Přeskočit na hlavní obsah

Sobotní zajímavosti

 Na dnešek jsem si pro Vás připravila lehce netradiční článek. Na internetu a v časopisech jsem našla nejrůznější zajímavosti - taková rychlá fakta. Některé jsou bizarní, jiné úsměvné, další opravdu k zamyšlení. Posuďte sami!

1.) Lidé čtou z obrazovky o 25% pomaleji než z papíru

2.) Poslech hudby zlepšuje trávení a výkonnost při práci

3.) Prosopagnosie je nemoc, při které člověk nerozezná lidi podle tváře, v nejtěžším stadiu nemoci dokonce nepozná sám sebe v zrcadle. Někdy se nemoci říká též obličejová slepota

4.) Lidské oko váží asi 28 gramů



5.) Kočka má v každém uchu 32 svalů

6.) Pijavice má v každém segmentu těla jeden mozek, celkem jich má tedy 32

7.) Samice pásovce mohou ve stresových situacích pozdržet porod až o dva roky

8.) Cvrček má uši pod koleny

9.) V 19. století se využívaly miliony lidských mumií jako palivo do lokomotivy

10.) Existují červené banány


11.) Při běžných činnostech, jako je procházka či úklid, mrkáme 22krát za minutu. Když ale koukáme do obrazovky počítače, mrkneme jen osmkrát. Proto nás z delší práce u počítače tak bolí oči - sliznice v oku se rychleji vysušuje

12.) Okurky obsahují celých 95% vody, krom toho jsou ale zdrojem vlákniny, vitaminu C a E, a také betakarotenu. V okurkách je také cenná kyselina tartronová, která brání přeměně škrobů na tuky, takže okurka je účinným pomocníkem na hubnutí

13.) U lidí rozlišujeme čtyři rozdílné krevní skupiny. Pes jich má třináct, koně osm, a kočky mají tři.

14.) Pavouci dokáží vytvořit až sedm druhů vlákna, každé pro jiný účel.

15.) Arachnofobií - chorobným strachem z pavouků - trpí až čtvrtina populace. Častěji se vyskytuje u žen. Většina arachnofobiků má však paradoxně nutkání mít pavouka neustále na očích. Bojí se totiž, že by se mohl nečekaně objevit v jejich blízkosti. (S tím musím jen a jen souhlasit!)


To by bylo pro dnešní výběr sobotních zajímavostí vše. 

Doufám, že se Vám článek alespoň trochu líbil, a že jste se dozvěděli nějaké věci, o kterých jste třeba dosud neměli ani tušení!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Zajímavé věci.O některých jsem četla,některé jsou pro mě novinkou.O prosopagnosii jsem četla v souvislosti s Bradem Pittem,který se svěřil,že tou nemocí trpí.Vůbec jsem netušila,že něco takového existuje.Neumím si to vůbec představit.
    A že se u hudby lépe dělá mohu potvrdit.Skoro měsíc jsme pracovali na bytě a hudba u nás hrála celé dny a šlo nám to od ruky.
    Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, to jsem nevěděl, že jí trpý Brad Pitt. Je to zajímavé. Herectví je hodně o reakcích, které jsou často v obličejích. Příjde mi díky tomu zajímavé, že jako herec jí trpý. Je to hezkým důkazem, že i s hendikepem to neznamená, že by to člověk nemohl někam dotáhnout. :)

      Vymazat
  2. Představil jsem si, jak složité stroje musí asi být v ušní posilovně pro kočky :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujaly mě ty červené banány. Asi budou slaďoučké. Jinak opravdu zajímavé. Přeji Ti krásnou, pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké a zajímavé, díky. Někdy v téhle době bych chtěla mít mozek pod koleny, jak má cvrček uši...

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně zajímavostí. Arachnofobií a klaustrofobií trpí moje dcera. Červené banány bych chtěla vidět. Prosopagnosii znám také v souvislosti s B. Pittem. Okurky jsou dobré k hubnutí, což je fajn. Mám je ráda. Porovnání krevních skupin lidí a vybraných druhů zvířat je obohacující. A faktem je, že z obrazovky neumím číst, vyčerpává mě to a nevnímám tak obsah jako z knížky. Měj se. 🙂

    OdpovědětVymazat
  6. Ad 15) A já mám rok pavouka.
    Ad 10) Červené banány si kupuji v prodejně Virugna v Černé labuti - https://www.virunga.cz/kamenne-prodejny/

    OdpovědětVymazat
  7. Eliss, zdravím. Díky za zajímavosti, o něčem jsem nevěděla vůbec. Posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. některé věci jsem nevěděla :) je to opravdu zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  9. Červené banány jsem šel ukázat bratrovi, s tím že by ho to mohlo zaujmout a opravdu. Zaujalo ho to zaujalo. Jsem za to rád.

    Prosopagnosii jsem čistě náhodou znal. Jsem rád, že si můžu myslet, že nejsem hloupý. :D Sledoval jsem kdysi dokument na Spektrum, kde o něm mluvili. Četl jsem si komentáře a příjde mi zajímavé, že jí trpý Brad Pitt. Když pracuje s reakcemi v obličejích skrze hraní, tak to člověka zaujme.

    Nejvíce mě zaujalo topení mumiemi. To jsem tak rád, Eliss, že si mi tu informaci předala. Hned jsem si to zkopíroval, abych si vygooglil o to víc. Rád jsem to zjistil. Bez tebe bych to nevěděl. Díky!

    Vybrala si, Eliss, opravdu zajímavé věci, které jsem si rád přečetl. Ty hodně čteš. Já ne, tak jsem rád, že ty zajímavé věci si sepsala a i když já bych na některé z nich možná nepřišel, tak díky tobě jsem se ke mě dostali. Díky za sepsání.

    OdpovědětVymazat
  10. Musím řici, žes mě některými informacemi o podivnostech pobavila, dokonce až kroucením hlavy 😊

    OdpovědětVymazat
  11. To je super článek. Některé zajímavosti mě pobavily :) Červené banány už jsem jedla :)

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní zajímavosti! Nejvíce mě zaujalo držení plodu po dobu 2 let :O

    OdpovědětVymazat
  13. Bez hudby se neobejdeme. Manželka když vstane ráno, tak první pustí Frekvence1.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js