Přeskočit na hlavní obsah

Roušky všude, nebo nikde!

 Od dnešního dne platí další vládní nařízení, které má zabránit šíření nového koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci. Podle statistik na serveru Seznam.cz od včerejší půlnoci přibylo 1161 nakažených.

Toto číslo není zrovna moc příznivé. Od začátku září tu máme dost velký nárůst. Ono to jistě souvisí i s výletníky, kteří se vrátili z dovolených, ale také s návratem dětí do škol.

A ode dneška jsou tedy roušky, nebo jiná ochrana dýchacích cest, povinné ve všech vnitřních prostorech. Tak to včera bylo oznámeno nejprve na Twitteru. Později to bylo upřesněno. Pokud jste doma, nebo v hotelovém pokoji, samozřejmě roušku nosit nemusíte. Ještě, že to vláda ujasnila! Já se v ní chystala i spát... 

Dělám si z toho srandu, ale nezlobte se na mě. Vážně nám toto vláda musí říkat? Musí nás ujistit, že doma můžeme svobodně dýchat bez roušky? Ovšem, pozor. Je tu další "vychytávka." Doma sice můžete být bez roušky. Ale pokud bydlíte v činžáku nebo paneláku, musíte ji mít na chodbě. Ovšem už nepíší, jestli ji musíte mít, když jdete k sousedovi na návštěvu. Sdílíte přece nějaké společné prostory, ne? Když tedy musíte mít roušku, když spolu mluvíte na chodbě, proč ne u něj v bytě?

Nezlobte se na mě, ale toto je postavené na hlavu. 

Bydlím v činžáku, sdílím tedy se sousedy společné prostory, jako jsou sklepy, půda a samozřejmě chodba. Takže když budu uklízet společné prostory, měla bych mít roušku. Ale měla bych si ji vzít, i když jdu s košem. Bydlím v prvním patře, takže pro těch pár kroků bych si podle nařízení vlády měla vzít roušku. Ale hned za dveřmi si ji můžu sundat. Můžu si pokecat se sousedkou od vedle. Vysypu koš, vracím se, ale pozor, nezapomenout si nasadit ochranu dýchacích cest. Co kdybych cestou do prvního patra něco chytla? 

Nezlobte se na mě, ale toto je naprostý nesmysl a ukázka diletantství ministrů. 

Samolepka na vozech MHD v Olomouci upozorní na povinnost mít nasazenou  roušku – Koronavirus

Dále musíme mít roušky v autobusech a jiných hromadných dopravních prostředcích, a zdravotnických zařízeních, což už tu bylo předtím. Což o to, do autobusu mi to zase tolik nevadí. Teď už nejsou horka, takže se v tom člověk tolik nedusí. Do zdravotnických zařízení, to také chápu. V nemocnici je velká koncentrace virů, a vážně nemocným lidem určitě jen prospěje, když si roušku vezmou - můžou se tím eventuálně ochránit před hrozbou nachlazení, které by je mohlo i v některých případech ohrožovat na životě. Jsem ochotna ji nosit do nemocnic a lékáren. Nedávno jsem viděla video s jednou paní, která byla v lékárně bez roušky, tímto a svými nemístnými řečmi vyprovokovala lékárníka k tomu, že jí nevydal léky, a prostě odešel.

Bez roušek se neobejdou ani lidé, kteří pracují ve vnitřních prostorech. Prodavači, učitelé, sekretářky... Dělala jsem brigádu v pekárně. Nedovedu si představit jak člověk, který pracuje s horkou pecí, může mít ještě roušku. Vůbec to těm lidem nezávidím. Mít osm hodin na obličeji roušku nebo respirátor, v tom se přeci nemůže dát pořádně vydržet. A aby byla rouška pořádně účinná, měla by se každou chvíli měnit. Kdo z nás má ale doma v zásobě tolik roušek? A koho by bavilo je neustále prát, vyvařovat, žehlit, sušit?

Ale když už tedy vláda nařídila povinnost roušek, nemělo by to být všude, aby to mělo nějaký smysl? Teď neřeším to, jestli by lidé byli ochotni si ji všude brát. Ale z toho hlediska, že by nás tedy "kus hadru přes obličej" měl před něčím ochránit. Proč proboha, nosit roušku uvnitř, když si ji venku sundám? Proč si ji brát do autobusu, když z něj vystoupím, sundám si ji, a jdu stejnou cestou jako lidé, se kterými jsem seděla v autobuse, a oni si taky sundají roušku?

