Přeskočit na hlavní obsah

Lesk a bída televizních reality show a "zábavných" pořadů

 Televizi a jejím často bizarním obsahem jsem se na blogu už v několika článcích věnovala, dnes bych se chtěla ale věnovat jen reality show ze "života" a "zábavným" pěveckým pořadům, kterými nás televize zásobuje, a dokonce neváhá přijít ani se žhavými novinkami. To, že to jsou divácké propadáky a nespokojení diváci válcují sociální sítě rozzuřenými komentáři, je věc jiná.

Na začátku září vpadla na televizní stanici Prima a slovenskou JOJ zábavná a soutěžní show Zlatá maska. Tato populární soutěž má své kořeny v Jižní Koreji, kde byla velmi populární. No, ono se není čemu divit. Celkově Asiaté mají svou kulturu zábavy jinou než my, jsou mistři ve vymýšlení bláznivých a naprosto šílených soutěží, které jsou pro nás jako z jiné planety a moc jim nerozumíme. Ale přiznejme si, sledovat to, jak dvě dívky sedící naproti sobě svírají v ústech skleněnou tyčinku, uprostřed které je šváb, a snaží se jej přefouknout do úst své soupeřce, to je opravdu... Nezvyklé.

Přikládám odkaz na video, kde můžete všechny tyto šílené japonské show vidět, ale pozor, video je omezeno věkem.

https://www.youtube.com/watch?v=thgU0w988Es

Zlatá maska spočívá na celkem jednoduchém principu. Deset známých českých a slovenských celebrit se schovává pod maskou nějakého "tvora". Takže diváci mohli vidět zpívající zmrzlinu, páva, nebo pandu. A československá porota má zjistit, která celebrita se pod maskou skrývá - pomáhají jim k tomu i indicie, které jsou ale někdy vážně pitomé a diváky spíše zmatou - no a samozřejmě tou největší indicií je hlas, protože masky nemluví, projevují se jen zpěvem a případnými gesty.

Bohužel má tato show jeden velký zádrhel. Češi povětšinou neznají všechny slovenské celebrity - například hokejisty, nebo seriálové herce - porota zmiňovala často jména, o kterých jsem v životě neslyšela, no a Slováci zase naopak neznají ty naše celebrity.

Celé je to pak takové slepé tápání, a mě osobně vůbec nebavilo tipovat slovenské celebrity, když jsem neměla ani nejmenší páru, kdo by to tak mohl být. A velkým minusem bylo i hlučné publikum, jehož křik chvílemi připomínal významné hokejové utkání.


Na druhou stranu jsou tu povedené kostýmy, které jsou opravdu pěkné, jde vidět, že si s nimi dal někdo docela dost práce, a navíc jsou udělané tak, že opravdu nemáte šanci poznat byť sebemenší náznak obličeje či jiného vodítka.

Ale jinak mě show moc nebavila, viděla jsem dva díly, pak jsem už koukat přestala. Bohužel český divák není prostě na takový typ show zralý, a upřímně si myslím, že ještě dlouho nebude.

A TV Nova pro změnu vsadila na koncept reality show, kterou vysílá nově ve středu večer v hlavním vysílacím čase. Svatba na první pohled, jejíž název nám už dává tušit, co asi uvidíme. 

Jedná se ve své podstatě o takový dosti šílený sociální experiment, kde mají hlavní slovo vědci se svými DNA vzorky, a psychologové se svými moudry. V podstatě jde o to, že ideálního partnera nám může najít věda. Musí nám vonět, Musíme být naladěni na stejnou vlnu, mít podobný náhled na život a tak nějak shodu i v jiných názorech.

Koncept pořadu tedy spočívá v tom, že se manželé uvidí až na svatbě, předtím se nikdy neviděli. U oltáře si řeknou své ano, a následně je bude štáb doprovázet na líbánkách a při prvních dnech společného soužití. 

