Přeskočit na hlavní obsah

Nová vládní opatření, a co bude dál?

 Bohužel, téma koronaviru je čím dál tím více aktuální, pokud si otevřete jakékoliv internetové zpravodajství, pustíte si večer zprávy, nebo pokud jsou takoví šílenci, že celý den sledují ČT24, kde je snad čtyřiadvacet hodin denně jen něco o viru, nemůžete se tomu zkrátka moc vyhnout.

Vláda v čele s Andrejem Babišem se rozhodla přitvrdit, zavřely se posilovny, kina, divadla, střední a vysoké školy jsou na výuce na dálku, základní školy mají taky zvláštní režim, no a podle premiéra je na místě uvažovat o dalším "lockdownu." Ale prý to nebude tak drsné jako na jaře - obchody, restaurace a další služby by měly být otevřené. Nejdůležitější je, aby se prý zabránilo shromažďování lidí.

A jak to, prosím pěkně, bude vypadat v praxi? V obchodních centrech, pokud jdete na oběd, měli by u stolku sedět pouze dva lidé, rodinní příslušníci. Na nákupy by měli také chodit jen dva členové rodiny. A myslíte, že to někdo kontroluje? Prodavačky ve velkých obchodech mají dost své práce, a ještě budou kontrolovat, kolik dohromady nakupuje lidí? Nemožné. Už jsem to psala v minulém článku, ale kroky vlády jsou často nekonzistentní a nelogické.

Takže teď zase nemůžeme do kin, divadel, na výstavy, hrady či zámky, ale v obchodních centrech si můžeme chodit dle libosti neustále. Tedy zatím. 

Nejhorší scénář je zatím ten, že byl úplný zákaz vycházení, jen půl kilometru od domova jen na nákup potravin, a do lékárny pro léky. A samozřejmě do práce, protože státní ekonomika musí jet, alespoň zčásti, když už se tedy vše zavře! Jenže tohle moc nevyřeší. Nakazit se stejně můžeme v obchodě, v autobuse, tramvaji, při čekání na vlak, a nebo dokonce nedejbože i v práci, pokud děláme ve velké fabrice, kde jsme denně v kontaktu se spoustou lidí... 

No a co myslíte, že ti středoškoláci a vysokoškoláci, budou snad pořád sedět doma, i když mají výuku na dálku? Někteří ano, samozřejmě, ale většina si po online hovorech s učiteli vyrazí ven, s kamarády, ideálně třeba do toho obchodního centra, protože doma je nuda, zvláště když rodiče jsou v práci a nemají přehled o tom, co na svých "home office" děláme. Koukala jsem ze zvědavosti na rozvrh střední školy, kde jsem studovala, a výuku mají jen od osmi do jedenácti. Takže čtyři hodiny mají online výuku, a pak konec. Běžná výuka je od osmi do dvou, nebo do půl třetí. Ale ono je to zase nějakým způsobem asi náročnější, učit se doma. Letos v červnu jsem maturovala, také jsem byla na domácí výuce, a je fakt, že když nemáte učitele vedle sebe, který vám to vysvětlí, je to složité.

Ještě bych chtěla zmínit ten premiérův projev, který měl o víkendu. Ostudné. Ostudné, aby premiér této země vyhrožoval jejím občanům, že pokud nebudou plnit vládní opatření, tak přitvrdí. Šlo mu zejména o to, že prý lidé nenosí roušky ve vnitřních prostorech, ale já osobně si myslím, že nemá pravdu. Jezdím každý den do města a nestává se mi, že bych viděla někoho v obchodě nebo v autobuse bez roušky. Jasně, jednoho nebo dva lidi ano, vždycky se najde někdo takový, ale řekla bych, že většina se opravdu snaží.

Takže co? Zase by nám chtěli vzít všechnu zábavu, kulturu, a to jen kvůli pár lidem, co jsou nezodpovědní, nenosí roušky, nebo když jsou nemocní, tak nejdou k lékaři? Není přeci potřeba se stydět za to, že mi je zle, a pak jsou takoví "experti" kteří chodí nemocní mezi lidi, a neví, jestli třeba nemají ten zákeřný virus.

A ministr zdravotnictví oznámil, že do čtrnácti dnů by se měli nechat plošně na koronavirus otestovat všichni Češi. Jak to bude v praxi - praktičtí lékaři, kteří jsou už tak dost vytížení, a kteří by měli toto testování provádět, zešediví hrůzou z náporu lidí, které budou muset testovat. A co jsem tak četla, tak ten stěr z krku není zrovna nejpříjemnější, nevím, nemůžu posoudit, protože jsem na testech ještě nebyla.

