Přeskočit na hlavní obsah

Pohodový Štědrý den

 Musím říci, že letos mě ta vánoční nálada zase tolik nechytla. Ale včera večer se to alespoň trochu zlomilo. Stromeček už jsem měla nazdobený dávno, a tak jsem se ještě navečer pustila do přípravy bramborového salátu. Uvařila jsem mrkev a brambory ve slupce. Pomocí mřížky jsem brambory naporcovala, nakrájela jsem mrkev a cibuli. Jako poslední jsem přidala hrášek a samozřejmě majonézu. 

Minule už jsem zmiňovala, že nepřidávám do salátu salám, a také byl letos bez okurek. Nakonec jsem ještě výsledný výtvor dochutila a dala uležet do lednice.

Dnes ráno jsem se vzbudila poměrně brzy - jindy, když mám volno, ležím třeba i do půl deváté, dnes jsem ale vstala už po sedmé hodině. Přiznám se, že letos jsem nepekla vánočku, ale k snídani jsem připravila několik chlebíčků s česnekovou a salámovou pomazánkou. Po snídani a kávě jsem zašla ještě narychlo do obchodu, zjistila jsem, že chybí cukr a kafe. 

A pak jsem si doma už sedla s cukrovím k televizi a koukali jsme na pohádky. Ranní program v televizi mě ale docela zklamal, nevím, nijak mě to nebavilo. Stihla jsem kousek pohádky O medvědu Ondřejovi, ale spíše jsem jen přepínala mezi stanicemi. Kolem deváté přišla první očekávaná návštěva. Mamce bohužel vyšla na tento týden odpolední, proto přišla takto brzy. 

Předali jsme si navzájem dárečky, uvařila jsem čaj a poseděli jsme. Balíčky jsme dostali ve velké taštičce, velmi praktické! Dohodli jsme se, že si je rozbalíme až po večeři. Jediný balíček, který jsem otevřela už teď ráno, byl pro naši fenku Žofinku. Bylo mi totiž jasné, že tam bude nějaká hračka, protože máma jí už tradičně každý rok kupuje něco na hraní. Vytáhla jsem tedy její balíček, krásně úhledně zabalený. Položila jsem jej na koberec a zavolala Žofku.

Krátce si k balíčku přivoněla, zavrtěla ocasem, vzala jej do zubů a začala s ním radostně pobíhat po bytě! Všichni jsme se nasmáli, balíček ještě nebyl ani rozbalený, ale už bylo jasné, že je tam něco pískajícího. Žofce vůbec nevadilo, že je tam ještě balící papír.

Nakonec jsem jí balíček opatrně sebrala a odstranila zbytek požvýkaného papíru.


A schovávala se tam tato krásná gumová ovečka. Žofka si s ní hraje celý večer, vždycky ji donese ke křeslu nebo na práh kuchyně a musím do ní kopat. Je prostě úžasné vždycky vidět, jakou má pejsek radost z nového gumového nebo plyšového kamaráda!

Mamka se moc dlouho nezdržela, ale už v deset hodin jsme se sešli všichni u naší společné kamarádky a bývalé sousedky. Je to taková naše fajn tradice, každoročně se tu scházíme na Štědrý den  na posezení. Je nás tu vždycky asi tak osm, a jsem hrozně ráda, že to už roky takto funguje. Musím říct, že kamarádka měla upečené úžasně dobré cukroví, hlavně ty vanilkové rohlíčky, mňam! 

Doma jsem si pak rozbalila dáreček. Byla v něm velká svíčka značky Provence, vůně Spiced Berry. Kořeněné bobule v překladu, a také tak voní. Ještě jsem svíčku nezapálila, ale když si k ní přivoním, hodně ve vůni převažují hodně borůvky, a také mi připomíná bonbony.


Pak jsme si vyrazili ještě s přítelem na krátkou procházku, a docela brzy jsme povečeřeli, kolem čtvrté hodiny. Když jsme jeli na vánoční nákup, už v Lidlu neměli kuřecí stehenní řízky. Ale protože na Štědrý den vždycky jíme právě kuře, koupila jsem kuřecí paličky.

Tak jsme měli letos změnu. Žádný řízek, ale kuřecí nohy. 


Já vím, je to opravdu hodně netradiční - ke kuřeti ještě fazolové lusky, mrkev a cibule, kterou vždycky k masu přidávám. Ale bylo to fakt dobré. s přítelem jsme si oba pochutnali. Na přípitek jsme si dali minerálku, alkohol se u nás doma moc nenosí. A samozřejmě s námi večeřela i Žofka, ta měla už ze včerejška uvařené vepřové maso bez soli a koření. Dali jsme jí její mističku ke stolu, aby byla s námi. 

