Přeskočit na hlavní obsah

Zoubky jako perličky, nebo hvězdičky?

 Zuby máme každý jen jedny. Tedy, to není tak úplně pravda - první jsou ty mléčné, které v dětství vypadnou, a ty jsou nahrazeny těmi druhými, a ty máme už na celý život. A někomu můžou dokonce vyrůst v dospělosti osmičky - takzvané zuby moudrosti.

Coby pro malou holku to pro mě byl zážitek, když se mi začal mléčňák kývat - stála jsem před zrcadlem, hleděla na svůj zub a pokoušela jsem se ho vlastní silou dostat ven. Když se mi to povedlo, to bylo radosti! Zoubek putoval do krabičky, kterou jsem schovala pod polštář, a čekala na zoubkovou vílu, která mi za zoubek nechala nějakou sladkost. 

S péči o zuby to už u mě bylo horší. V jedenácti letech mi připadalo hrozně frajerské podfouknout mamku tím, že jsem večer namočila zubní kartáček vodou, ale zuby jsem si nevyčistila. Máma na to někdy přišla, někdy ne, ale vždy mě za toto velmi plísnila - neměla ráda, když jsem neměla vyčištěné zuby.

Zpětně za to mámě velmi děkuji, protože mi dala návyk, který mi zajišťuje zdravý chrup.

Mám hodně ráda sladké, což pro zuby není moc dobré. Snažím se to dohánět konzumací mléka, pravidelně si po každém jídle vyplachuju pusu ústní vodou, dám si žvýkačku, a pokud jsem doma, tak si prostě zuby vyčistím. 

Dlouho jsem koketovala se zubními pastami a nemohla najít tu, která mi vyhovuje. Asi dva roky jsem používala Parodontax - jak zubní pastu, tak i ústní vodu. Nevýhodou byla opravdu odporná chuť pasty, na kterou se ale dá časem zvyknout, ale zase mi zmizelo krvácení dásní, které mě občas trápilo. Potom jsem používala nějakou dobu Sensodyne, tato zubní pasta taky nebyla špatná, ale nakonec mě v drogerii zaujala bělící zubní pasta Swissdent Extreme. Oproti jiným zubním pastám je tu podstatně vyšší cena - byla za 299 korun, a to byla v akci. Váhala jsem, ale pastu jsem si nakonec koupila.

A musím říct, že byla opravdu dobrá koupě. Měla jsem trochu žluté zuby, bylo to z častého pití kávy, a pasta opravdu funguje. Zuby jsou výrazně bělejší, krev jsem na zubním kartáčku neviděla ani nepamatuju, a má hrozně příjemnou, osvěžující chuť. Je fakt, že na tu chuť jsem si zvykala trochu déle, je taková atypická, ale nemůžu si stěžovat. Nevýhodou je, že pasta málo pění, musím vždy použít trochu větší množství, abych si zuby vyčistila opravdu pořádně.

SWISSDENT EXTREME intenzivní bělicí pasta, 100 ml - Profimed.cz

A protože změna je život, rozhodla jsem se udělat změnu, a v téže drogerii jsem si koupila jinou pastu, taktéž bělící, jen od jiného výrobce. Ještě jsem ji nevyzkoušela, takže jsem zvědavá, jestli bude lepší než Swissdent, ale recenze na internetu od uživatelů nevypadají špatně. 

Jde o zubní pastu White Pearl Nanocare. Ve srovnání s první pastou je tato o něco levnější, stála 150 korun, ale i to je na zubní pastu celkem dost.

Obsahuje koloidní stříbro, propolis, výtažek ze zeleného čaje a propolisu. Když jsem doma otevřela krabičku, byla jsem překvapená - tuba pasty vypadá jako nějaký krém na ruce. Recenze od uživatelů vypadají dobře - většinou jsou to veskrze pozitivní názory - opravdu bělí, výtečná chuť, dobrý pocit v ústech po vyčištění... Tuto pastu jsem ještě nevyzkoušela, zatím ještě používám Swissdent, ale moc se těším. Zuby už sice žluté nemám, ale proč bych ji neměla používat dál? Kafe piju pořád, čaje taky, takže změny by mohly ještě nastat.

White Pearl NanoCare zubní pasta nanosilver 100 ml od 117 Kč - Heureka.cz

Myslím, že mám zuby docela pěkné. Zubařka mě při pravidelných kontrolách vždycky chválí, kaz ani žádný jiný problém jsem neměla už roky. Sice mám z těchto návštěv panickou hrůzu, ani po dvacítce mě to nepřešlo, ale vždycky to přežiju ve zdraví.

Vídám kolem sebe mladé lidi, i některé svoje spolužáky, a jejich zuby nejsou v dobrém stavu. Často jim už některé i chybí. Já vím, že někdo za to prostě nemůže, protože to má dáno geneticky - v tomto mám štěstí, moji rodiče měli oba pěkné zuby, ale někdo si za to může sám, protože si zuby nečistí. Jedna moje kamarádka mi jednou říkala, že si zuby "moc" nečistí, protože ji to nebaví. Mě taky nebaví mýt nádobí, a proto bych to neměla dělat? Měla opravdu dost zničené zuby, nepěkně zažloutlé, a k tomu ještě kouřila jak tovární komín, což je taky velký nepřítel zubů.

A to už vůbec nemluvím o zubech lidí, kteří jsou na drogách - například po pervitinu můžete skřípat zuby, což poškozuje zubní sklovinu opravdu ošklivě. Všichni tak nějak víme, že drogy jsou špatné, ale...