Otázkou ovšem je, zda je rozumné to, aby se nechávali testovat lidé, kteří nemají vůbec žádné příznaky. Já vím, že jsou i bezpříznakoví přenašeči, ale má někdo právo mě donutit jít na test? Co jsem četla diskuze tak lidem se nelíbí představa, že se půjdou testovat povinně. Z právnického hlediska je to prý tak, že nikoho nemůžou k testování nutit, ale vláda si zase určitě najde nějaké kličky...

Nevím, co bude dál. Pořád doufám že všechno bude dobré, ale ten strašák tu pořád je. Nejhůře tato celá situace dopadá na staré a nemocné lidi, kteří žijí o samotě. Jsem přesvědčená, že přibylo pacientů u psychologů nebo psychiatrů, protože jsou situace, kdy už si člověk sám neporadí. Zprávy jsou plné negativ a strach, jak známo oslabuje imunitu. Někdy mám opravdu chuť se alespoň na týden od televize a všech internetových zpráv úplně odstřihnout... Snažím se jíst zdravě, hodně ovoce a zeleniny, a také chodím často ven na procházky, tam si člověk skvěle vyčistí hlavu. Nehodlám žít ve strachu z nemoci, protože to, jestli ji chytím nebo ne, prostě neovlivním...

Co si o tomto myslíte Vy? Pomůže, když vláda zpřísní svá opatření proti šíření viru? Nebo si budeme prostě muset tak nějak nedobrovolně zvyknout na to, že je tu virus s námi? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Nechápu, jak chtějí otestovat 10 milionů lidí, to se nedá zvládnout!
    Minulý týden jsem ještě chodila do školy, v Č. Budějovicích také skoro všichni roušky poctivě nosí a snaží se.
    Ode dneška mám distanční výuku, na vysoké jsem byla pouze týden, ani jsem se moc nerozkoukala a už online výuka, je to dost náročné, ale co se dá dělat, nějak se s tím musíme poprat.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  2. Bavila jsem se s dětskou lékařkou asi před měsícem a ta říkala, že virus by se dal porazit pouze tehdy, pokud by se v hodinu H nechali otestovat všichni lidé na planetě a ti by museli být zalezlí do doby, než budou výsledky. Testovat celou naší zem, když jsou otevřené hranice, je asi blbost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavý nápad. Díky, že ses o něj podělila. To by asi organizačně bylo velice náročné, ale teoreticky by šlo na určitou dobu zavřít všechnu vyspělou civilizaci. Kdyby se připravili - jídlo, předpracované směny, homeoffice,... ale to se prostě za těch 14 dní stane v takovém množství, že Honza od sousedů něco důležitého shodí omylem něco z balkónu a bude se muset pro to dojít. Díky za komentář. Sice nejsem Eliss ale bylo fajn si přečíst, že máme jen možná možnost.

      Vymazat
  3. Soumrak českého školství pokračuje velmi, ale opravdu velmi rychle.

    OdpovědětVymazat
  4. Testování všech našich lidí považuji za nereálné a také za nic neprokazující. Můžu se přece nakazit kdykoliv i po testu a pak to u lidí, kterým nic není, ztrácí smysl. Je na každém z nás, aby schválená nařízení dodržoval.

    OdpovědětVymazat
  5. Plošné otestování považuji jednak za technicky neproveditelné a hlavně za zbytečné, protože než se stihnou dát dohromady výsledky, může být (a bude) v reálu vše jinak. Ale samozřejmě kdybych shodou okolností vyráběl testovací sady, asi bych to viděl jinak :-).
    Od začátku říkám, že s virem se sice dá bojovat, ale za současné situace se nedá porazit, dokud on sám nebude chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A databáze vzorků DNA (od kterého se dá odrazit) se úspěšně plní...

      Vymazat
  6. Já se přiznám, že už to raději nečtu. Je to hrůza kam se člověk podívá jen zákazy příkazy a stejně jim to moc nepomáhá. Bohužel pokud lidi nebudou dodržovat to co je dané, tak další zákazy asi nemají smysl :/

    Z nákupního košíku

    OdpovědětVymazat
  7. Já se o to raději moc nezajímám a jen se někdy kouknu na choco afra na instagramu, ať vím, co ještě můžu... Mě už to upřímně nebaví, to neustálé měnění se situace... Já se z toho taky nechci stresovat, chápu, že asi musí něco dělat, protože jinak se naše zdravotnictví zhroutí, ale na druhou stranu se zas hroutí jiní podnikatelé... Je to celé divné..

