Přeskočit na hlavní obsah

Dezinformace, hoaxy, a jiní strašáci internetu

 Internet je skvělá věc. Můžeme být díky němu v kontaktu s lidmi, kteří jsou od nás na míle daleko, dává nám možnost tvořit vlastní obsah, či se jeho prostřednictvím můžeme vzdělávat a doplňovat si informace. Otvírá se nám svět neomezených možností.

Ale pak tu jsou věci, na které je potřeba si dávat velký pozor, a to jsou různé falešné informace, zprávy, a dokonce jsou i celé webové stránky, které si libují v psaní poplašných zpráv či úplných nesmyslů. Ono se může zdát jednoduché, poznat dezinformaci či hoax, ale v mnoha případech to tak nemusí být. Pojďme se však nejprve podívat na to, co tato dvě slůvka vlastně znamenají.

Dezinformace, jak už napovídá samotná skladba tohoto slova, je záměrně pozměněná pravdivá informace tak, aby budila zdání pravdivosti, a změnila názor většinové společnosti. 

Hoax je ale v pravém slova smyslu podvod, čili zpráva, která nemá nikde žádný oficiální zdroj, a povětšinou se dá poznat už z toho, že pochází z webové stránky s adresou, která normálního člověka praští do očí a řekne si, že se asi jedná o hloupost. 

A pak je tu další kategorie, která je tak trochu sama pro sebe, nicméně se bohužel také poslední dobou rozmáhá na Facebooku, co jsem si všimla z vlastní zkušenosti. Nějaký člověk, či skupina lidí, založí falešný profil nějaké české celebrity, naposledy jsem zaregistrovala Monika Bagárová oficial. Už na první pohled to působilo zvláštně. Tato stránka měla jedinou profilovou fotografii této celebrity, samozřejmě ukradenou z internetu. Jako první status bylo něco napsáno v  snad indštině či co to bylo za cizí jazyk, a pak tu byl další příspěvek. Ten sliboval něco v tomto smyslu: Rychle sdílejte tuto zprávu do co nejvíce skupin. Napište do komentářů "Hotovo" a tři z vás obdrží finanční obnos uvedený na fotografii! Toto jen tak ve zkratce, přesné znění celé zprávy už nevím. Ještě bych chtěla podotknout, že to celé bylo napsáno takovou to češtinou, kterou nejspíš překládá Google překladač, a dotyčný podvodník ji jen zkopíroval a vložil.

Jenže bohužel, spousta lidí této zprávě uvěřila, jako o život příspěvek sdíleli a psali pod něj komentáře třeba i o tom, co by s peněžní výhrou udělali a proč by měli vyhrát právě oni. Překvapilo mě, že toto komentovalo i pár mých přátel, a právě díky jejich komentářům jsem se k tomuto dostala. 

To vážně lidi věří, že si česká celebrita založí takový podivný profil, a pak jim zdarma rozdá peníze jen za sdílení nějakého příspěvku? Já chápu, že je asi fajn získat peníze zdarma, bez hnutí prstem, ale na takovou číčovinu se přeci nemůže nechat nikdo normální nachytat, a přesto jsou kvanta lidí - komentářů stále přibývalo, až nakonec někdo tento profil nahlásil, a ten byl zrušen, ale pokud by byl stále aktivní, věřím, že lidé by k tomu pořád a pořád psali svoje komentáře a doufali ve výhru.

Zajímalo by mě, jestli tomu třeba ti komentující věřili? Nebo si řekli, že je to hloupost, ale komentář tam napsali, protože přeci jen ve skrytu duše doufali, že můžou něco vyhrát? Těžko posoudit. 

Jenže nejhorší je to, že tyto falešné zprávy a dezinformace se týkají nejvíce současné situace a onemocnění Covidu 19.



Někdy v létě se snad o život sdílel příspěvek, který napsal nějaký pán, který byl testován právě na koronavirus. Přiložil i fotografie čehosi, co vypadalo jako nějaká podivná součástka. A pán se rozepisoval o tom, jak byl test nepříjemný. Prý to tou špejlí, co mu násilně strčili do nosu, dost bolelo, a dokonce se u testu rozplakal. Doma jej následně přepadly silné bolesti hlavy a bylo mu strašně zle. A světe div se, on si z nosu vytáhl právě tu podivnou součástku, co byla na fotografii, a jednat se mělo o nějaký čip k sledování pohybu či co.

Celá informace byla samozřejmě falešná. Pán si z lidí takto vystřelil, celé to byla jen legrace, možná to byla blbá sranda, ale co bylo nejvíce šokující bylo to, jak lidé tomuto uvěřili. Příspěvek se sdílel jako o život, až pak následně pán vysvětlil, že se jednalo o vtip, ale i tak mu spousta jedinců odmítla věřit, a asi dodnes berou informací jako holý fakt.