Dnes jsem navštívila po ránu dvě samoobsluhy u nás v obci. Na dveřích je samolepka s upozorněním, že se nesmí vstupovat bez zakrytí dýchacích cest. A co myslíte, že se děje v obchodě? Prodavačky roušky jen tak napůl, jedna ji měla dokonce sundanou, a lidé kolem to neřešili. Také byli bez roušek. Já ji taky měla jen tak napůl. Měla bych mít kvůli tomu pocit, že jsem špatný člověk? V našem okrese bylo deset lidí, kteří byli nakažení touto nemocí, a všichni se vyléčili. Já vím, můžou být i bezpříznakoví přenašeči. 

Víte, myslím, že se tohoto viru už nikdy nezbavíme. Bude tu prostě s námi, stále v naší společnosti. Jednou o sobě bude dávat vědět více, jindy ani nepostřehneme, že tu je. Musíme se s tím vyrovnat, s pocitem určitého rizika, ale určitě bychom neměli žít v neustálém strachu a panice, protože toto jen paradoxně zvyšuje naši náchylnost nejen k této nemoci, ale spoustě dalším. Není lepší si udělat pohodu, vypnout zprávy a vyjet si na výlet někam, kde není moc lidí, kde si můžeme užívat bez roušek? 

Hlavně je důležité používat zdravý selský rozum, mýt si pravidelně ruce mýdlem, přijímat vitaminy. Nic se nemá přehánět. 

Tak Vám přeji hlavně hodně zdraví, a ať se Vám tento virus vyhne! Napište mi do komentářů, jaký máte názor na nošení roušek ve vnitřních prostorech! Je opravdu je nutné mít, i když jdeme vynést koš, nebo je to nesmysl? Těším se na Vaše názory!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Já s rouškami souhlasím na místech, kde jsou ohniska nákazy, tedy v místech, kde je více lidí pozitivních, ale například v našem městě ZATÍM, nebyl jediný případ. Myslím si, že by každé město na svých mělo uvádět, zda se u nich někdo nakažený vyskytl nebo ne, a nepočítat průměry za celé okresy. Například na našem okrese byla a asi i je, nákaza v Děčíně, tam s rouškami souhlasím, ale v menších městech a vesničkách, kde nikdo nakažený není a nebyl, tam mi to přijde zbytečné. Jinak mně osobně rouška nijak zvlášť neomezuje. Nosím ji v batohu, v kabelce a v kapsách bundy, pořád. Když je potřeba, nasadím ji. Nedá se nic dělat.Přeji Ti krásné babí léto a hlavně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že sis ve svém článku na mnohé sama odpověděla. Nošení roušky na chodbě domu opravdu logiku nemá. Vždy je třeba podle mě používat zdravý rozum. S nošením roušek ve vnitřních prostorech tam, kde je pohromadě více lidí, v lékárnách, nemocnicìch, úřadech MHD a pod. zcela souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  3. Rouška nás před virem neochrání!!!! To bychom museli nosit respirátor třídy 3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně si tím, že dýcháme své vlastní "zplodiny", ničíme vlastní imunitu.
      A podle mne se dá s virem bojovat jen tak,že si budeme svoji imunitu zvyšovat - hodně vitamínů, sluníčka, pohybu a otužovat se. K tomu nám dopomáhej Bůh.