A pak už přišlo rozbalování dárečků. Přítel dostal od mamky hodně kosmetiky, a já vlastně taky, ale radost mi udělaly jiné věci. 



Tato svítící (nevím, jestli je to LED svíčka, nebo má jiný název) je prostě úžasná! Když s ní zaštěrchám uvnitř se rozvíří ty flitry, ale hlavně je dole tlačítko, a to pak krásně svítí, mění barvy. Ve tmě krásně svítí, je to moc pěkná vánoční dekorace, a taky z ní mám největší radost.


Krásná svíčka ve tvaru ptáčka, Skoro se mi nechtělo věřit, že jde o svíčku, ale nahoře na bambulce je knot. Ale asi ji ani nebudu zapalovat, protože je fakt krásná, vystavím si ji na poličce. Vpravo mé milované pralinky Ferrero Rocher. Už jsem jich stihla pár pokřoupat k televizi! 


Vitaminy jsou něco, čeho není nikdy dost, a je dobře, že na to myslí i Ježíšek! Vlevo jsou sice dětské vitaminy, ale to snad ničemu nevadí. Kids Gummies Airplanes je ovocné želé s vitaminy, zinkem a rutinem. Balení obsahuje padesát kusů, dávkování je jeden až dva denně. 

Vpravo je vitamin D. Ten jsem brala už před třemi lety, když vypukla pandemie covidu-19, a prevencí proti onemocnění byl právě vitamin D. Tento vitamin je potřeba brát hlavně v zimě, kdy je v našich zeměpisných šířkách nedostatek slunečního svitu, ze kterého získáváme tento důležitý vitamin přirozeně. 

Paráda, takže se zase můžu ládovat vitaminy - i když samozřejmě se snažím jíst i hodně ovoce a zeleniny.


A tady je poslední dárek, ten jsem si ale vybrala už pár dní předtím. Přítel mi chtěl koupit knížku, ale vůbec nevěděl, jakou. Tak jsme spolu jeli do knihkupectví a já si vybrala právě tyto zápisky zvěrolékaře. Zvířecí příběhy mě vždycky pohladí na duši. Ještě dnes večer určitě začnu číst, moc se těším! 

Teď si užíváme pohodu a klid doma. Máme rozžhavená kamna, dřevo krásně praská. V televizi zrovna běží Sám doma. Ze všeho nejvíc jsem ráda, že jsme se tak hezky všichni sešli, a hlavně, že jsme zdraví. Protože nic není důležitějšího než pohoda, klid, rodina a láska.

Štědrý den jsme si užili parádně. Zítra a pozítří máme v plánu ještě další rodinné návštěvy, tak to bude trochu hektické, ale to vůbec nevadí.

Všem Vám chci popřát krásné vánoční svátky, pohodu, lásku, klid, a ať se Vám splní všechna přání. Doufám, že jste si užili také krásný a pohodový Štědrý den!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Žofka dostala krásný dáreček , je to zlatíčko . Svíčky jsou moc krásný a taky si nedovedu představit Vánoce bez knížky . Užívejte .

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné dárky, spokojenost čiší z celého povídání. Tak ať jsou spokojené i ty dny další.

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji pohodový poslední vánoční den.

    OdpovědětVymazat
  4. Přeju pěkný poslední sváteční den. Ať je stejně pěkný jako ty předchozí

    OdpovědětVymazat
  5. Eliss, měli jste krásné vánoce a doufám, že i další sváteční dny. Přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku.

    OdpovědětVymazat
  6. Měli jste určitě krásné Vánoce.Teď si ještě užij poslední dni roku,který odchází

    OdpovědětVymazat
  7. Měla jsi hezký Štědrý den :) To je krásné, jakou měla Žofka radost z ovečky, když ještě nebyla rozbalená :D Dostala jsi hezké dárečky :) Ferrore Rocher taky miluju :D <3 Některé svíčky jsou moc krásné, že je škoda je zapálit. Také je mám na výzdobu :) Na Štědrý den jsem měla být na kluzišti, ale byla obleva, takže to padlo. Byli jsme u babičky s dědou a pak se připravovali na večer. :) Tradičně jsme se koukali na Pelíšky.

    OdpovědětVymazat
  8. to je krásné, měli jste moc hezký Štědrý den :) ta svíčka ve tvaru ptáčka je doopravdy kouzelná, ale taky bych neměla to srdce ji zapálit :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js