Přeskočit na hlavní obsah

Je to v pořádku?

 V pátek mi skončila oficiálně mateřská po šestinedělí, byla jsem na kontrole u doktora, naštěstí je vše v pořádku, poporodní poranění se zahojila hezky. No a v pondělí jsem si šla zařídit rodičovský příspěvek. Jenže ono to bylo složitější, musela jsem ještě na správu sociálního zabezpečení, a nakonec se to protáhlo až do středy.

Dostala jsem několik papírů - žádost o přídavky na dítě, a jen k tomu rodičovskému příspěvku byly hned dvoje papíry, docela štos. Nakonec mi schválili jen rodičovský příspěvek - přídavky nedostanu, a neměla jsem nárok ani na porodné, které bylo ještě před nějakou dobou pro všechny ženy, které porodily první a druhé dítě, tuším. 

Toto všechno jsem vyřizovala na oddělení "státní sociální podpory." Nikdy předtím jsem tu nebyla, byla jsem z toho teda docela vykulená, jak to tam chodí, a hlavně také z toho, co kolem mě bylo za žadatele. Někteří v tom prostě umí chodit, zajistit si pohodlný život bez práce, a žít je z toho, co dá stát. Některé z těch lidí od vidění znám, a krom toho, že nechodí do práce, žijí ze sociální podpory, tak také postávají v místní trafice a tam do sebe hází jednoho panáka za druhým - chodím tam pro noviny, takže jsem to viděla na vlastní oči. 

Ve středu jsem tedy správně vyplněné papíry odevzdala, do schránky mi přijde dopis, zda rodičovský příspěvek schválí, ale předpokládám že ano. Jeho měsíční výše činí 9 700 korun, a stát za mě platí zdravotní pojištění - netuším, zda i sociální. 

Celé tři roky tedy bude můj jediný příjem tato částka. Pokud bych z toho měla platit výlohy spojené s péčí o dítě - pleny, umělou výživu, oblečení, později příkrmy, tak v případě, že bych žila sama, bych to nezvládla. Tato částka by pokryla maximálně nájem a část energií, a kde máte jídlo pro mě a další výlohy... Ale sama na to nejsem, přítel vydělává, ale můj příjem se značně krouhnul. To už i ta nemocenská, na které jsem byla, vycházela finančně lépe - kolem třinácti, čtrnácti tisíc.



Ona totiž defacto ta rodičovská je také práce na plný úvazek. Julince je měsíc a půl, a je to honička na celý den. Nechci si v žádném případě stěžovat, jsem šťastná, že můžu být doma s miminkem. Ale kojení, přebalování, do toho hraní, péče o domácnost a ještě se snažím nezapomínat i na sebe, to fakt zabere celý den, a dny se mi slévají jeden do druhého. 

Takže matka pečující o dítě do tří let má příjem opravdu značně omezený. 

V kontextu tohoto stát, potažmo vládní garnitura hlásá, jak je potřeba šetřit na výdajích. To jsou samozřejmě důchody, živnostníci, kterým se pořád zvyšují odvody, a mizerné zvýšení platů státních zaměstnanců. Když jsem viděla ty spousty vojáků, hasičů a policistů, kteří nám tady pomáhali, a někteří dosud pomáhají po ničivých povodních, tak opravdu doufám, že dostanou pořádně tučné prémie, protože nejde jen o pomoc s odklízením škod, ale někteří také zachránili lidské životy! 

Před třemi dny vyšla zpráva, že politikům mohou příští rok vzrůst platy až o třináct procent. Díky tomu by premiér bral něco přes tři sta tisíc, ministr dvě stě... Plat prezidenta republiky by činil 388 000 korun, což je o téměř padesát tisíc více, než bere letos! 

No nezlobte se na mě, to je to vládní šetření? Možná si řeknete, že je to jen kapka v moři dalších vládních výdajů, ale tohle mi přijde prostě jako nehoráznost - když hlásám, že chci šetřit, mám začít přeci u sebe, ne...? 

No a už jako úplné "chucpe" mi přijde návrh zákona, že první dáma by měla dostat 95 000 korun na "reprezentaci." Čili že role "paní prezidentové" má být placenou funkcí. A já se ptám - proboha proč? Tyto peníze mají posloužit snad na ošacení, kadeřníka, cestovné? Vždyť prezidentský plat není nijak nízký, aby si z něj paní prezidentová nemohla uhradit náklady spojené se svou "funkcí..." Podle vedoucí kanceláře prezidenta republiky je toto v pořádku. 

Paní prezidentová totiž nemůže svou funkci skloubit ani se zaměstnáním, ani s případným podnikáním. A tudíž je proto bez prostředků, ačkoliv "tvrdě pracuje." Jde totiž i o to, že nikdy v minulosti žádná první dáma plat za svou funkci "manželky" nepobírala. A proč by také měla? 



Zvolili jsme si přeci prezidenta, a ne jeho manželku. To je přeci úplně logické a jednoduché. Reprezentovat nás má tedy pan prezident sám, a pokud se chce prezentovat i s manželkou, tak ať to dělá na své vlastní náklady. Spousta lidí nadávala na to, jaký byl Zeman prezidentem, ale ani on si nic takového nedovolil, a pokud by on přišel s podobným návrhem, lidé by se na něj vrhli jako supi.

Nepřipadá mi to v pořádku. Proč by paní Pavlová jako první měla mít toto výsadní právo? To jí nemůže manžel zaplatit kadeřníka a nové šaty?

