Přeskočit na hlavní obsah

Já a kosmetika

 Na základní škole přišlo asi tak v sedmé třídě období, kdy se všechny moje spolužačky začínaly líčit, zajímat se o kosmetiku, debatovat o tom, které voskové pásky jsou na odstraňování chloupků nejlepší. 

Já jsem při těchto debatách stála vždycky stranou, protože jsem k tomu neměla co říct. Nelíčila jsem, zatím jsem nepoužívala ani žádné krémy a jiné věci, a maximálně mě tak zajímalo, který deodorant mi bude vonět lépe a který používat. 

Pamatuju si, jak jsem jednou přespala u své spolužačky, a ráno jsem se divila, proč je víc než půl hodiny v koupelně. Samozřejmě se fintila, trhala si obočí, přemítala dlouhou dobu nad tím, jaké oční stíny si má dnes nanést. Nechápala jsem to. Říkala jsem si, že je přeci víkend, nechystá se nikam do společnosti a ani do školy, tak proč ta péče?

Až v devatenácti jsem začala používat svůj první denní krém. Byla to značka Nivea, a vůně krému byla taková ovocná, docela mi sedl, jen mě z něj bohužel začaly štípat oči, nevím jestli mi vadila nějaká složka krému, nebo ta vůně, nicméně jsem ho raději přestala používat, a potíže ustaly. 


Pak jsem dlouho pátrala v drogerii, který krém bych vyzkoušela jako další, ale pak jsem si vzpomněla, že jeden doma mám. Kdysi jsem si ho koupila z katalogu Oriflame, pro tuto kosmetickou firmu pracuje moje kamarádka, takže jsem se ho rozhodla vyzkoušet, i když jsem ho měla tenkrát schovaný pro někoho jako dárek. Jedná se o Day Cream Milk & Honey. Podle recenzí na internetu nevypadal produkt vůbec špatně, uživatelky si chválily jeho vůni a také to, že se skvěle vstřebává a zvláčňuje pleť, a já za sebe jsem také velmi spokojená.

Tento krém používám už asi tři roky, a o žádné změně neuvažuji. Krém je opravdu lehký, krásně voní, nezanechává na pleti pocit mastnoty.

No a večer si pleť pravidelně čistím, k tomu používám čistící gel, také od Oriflame, tentokrát značku Optimals Gel Wash pro normální pleť. Gel neobsahuje alkohol ani mýdlo, ale zato do něj výrobci přidávají výtažek z jahod a černého rybízu. Tento gel je průhledný, jeho konzistence není ani řídká, ani hustá, a pleť opravdu důkladně vyčistí a pleť je po něm taková pružná.

Bohužel jsem tento gel již delší dobu v žádném katalogu neviděla, budu si muset asi koupit příště něco jiného, což mě mrzí, protože jsem s ním velmi spokojená.



A pak tu je samozřejmě péče o zuby. V jednom z minulých článků jsem se rozepisovala o tom, jak se snažím o zuby pečovat co nejvíce, používám ústní vody a pravidelně obměňuji zubní kartáčky - navykla jsem si na to, že si zuby čistím třikrát denně, i po obědě - a také jsem si začala kupovat dražší zubní pasty. 

Právě teď používám bělící zubní pastu White Pearl NanoCare, a jsem s ní spokojená snad nejvíce ze všech past, co jsem kdy vyzkoušela. Kupovala jsem si Parodontax, ale ten mi po nějaké době přestal vyhovovat, vadilo mi zejména to, že jsem po něm měla nepříjemný pocit v ústech, který nepřebila ani žvýkačka, chápete, pořád jsem cítila, že mi stejně jde cítit z pusy. Bylo to prostě nanic.

White Pearl NanoCare jsem si koupila v drogerii Rossmann, jedna krabička stála kolem sto šedesáti korun, což je sice vyšší cena, ale jak jsem se přesvědčila, v tomto případě zcela na místě.

Pasta obsahuje výtažky ze zeleného čaje, propolis, mátu, a také nanočástice stříbra. Po rozbalení krabičky mě překvapilo, že zubní pasta místo klasické tuby připomíná spíše krém na ruce. Pasta je příjemná, krásně pění, její chuť je taková bylinková. Na obalu je ale napsáno, že pasta se nesmí vůbec polykat - asi kvůli tomu stříbru - a po vyčištění je potřeba si pečlivě vypláchnout ústa.

Tato pasta zuby také po delším používání bělí, a za mě tedy rozhodně funguje, zmizely mi i malé skvrny, co jsem měla na zubech způsobené pitím kávy, a výsledný efekt je opravdu znát. Sice vyšší cena, ale zato spokojenost!


A nakonec tu jsou moje oblíbené toaletní vody a parfémy. Před pár měsíci mi poslala teta k narozeninám parfém Divine Idol. Když jsem zjistila na internetu kolik běžně stojí, málem mi vypadly oči z důlků, nicméně je to opravdu luxusní parfém.

Vůně je určena pro ženu, která se nebojí vystoupit z davu a stát se středem pozornosti. Její harmonie vyzařuje jiskřivý půvab, smělou sebedůvěru a uhrančivou smyslnost. Tolik k popisu vůně na oficiálních stránkách. 

