, že nebyl naočkovaný, a rodiče mu navíc ani nepodali léky, které měl předepsané od lékaře, postihly chlapce svalové křeče v obličeji a zvýšené svalové napětí. 

Chlapec si jistě nevytrpěl nic příjemného, naštěstí ale přežil.

Je tedy na místě otázka, zda očkování proti Covid-19 vrátí náš život do normálních kolejí? Vakcína byla totiž otestována a schválena až moc rychle, plus minus za rok. Vše začalo zveřejněním genetické sekvence koronaviru, pak se podařilo nalézt a naklonovat DNA proteinových ostnů viru. 

Dále se postupovalo řízenou modifikací, ve které hrál roli i šimpanzí adenovirus a následně se do tohoto vektoru přidá DNA proteinových ostnů koronaviru, čímž už vznikne vakcína. A pak už je tu očkování, v těle dojde k imunitní reakci, a pokud vše dopadne dobře, tělo by si mělo s příští infekcí samo poradit. 

Jenže já tak nějak nevím, zda očkovací látce, která byla vyvinuta takto rychle, věřit. Rok není zase tak dlouhá, ale ani krátká. Když jsem se ptala svých přátel a známých, zda se nechají proti této nové nemoci očkovat, odpověď byla nerozhodná, ale nejčastěji rozhodně zamítavá. 

Dnes je doba plná různých fake news na internetu a hoaxů, a spousta z nich se týká právě i očkování. Někdy je těžké rozhodnout, čemu věřit. Podle jednoho alternativního portálu lidé po dobrovolném pokusném očkování ochrnuli na část obličeje a další měli dostat mrtvici. A pak se rozhodněte. Je to pravda? Nebo je to lež? Řekly by nám vlády, pokud by vakcína opravdu u některých lidí způsobila takové hrozné vedlejší účinky, nebo by si to ze strachu z reakce obyvatel nechala pro sebe?

Ještě nevím, zda bych se měla nechat očkovat, i když vakcínu by měla hradit pojišťovna. Nejsem ještě úplně přesvědčena o její opravdové účinnosti a mám docela strach i z nějakých vedlejších účinků. Jedna moje známá se nechala očkovat proti chřipce, a pak ji stejně prodělala, ale prý jí tak zle ještě nebylo. 

Každé očkování může mít vedlejší účinky, ale této nové nevěřím. Nemůžu popsat úplně proč, nedokážu to vysvětlit, je to spíše nějaký špatný pocit. Třeba budu ale překvapená, třeba nás vakcína opravdu spasí, ale počkám si na to, co udělá s jedinci, kteří se nechají očkovat. 

Mimochodem, podle údajů na internetu trvá vyvinutí nové vakcíny, například proti chřipce, i patnáct let. Tato, proti koronaviru, byla schválena v rekordně rychlém tempu. Já chápu, že se to vše zrychlilo kvůli tomu, jak pandemie zasáhla svět, ale přijde mi to až podezřele rychle. Ale kdoví? Vše ukáže až čas a výzkumy lidí, co se nechají očkovat. Podle rozhovoru s jedním lékařem na vývoji vakcíny spolupracovalo velké množství lidí, a proto je na světě tak brzy.

Co si o tomto myslíte Vy? Chcete se nechat očkovat proti novému koronaviru? Nebo ne? A myslíte, že očkování je jediná cesta, jak se dostat z pandemie? A co si myslíte o očkování celkově? Absolvovali jste nějaké nepovinné očkování? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥












Komentáře

  1. Raději bych s očkováním pár měsíců vyčkala, i za cenu toho, že budu muset nosit déle roušku nebo před cestováním chodit na testy. Covid jsem prodělala, takže nějakou imunitu teď mám, nejsem riziková skupina a ani se s lidmi z ní nestýkám, pracuji z domu a nikam mimo svůj malý okruh známých a rodiny nechodím.

    Očkovaná jsem na ledacos (už kvůli cestám mimo Evropu). Vedlejší účinky jisté živé vakcíny jsem zažila sama na sobě i na partnerovi. Já se z toho dostala během pár dnů/týdnů, on se s tím otravoval několik měsíců. Od té doby jsem hodně opatrná, zda očkování opravdu "stojí za to" a ještě opatrnější budu jednou u dětí... Čímž neříkám očkování NE, naopak jsem vděčná, že tu nemáme hrůzy jako dětská obrna nebo tetanus, ale na druhou stranu každé očkování je zásah do imunitního systému a mělo by být individuálně vyhodnoceno, zda ano a jak nejlépe jej načasovat (např. že člověk musí být při aplikaci 100% zdravý, jinak je lépe očkování odložit).

