Přeskočit na hlavní obsah

Znamení

 Horor, thriller, případně dobré sci-fi patřilo vždy mezi mé nejoblíbenější žánry, ať už v knižní, či filmové podobě. 

Bohužel se nejde jen velmi málo kvalitních hororů, jsem v tomto ohledu docela dost náročná, a nějaký béčkový film se stokrát viděnými efekty a zápletkami mě neosloví, ono dnes natočit skvělý horor je opravdu kumšt. 

A mezi jeden z filmů, který se řadí hned do tří zmíněných žánrů na začátku, je snímek Znamení. 

Graham Hess žije se svou rodinou na farmě v Bucks County v Pensylvánii. Spolu se svým mladším bratrem Merrillem, který se k bratrovi nastěhoval poté, co rodinu postihla tragédie, a pomáhá mu s výchovou dvou dětí, dcerky Bo a staršího Morgana. 

Jednoho chladného rána vzbudí Grahama a Merrilla výkřiky obou dětí. To je velmi nezvyklé. Proč by chodili sourozenci tak brzy ven? Oba bratři vyběhnou ven, a najdou děti v kukuřičném poli. Když se Graham ptá Morgana, co se stalo, jen hlesne. "Asi to udělal Bůh." A pak se nám naskytne fantastický pohled na umně vytvořený kruh v obilí - kukuřičné klasy jsou sice zohýbané, ale nejsou polámané!


Graham zavolá policii, protože jej to zneklidnilo. Nějaká parta vtipálků si přeci nebude z jeho pole dělat umělecké dílo!

Šerifka Carolyn přijede se zpožděním. Na jiné farmě v okolí se totiž zvířata začala chovat podivně. Jako by na blízku vycítila predátora... Graham celý incident nahlásí - má podezření na dva bratry, se kterými se nemusí, ale hned tu noc dojde k další podivné události. 

Nějaká vysoká, podivná postava je na střeše farmy! Graham i s bratrem se  ho pokusí pronásledovat, nicméně pokus končí naprostým fiaskem. Znovu přijede sympatická šerifka, ale během hovoru s ní přijde ke stolu Bo s tím, že nemůže přepnout televizi, protože na všech kanálech se vysílá ten stejný pořad. 

Celá skupinka i s šerifkou se vydá do obýváku, a to co v televizi spatří, je opravdu znepokojivé. V Bangalore, v Indii, se přes noc objevily stejné obrazce v obilí jako na Grahamově farmě, jen s tím rozdílem, že jsou mnohem větší. Je jasné, že se začíná dít něco podivného, a zdá se, že nevítaní vetřelci jsou velmi blízko! 


Filmů o setkáních s mimozemskými entitami, o tom jak mohou "ufoni" vypadat nebo o tom, co po nás, obyvatelích malé planetky mohou chtít, bylo již natočeno spoustu. 

Znamení se ale všem těmto filmům tak trochu vymyká. Režisér M. Night Shyamalan - režíroval mimo jiné například i kultovní horor Šestý smysl pracuje ve Znamení s jemnými náznaky, budováním atmosféry a také s tím, že největší strach můžeme mít z něčeho, co vůbec nevidíme, ale jen slyšíme, a upřímně, neviděný vetřelec bývá horší než ten, o kterém víme, s kým máme tu čest!

Herecké výkony jsou na to, že jedná o béčkový film, úžasné. Hlavní roli dvou bratrů ztvárnil Mel Gibson a Joaquin Phoenix, děti pak Rory Culkin a Abigail Breslin. Ani jeden z herců nepřehrává, jsou tak přirození, že jsem jim věřila každé slovo a gesto. A zvláště musím vypíchnout Mela, protože ten je dobrý snad v každém filmu, ve kterém se objeví, a mám ho ve svém seznamu Top herců.

No a děj má spád od samého začátku, líbily se mi i scény s dlouhými dialogy, například na téma osud, a znamení v životě, která se nám často tak trochu podsouvají, ale my si jich často nevšimneme. Je lepší za vším hledat osud, nebo jen náhodu?

Napětí ve filmu se postupně stupňovalo, což jen podtrhovala skvělá hororová hudba, jejímž autorem je James Newton Howard, a hned úvodní titulky a její hudební podkres naznačují, že o napětí ve filmu nebude nouze.

Film jako celek se mi moc líbil, ani roky mu neubraly nic na kráse - jedná se o osmnáct let starý film, a já se na Znamení vždycky ráda podívám!

Pokud jste film neviděli, rozhodně doporučuji, během sledování budete určitě cítit příjemné mrazení v zádech, a položíte si otázku, zda je tam venku něco, co jen číhá na svou příležitost a můžeme se stát kořistí něčeho či někoho z jiné planety?

A co Vy? Viděli jste tento film? Nebo ne? A máte rádi herce Mela Gibsona? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Mela Gibsona mám samozřejmě ráda .-) Na film se dívat nebudu, strašení nemusím, ale tvoje recenze mě zaujala. Je pěkně napsaná. A vzpomněla jsem si při ní na tvoji povídku, kterou píšeš a mrzí mě, že ji nestíhám číst. Doufám, že si ji někdy postupně přečtu, ta první část se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  2. Film Znamení jsem viděla několikrát,protože mám tenhle žánr ráda.Ale,jak ty píšeš opravdu jenom kvalitní filmy,což už Mel Gibson byl toho zárukou.Neviděla jsem film,který by se mi s ním nelíbil.
    Ráda jsem napnutá a čekám na rozuzlení.
    Měj hezké´ dny

    OdpovědětVymazat
  3. Rada sa pozriem horor alebo sci-fi, ale musia byť ozaj dobré. Film "Znamenie" s Gibsonom som videla viac krát a moc sa mi páčil. Sú filmy ktoré sa dajú pozrieť viac krát a sú filmy, ktoré sa nedajú ani dopozerať... 🌞

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem viděl od Gibson a Umučení Krista a tam bylo toho mlácení přespříliš.. Jinak ale toto vypadá zajímavě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Umučení Krista se plánuji v brzké době podívat, jedni film zatracují a druzí zase vychvalují, tak jsem zvědavá, na jakou stranu se přikloním já... Mel není špatný ani jako režisér, kdysi jsem viděla nějaký film, který režíroval, a nebylo to vůbec špatné

      Vymazat
  5. Ahoj, já jsem to nikdy neviděla neviděla, jsem straspytel. Líbí se mi filmy Mela Gibsona. Ty, které režíroval (HAwksaw Ridge, Umučení Krista), i ty, kde hrál. Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. poslední dobou mi přijde, že horory jsou na jedno brdo, proti raději koukám na starší díla a tohle je super :) viděla jsi i Scary movie? Jeden díl je udělán jako paradie na tento horor a je to vtipné :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to už pár let co jsem tento film viděla, tehdy jsem byla o dost mladší a naháněl mi hrůzu... vždy mě lákají takovéhle filmy, ale potom nemohu usnout Proto raději už podobné nesleduji...

    OdpovědětVymazat
  8. Film jsem neviděla, ale asi kvůli toho, že nemám moc ráda horory. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Mám ráda scifi, ale film Znamení jsem neviděla. Vypadá zajímavě, tak si ho asi stáhnu. Děkuji za inspiraci.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  10. Horory nejsou úplně můj šálek kávy. V tomto jsem hrozný strašpytel a bojím se u všech, i když jsou špatné :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Jo horory můžu mám je ráda i když pak se bojím hihi..s Melem mám ráda snad všechny filmy Umučení Krista jsem viděla ale už bych po druhé nekoukala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js