Hned na první přivonění mi parfém sednul. Srdcem vůně je zlatý kosatec doplněný červeným ovocem a šedou ambrou. Vůně je hodně těžká, když si ji nastříkám, voní koupelna ještě dva dny, drží se dlouho i na oblečení. Spousta lidí si začala všímat, že používám novou vůni, chválili ji, a dokonce mi zalichotil i spolužák, který seděl vedle mě v lavici, že pěkně voním. Teď tuto vůni používám ale jen když jdu někam do společnosti, třeba do kina nebo na nějakou oslavu, na běžný den používám toaletní vodu Wake up. 

Wake up je toaletní voda s vůní yuzu, citrusů a máty. Koupila jsem si ji vloni k narozeninám, a jsem s ní velice spokojená. Jen je potřeba ji přes den přestříkat, protože později už skoro nevoní, nebo aplikovat větší množství ráno, to vydrží. Je taková svěží, ovocná, třeba na léto ideální.

Tak tohle jsou všechny produkty, které používám. Ještě tu jsou samozřejmě šampony a kondicionéry a sprchové gely, ale o tom dnes psát nebudu.

Jinak co se týče líčení, různých make upů a rtěnek, nic z toho nepoužívám. Párkrát v životě jsem už samozřejmě nalíčená byla - většinou se jednalo o svatby a nějaké větší oslavy, kdy mě nalíčila moje švagrová, která je do těchto věcí blázen - ale nikdy jsem se necítila dobře, byť jsem na sobě měla třeba jen oční stíny a řasenku. Prostě mi to nesedí, mít na sobě nějaké zkrášlující věci. Asi to zní divně, co? Nepřipadá mi to zkrátka přirozené, nikdy nebudu člověk, co na sebe bude plácat tyto produkty. 

Neodsuzuju žádnou ženu, která se ráda líčí. Proč by ne, když ji to baví a má z toho dobrý pocit? Ale třeba u velmi mladých dívek je líčení, a to ještě výrazné, naopak na škodu, a takto nalíčené dívky působí spíše komicky.

Doufám, že se Vám dnešní, byť trochu jiný článek líbil, a třeba jsem Vám poskytla nějakou inspiraci! Napište mi do komentářů, milé ženy a slečny, kterou kosmetiku používáte Vy, a jestli třeba používáte stejné produkty jako já, nebo jsou pro Vás úplnou novinkou? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Ne nadarmo se říká, že méně někdy znamená více, a týká se to jak kosmetiky napatlané na obličej, tak intenzity vůně. Jet v létě autobusem je někdy o život, tekoucí make-upy na obličejích a tisíc parfémů smíchaných s odérem těch, kteří nepoužívají deodoranty... :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, nadchla mě ta pasta. Vím, že jsi tu už o ní psala, ale ráda bych ji vyzkoušela, tak jsem si napsala název - snad nezapomenu než bude možnost si ji koupit. Já bych řekla, že u mě to líčení přišlo až s věkem. Jako dívku mě nezajímalo, jak píšeš, necítila jsem se nalíčená dobře, teď bych třeba i ráda výraznou rtěnku, ale zas se nosí roušky :-( :-) Dle mého by se člověk měl o sebe starat tak, aby se cítil dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi se zpívalo:
    Prý jsi špatná na zuby
    fluor kazy vyhubí
    budou jako z perleti
    na to kluci poletí😁

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsme se se ségrou neúčastnily debat o kosmetice, protože jsme žádnou nepoužívaly. Hrozně vypadá, když jednou přijde vždy nalíčená holka do školy, protože se nestihla nalíčit, vypadá jak zombie, vůbec by ji člověk nepoznal a lekl se jí.
    Také nepoužívám rtěnku, make-up, nebo řasenku. Pouze jednou za čas, když jdu např. na ples/svatbu.
    Před měsícem mi zazvonil telefon a ozvala se ségry bývalá učitelka, která je teď na mateřské, že pracuje pro firmu Mary Kay a moje kamarádka jí na mě dala číslo a darovala mi hodinu krásy. Byla jsem skeptická, protože jsem nikdy nic nepoužívala, ale zkusila jsem to. Koupila jsem si tři produkty - čisticí krém, hydratační krém a sérum. Produkty se mají používat 2x denně - ráno a večer. Začala jsem je používat, když jsem nastoupila do školy, ale po dvou dnech mi vyskákaly pupínky, pleť se hrozně zhoršila, byla úplně vysušená, ekzém, hrozně bolela. Nikdy jsem přitom s pletí neměla problém! Nemohla jsem se ani usmát, jak strašně to bolelo. Upřímně jsem byla ráda za roušku, aspoň můj problém nebyl vidět, ale i pod ní jsem cítila, jak pleť "pracuje" a puká, hrozně to bolelo. Přípravky jsem ihned vysadila. Paní říkala, že to je divné, ostatní zákaznice s tím nikdy neměly problém, řekla, abych zkusila používat pouze jeden přípravek a uvidíme, který mi dělá problémy a ten odstraníme, ale jak jsem si vzpomněla na ty bolesti, netroufla jsem si, už to znovu nechci podstupovat. Jsem ráda, že se mi obličej zlepšil. Doteď jsem nic takového nepoužívala a byla jsem v pohodě. Tak si myslím, že na to je asi ještě čas. Zajímavé je, že ségra používá stejné přípravky (akorát kromě gelu má krém) a problém jí to nedělá. I když jsme jednovaječná dvojčata, každá máme jinou pleť.
    Je fajn, že ty žádnými vedlejšími účinky netrpíš. Já na nějakou kosmetiku asi ještě dlouho nesáhnu.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. Od doby, co jsem se před pár lety začala zajímat o složení kosmetiky a to, jak ovlivňuje naše zdraví, jsem normální kosmetiku a drogerii v zásadě úplně přestala používat. Moc jsem se divila, co tam všechno je, že ty ropné deriváty kolikrát už zcela prokazatelně způsobují rakovinu nebo neplodnost (nebo jinou hormonální nerovnováhu) a stejně se to pořád používá a ve všech běžných značkách to je v hojném množství. Teď mám až na naprosté výjimky všechno přírodní (nejčastěji z Biooo nebo Bez obalu) a jsem moc spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzkoušela jsem různé značky, ale teď si kupuju přírodní kosmetiku a ještě si míchám krém sama.
    Ale jinak článek se mi líbí😊

