Přeskočit na hlavní obsah

Kouzelníci a podvodníci

 Člověk je odjakživa tvor zvídavý. A tím největším otazníkem je pro nás všechny budoucnost. Co nás čeká? Potkáme tu pravou lásku? Budeme mít hodně peněz, velký dům a životní štěstí? Někdy je lepší asi nevědět, ale ono to pokušení je tak velké...

A proto se lidé tak rádi uchylují k radám různých kartářek, věštkyň a jiných čarodějů a mágů. Jenže to má jeden velký háček. Dnes se za profesionálního věštce a hadače z karet může vydávat člověk, který nám za velké peníze napovídá spoustu nesmyslů, a jediný výsledek této "seance" bude prázdná peněženka a pocit neskutečného vzteku.

Včera jsem na YouTube hledala nějaký zajímavý dokument, na který bych se podívala, a volba padla na Pološero: Síla myšlenky. Jedná se o dokumentární cyklus České televize, tento díl je z roku 2011, ale je stále aktuální i o devět let později. 

Rozhodně nechci tvrdit, že všichni tito lidé jsou podvodníci. To rozhodně ne. Jsou mezi námi lidé, není jich zrovna moc, kteří mají dar vidět věci běžnému člověku neviděné. Mají nějaké vnitřní oko, dar vidění, nebo mohou číst z našich dlaní.

Jenže bohužel na úkor těch skutečných věštců se přiživují ti, kteří nemají žádné nadání - tedy vlastně mají, umí z důvěřivých a naivních lidí vytáhnout peníze. Víte, co si myslím? Opravdový věštec přeci nemůže chtít za to, že někomu pomůže, či poradí, peníze. Chápu, je to práce jako každá jiná. Ale přeci je tak trochu nemorální si vzít peníze za to, že někomu vyložím budoucnost, či mu pomůžu se zdravotním problémem. Takováto pomoc by měla být nezištná.

Dokument Pološero: Síla myšlenky nahlíží na tuto problematiku z obou stran. Například u paní Evy se "diagnostické" schopnosti objevily v době, kdy byla v osobní krizi. Navštívila kartářku, která jí nepředpověděla nic pěkného. Smrt manžela, vážné zdravotní problémy... A paní Eva se rozhodla, že si přeci nenechá život manipulovat věštbou, a sama se začala tomuto oboru věnovat. A následně můžeme vidět na vlastní oči její schopnosti.

Stojí na hřbitově, a se zavřenýma očima a nataženou rukou sděluje, že se u hřbitovní zdi někdo schovával, a že ten dotyčný byl pronásledován, a nakonec zastřelen... Jestli tomu tak opravdu bylo, se asi nedozvíme...



Pak se seznamujeme s panem Alešem, který žije v Šumperku, původně pracoval ve výzkumném ústavu, a dnes je uznávaným léčitelem a prognostikem. Pomocí virgulí a různých přístrojů dokáže zachytit vyzařování lidské energie. A jak dosvědčuje mladík Pepa, léčitelské schopnosti opravdu má. Jako dítě utrpěl úraz oka, a o rok později na něj díky komplikacím po operaci přestal úplně vidět. Lékaři Pepově matce sdělili, že na oko už nebude nikdy vidět.

Jenže po půl roce, díky schopnostem pana Aleše, zase vidět začal. Zničehonic. Lékaři to považovali za velmi zvláštní, ale vůbec nevzali v potaz, že to mohlo být i díky léčiteli. Zázrak, náhoda, nebo snad má Aleš opravdu nějaké schopnosti? Pepa popisoval, že během léčby se jej Aleš vůbec nedotkl, jen měl ruce kousek od jeho hlavy, kde pak následně cítil hrozně příjemné teplo...

Asi je očividné, že Aleš má opravdu nějaké podivné léčitelské schopnosti, které ale neumíme správně a objektivně pojmenovat.

Další příběh v dokumentu už bohužel tak pozitivní není, a končí nakonec tragicky. Petr si jednoho dne ve schránce vyzvedl leták s velmi lákavou nabídkou. Koupí si talisman, za pouhých 990 korun, a pokud s ním bude dělat jakési rituály, všechno se mu splní. A dokonce vyhraje velkou částku v loterii. Dostal poštou přesné datum - šestadvacátého dubna, která čísla má vsadit, a že vyhraje miliony. 

Jenže Petr nevyhrál vůbec nic, přestože udělal vše, co mu slavná věštkyně Maria Ange Noa napsala. A sedmadvacátého dubna spáchal sebevraždu.