No, už samotný nápad celého projektu je šílený. V životě bych do toho nešla, ono chce asi velkou odvahu si vzít někoho, koho jsem nikdy v životě neviděla. Dovedete si to představit? Já nevím, ono je to na druhou stranu asi trochu i zoufalství - nemůžu si najít partnera, tak mi ho najdou vědci a psychologové, a rovnou si stoupneme před oltář, kde si řekneme své ano!

Neviděla jsem zatím ani jeden díl, ale stačily mi ukázky v televizi a následné články na internetu. Jeden psycholog se dokonce vyjádřil, že tato show je: Věrohodná jak hádání z karet, a přirozenost nikdy nenahradí. Pod tento rozumný názor bych se klidně podepsala. Jedna nevěsta se prý u oltáře dokonce rozplakala, když zjistila, kdo je její budoucí manžel, a následně začala tvrdit, že jí na něm něco nesedí. 

Televize už opravdu nevědí, co nového, či přejatého z cizích zemí a upravené k obrazu svému by už měly vysílat. Zlatá Výměna manželek, ačkoliv i tato reality show je někdy pěkně drsná a bohužel dotyční účinkující si dělají mnohdy negativní vizitku jak svým chováním, tak přístupem k výchově dětí, ale třeba i šíleným nepořádkem v domě. Proboha, když mi má přijít domů cizí člověk, tak všechno vydrhnu, ne, a nenechám po sobě odpornou špínu a nepořádek.

Zrovna na Výměnu manželek jsem kdysi koukala celkem ráda, bohužel celý koncept je už roky vysílání ohraný, a navíc se produkce předhání v tom, aby nám ukázala, jak hrozně lidé dokážou žít, a ještě to hrdě nazývají svým domovem...

Se zaujetím jsem sledovala i první řady show Tvoje tvář má známý hlas, bohužel už jede snad sedmá řada, nebaví mě výběr soutěžících a ty celebrity, které ztvárňují, jedná se často o moderní zpěváky, jejichž styl mi není vůbec blízký, radši si poslechnu něco z devadesátek, ale když to srovnám se Zlatou maskou, Tvář je na tom pořád podstatně lépe.

Bohužel, dokud budou na tyto pořady lidé koukat a televize budou mít peníze z reklamy, budou se vysílat stále dokola. Ještě, že jsou ty knížky a kvalitní staré filmy...

Co si o těchto reality show myslíte Vy? Koukáte nebo koukali jste na některou z těch, co jsem v článku zmínila? A co si o nich myslíte? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥




Komentáře

  1. To první mi přijde jako krávovina stejná jako všechny ostatní? Televizi nesleduju už hodně let, a když to někdy zaslechnu u rodičů, stejně mě to nezajímá. Ale to hlavně proto, že už od malička mě nebavila jakákoli show, kde byl středobodem zpěv a tanec. Hudba tak jako tak není můj koníček. To druhé s tou svatbou... dokud to televizi sype a těm lidem vyhovuje, že se zviditelňují, ať si to dělají. Dost určitě neuzavírají platné manželství při skutečném sňatku, takže v tom nevidím rozdíl od jakékoli jiné reality show, kde k sobě zavřou cizí lidi, trochu je popichujou a sledujou, co se bude dít. Jediné reality show, co jsem v posledních letech sledovala, jsou od Gordona Ramsayho, Ano šéfe, nejkontroverznější díly Výměny (+ díly, kde jsem znala účinkující, které tedy byly jen dva, ale je s podivem, že už dva) a Masterchefa českého, i když u toho se nemůžu donutit pustit si posledních několik dílů. A samozřejmě prezidentské volby v USA, to je boží reality show :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, prezidentské volby v Americe, to je opravdu něco :D Jen si nejsem jistě jestli to spadá do kategorie tragédie nebo komedie :D

      Vymazat
  2. Japonské show jsou tedy něco, ale jejich dvě jsem kdysi sledovala a vždy jsem se u toho zasmála i když mi někdy účastníků bylo líto...
    Abych řekla pravdu, já proti těmhle dvěma show skoro nic nemám.
    Co se týče té svatby, určitě bych si svého manžela našla sama. Když mají odvahu se tam přihlásit, já jim v tom bránit nebudu. Pro mě je to lepší než nějaká Superstár nebo MasterChef.