    OdpovědětVymazat
  7. Já se nelíčím. A když už, tak jen příležitostně a decentně. Používám parfém - nesnáším, když někdo smrdí, ale taky je mi nepříjemné, když ženy používají těžké vůně, které na sebe napatlají v enormním množství, a pak je té vůně prostě moc. Deodorant by taky některým lidem neuškodil. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já se snažím používat co nejméně značek, říká se že na sebe vzájemně reaguji přípravky lépe tak doufám že tomu tak opravdu je

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ta bělící pasta vypadá zajímavě, možná se po ní také podívám - skvělé tipy! :))

    OdpovědětVymazat
  10. Méně je někdy více a to že nepoužíváš tuny kosmetiky je jen dobře :) zbytečně se nezatěžuje pokožka ani životní prostředí, takže za mě palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  11. V podstate som okrem krému na tvár a telového mlieka po sprche inú kozmetiku ani nepoužívala. Nájsť ale ten správny krém na tvár, bol pre mňa dosť dlho problém, pretože pleť mám suchú a hydratačný neznášam. Všetky krémy ktoré mi nesedeli, som vždy použila na nohy alebo na - zadok. Dnes iný krém ako je nivea nepoužívam, pretože mi pasuje po každej stránke. Okrem toho viem, že táto značka sa na zvieratách netestuje! 🌞

    OdpovědětVymazat
  12. Já tedy make-up používám opravdu vyjímečně. Mamka vždy říkala: "Růže tvého retu, hlásá všemu světu, že jsi na odkvětu." Ale vážně. Kdo se chce malovat, ať se maluje. Já uctívám přirozenou krásu a už mi to asi zůstane. Pokaždé, když bych lezla do postele, bych se musela kompletně uvést do přirozeného stavu, abych si nepřipadala jako umělotina a neměla mastné peřiny. 😊

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný článek a jsem ráda, že se najde ještě někdo kdo se nějak extra nemaluje.., Já jsem se vždycky chtěla umět dobře namalovat, ale jednoduše řasenka, rtěnka, oční stíny, tvářenku nebo jak se tomu říká a to už musí být. O co si pečuji je čištění pleti a o tom asi taky naplánuji článek, takže děkuji za tip <3 Jinak krásně rozepsané a popsané :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já tě naprosto chápu, také se nelíčím. Měla jsem doby na střední škole, kdy jsem si dával řasenku, tužku, korektor, makeup a někdy i linku na oči.. No brzy mě to přešlo, také mi to ke mně nesedí, jen jsem si připadala divně, že ostatní to nosí a já ne. :D Já používala od základní školy zase krémy na ruce a tělo, protože jsem měla problém se suchou pokožkou. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Co jsem v důchodě,tak používám hlavně kvalitní denní a noční krémy,krémy na ruce,sprchové gely a tělové mléko.Když jdu ven se trochu i nalíčím.Dost věcí na péči o tělo i vlasy dostávám hlavně od dcery a vnuček.Kosmetiku jsem měla vždy ráda.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
  16. Ellis, zajímavý článek. Najít tu správnou a vhodnou kosmetiku není jednoduché, výběr je obrovský. Běžná péče o pleť je už nutnost stejně jako čištění zubů, i ranní nalíčení, trvá mi to skutečně jen pár minut.
    Měj se moc hezky, zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  17. O péči o pleť jsem se tak začala starat až na střední a doteď stále používám značku Bioderma. Perfektně mi sedla a nedám na ní dopustit. :)

    OdpovědětVymazat
  18. U nás byla v začátcích Nivea a Ziaja, jinak mamča používala hodně Indulonu, i babička, to je nesmrtelný krém. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js