Mladý, naivní, důvěřivý člověk, který tak moc uvěřil věštbě od osoby, kterou nikdy neviděl, že neunesl tíhu zklamání a potupy z toho, že se mu nesplnil sen, že se prostě zabil. To je naprosto šílený příběh, v dokumentu mluví Petrova maminka, a říká, že jejího syna zabila čarodějnice.

Začala jsem si tedy o domnělé věštkyni s podivným jménem hledat na internetu informace. Tuto paní věštkyni nikdo nikdy neviděl, ale její jméno podle propagačního letáku, který chodil do schránek, znají všichni. Pomohla přeci stovkám lidí k penězům! Marie Ange Noa má dokonce i profil na Facebooku.

Jenže vše má háček. Její fotografie vůbec není její, ale je stažená z nějaké fotobanky. Údaje na jejím facebookovém profilu jsou taktéž falešné - jeden redaktor si dal tu práci a nikdo s takovým jménem například nestudoval na škole, kterou uvádí, a prý pracuje pro polskou věšteckou televizi (?)

Takže nějaký koumák prostě ukradl fotografii z fotobanky, stvořil neexistujícího člověka, kterému dal zázračné schopnosti, tiskne falešné věštby a inkasuje za ně nehorázné sumy. Vydělává na lidech a jejich důvěře, a musím bohužel napsat že i hlouposti. A jeden mladý kluk tohle neunesl a sáhl si na život. Nevím, snad měl nějaké psychické problémy už předtím, o tom v dokumentu nic řečeno není, ale i tak je to strašný hyenismus, tahat z lidí peníze takto podvodným způsobem.

Žádným televizním ani dopisním věštbám nedůvěřuju. To už bych si zašla za věštkyní osobně. Ale takto na dálku, že vám někdo něco předpoví? To je podle mě hodně zvláštní, a v normálním člověku to nevzbuzuje důvěru, a to ani nemluvím o tom, kolik peněz si zaplatíte za minutu hovoru. 

Lidi by si měli dávat prostě velký pozor na tyto zázračné věštby a proroctví. Myslím, že je lepší budoucnost vůbec neznat, netrápit se, nechodit k věštcům, a nechat tomu, co přijde, volný průběh. Co myslíte?

Byli jste někdy u kartářky? A co si myslíte o internetových a televizních věštbách? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

PS: Přikládám ještě odkaz na zmíněný dokument Pološero, pokud byste měli zájem mrknout:

https://www.youtube.com/watch?v=hnnqLsGEvH4&t=1465s



Komentáře

  1. Na ten dokument se ráda kouknu.

    Osobně si myslím, že lidé mají sami o sobě ohromnou moc ve svém podvědomí - a možná, že některým pomůže nastartování u podobných "věštců".
    Ale celkově na nic obdobného nevěřím, nicméně, nejsou-li finanční nároky přemrštěné a zákazníky nezruinují, může to mít dobrý psychologický efekt - např. jako povzbuzení, vyslechnutí atd., což v dnešní uspěchané době může působit pozitivně.

    Ten obrázek karet Ivy Hüttnerové mě potěšil, byly to kdysi mé oblíbené, když jsme si s kamarádkou před hooodně dlouhou dobou hrály na "věštění" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak - internetové a televizní věštby mi přijdou jako čiré zlo a ukázka fakt nepěkného "byznysu".

    OdpovědětVymazat
  3. Ale ano, všichni tito lidé jsou podvodníci. Všichni. Jen jsem se ještě nerozhodla, jestli je horší ten, kdo je podvodník úmyslně, nebo kdo pobláznil i sám sebe. James Randi proti nim jel velmi dobře a velmi zkušeně a nejen on ukazoval - a stále lidi ukazují techniky, které tihle všichni používají. Škoda, že Randi zemřel, ale taky na to měl věk, to se nedá nic dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Janes Randi byl super, ty jeho přednášky neměly chybu.

      Vymazat
  4. Nikdy bych ke kartářce/věštkyni nešla. Neměla bych na to odvahu. Také si myslím, že je to vytahování peněz od nevinných lidí. Je hrozné, jak v televizi nutí lidi do dlouhého rozhovoru, aby z toho měli peníze, nebo je nechají dlouho čekat na spojení do studia. Je to ohavnost...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsem šanci poznat pár lidí, kteří chodili ke kartářkám anebo o tom alespoň zcela vážně uvažovali, a většinou to byly dost nešťastné a ztracené osoby, které v životě nebyly spokojené a snažily se hledat útěchu prakticky kdekoli. Že někdo na situaci takových lidí bez uzardění vydělává, to je něco, co asi nikdy nepochopím.

