Přeskočit na hlavní obsah

Další slunečné dny

 Ta nejhorší vlna veder konečně polevila - otázkou ale je, na jak dlouho. Nejhorší byly ty tropické noci, to se mi tak špatně spalo a usínalo, pořád jsem se převalovala, no prostě děs. Včera i dnes se teploty pohybovaly kolem třiadvaceti stupňů, na zítřek jsou avizované i bouřky, tak jsem zvědavá. Poslední týden se mě zmocnil jakýsi neklid, pořád mám tendence něco dělat. 

Takže pořád vytírám, něco utírám, případně hodně chodím na procházky, ať už se Žofkou, nebo sama. Na začátku jsem si myslela, jak celé těhotenství strávím v posteli, a přitom mám už za dva měsíce rodit, a jsem pořád dost aktivní. Samozřejmě, někdy na mě ta únava přijde, hlavně když jsem v noci málo spala, schrupla jsem si na hodinku či dvě i přes den. 

Určitě mi hodně pomohly i tabletky železa na předpis, které pravidelně užívám, nakonec byl dobrý ten pobyt v nemocnici v tom, že doktoři zjistili, co mi chybí. Hodně teď uklízím, o víkendu si vždycky něco dobrého uvařím, dnes bude květákový mozeček, a v neděli asi udělám obalované rybí filé s bramborem. 

Co je ale nejdůležitější, tak mě tolik nebolí nohy, Detralex na křečové žíly zabírá úplně parádně. Je sice pravda, že ty žíly mám vystouplé hodně, na levé noze mi to zasahuje i kus k paté, mám tam takový fialový flek, ale hlavně že to nebolí, respektive ty léky asi tu bolest potlačují. Občas přes den mě totiž rozbolí plosky nohou, jak bříško roste, tak ten tlak na celé tělo je vyšší, ale není to zatím nic extra nepříjemného. 

Hodně by mě asi psychicky srazilo to, kdybych nemohla chodit ven, i když uvařím, uklidím, tak bych se pak prostě nudila, ani televizi teď skoro nezapínám, maximálně večer, a to už jdu za půl hodiny spát, protože tak dlouho nevydržím... 



Ale vstávám celkem brzy na venčení Žofky, většinou kolem půl šesté, sice si jdu pak zase ještě zdřímnout, ale ty ranní pohledy jsou prostě úchvatné. Východy slunce stojí opravdu za to...



Většinou chodíme se Žofkou na kratší procházky před obědem, to není takové teplo. Ještě před pár lety se na  poli na fotce pěstoval jetel nebo hrášek, na druhé straně cesty kus pod lesem zase kukuřice. Současná realita je taková, že se tu aktuálně nepěstuje vůbec nic, naopak to vypadá, že se na bývalé zemědělské půdě bude stavět několik domů. 






V půlce léta nesmí chybět chmýří z pampelišek. a na druhé fotce je určitě kakost luční. Koukala jsem na internet a prodávají se z jeho extraktu léčivé kapky, má mít protizánětlivé účinky, ovšem vypadá to, že jeho použití je celkem sporné. 

A posledním zástupcem je určitě jakýsi zvláštní bodlák, nebo se jedná o úplně jiný druh rostliny? Poradí někdo? Zaujaly mě zvláštní, jehlicovité květy, něco podobného jsem snad ještě neviděla. 

Včera se u nás ve městě pořádaly africké trhy, což je dost velká rarita, povětšinou tu bývají jen ty farmářské. Doba konání byla od devíti do pěti, tak jsem si to už minulý týden zapsala do kalendáře. Už jednou jsem termín trhů propásla a dost mě to mrzelo. 

V devět hodin jsem tedy vyrazila do města a zamířila na náměstí. Stánků byla spousta, lidí ještě víc. Hned u vstupu byl velký stánek e exotickým africkým ovocem, prodávaly se tu i různé čajové směsi, zahlédla jsem červené banány a některé ovoce jsem viděla snad poprvé v životě. Jenže u tohoto stánku byla po celou dobu, co jsem tu strávila, taková tlačenice, že jsem neměla vůbec chuť si to pořádně prohlédnout.

Ale byla tu spousta zajímavých stánků, nejenom těch afrických, těch tu nakonec zase tolik nebylo. Taková ta klasika - medy, trdelníky, sýry, oblečení, nádobí, ručně vyráběná mýdla, konopné produkty, dokonce tu jeden prodejce nabízel i zvířátka z 3D tiskárny. A mě samozřejmě teď nejvíce lákají věci pro miminko, mám na to jakýsi radar, šestý smysl mě hned vede tam, kde bych mohla koupit něco prckovi. 