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nepatřím k odpůrcům očkování obecně a jsem upřímně ráda, že jsem se u dětí nemusela bát černého kašle či záškrtu... Myslím, že matky před sto a více lety by daly nevím co za to, aby jejich děti tyto nemoci míjely...

    Nicméně, u této vakcíny taky zatím vyčkám, což ani nebude problém, protože na řadové občany se v počátku stejně nedostane.
    Ale doktor na plicním říkal, že bude první v řadě, že to, co se teď děje, by opravdu nechtěl každé tři měsíce zažívat opakovaně...

    OdpovědětVymazat
  3. O očkování proti chřipce jsem četla - a je to složitější, než by se nám líbilo, tedy že se nechám naočkovat a pak už nikdy chřipku nedostanu. Chřipka může mít různé podoby a trochu různé původce, takže očkování tě ochrání třeba v takových 60-80 % případů, ale ne úplně. To je mimo jiné důvod, proč ještě nikdo nepřišel s vakcínou proti borelióze. Bylo by jich v reálu totiž potřeba tak patnáct.

    OdpovědětVymazat
  4. Já s ní problém žádný nemám. Problém mám jako u všeho zorganizovat očkování - stejně jako mám problém zorganizovat jakékoli jiné vyšetření nebo cokoli dalšího, protože je u mě všechno komplikovanější. Ale nechat se naočkovat by mi samo o sobě nevadilo. Ono číst "osobní zkušenosti na internetu" je víceméně k ničemu, každý si může cokoli vymyslet (což se i stalo, třeba ta ženská, co začala rozhlašovat a ukazovat, jaký má z vakcíny velmi vážný kožní problémy a ejhle, ona dostala placebo, takže zkrátka lže), přehltí se "jedna babka povídala", což je velmi často jediná a zcela vymyšlená historka, kterou si přivlastnilo plno lidí toužících po pozornosti, a přitom to nejsou žádná data.

    OdpovědětVymazat
  5. Žádné očkování není úplně bez rizika. Já nejspíš - až na mě jednou přijde řada - do očkování půjdu, protože si myslím, že urychlí vypořádání se naší společnosti s nákazou. On sice časem tenhle virus částečně zmutuje a částečně vychcípá, ale to může trvat ještě řadu dalších "vln", které pokaždé hrozí zhroucením zdravotní péče a ekonomickým kolapsem celých odvětví. Jestli mě má setnout covid, setne mě. Jestli mě má setnout reakce organismu na vakcínu, stane se to. Svět je poměrně nebezpečné místo, ve kterém člověk nemá žádný vynutitelný "právní nárok" na život či zdraví; někdy na to - rozmazleni rozvinutou společností - trochu zapomínáme.

    OdpovědětVymazat
  6. Já se letos nechala očkovat proti chřipce (bez jakýchkoliv reakcí), takže se nechám asi očkovat i proti covidu. Až na mne tedy dojde. Spíš se obávám organizace očkování, zatím mám dojem, že se to moc nezvládá (ale třeba jen zkreslený z médií)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc se mi tady to očkování nelíbí. Nemám z toho dobrý pocit. Ano, tvrdí se, že to bude dobrovolné... ale pokud neočkovaný jedinec nebude moct skoro nic, tak je to spíš vydírání. Celá tato situace je špatně, jen to likviduje spoustu lidí a oborů :-/

    OdpovědětVymazat
  8. Každý rok se nechávám očkovat proti chřipce a vždy to bylo v pohodě a neměla jsem ani rýmu. Myslím si, že už když se s tím virem pracovalo a já věřím, že jim to uniklo z laboratoří, tak už se pracovalo na vývoji vakcíny. Jen si nikdo nedovedl představit, že virus zamoří celý svět. Pravdu, jak se virus dostal mezi lidi, se asi nikdy nedozvíme. Pochybuji o pohádce o netopýrech. Ti tu s námi žijí tisice let a zadny virus neroznášeli, ale v laboratořích se vyvíjí kdeco a ani nevíme jaká jsou to svinstva...jako je napriklad novičok. Lidstvo se tak jednou vyhubí samo.
    A očkování? Pokud to bude možné , očkovat se nechám. Patřím už do rizikové skupiny. Prevence je důležitá. Přeji příjemné svátky a veselejší myšlenky...