    OdpovědětVymazat
  6. Bohužiaľ, v dnešnej dobe akoby sa roztrhlo vrece s podvodníkmi! Mne chodia skoro denne rôzne podvodné maily, ktoré lákajú odo mňa nejaké podivné poplatky banke, s ktorou som nikdy nemala ani nemám nič spoločné. Samozrejme nereagujem, maily končia v koši a kôš vyprázdnim. Je ale stále dosť ľudí, ktorí na podobné situácie reagujú a potom plačú, že sa nechali oklamať. Treba si dávať pozor, idú Vianoce, tak podvodníkov bude viac.
    Ku kartárke ani k nejakej veštici by ma ísť ani nenapadlo. Neverím im a okrem toho, svoj dôchodok viem minúť aj lepšie. Občas večer sledujem TV8, kde sa predvádzajú viacerí veštci ktorí radia volajúcim. Fakt sa na tom niekedy dá pobaviť - akurát mi je ľúto tých, čo všetkému veria... 🌞

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    já na to vůbec nejsem, moje racionální stránka je dominantní. Kamarádka mě přemluvila, abych šla k jedné věštkyni, která dělala online věštby. V rámci toho, že jsem si pořád žádného veterináře za manžela nevzala, tak jí to moc nevyšlo... Kamarádka na to ale strašně dá, takže to na mě pak testuje. Moje vnitřní zvíře je třeba rys (jsem ráda, že to není třeba moucha:-). Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych ani budoucnost znát nechtěla....
    Přeji hezký den s nějakým veselým překvapením :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  9. Ono je někdy opravdu lepší nevědět.., Též mi známa vyložila karty. Řekla mi, že se díky někomu z rodiny rozejdu s partnerem. Po 2 letech se tak stalo. Díky bohu jsem si uvědomila, že nezáleží na tom co si myslí ostatní, ale my a vydrželi jsme bouři a jsme psolu a čekáme rodinu. Ano stalo se a sedělo to.., Ono asi lepší někdy nevědět, protože si pak za svou budoucnost můžeme i my samy. Uděláme krok a myslíme, jak to obejdeme a nakonec skončíme tam kde nás osud chtěl mít. Přej si a ono se to splní, ale s tímto si nerada zahrávám.

    OdpovědětVymazat
  10. Jako hra dobré, jako vážně míněná věc nesmysl. Já se rád nechám překvapit :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Já s tebou naprosto souhlasím! Věřím, že existují lidi, kteří mají opravdu ten "dar", že dokážou něco předvídat či cítit, ale podle mě nemají potřebu se tím třeba prezentovat šíleně... To dělají jen ti podvodníci a taky nevěřím těm televizním atd. A radši budoucnost vědět nechci, co přijít má, stejně přijde :).

    OdpovědětVymazat
  12. Na rozdíl od výše psaného, jsem prošla vším... v určité životní situaci jsem potřebovala nějakou berli :). I když jsem člověk racio. přiznávám. Nakonec jsem se naučila věřit své intuici, ta funguje nejlíp. Najít v sobě to staré zvíře, které nám napoví. Jinak mám úsměvnou historku svého kamaráda, kterému žena snad rok říkala v klidu, že od něj odejde, ať s ní dál nepočítá. On šel ke kartářce a ptal se na rodinný život, kartářka mu řekla, že od něj brzy žena odejde.. on se smál a říkal mi … ona zrovna peče vánoční cukroví.. všechno je v pohodě, no a za pár dnů jeho žena nabalila to cukroví do krabice a odešla bydlet s někým jiným.. Lenka

    OdpovědětVymazat
  13. I don't believe in fortune telling from a distance. Once my tarot schedule was misinterpreted and I got into trouble with it, so I decided to start fortune telling myself. I honestly admit that I am doing very well, but I only read cards to those who really need it. If you are afraid of cards, I recommend numerology, it is extremely detailed.

    OdpovědětVymazat
  14. Věnuji se ezoterice od 16let. Řekla bych že hodně vím a když můžu, pomůžu. Ovšem jen v kruhu rodinném a přátelům. Na svém blogu mém rubriku channeling s Jakobem což je vlastně povídání si s mým duchovním učitelem. Věřím, že je hodně dobrých léčitelů i věštců a právě ti co ví a umí by si měli nechat platit. Je to totiž jejich čas, který člověku dávají a při tom by mohli dělat cokoli jiného pro ně zajímavého.

    Jednoho špatného léčitele jsem před lety navštívila dodnes se bavím při vzpomínce na to že věděl že vím že nic neumí a přesto tu komedii hrál dál a tipoval mé zdravotní problémy. Netrefil se ani jednou takže se mé mince do jeho kapsy nepřestěhovali….