    OdpovědětVymazat
  3. Žiadne reality show ma nebavia, správy už nepozerám vôbec lebo totálne z nich zblbnem. Každý deň nám servírujú niečo iné a pritom stále rovnaké. Neznášam programy prerušované blbými a opakovanými reklamami, radšej si v telke nájdem nejaký zaujímavý dokument a tých máme dnes našťastie ozaj dosť. Baví ma napríklad "Jak se to dělá", rôzne pátrania po starých vrakoch lodí, história, dokumenty o faune ... atd.
    Prajem všetkým pekný víkend. 🌞

    OdpovědětVymazat
  4. Ani jeden z těchto pořadů nesleduji. Jsou to pro mě propadáky na celé řčáře. koukala jsem na první díly " Tváře " a vadily mi i přisprostlé výrazy komentujícího O. Sokola. přestala jsem na to koukat a ostatní pořady vynechávám už proto, že mě nelákají. Výměna manželek? Z ukázek vím, že čistotná musí uklidit bordelářce...už to mě odrazuje...O takovou zábavu opravdu nestojím. To si raději pustím nějakou hezkou desku nebo vezmu knížku dle vlastního výběru. škoda elektriky na takové propadáky...Stejně jako nemusím ony nekonečné seriály jako je Ulice, ordinace či cokoli jiného...Ne děkuji. ...ale když se to někomu líbí, no tak ať se klidně kouká. Já si mohu zvolit jiný program a když nikde nic není, tak televize má i vypínač, já knihovnu plnou knih a dá se poslouchat i rádio...Krásný podzimní čas přeji.

    OdpovědětVymazat
  5. Zlatou masku jsem poslouchala první díl asi do půlky a pak jsem to přepla jinam. Od té doby to nesleduji, stejně jako Výměnu manželek. Dívala jsem se na Masterchefa, protože ráda vařím a zajímalo mě to. Ze zvědavosti koukám na Svatbu na první pohled, i když si myslím, že jde o šílený projekt, do kterého bych osobně nikdy nešla. Ale je třeba chápat, že jde především o peníze. Účastníci určitě neuzavírají právoplatně manželství a celé je to jenom hra, která možná u některého z párů může skončit dobře.

    OdpovědětVymazat
  6. Zlatou masku jsem poslouchala první díl asi do půlky, pak jsem to přepla jinam. Od té doby to nesledují, stejně jako Výměnu manželek. Dívala jsem se na Masterchefa, protože ráda vařím a zajímalo mě to. Ze zvědavosti koukám na Svatbu na první pohled, i když je to šílený nápad, do kterého bych osobně nikdy nešla. Ale je třeba chápat, že jde především o peníze. Účastníci určitě neuzavírají právoplatné manželství a celé je to jenom hra, která možná u některého z párů může skončit dobře.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    na Zlatou masku jsem viděla jen ukázky a vůbec mě to nezaujalo. Výměnu manželek nesnáším, přepínám TV už ukázek, fakt mi hodně vadí. Na t Svatbu se tedy dívám, ale řekla bych, že je to tím, že jsem už strašně dlouho zavřená doma (na jaře jsem takhle na Netflixu sledovala Love is blind). Jsem fakt zvědavá, jestli někdo z těch párů zůstane spolu. Tvoje tvář má známý hlas je taková průměrná. Ty první řady a některá vystoupení obzvlášť, byla skvělá. Moc se mi líbil třeba Adam Mišík jako Miley Cyrus nebo Jan Cina... Na současnou řadu se někdy dívám, někdy ne. Když ji nevidím, nic se mi nestane. Ze všech TV show mám nejraději Stardance, tu si opravdu ujít nenechám. A bavil mě i Masterchef. Jinak než Tv mám raději knihy, to je ale asi podle mého blogu jasné:-D
    Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Z japonských realityshow jsem vždycky viděla jen útržky na youtube a vždycky mě to tak zvláštně děsilo :D Zlatá maska je podle mě asi největší blbost, kterou tady mohli udělat. Neviděla jsem ani jeden díl, ale celkový koncept je tak nudný, že mě to neláká ani pro ten bizár. Za to Svatba na první pohled je podle mě podobný bizár, jako Výměna manželek. Pustím si to, jen abych se nad tím pobavila. Upřímně nechápu, který normální člověk do takové show může dobrovolně jít :D Ale tak je dost vidět, že třeba slečna Natálka je tam jen kvůli followerům na Instagramu, což je taky úsměvné :D

