Přeskočit na hlavní obsah

Nákup z online antikvariátu

 Měsíc září pro mě byl pracovně dost náročný. A tak jsem se rozhodla, že je potřeba udělat si zase pořádně velkou radost. Mou největší vášní jsou knížky, čtu denně alespoň pár stránek, pokud to čas dovolí. Minulý měsíc jsem si koupila dva tituly úplně nové, teď jsem se rozhodla dát šanci použitým knihám z antikvariátu. 

Vůbec mi nevadí, že knížku už četl někdo přede mnou, třeba několikrát. Nevadí mi pár odřenin na obálce, lehce zohýbané rohy, nebo jiná menší poškození. Hlavně že jsou na svém místě všechny stránky, a dá se číst. A navíc to v sobě nese punc tajemství - nikdy se neubráním přemýšlení, kolika rukama asi tato knížka už prošla? A proč se ji ten člověk rozhodl prodat? Nebavila ho četba, nebo chtěl naopak knížku předat dál, aby z ní měli radost i ostatní? Nebo má doma na knihy málo místa?

Naposledy jsem si objednávala knížky v červnu tohoto roku. Mám svůj oblíbený internetový e-shop 

online-antikvariat.cz. Tady jsem už objednávala knížky asi tak čtyřikrát, a vždycky jsem byla velice spokojená. Zásilka přišla včas, pěkně zabalená, a i s poštovným a balným se to cenově vyplatilo. Minulý týden ve čtvrtek jsem po dlouhém vybírání odeslala objednávku. Knížek je tam tolik, a tak moc bych si přála nějaký nafukovací byt, aby se mi tam všechny pohodlně vešly...

Nakonec jsem si vybrala sedm titulů, nejdražší knížka stála pětatřicet korun. Vyplnila jsem formulář s objednávkou, rozhodla jsem se pro dodání společnosti Zásilkovna, a to na pobočku městského Elektrocentra. Za chvíli jsem měla ve schránce email, že obchod objednávku v pořádku přijal, a byl tam také pěkně vypsaný seznam knih, které jsem si vybrala.


V pondělí mi přišel email, že balíček byl Zásilkovnou předán do přepravy. Tak jsem počítala s tím, že v úterý nebo ve středu by mohl být na pobočce.

A také ano. Včera kolem oběda mi pípla esemeska, že balíček je připraven k výdeji. To se mi zrovna hodilo, jelikož jsem v práci končila o něco dříve, a stihla jsem tak v pohodě autobus do města. Naštěstí Elektrocentrum není daleko, hned v uličce za nádražím, takže jsem spěchala, a za dvacet minut jsem už čekala na spoj zpátky domů.

Balíček stál celkem 245 korun, i s poplatkem za dobírku a za poštovné a balné. Poštovné a balné stálo 69 korun, což je v porovnáním s Českou poštou přijde o dvacet korun levněji, jestli jsou tedy aktuální informace, co jsem našla na internetu. Dvacka sice není tolik, ale přesto si myslím, že aktuálně má Česká pošta v Zásilkovně velkou konkurenci. Hlavně i co se rychlosti dodání týče.

Když jsem si balíček převzala, překvapilo mě, že byl docela malý. Přeci jen, sedm knížek není zase tak málo! Ale když jsem šla domů z autobusu, tak jsem musela uznat, že se po chvíli pěkně pronesl, zase tak lehoučký úplně nebyl.

Doma jsem hned balíček rozbalila. Krabice byla pěkně zabalená, olepená izolepou, bez známky nějakých poškození.


První pohled do balíčku po jeho otevření. Knížky byly zboku chráněné před poškozením starými letáky, co si pamatuji, tam ještě vloni tam bývala bublinková fólie, ale letos ji už přidávají jen k větším objednávkám, nebo ji vyřadili úplně z ekologických důvodů.


Letáků bylo docela dost, už jsem je stihla naházet do kamen...



Omlouvám se za kvalitu druhé fotky, připadá mi, že je lehce rozmazaná.


Můj výběr představuje čtenářský mišmaš. Pět detektivek, jeden společenský román, a jednu záhadologickou literaturu pojednávající o létající talířích.