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem v mládí potkala na nádraží při cestě k příbuzným starou cikánku. Prosila o nějaké jídlo. Měla jsem pár drobných a tak jsem jí ve stánku koupila rohlík a k tomu pár dkg salámu. Za to mi vyčetla z ruky že si vezmu muže, kterého potkám jako vojáka a později při dalším setkání to bude nastálo. Budu mít tři děti. ..pak chtěla ještě něco, ale už jsem nic neměla a tak jsem šla. Po letech jsem si na to vzpomněla a její předpověď se vyplnila do puntíku. Manžela jsem potkala na "čajích" ( dřívější zábavy pro mladé bez alkoholu), později na prvním městském jarmarku a to už jsme spolu začali chodit a po roce se vzali. Jsme spolu už 50 let a vychovali jsme tři syny. Cikánka nelhala. Tak že někdo umí, někdo si vymýšlí...Možná to byla jen náhoda.

    OdpovědětVymazat
  16. Já věštím každý den z kávové sedliny. Jednou ty lógráky utrhnou srdce.
    Důvěryhodní bývali kdysi auguři (ptakopravci).

    OdpovědětVymazat
  17. Dokument vypadá zajímavě, až bych měla čas, mohla bych se na něj podívat.
    A co se týče, věštkyň a magie, moc se tím raději nezabývám. Jak ty a okolí píšete, někdo to umí a někdo to má pro peníze... Já se raději zajímám o léčitelství a léčitele.
    Totiž, před pár lety jsem jednoho navštěvovala. Sice se mě dotkl ruky, ale potom už o mě věděl snad vše. Věděl moje problémy i ty skrz co se léčím. Nemusela jsem mu nic tak důvěrného říkat a vše poznal. Tohle mi přišlo zajímavé, jak to dělal....

    OdpovědětVymazat
  18. Jedinou televizní věštbu, jakou jsem kdy viděla, byla ta s Jolandou. Nezapomenutelná dáma :D.
    Ale jinak věřím, že něco mezi nebem a zemí existuje, nicméně drtivou většinu léčitelů a věštců považuji za podvodníky vydělávající na lidském neštěstí.

    OdpovědětVymazat
  19. Tyhle věci bych brala jako zábavu a nestavěla na nich svou budoucnost.Moje kamarádka se zabývá dlouhodobě výkladem karet,ale k tomu patří i různé semináře a podobné věci.Asi před dvěma lety jsem si nechala udělat výklad na syna,měl blbé období.Splnilo se to,co z karet vyčetla.Ona dělá výklady jenom pro rodinu a známé.Já jsem realistka a tak na výkladu bych svůj život nestavěla,ale přeci jen mi to někdy vrtá hlavou,když se karty vyplní.

    OdpovědětVymazat
  20. Já trošku věřím. Zkoušela jsem si vykládat karty - a nevím, jak je to možné, že karta, která mi padla do budoucnosti mi později padla do minulosti. A skutečně se mi to plnilo... (víckrát). Ale radši nad tím nepřemýšlím. Jen si tím hraju,... nikomu bych neřekla nic negativního, spíš jak může změnit život, aby se to negativní nestalo.

    OdpovědětVymazat
  21. Věřím, že je něco mezi nebem a zemí, co racionálně neexistuje.
    Věřím, že někteří lidé mají schopnost uzdravit, ať už sami nebo pomocí bylin.
    Ale nevěřím na předpovědi budoucnosti, to mě fakt jaksi nebere...

    OdpovědětVymazat
  22. Podle mě si člověk nemá zahrávat s něčím, čemu nerozumí. Nešla bych nikdy za věštcem, aby mi něco předpověděl. Věřím, že určité věci se mají stát a jiné zas ovlivním pouze já - svým postojem, rozhodnutími. nechtěla bych třeba vědět, kdy umřu, to je podle mě hrozně trýznivé, člověk to má pořád v hlavě a neužije si současnost.
    Občas si ale vyložím karty jen tak a vždy zálěží, jak je člověk interpretuje. Takže takové kartářky jsou jen dobré psycholožky, které dokážou odhadnout člověka a čím si právě prochází.

    OdpovědětVymazat
  23. po pravdě jsem neměla odvahu takto k němu jít a nechat si vyvěštit... bojím se, že by to ovlivnilo nějaká má rozhodnutí :) mám z toho respekt a věřím, že ne všichni takto jsou podvodníci, ale zase ne všichni jsou nadaní :)

    kamarádka však byla a nemohla si to vynachválit a vím, že se chystá i na druhou návštěvu :)



    OdpovědětVymazat
  24. I kdyby člověk tomu věřil, lépe k vést i nechodit. Jak praví Erben: Je lepší v mylně naději sniti/před sebou čirou trmnotu/nežli budoucnost odhaliti/strašlivou poznat jistotu...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N