    OdpovědětVymazat
  8. Bohužiaľ, máme tu rosziahlu pandémiu a tá sa tak skoro neskončí. Správy ani iné informácie už nesledujem, politici sa len hádajú, každý má tú svoju pravdu...
    Je to na PRD. Opatrujme sa, dávajme na seba pozor, zvyšujme si imunitu, nechoďme tam, kde je veľa ľudí ... Nuž, čo ešte dodať? Aby sme to všetko a všetci v pohode zvládli! 🌞

    OdpovědětVymazat
  9. Já naštěstí zprávy nesledují, ale je pravda že podobné zprávy mi neuniknou. Je to prostě hrůza..
    Moje sestra byla na trhání zubů. Hned dostala horečky a do 2 dnů kasel a zhorsovalo se to a musela jít na testy . Zjistili tedy ze nema virus ale nějakou bakterii.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak co se týká roušek, tak mám z víkendu zcela jinou zkušenost. U nás je kamenná rozhledna nahoře uzavřená. Prodejce vstupenek žádal, aby si návštěvníci při vstupu brali roušky, že se jedná o uzavřené prostory, nebo si alespoň něco dali přes pusu, aby neohrozili další návštěvníky rozhledny..Bohužel mladý pán, který vedl nějakou skupinu rádoby ´turistů se s ním začal hádat dost nevybraným způsobem a starý pán byl proti němu i jeho partě, doslova bezmocný a myslím si, že se jich i bál. Já ostatně také, tak jsem raději čekala až z rozhledny vyjdou ven a budu moci jít nahoru, než poslouchat jejich neurvalé a sprosté řeči. Je pravda, že se někteří lidé chovají jako by jim svět patřil a vůbec neberou ohledy na nikoho a na nic. Přeji Ti hlavně ať jsi zdravá a vše zvládáš bez problémů, v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  11. Jediné je co tak, že nás straší a chtějí jen otestovat jak budeme poslouchat.. Já neříkám, že virus je či není. Brácha měl pozitivní test a musel do karantény a kam? Až do Prahy protože rodiče starší a já těhotná a přítel by nemohl do práce. Bylo mi ho strašně líto.., protože by "neměl kam jít".. Nepochopím to prostě.. Navíc okamžitě zpráva stáhněte si appku, která vám ukáže zda mezi vámi není nakažený.. Copak jsme sledovaný málo? Plošné testování? Další ukázka jak nás zahnat do kouta a běda očkování? Ani náhodou.. Najednou mají nějaké očkování když doposud není lék? Ať tedy pracují na léku a virusu se zbaví a ne hned do nás cpát nějaké látky, které ani proti tomu viru nepomůžu.. A opatření? Chudáci prvorodičky, a celkově rodičky. Copak to zase uzavřou a neumožní nám rodit s tím s kým chceme? Tak ať podpoří domácí porody a je to, když jsou tak vytížení. A ty co musí s dětmi být doma? Do 10 let? A ty co ještě samostatné prostě nejsou.. Nechápu to co se ve světě děje a doufám jen v lepší zítřky a ať už to sakra skončí.. Toť můj názor...

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, že máš velmi rozumný postoj. Žít co nejzdravěji, být co nejvíc v pohodě, chovat se zodpovědně a s negativními zprávami to nepřehánět. Bohatě stačí, co se doopravdy stane, strašení nedává (aspoň mezi normálními lidmi) žádný smysl.

    OdpovědětVymazat
  13. Princezna Locika z Na vlásku žila sama ve věži, aby byla izolaci od lidí a náhodou bylo vedle město Corona. Hl... Příjde mi zajímavé, jak se vnímání věcí dokáže časem měnit.

    OdpovědětVymazat
  14. pracuji v obchodním centrum a bohužel vidím nedodržování pravidel... a navíc, když zákazníky požádám, aby si tu roušku nasadili, jsou protivní a dokonce mi paní minule řekla, ať si stěžuji panu ministrovi, že ji nemá... anebo si ji nasadí, poodejdou a sundají si ji... co se týče MHD tak tam se setkávám s dodržováním, ale v OC vůbec a security je to jedno, přehlíží to :/ proto chápu zpřísňování pravidel

    doufám, že to brzy bude za námi a zvládneme to :)

    OdpovědětVymazat
  15. Podle mě by se dal virus porazit tehdy, kdyby nařízení vlády bylo smysluplné a kontrolovatelné. To, co z nich v poslední době vypadlo, byla jedna blbost za druhou.
    S těma školama je to tragické, děti do škol nesmí, ale na obědy ano ...další nesmysl. Měli nechat na druhém stupni 14 dnů distanční výuku a 14 dní školu, tak jak to bylo před uzavřením.

    OdpovědětVymazat
  16. Jo a testování všech je nesmysl. Stejně jako očkování. Trvá roky, než se uvede do oběhu prověřená vakcína. To, co oni chtějí provést, je nejspíš nezákonné. Už teď nejsou kapacity otestovat potřebné, protože se nesmyslně přetestovávají lidi bez příznaků. Byla jsem ve styku s covid + osobou, jsem bez příznaků, ale musím na dva testy, jeden 3-5 dnů po kontaktu a druhý 10. den po kontaktu. I v případě, že o prvním testu budu bez příznaků....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js