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, tyto pořady mě zrovna nezajímají....Mám ráda dokumenty jako Evropa z výšky a pod. , ale na druhou stranu skoro všechny detektivky a taky starý top gear s tím hrubiánem Jeremy Clarksonem :)

    OdpovědětVymazat
  10. Už před řadou let jsem se rozhodl, že ze sebezáchovných důvodů nebudu sledovat ani minutu programu komerčních televizí, a tedy ani jejich "zábavné show", takže spokojeně žiji v blažené nevědomosti, o kom se to zase právě vedou obsáhle zbytečné - ale o to vášnivější - diskuse na internetu :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Zlatou masku jsem viděla první díl asi tak do čtvrtky pořadu, nelíbilo se mi to :-) ale na Ulici ,Růžovku tak tu ráda zkouknu i když jsou ty díly hodně smutné a hlavně občas ukazují realitu co se vše kolem děje. Také se ráda podívám na dokumenty hlavně o přírodě je to pro mne relax :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Dovedu žít bez televize a nebýt přítele, který ji pustí, ale ne každý den, vůbec mi ten přístroj nechybí. Zprávy nesleduji, je to jen honba za senzací a styl čím hůře, tím lépe. Na ty naše nekonečné Růžovky a Sestřičky nekoukám, mě to prostě nezajímá a je škoda tím zabíjet čas. Ovšem i tyto pořady mají své diváky, třeba vím, že pár sousedek to sleduje. S přítelem jsme viděli zatím ty Svatby - ze zvědavosti a pak to spolu v kuchyni rozebíráme. A Tvář co má známý hlas? Já nějak nechápu, jaký to má smysl nacvičovat většinou nějakého cizího zpěváka a dřít to týden. Prostě já TV platím poplatky, ale jsem mizerný divák, občas dokument a zvířata nebo nějaké cestování - to nezklame. Jestli nějaká maska je zlatá nebo bronzová je mi srdečně jedno, ale o tv programu nemohu vést plodné diskuse. Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Též mě zklamalo, bohužel, ale chápu jak těžké to teď stanice mají, kort Prima která se věčně handrkuje s Novou

    OdpovědětVymazat
  14. Nechápu, jak to někdo může sledovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Už z upoutavek na Masku mi vstávaly vlasy hrůzou, taková blbost. Pak jsem se na to chvilku podívala a nechápala jsem, jak to někdo může vysílat, jak to někoho může bavit?
    Na Svatbu koukám, neviděla jsem ale první díl. Taky bych do toho v životě nešla. Koukám na to jen proto, jestli vědci opravdu najdou pár, který by byl šťastný. Podle mě to je hodně náročné a ani to nejde, ale kdo ví?
    Leník

    OdpovědětVymazat
  16. Na reality show se nedívám, poprvé, nemám na to čas a podruhé - nemám příjem DVBT2 :D. Na internetu jsem zaregistrovala něco ohledně té svatební šou. Trochu se mi ulevilo, když jsem si přečetla, že ty svatby nejsou právoplatně uzavřené a jsou vlastně jenom jako.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem netušila, že jsou jenom jako, to se mi taky ulevilo :D V tom případě je to jenom trapná šaráda pro diváky...