Příspěvky na pečující osoby jsou směšně nízké, těžce nemocný člověk často nedostane invalidní důchod jen kvůli hloupým předpisům v tabulkách, rodičovský příspěvek také není žádná sláva, a co je úplně nejhorší? 

Nepřišlo tohle všechno v opravdu nevhodnou dobu, kdy lidé po povodních přišli o střechu nad hlavou, o to, co celý život vlastníma rukama budovali, škody jdou do miliard, a tady se řeší náklady na reprezentaci první dámy... Není to výsměch? Když vidím kolem sebe ty zničené domy, část naší obce je totálně zdemolovaná, někde už není možné postavit nové domy kvůli riziku dalších záplav, brzy přijde zima a lidi nemají vysušené domy, a mráz všechno zkomplikuje, nehledě na to, že jsou pořád bez elektriky a někde i bez vody, a politici se nestydí zvyšovat si platy...

Ale přijet se natočit a nafotit pro média u rozbořených domů a zničených silnic, to jim opravdu hanba není...

Nesouhlasím s tím, aby si politici dále zvyšovali platy za svou "tvrdou" práci, a role první dámy není žádná práce, za kterou by měla dostávat peníze či odměny, to se na mě nezlobte! Za mě toto není v pořádku, je to výsměch obyčejným pracujícím lidem a hlavně důchodcům, kteří mají často problém se svou almužnou, kterou dostali od státu, vůbec vyjít...

Za mě tohle není v pořádku. Přikládám ještě seznam článků, ze kterých jsem citovala: 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/platy-rust-vrcholni-politici.A241007_163230_domaci_bors

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/plat-prvni-dama-prezident-penize-poslanci-senatori.A241009_141341_domaci_mul

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásné říjnové dny, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Eliss, není mi jasné, proč si žádáš o rodičovský příspěvek už po šesti týdnech od porodu. Pokud si dobře pamatuju, tak peněžitá podpora v mateřství se poskytuje (ve standardních případech) 28 týdnů (z toho se min. 6 týdnů čerpá před porodem), takže tzv. mateřskou bys podle mého mohla čerpat až do 20 týdne po porodu. Porodné i rodičovský příspěvek je závislý na výši příjmu - zřejmě jsi se "nevešla" do hranice. Ale to se může změnit během času - až budeš mít příjem z RP nižší než z nemocenské, tak ti klesne rozhodný příjem (což je příjem za předcházející čtvrtletí) a nárok na přídavky ti vznikne. Pokud jde o RP, tak ten je stanoven celkovou částkou a výši měsíčního příspěvku si můžeš volit podle sebe (do 13 tis. měšíčně, případně i vyšší - to záleží na vašich příjmech). Pak ho samozřejmě budeš pobírat kratší dobu (pro tebe by to bylo zajímavé, pokud byste plánovali brzo, tj. tak do dvou let, druhé miminko)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak už...

  ...jsme doma i s Julinkou, obě jsme v pořádku, až se dám trochu víc dohromady napíšu víc... Je to náročné, ale hrozně krásné... ♥♥

To je pravé štěstí...

 Nový režim s miminkem se nám už pomalu zabíhá, zítra jdeme k dětské paní doktorce na další kontrolu, Julinka hezky roste, oblečky, které měla velké, už jsou jí pomalu akorát. Pořád intenzivně kojím, malá má hlad co dvě tři hodiny, v noci vydrží někdy i trochu déle, ale nemusím ji kvůli krmení budit.  Fyzicky už se cítím dobře, žádné bolesti nemám, mám dojem, že se to všechno pěkně hojí. Poslední dny mám strašnou chuť na mléčné věci, prakticky pořád piju mléko, jogurty, sýry, ale to je asi kvůli tomu kojení.  Už se nám ten nový režim tak trochu zaběhl. Ale sranda je, že se Julinka skoro vždycky při přebalování buď počůrá nebo pokaká, takže jsem nejprve dala na přebalovací podložku bavlněnou plenu - jenže tu musím pořád dokola přepírat - samozřejmě jich mám několik, ale je to vody a vody! A na tu gumovou přebalovací podložku ji nechci pokládat, protože mi přijde studená.  Už jsme byli i na ortopedii, na ultrazvuk kyčlí, zatím je vše v pořádku, na další jdeme v říjnu.  Je úžasné pozorova

Tak si užíváme...

 Co jsem přijela z nemocnice cítím se líp, zvykám si na nový režim s miminkem, je to sice náročné, ale strašně krásné. Porod trval necelé tři hodinky, Julinka se narodila pětadvacátého srpna v 9:14, měřila 48 centimetrů a vážila 2 695 gramů.  Termín jsem měla dvanáctého září, narodila se o maličko dřív, ale je donošené miminko, a to je nejdůležitější. Všechno proběhlo celkem bez komplikací, akorát malá má novorozeneckou žloutenku, ta ale pomalu mizí. Rodila jsem přirozeně, v jednu hodinu v noci mi praskla plodová voda, ani jsem ještě necítila kontrakce, ty přišly až v autě. V porodnici mě vyšetřila doktorka, kontrakce byly ještě slabé, tak mě poslala na pokoj, ale do pár hodin se to začalo tak bolet, že jsem nemohla už ani sedět - a to jsem se předtím ještě na pokoji houpala na balonu, protože to jediné pomáhalo. A pak už se to rozjelo, v lékařské zprávě mám, že porod trval celkem 02:46. No nebylo to nic příjemného, ale řídila jsem se instrukcemi doktorky, ohledně dýchání a tlačení, pa