I dnes se najdou lidé, podle kterých Covid neexistuje, případně je to jen "chřipečka." Tak proč se tito lidé nejdou do nemocnice podívat? Proč se nejdou podívat na ty, podle nich, neexistující, kolabující a přeplněné nemocnice, vyčerpané zdravotníky a dobrovolníky, kteří se snaží pomoci? Jedna paní na sociální síti dokonce drze tvrdila, že ti zdravotníci a doktoři v ochranných oblecích jsou jen dobře zaplacený komparz. Na toto nemám slov.

A lidé jsou tak hloupí, že kvůli těmto informacím nenosí roušky, odmítají i jiná vládní nařízení, a pak se nakazí, nebo případně nakazí někoho jiného. Nedávno bylo nějaké video s pánem, který právě existenci této nemoci popíral, a sám tento virus chytnul, a jeho nemoc měla ošklivý průběh. Pak se samozřejmě kál a omlouval. 

Platí tu důležitá zásada, všechny informace na internetu si ověřit, odkud pocházejí, jestli je to dostatečně důvěryhodný zdroj, a zda se ta dotyčná zpráva vyskytuje i na jiných, známějších zpravodajských serverech. A co je nejdůležitější, používat zdravý rozum, přeci můžu ve spoustě případů poznat, že čtu úplný nesmysl, ne? Častým ukazatelem jsou i špatná gramatika a pravopisné chyby.

Co si o dezinformacích a jiných falešných zprávách myslíte Vy? Setkali jste se s něčím podobným na sociálních sítích, případně někde jinde? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásnou neděli, Vaše Eliss ♥

Doufám, že je jasné, že návod s kloktáním vody s octem je dle odborníků naprostý nesmysl, proti koronaviru neúčinný, a jedná se opět o čirý hoax... 

Komentáře

  1. Perfektní článek!

    Bezvadně shrnuto a dnes mi vážně kápnul do noty, protože se moc ráda podělím o to, co mě naopak ráno mile překvapilo a týká se právě taky použití zdravého rozumu.

    Rozklikla jsem si článek o Tomáši Matonohovi v nemocnici a tam mě dost potěšil tento text:
    "Prací Matonoha dle svých slov zabil několik much jednou ranou. Zaprvé vyslyšel výzvu, že lidé mohou nemocnicím pomoci, a také si chtěl udělat vlastní obrázek o celé situaci.

    „Protože když čtu zprávy, tak mi to připomíná 86‘, když bouchl Černobyl a Rudé právo psalo, že se nic neděje a na Hlase Ameriky říkali, že je zamořená Evropa. (...) Tak jsem si řekl, že se aspoň já sám na vlastní oči podívám, jak to doopravdy je. Protože se rád řídím tím, co sám vidím a slyším. Ne tím, co mi někdo mele do hlavy,“ uvedl."

    OdpovědětVymazat
  2. Hoaxy šíří ufouni, aby získali vládu nad světem. To je jasné.

    OdpovědětVymazat
  3. Když je hoax udělaný opravdu kvalitně a má myšlenku a šmrnc, je čest se jím nechat napálit. Je ale pravda, že většina šířených hoaxů jsou pitomosti na první pohled, a pokud jim někdo věří, asi si nezaslouží nic jiného než přesvědčit o své hlouposti co nejvíc lidí, se kterými se o takovou informaci nezištně podělí :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda pravdoucí! S koronavirem už jsme se dostali na level, kdy hoaxy ohrožují životy. A to je opravdu, opravdu smutné.
    Jelikož mám humanitní vzdělaní a něco vím o lingvistice, rétorice i filosofii, zpravidla mi stačí podívat se, jak ten či onen autor zachází s jazykem. Argumentační struktura bývá špatná a účelově manipulativní, pojmy zamlžené a emotivně zabarvené, citace a původ informací zamlčený. V takové situaci už ani není třeba dohledávat zdroje. Je to prostě kec.

    OdpovědětVymazat
  5. Také občas nechápu, jak na něco takového mohou lidé naletět, jak říkáš, hodně se to pozná podle pravopisných chyb, že to je naprostá hloupost.
    Viděla jsem i stránky, kde hned z názvu jde poznat, že tam jsou fake informace, ale lidé to i tak sdílí. Např. jsem viděla, že se bude rušit City Park v Jihlavě, dost jsem se divila, pak jsem se podívala na webovou adresu a hned mi došlo, že to je hoax.
    Také nechápu, jak někdo může zlehčovat covid. Hodně lidí potkávám, co nenosí po městě roušky, mají hudební zkoušky, i když by neměli... Asi to potřebují dostat, aby konečně uvěřili, nebo nevím, jak je k tomu donutit...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. Na hoaxy zveřejňované mými přáteli na FB už nereaguji. Naposledy jsem dostala dlouhatánskou odopověď na můj komentář, cituji "líbí se mi, jak jsi pozorná a hned debila, který sdílí přece tak nebetyčnou kundovinu, upozorníš, že kdo to sdílí je blbej jak štoudev. Nu což, kdyby nebylo nás debilů, asi byste se vy, inteligenti, unudili k smrti." Tohle fakt nemám zapotřebí, když jsou lidi hloupí a zveřejňují nesmysly bez ověření, jejich volba, já už jim to vyvracet nebudu a energii věnuji něčemu užitečnějšímu.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezky sepsaný článek na toto téma, je spousty špatných / nejasných / nepodložených / falešných zpráv na internetu. Každý věříme, čemu chceme a proto je to tu tak rozmanité :-) někdy si také říkám, jak víc absurdní informaci mohou ještě lidé vypustit a čemu se bude věřit. Média tvoří mínění lidí a tak to bohužel také vždy bude, může se stát, že i do médii se vypustí nějaká ryba a pak jsou všichni zděšení a vrátí se jen nenávist. Dnes je těžké někde něco tvrdit, na vše je lepší mít důkaz nebo se raději veřejně nevyjadřovat..