      Vymazat
  17. Pořad se svatbami mi přijde úplně ujetý... ale jako totálně. Nechápu, že se do toho někdo vůbec může přihlásit. Asi je to za hodně dobré peníze, ale i tak... do toho může jít jen někdo, kdy je padlý na hlavu :-D

    OdpovědětVymazat
  18. Reality show ani jiné zábavné pořady mě nebaví.Když televizi,tak jedině nějaký pěkný film,nejraději krimi nebo dokumenty.
    Měj hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro typ těchto pořadů mám jeden název: větší nebo menší úchylárna a smutný obraz toho, čemu se člověk v 21. st. propůjčí.

      Vymazat
    2. "Za peníze v Praze dům".

      Vymazat
  19. V tomhle případě, jak na to tak koukám, skutečně platí okřídlené rčení o blažené nevědomosti. Televizi nemám a tyhle dryáčnické nápady mi jen potvrzují správnost toho rozhodnutí :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Přiznám se, že televizi už několik let doma nemám a vůbec mi nechybí. Film se dá pustit na notebooku nebo si na něj zajdu do kina, když zrovna neřádí covid. Televizní show, o kterých píšeš, občas zachytnu v ostatních médiích, ale ještě žádná nevybičovala moji zvědavost natolik, že bych měla potřebu ji opravdu vidět. Asi je mi bez televize lépe. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Na Tvoje tvář má známý hlas jsem též koukala v rámci prvních řad, ale pak mě to přestalo bavit a už to nebylo ono. Nejlepší série mi přišla ta s Janem Cinou a pak jsem na to zanevřela. :D
    Co se objevily Svatba na první pohled, tak jsem se ze zvědavosti na to podívala. A jako jo, zaujalo mě to, jen kvůli tomu, jak to s nimi dopadne. Ale vidím to tak na jednu řadu a kdyby by byla další, tak tu už nechám být. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Eliss, obecně tyhle pořady nejsou nic pro mě. Stejně jako většina TV pořadů. Když už trávím čas u televize, pečlivě si vybírám.
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  23. Ze všech jmenovaných šíleností jsem se občas v archívu z čiré zvědavosti a masochismu podívala jen na Výměnu manželek. Ale poslední dobou nejsou schopní ani vložit nové díly. Např.teď tam trčí díl vysílaný před měsícem a z nových dílů jen bonusy. Raději si pustím nějaký dobrý film.

    OdpovědětVymazat
  24. Já nekoukám ani na jeden z těchto pořadů. Zlatá maska - to jsme zkusili jeden díl a ani jsme to nedokoukali, Na Tvář jsme se dívali jen v první řadě, ale taky nás to nezaujalo. A na ty svatby mi stačily jen ukázky.

    OdpovědětVymazat
  25. Pěkne jsi to tady sesumírovala, Ellis:-). Ale musím říct, že žádný z těchto pořadů nesleduji. Kdybych se měla vyjádřit alespoň k tomu prvně zmíněnému, teda Zlaté masce...i když jsem viděla jen pár minut z jednoho dílu, připadá mi to jako naprostá příšernost. Včetně těch kostýmů. Televizní zábava upadá, pomalu není z čeho vybírat...Ještě, že je kolem spousta jiných smysluplnější činností, že:-).
    Těším se další článek, pěkný den.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  26. Tiež už nič z toho nepozerám - trápnosť nad trápnosť, hlavne tá Maska a Známy hlas, to mi príde úroveň pre deti v materskej škôlke ... Výmena manželiek a ešte u nás bežala Svokra s Gizkou Oňovou - to sa občas dalo pozrieť. Aspoň človek zistí, že fakt sa nemá až tak zle :) Svatba na prvý pohľad na SK bežala minulý rok asi, ani jeden z párov neostal spolu :D Takže záver - škoda tomu venovať čas, keďže čas je to najvzácnejšie, čo v tomto živote máme ...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js