      Vymazat
  4. Povídej mi o tom, já v pekárně pracuju :D Ale je to bída, upřímně, ne proto, že by se v tom lidé dusili, ale proto, že to skoro nikdo nedodržuje. Vrátným dnes málem praskla cévka, když museli půlku lidí vracet pro roušky, ale kdyby viděli, co se děje uvnitř v baráku, už by to nerozdýchali. A přitom stačilo jediné... nepolevovat. Nechápu, proč jsme se těch ochranných opatření zbavili tak brzo, jen proto, že počet nakažených trochu klesnul. Bylo přece zřejmé, že když se to nevyléčí úplně, bude se to vracet a v mnohem horším měřítku. Jneomže lidé jednak už zpohodlněli, jednak jim vláda nabyla novou municí, a to sice svou neschopností a nerozhodností, kdy se neustále všcehno mění. Nemluvě o Babišově výroku, že už nikdy nezavede plošný opatření, a hle, jsme u toho znovu. Klepala jsem si na čelo, když se v Berlíně lidé proti rouškám bouřili, a byla na nás hrdá, že nejsme taková telata, jenomže když to tak vidím kolem sebe, buďto nás taková demonstrace čeká taky, nebo se na to rovnou všichni vyserou. Přece jen opatření "jednou jo, jednou ne", je opravud mizerné a nemůžeme mít lidem za zlé, že jim to smysl nedává. :/ Tak jen budu doufat, že všichni zůstaneme zdraví. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Některá nařízení mně připadnou nelogická a např.dnes u nás na chodbě v paneláku nikdo roušku neměl.Ani já jsem si ji nevzala.Ale je tu pán,který pracuje v Praze,toho bych na chodbě potkat nechtěla.Roušky jsem uvítala dnes,když jsme byli na velkém nákupu v nákupním centru.Nosit roušku mně nevadí.Zprávy sleduju,ale už se po tom nepídím.V izolaci nežijeme,musíme spoléhat na svoji imunitu a trochu ji pomoci vitamíny.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Já s rouškami souhlasím i když se mi špatně dýchá ale komu ne :-),na chodbě v baráku mi to přijde opravdu směšné.Jelikož mám hodně oslabenou imunitu tak si jí nasadím kde je mnoho lidí i když si myslím že roušky škodí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Aj u nás na Slovensku sa znovu musíme podriadiť rôznym (aj nezmyselným) opatreniam. Dokonca je povinnosť nosiť rúško aj pre tých, čo majú problémy s dýchaním, ako sú napríklad astmatici! Ja osobne mám problém s dýchaním a keď si nasadím rúško, tak ma po chvíľke ide zadusiť... Uznám že chrániť sa treba hlavne vtedy keď človek ide do obchodu alebo na rôzne úrady kde je veľa ľudí. Ale nosiť rúško vo voľnej prírode je blbosť. Samozrejme, nutná je v tomto čase hygiena spojená s dezinfekciou ale zase netreba všetko preháňať. Základom ochrany je zvyšovať si imunitu, tam kde je veľa ľudí pokope si rúško nasadiť treba a doma si hneď umyť ruky dezinfekčným prostriedkom. Nuž, snáď sa tá korona čoskoro potlačí a budeme zase v bezpečí! ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Já osobně nevím, co si o tom myslet - jednou jsou roušky zrušeny, pak je zase nosit musíme... Ony nás ale neochrání. Myslím si, stejně jako ty, že se toho jen tak nezbavíme.

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že tohle všechno ukáže čas - jak moc je virus nakažlivý, jak moc roušky pomáhají nebo nepomáhají... Já to beru tak, že pro jistotu ji nosím. A v práci máme nařízení, že ji musíme mít, pokud mezi sebou nemáme 2-metrový rozestup, tak se jen smějeme jednomu zaměstnanci, který tohle prostě ignoruje a roušku nenosí. Vychází nám z toho, že roušky nemusí ten, kdo je na hlavu, tak aspoň víme, co si o něm myslet...

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že úplně stačilo neotevírat hranice pro zahraniční turisty směrem k nám a mořechtivé směrem ven. Nechat ve státě vše tak, jak bylo, bez roušek, bez zavírání obchodů a škol. Ekonomicky bychom se sice propadli, ale rozhodně by se ekonomika nezastavila tak, jak tomu bylo díky karanténě na jaře.

    OdpovědětVymazat
  11. Osobně jsem ze zpráv ohledně Covidu už unavená. Chápu, že je to téma velmi aktuální nikdo pořádně neví, jak s tím naložit a jakým způsobem se chovat, aby se situace zlepšila... Přijde mi, že vláda to celé vzala za špatný konec. Na jaře udělala striktní opatření, všichni měli strach nebo nadávali a teď už neví, co s tím. Znova udělat to, co na jaře nemohou a lidi z nich mají akorát srandu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jaře se nevědělo, co to je, co to obnáší, co může způsobit. Za pár měsíců se ukázalo, že to sice přenosné je, ale ne každý nakažený skončí nutně na jipce nebo na dýchacích systémech nebo dokonce na kremačce, a že těch nakažených se skutečně vážným průběhem je snad i menší množství, než lidé, kteří trpí dalšími vážnými nemocemi. Nehledě že po tři měsíce se roušky nenosily a nevšimla jsem si, že by za tu dobu výrazně stoupl počet pohřbů nebo že by se zaplavily nemocnice nemocnými. Bohužel jsem si ale všimla, že se začínají ignorovat jiné zdravotní problémy a požadují se především covidová vyšetření, i kdyby mělo jít o akutní případ. (To se opravdu stalo, není to jen teorie, a doufám, že se to stalo jen vyjímečně). - Jinak sdílím stejný názor, ze zpráv o covidu už jsem taky unavená. Mějte pěkný den.