Mám ve velké oblibě romány z nakladatelství Odeon. Někdy jsou složitější ke čtení a k pochopení, a chce to na ně mít tu správnou čtenářskou náladu. Moc se těším i na detektivku Zpěv v ráhnoví, recenze čtenářů na databázi knih jsou vesměs kladné, a tak trochu očekávám něco ve stylu Agathy Christie. 

S doručením, jednáním obchodu i stavem knih jsem spokojená. Už jsem vyklidila místo v knihovně, a těším se, až se k novým knížkám dostanu!

A co Vy? Také nakupuje v antikvariátech? Dáváte přednost těm kamenným, nebo také nakupujete z internetu? Dáváte rádi šanci použitým knihám? Znáte knihy z nakladatelství Odeon? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Zajímavý výběr. Těším se na recenze :) já si půjčuji hlavně v knihovně. Mám ve Wordu napsaný seznam asi 100 knížek, které mě zaujaly buď na internetu, nebo ve výloze. Vždycky si najdu, jestli nejsou v knihovně. Většinou ano, když ne (jde třeba o novinku), za pár měsíců se tam objeví. Jestli ne, přeji si je k Vánocům. Teď si jdu právě k seznamu sednout a sepsat, které knížky v knihovně nejsou a budu si je přát k Vánocům. Také se koukni do zmíněného antikvariátu. Díky za tip! Také mi vůbec nevadí, že někdo četl knížku přede mnou. Nedělá mi problém vzít si nějakou z knihobudky a na oplátku tam dát nějakou svou. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké knížky. Odeonky znám a sama ve své knihovně pár mám. Pokud jde o knížky z antikvariátů, ráda je zabydluju ve své knihovně. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Obcas neco koupim v antikvariatu, občas najdu nejaky poklad v knihobudce

    OdpovědětVymazat
  4. Obcas neco koupim v antikvariatu, občas najdu nejaky poklad v knihobudce

    OdpovědětVymazat
  5. Já když hledám něco v antikvariátech, tak používám:
    https://muj-antikvariat.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliss, to je dobře, že jsis udělala radost. Já chodím do knihovny, hlavně přes zimu. Občas si nějakou knížku taky v antikvariátu koupím, mám moc ráda papírové knihy, čtečce jsem nepřišla na chuť. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já si docela dost půjčuju v knihovně a občas swapuju knížky na FB v pražské swapovací knižní skupině. Swapování knížek mám ráda - uvolním si místo v knihovně od knížek, u kterých vím, že se k nim nebudu vracet a naopak si pořídím něco, co jsem nečetla

    OdpovědětVymazat
  8. Zatím si knihy půjčujeme v knihovně. Naše knihovnička je plná a knihovnu po rodičích jsme si něco rozebrali, něco si vzal knihomol zeť a část jsme nabídli zdarma k volnému rozebrání v naší městské knihovně. Těším se na recenze představených knih.

    OdpovědětVymazat
  9. V knihovně mám zatím jen knihy nové nebo poděděné, v antikvariátu jsem ještě žádnou knihu nekupovala. Ale protože bych si ráda pořídila jednu válečnou knihu, kterou jsem jako dítě milovala a kterou moje maminka nevědomky, co pro mě kniha znamená, předala dál, budu muset nakoupit tam.

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavé knížky.Také si občas objednám knížku z antikvariátu.
    Čtu denně,neumím si představit,že bych neměla nějakou rozečtenou knihu.Teď,jak jsem byla nemocná,tak jsem hlavně četla,ale knížky,které mám doma.Do knihovny se teprve chystám.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  11. Knížky si půjčuju v knihovně , což jsou vlastně taky když se to tak vezme použitý . I když mi nezůstanou a jdou dál . Přiznám se, že použitý knížky mi nevoní a právě ty rohy a třeba žlutý stránky mi dost vadí . Snažim se půjčovat novější vydání a když není, radši tu knížku ani nechci . Jsem na tohle dost citlivá a dá se říct, že se toho i štítím .

    OdpovědětVymazat
  12. přeji, ať se knihy líbí :) já ráda do antikvariátů chodím osobně a hledám různé poklady, naposledy jsem si koupila staré vydání Malého prince :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js