A co Vy? Jakou zubní pastu používáte? A používáte pravidelně i ústní vodu, nebo ne? A jaký názor máte na lidi, kteří si nečistí pravidelně zuby? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Výsledek obrázku pro školní potřeby kreslené | Stomatologie, Zubní, Zdravé  zuby

Komentáře

  1. Eliss, zuby si čistím, geneticky mám také bez kazů, takže u zubařky vždy jen rychlá prohlídka. Divím se lidem, kteří mají třeba chybějící, zlomené, hodně křivé zuby, že se nesnaží našetřit si na opravu - pěkné zuby opravdu zlepší první dojem. Je to drahé, ale někdy stačí maličkost - třeba i to pravidelné čištění od dětství .-)

    OdpovědětVymazat
  2. Koloidní stříbro se stalo hitem. Připravuji o něm poklesslost. Dává se i do roušek.😷

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem křivé zuby, musela jsem mít rovnátka, proto mi vytrhali 3 zdravé zuby. Jeden úplně vepředu dole, zubař mi ho vytrhl i s dásní, měla jsem tam dlouho díru, od té doby mi dáseň často krvácí.
    Zuby si čistím pravidelně a chválí mě, že je mám pěkně vyčištěné. Naučila jsem se čistit velmi pečlivě, když jsem měla rovnátka.
    Když jsme byly se ségrou malé, zuby nám vždy trhala babička, je doktorka :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  4. Mně taky už skoro všechny vypadaly - i když si je čistím! Asi bych je neměl čistit vodkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi připomnělo staršího kolegu v mé první práci. Ten. když jsme se bavili o dentistech a o péči o zuby, pravil:
      "Já jsem jak ten ten ussurijskej tygr, až mi vypadají zuby, umřu!.

      Vymazat
    2. Vodka je dezinfekce. Zuby se mají čistit. Krokodýlovi a jiným plazům narostou zuby až padesátkrát. Jak nespravedlivé. 😊

      Vymazat
  5. Zajímavý článek. Pasty rádi střídáme. Kupujeme značky Zendium, Sensodyne, Paradontax, ale i jiné...chuť pasty Paradontax mi ani nevadí, nejraději střídáme i chutě, protože každý typ pasty se zaměřuje na něco jiného...
    Přeji Ti zdravé zoubky a krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Článek je velmi zajímavý, o zuby velmi dbám, mám jen jeden problém, a to zubní kámen na vnitrní straně spodních 1 a 2 . Nejsem schopna zjistit, která pasta by byla nejlepší

    OdpovědětVymazat
  7. Tak zuby,nebo spíše dásně po nich jsou od března můj problém.Druh pasty střídáme,ale já si nejčastěji kupuji pastu proti paradentóze.Před dvěma lety jsem měla vážný úraz na kole,kdy mi auto zprava nedalo přednost a já přeletěla přes řidítka na hlavu.Narazila si dolní čelist.Zuby mně musely být zpevněny.Bohužel už to více teď nešlo.Tak přišlo na řadu trhání a je to fakt něco.Bude mi 70 a tak už to tak nevadí.
    Přeji Ti krásné,zdravé zoubky

    OdpovědětVymazat
  8. Já se o zuby začala více starat asi tak ve 12 letech, protože jsem začala nosit rovnátka. :D Používala jsem i ústní vody atd., ale musím se přiznat, že teď už to nedělám a polevila jsem. Sice si zuby čistím, ale vody už nepoužívám. Bez žvýkačky neexistuji. :D A já používám Colgate nebo Sensodyne pasty. :) O těchto jsem neslyšela. :)

    OdpovědětVymazat
  9. O zuby se starám dobře. :) Já používám Colgate Whitening a zprvu to bylo dost poznat, že ty zuby byly bělejší. :) Též jsem zkusila Parodontax, ale ta chuť byla hrozná. Byla kvůli krvácení, ale nakonec se zjistilo, že to dělal jen kartáček. :D Takže já spíše nedám dopustit na kartáček Curaprox. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Každý zubař ti řekne, že zkažené zuby genetika na svědomí nemá, takových případů je opravdu minimálně. V dnešní době se na to lidé rádi vymlouvají, ale v jejich případech jde většinou jen o špatnou techniku čištění. Taky jsem byla ten případ, než jsem poznala skvělou paní zubařku, od té doby kazy nemám a v čekárně i na křesle jsem schopná i usnout, takovou pohodu mám při návštěvách :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna nejakú novú pastu na zuby hľadám, takže ďakujem za tip ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  12. Zubní pasty jsem nějaký čas střídala, poslední roky nám doma vyhovuje pasta Promise.

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, děkuji za tipy :) Mě se zuby zkazily od doby, kdy jsem dostala na dva roky napevno rovnátka, hrozně se mi zničila sklovina a na zubech se mi dělají žluté skvrny, a to ani nekouřím a kávu taky nepiju tak často. U white pearl jsem koukala na nějaký bělící pudr, ale zatím jsem neměla odvahu to vyzkoušet, možná pro jistotu začnu s tou pastou a uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavé tipy, já používám teď Jasson bělicí a jsem spokojená. Jo zuby, u mě zřejmě doživotní boj

    OdpovědětVymazat
  15. Jé, kývaní a vytrhávání zubů, to byly časy!
    U mne vlastne ne tak dávné, mléčný zub jsem tahal ještě v 16 a jeden vlastě ještě stále mám (a je mi 24). Chybí mi totiž dvě dospělé šestky, prý mi nikdy nenarostou...
    Používám Odol Cool Whitening gel, je mi příjemný... taky mám ráda Parodontax, ten používají rodiče. Kdysi mi přišel odporný, pak jsem si zvykla a teď ho mám vyloženě ráda. Prý ale tolik na pastě nezáleží, důležité je hlavně mechanické čištění.
    V poslední době jsem si celkem navykla používat mezizubní kartáčky, ale nejsem nějak extra poctivá, použiju je tak dvakrát týdně.

    Kája z Kájina blogu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N