    OdpovědětVymazat
  8. Hezky napsaný článek. Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  9. S hoaxy se setkávám pravidelně. Část rodiny bohužel propadla dezinfo webům a již léta letoucí se snaží zbytek rodiny přesvědčit o této jediné pravdě. Covid tomu teď jenom nahrál... Nejhorší je, že zvláště starší generaci, která věří, že "co je psáno, to je dáno", to člověk rozumnými argumenty prostě nevyvrátí.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak vůči tomu jsem imunní.Občas dostávám do mejlu blbosti od známých,kteří si to nenechají vysvětlit,že nesmí všemu věřit.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
  11. Na příspěvky na fb nereaguji, to by mě muselo něco hodně zaujmout.
    Jinak jak moc se poslední dobou mluví o čipování, ani bych se nedivila kdyby to byla pravda. Viděla jsem takové videa s čipováním, že ti kteří to už mají mě docela děsí.

    OdpovědětVymazat
  12. Presne pre tieto príčiny som nedávno nadobro opustila FB. Tých rôznych dezinformácií, hoaxov, podvodných práv alebo podvodných súťaží je tam viac ako je už únosné. Naviac sa mi bezdôvodne začal spomaľovať počítač až tak, že skoro zamrzol. Tak som sa rozhodla a z FB som navždy odišla - zrušila som registráciu. FB mi vôbec nechýba a počítač mi zrazu funguje tak ako má. 👍
    Rovnako mi chodia rôzne dezinformácie na mail : tie okamžite zmažem. V dnešnej dobe si skutočne treba dávať pozor, viac krát nad podivnou informáciou porozmýšľať a radšej ju zmazať, nereagovať na ňu a neposielať ju ďalej. Rozum by predsa mal vždy zvíťaziť! 🌞

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasně sepsáno!
    Hoaxy kolem covidu jsou neuvěřitelný. Člověk by nevěřil, kolik lidí mu bude tvrdit (a pomalu se za to prát), jak se něco takového prostě jednoznačně stalo jejich kamarádovi/příbuznému/kamarádce sousedky jejich tety...:-D
    Nejvíc mě mrzí, že nejdůvěřivější jsou staří lidé. A to pak prostě může způsobit problémy a těm lidem, co něco takového první vypustí, bych nejradši rozbila papulu...

    OdpovědětVymazat
  14. Dobře napsané, vůbec mi nevadí, že jsem se vsadila, že já FB, prostè mít nebudu. 😊

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkný článek, musím jedině souhlasit a děkuji za toto téma... Také jsem vždy rozzlobená, jak rychle se nepravdivé informace šíří.. Ať už na sociálních sítích, ale i obecně na internetu a lidé jsou v diskuzi zapálení a lži ještě doplňují a přiostřují.. Vůbec si nehledají zdroje, šíří vše, co je nějak podnítí.. Achjo..naší generaci už to pomalu začali učit na školách, jak si ověřovat informace, a že vše, co je na internetu nemusí být pravdivé, ale generace našich rodičů a prarodičů je v tomhle úplně ztracená.. Ať žijí řetězové maily a podobné výmysly.
    Ještě jednou děkuji za článek, je dobře, že to takhle vnímáme :) přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
  16. Hoaxy a poplašné zprávy jsou hrozná věc. :( Už jsem z toho na prášky, jak kolují internetem a světem takové nesmysly, které nemůžeš pořádně ani ověřit a matou lidi.

    OdpovědětVymazat
  17. Velmi užitečný článek, zvlášť v této době!
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  18. Skvěle napsáno! Bohužel, pořád mezi námi je spousta hloupých lidí, kteří věří všemu, co na sociálních sítích najdou. Nechápu, že si prostě neověří informace a nečerpají je z relevantních zdrojů. Občas se zapojím do diskuze právě na zmiňovaném Facebooku, vždycky toho ale po pár minutách lituju. Tolik blbců na jednom místě snad svět neviděl. Občas se za ty lidi i stydím!:D

    OdpovědětVymazat
  19. Krásný článek, nedávno jsem viděla dokument Sociální dilema, doporučuji! :) Je to tak zvláštní doba dnes, nemyslím jen covid. Celkově ten internet strašně pobuřuje svět. Má to své určité výhody, ale i strašné nevýhody, právě skrz tyto dezinformace.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js