    OdpovědětVymazat
  9. Napriek tomu, že patrím do rizikovej skupiny sa očkovať v žiadnom prípade nedám. Už z toho dôvodu, že vakcína bola vyvinutá narýchlo a tak nebol čas na jej poriadne otestovanie. Každá vakcína sa roky testuje a až potom keď je vhodná a neškodná, tak sa aplikuje. Kto pri takejto narýchlo "zbúchanej" vakcíne zaručí, že sa jej škodlivosť neprejaví za niekoľko rokov??
    Nedala som sa očkovať ani proti "obyčajnej" chrípke a nedostala som ju. To ale nepočítam krátkodobé prechladnutie spojené s nádchou a kašlom ale bez teploty. 🌞

    OdpovědětVymazat
  10. Časem se očkovat určitě dám,ale pospíchat nebudu.Pořád doufám,že po prodělaném covidu mám ještě nějakou imunitu.Očkování je asi jediná naděje,jak z toho všeho ven.Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  11. také tomu moc nevěřím... přijde mi to rychlé, virus neustále mutuje, ale už máme očkování? Nerozumím tomu a nevěřím jim :/

    nelíbí se mi, jak se pak bude chovat k neočkovaným a jaká omezení budou mít, děsí mě, kam se náš stát ubírá svět kolem

    OdpovědětVymazat
  12. Kdyby to bylo něco jako smrtící injekce,, ani ten největší padouch do doporučovat nebude...... A určitě riziko je tu vzdy, jde o to, jestli se ty vedlejší u i ký proje I řekněme jednou za st nebo sto tisíc případů...

    OdpovědětVymazat
  13. Já se momentálně nenechám očkovat. Nejsem v rizikové skupině, tak to radši nechám na svém imunitnímu systému, kterému věřím. Já jsem pro, aby si to nejdřív píchli politici a pak se uvidí, jak na to bude organismus reagovat :D Ale je fajn, že to není povinné.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  14. Povinná očkování vnímám pozitivně, obzvláště u svých dětí, kromě toho mají oba navíc meningokoka všechny skupiny, od té doby dobře spím. Nicméně u vakcíny proti koronaviru jsem značně skeptická, než taková vakcína získá licenci, trvá to v průměru deset let. Tahle, ani ne roční rychlokvaška, ve mně rozhodně důvěru nebudí.

    OdpovědětVymazat
  15. Očkovat se nechám. Obavy mám ale z té nové informace o zmutovaném viru v Londýně..

    OdpovědětVymazat
  16. Obecně s očkováním problém nemám. Jsem díky cestování očkováni na lecos. Teď mám trochu dilema, ale ráda bych chtěla cestovat dál. Myslím, ze to bude jednou povinná vstupenka do letadla.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak za mě rozhodně ne. A to i přesto, že právě ležím s covid zápalem plic v nemocnici
    Jeden rok na vakcínu je opravdu hodně málo.

    OdpovědětVymazat
  18. Já tomuto očkování nevěřím. Povinné očkování jakou jsou záškrt, tetanus, černý kašel atd. je už v dnešní době snad samozřejmost. Na chřipku jsem se neočkovala vůbec a sem tam dostanu rýmu, kašel. Ale nějak v březnu jsem si asi covidem prošla, byla jsem doma měsíc a dostala jsem se z toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jde ale hlavně o to, aby se vir pořád nešířil takhle rychle celou populací. A toho se bez očkování těžko dosáhne. Leda že bychom byli všichni neustále v karanténě....

      Vymazat
  19. Očkování nevěřím. Všechny povinné očkování mám a jsou to vakcíny, které jsou léty prověřené... co znám spoustu mladších lidí a také kolegů, mají stejný názor, protože u nás ve městě z mých známých většina vir prodělala a přešla to úplně v pohodě. :) Maximálně si prožili horší chřipku. Avšak horší je to pro ty starší, moje babička a dědové se bojí a myslím, že oprávněně... vzhledem k věku a jiným nemocem.

    Jinak co se týká toho očkování, také si myslím, že je to brzo a pokud to nebudu muset mít k cestování, zatím to nechci.! Navíc byly země, kde proběhly různá rychlá očkování proti tamním nemocem a pak byly mladé ženy neplodné a podobně... jen se o tom moc nemluví. :) Za mě je to risk.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  20. Taky mám z očkování obavy, ale to je mojí úzkostnou povahou, mám strach téměř ze všech léků :D. Ale přesto si myslím, že se očkovat nechám, až na mě přijde řada. Věřím tomu, že je vakcína spolehlivá, i když byla vyvinuta v krátké době. Jednak na ni velice intenzivně pracovali vědecké týmy ze všech koutů světa, dále na to měli také mnohem víc financí, než je běžné. Normálně se vakcína vyvíjí dlouho, ale ještě tu nikdy nebyla takhle akutní situace. Jako laik nemám na to, abych četla původní vědecké články v odborných časopisech, ale četla jsem nějaké články, které zjednodušeně vysvětlují, proč je vakcína bezpečná, i když byla vyvinutá za krátkou dobu. Navíc mezi mými přáteli je většina lidí, kteří vakcínu podporují, dokonce i pár z nich pracují jako lékaři. Zkusím dát odkaz na jeden článek, ale nevím, zda bude fungovat: https://www.facebook.com/photo?fbid=10158625727756067&set=a.86151276066

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js