Pěkné věci, oblečky, deky, zavinovačky, ale přišlo mi to šíleně předražené. Za šatičky bych pětistovku fakt nedala, i když byly moc krásné, ale přeci jen, za chvíli z toho vyroste, oblečků mám dost, ale vždycky mě to tak láká koupit ještě něco dalšího! Nakonec jsem tedy nakoupila pár věcí, asi čtyřikrát si to celé obešla, a ještě jsem se zastavila v drogerii a spěchala na autobus. 


V drogerii jsem koupila ústní vodu, která mi už docházela, a pak taky tento šampon značky Tania Naturals. Jedná se o ten úplně "nejobyčejnější" kopřivový šampon, ale mě teď tyto levné šampony vyhovují, minule jsem měla zase heřmánkový. Teď v těhotenství se mi vlasy dost mastí, musím si je mýt minimálně obden.


Dobrá kuchařka nemá kvalitního koření nikdy dost. Majoránku používám hodně často, zejména do bramboráků. Medvědí česnek jsme v práci hodně přidávali do sýrů, v domácí kuchyni nebude myslím špatný do nějaké dobré smetanové omáčky. Výrobce má v Šumperku svoji firmu, jeho produkty si můžete prohlédnout na dobrotyzhor.cz, k nákupu jsem dostala ještě letáček s desetiprocentní slevou právě na eshopu. 

Pán toho měl na prodej docela dost, různé džemy, marmelády, ale také hezky vypadající sypané čaje. A navíc byl k zákazníkům opravdu příjemný a ochotný, což oceňuji. 


Nemohlo chybět ani něco sladkého, a tento perníčkový sloník byl fakt roztomilý. Vlevo je ručně vyráběné mýdlo, líbil se mi hlavně ten motiv slunce a měsíce, na obalu je napsáno, že obsahuje kozí mléko a frézii. Možná jej dám někomu k Vánocům nebo narozeninám, ještě uvidím.


A jako poslední tu mám háčkovanou sovičku, je trochu větší, takže ji přidám k dalším hračkám pro miminko. Líbila se mi hlavně ta růžová barva, a ta modročerná kukadla... 

Trhy jsem si užila, počasí se vydařilo, dneska to vypadá zase na bouřku, je tak střídavě polojasno, tak se uvidí! Užijte si pokud možno pěknou sobotu a zbytek víkendu, děkuji Vám za přečtení a komentáře, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. To bych taky neodolala - nekoupit sloníka , protože je opravdu roztomilouš . A mýdlo vypadá taky zajímavě . To horko snad už brzy povolí , měj se fajn :) .

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Elis, krásně si užívej dny před miminkem :) Hlavně klidného dlouhého spánku...
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Eliss, tak jsem si zas přečetla, jak se máš. A moc prima. Ty problémy v těhotenství - no, to bývá, ale zas to pak vyváží to miminko. Tak ať je ti dobře, krásné procházky, a úspěšné nákupy (ať objevíš vždy něco zajímavého za dobrou cenu). Krásné letní (snad ne moc horké) dny

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle horké dny jsou peklo, vždy najedu na systém středomořských států, abych se cítila lépe:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta sovička je kouzelná <3 Přeji hlavně zdravíčko a ať nám konečně zase trochu zaprší :)

    OdpovědětVymazat
  6. O afrických trzích slyším poprvé. To je hodně zajímavé :) V takových vedrech toho přes den venku nejde moc dělat, proto koně nebo tenis plánuji buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne, kdy už je teplota snesitelnější. Sovička je nádherná <3 moc se mi tyhle háčkovaní plyšáci líbí :) kamarádka je vyrábí, také mám od ní jednoho - sloníka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak už...

  ...jsme doma i s Julinkou, obě jsme v pořádku, až se dám trochu víc dohromady napíšu víc... Je to náročné, ale hrozně krásné... ♥♥

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Září pomalu klepe na dveře...

 Konec srpna bývá většinou upršený a tak trochu laděný do podzimního hávu, letos ale léto pořád jede na plné obrátky. Období bouřek a dešťů opět vystřídaly tropy, i u nás na horách je nezvykle teplo, dneska se teploty pohybují kolem sedmadvaceti stupňů. Už ve čtvrtek nečekaně přijel domů přítel z Německa, protože se jim posunula práce, což mi udělalo samozřejmě velkou radost. Náš vztah je teď opravdu harmonický, vůbec se nehádáme, a pokud už je něco potřeba si vyříkat, tak je to v klidu. I já sama jsem překvapená z toho, jak celé těhotenství zvládám v psychické pohodě. Měla jsem na začátku strach, že to budu celé prožívat mnohem hůř, ale nemám teď už žádné výkyvy nálad ani hysterické záchvaty. Před otěhotněním jsem trpěla záchvaty panických atak, a hrozně moc věřím tomu, že už se nic podobného opakovat nebude. Miminko je pro mě strašně moc důležité, hrozně jsem si ho přála, a chci být dobrá máma a celé si to užít a předat tomu malému človíčkovi to nejlepší do budoucího života...  I fyz