      Vymazat
  12. Já s nimi v létě měla hrozný problém. Celkově mi někdy dává zabrat udýchat i vedra, takže jednou za rok mi je vžycky na omdlení. Takže já jsem dost ráda, že venku to nosit nemusím. A to cestování se nějak zvládne.
    Jinak si též myslím, že tohle prostě s námi už zůstane a po čase si na to zvykneme a nebudeme to asi tolik řešit jako teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tohle by si lidi neměli zvykat. Pořád je to něco, co není přirozené, aby nakonec nebyly roušky brány jako doplněk oblečení, stejně jako čepice, nebo rukavice, nebo třeba přilby, když se jede na kolo. Jenže čepici, i rukavice, si člověk vzít nemusí, ale roušky nám vnucují pod pokutami.

      Vymazat
  13. S rouškami vůbec nesouhlasím, je to blbost, která nám víc ubližuje, než-li chrání. Byly tu hoší nemoci a roušku se nenosili. Jestli se budeme bát jakýkoliv nemocí a takto se chránit , nebude se imunizovat společnost a bude více náchylná k jiným nemocem , budou mít oslabenou imunitu. Naopak by lidé neměli roušky nosit a měla by se společnost imunizovat , aby lidé získali ochrané látky. Snad bych připustila roušky u těch pozitivních na covid. Jinak ne. Dělají z nás jedině hlupáky.
    Poslechněte si lékaře MUDr. Václav Jordán, MScDM, primář GP odd.v nemocnici Schiers ve Švýcarsku , lékaře Romana Šmuclera , Jana Hnízdila a jiných lékařůMUDr. Václav Jordán, MScDM, primář GP odd.v nemocnici Schiers ve Švýcarsku

    OdpovědětVymazat
  14. Roušky už mi způsobují rudé vidění. Co se týče nemocnic - nebo třeba i lékáren, tam bych to pochopila, protože jsou tam nemocní, tedy lidi se sníženou imunitou. Ale některá nařízení mi připadají opravdu padlá na hlavu, a to, co popisuješ ohledně paneláku a společných chodeb, to je taky pěkně praštěný. Asi bych se řídila zdravým rozumem. A co se týče obchodů - no, oni musí dodržovat nařízení, hlavně prodavačky, protože kdyby na ně nastoupila nějaká skrytá kontrola, tak jim nasolí pokutu, že by vydělávaly jen na ni. Ale protože i prodavačky toho mají plný kecky, tak mají roušku "na půl žerdi". A jsme přesně v tom Kocourkově, kde bychom být neměli - na ceduli nápisy, že se musí nosit roušky, dezinfikovat ruce, a dodržovat odstupy, ve skutečnosti to tak horké není. Vlk se nažere a koza zůstane celá, jen je potom zbytečná celá tahle šaškárna.
    Píšeš, že jsi dělala v pekárně, počítám, že asi ve výrobě. Tam je to fak dost šílený, horko od těch pecí a v létě když je horko i venku, tak dvojnásobné. V létě naštěstí roušky nebyly potřeba, ale myslím, že i v jiném ročním období si je ti lidi brát nebudou, ono už je to totiž o zdraví. Jejich.
    Roušky jen v nejnutnějším případě. Už jsem viděla lidi v autobusech, že nastoupili a měli roušku, ale pak když si sedli, si ji sundali. Asi je dobré ji mít po ruce, ale v každou možnou chvíli si ji sundat, protože jestli ji budeme permanentně nosit, tak si založíme na pořádný malér v podobě oslabení dýchacích cest, nemluvě o okysličování mozku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js