Přeskočit na hlavní obsah

Záhady na Google mapách

 Google Earth je novodobá podoba sousloví "cestovat prstem po mapě." I já jsem si před lety tuto internetovou aplikaci oblíbila, pár týdnů mě to chytlo, bavilo mě zobrazovat si na mapě různá cizokrajná místa na světě, podívat se na reálné obrázky z amerických prosluněných ulic, potulovat se po uličkách Prahy, a nebo se podívat, jak vlastně vypadají na internetu záběry z ulice, kde bydlím.

Milovníci paranormálních jevů a záhad mají díky Google Earth doslova o zábavu postaráno. Dle jejich tezí bylo totiž objeveno spoustu neznámých staveb, tajemných přírodních útvarů, či zvláštních úkazů v lesích.

Dnes se spolu na některé nejzajímavější případy podíváme!

Jako první je tu záhadná spirála u Rudého moře. Dílo o rozměrech bezmála sto tisíc metrů čtverečních se objevilo na mapách v roce 1997. Až o deset let později se ozvali její údajní tvůrci, Danae a Alexandra Stratou, a Stella Constantinides. Dle jejich tvrzení se má jednat o umělecké dílo, kterým chtěli uctít poušť a lidskou mysl.

Podle záhadologů však spirála představuje portál do jiné dimenze, a jejími tvůrci jsou mimozemské civilizace. Prý tomu napovídá i fakt, že spirála má být dobře viditelná z vesmíru, a je také matematicky přesně vytvořená - což trochu připomíná i slavné kruhy v obilí, že?

Upřímně, je mi divné to, že se tvůrci ozvali až za deset let, ale tady bych zásah mimozemské civilizace moc nehledala. Každopádně, jde o krásné a působivé dílo, a u Rudého moře vynikla spirála úžasně!


Ostrovů je na naší planetě požehnaně. Jen jeden se však může pyšnit tím, že je zobrazen na internetových mapách, v reálu však neexistuje!

V roce 2012 se skupinka australských vědců vydává prozkoumat ostrov Sandy Island v jižním Pacifiku, severně od Nové Kaledonie. Navigují je staré mapy, ve kterých se Sandy Island objevuje již od roku 1774. Mají s sebou i satelitní snímky a vytisknuté fotky z Google Earth, na kterých je ostrov jasně viditelný.

Má mít rozměry zhruba dvacet pět kilometrů na délku, a pět kilometrů na šířku.

Po příjezdu na místo určení ale čeká na průzkumníky šok. Ostrov nikde, naleznou jen širý oceán! 

"Na mapách i na Google Earth ostrov je, tak jsme se to vydali ověřit. Žádný ostrov tam nebyl, na místě je navíc hloubka asi 1 400 metrů, nemůže se tam tedy nic vynořovat. Je to opravdu bizarní." Toto jsou slova členky výpravy Marie Seton. 

Vědci poté přišli s tvrzením, že zakreslení Sandy Island  do starých námořnických map byla "lidská chyba." Jenže háček je v tom, že ostrov zakreslil do mapy James Cook, světoznámý cestovatel, který díky svým schopnostem pomohl vymazat z mapy tři neexistující ostrovy, jejichž objeven si připsali prospěcháři kvůli slávě a penězům.

Proč by Cook zapisoval do map neexistující ostrov? Byl by to z jeho strany dost krutý žert...

Ani chyba v nákresu starých map však nevysvětluje to, že se Sandy Island objevil na internetových mapách, a na satelitních snímcích! Díky svým rozměrům se přeci ostrov nemohl znenadání propadnou do země...

Osobně nevím, co si o tom myslet. Je to celé divné, a nesedí ani teorie, že by se jednalo o vtip. Přikládám fotku ostrova z internetových map, ale je tam vidět dost nezřetelně...




Je celkem přirozené, že lidská představivost mnohdy vidí v různých objektech lidské či zvířecí obličeje. Často také vidím v mracích tvary či obličeje zvířat, případně domýšlím, co by to tak asi mohlo být...

Horská oblast v Kanadě, ve státě Alberta, má podle mnohých lidí svého strážce. Guardian Badlands je zvláštní skalní útvar, podle vědců vzniklý přirozenou erozí půdy. Spoustě lidem ale připomíná tvář indiánského náčelníka s čelenkou, a satelitní snímky jim opravdu dávají za pravdu...

Původní obyvatelé věří, že útvar nevznikl náhodou, ale má za úkol ochraňovat indiánské obyvatelstvo před ničivým vlivem bílého muže. Smutně kuriózní je fakt, že útvar dostal inovaci v podobě "sluchátek" - silnice vedoucí k ropnému vrtu se protíná přímo se strážcovým uchem...


Ta podoba je opravdu až děsivá, a jestli skalní útvar vznikl náhodou, tak je to opravdu mimořádná náhoda. Ve své fantazii vidím ještě vpravo za indiánem hlídacího psa... Působivé, nemyslíte?

Planinu Nazca a její slavné "obrázkové letiště" zná snad každý. Méně lidí už ale ví, že podobné geoglyfické obrazce leží i v severním Kazachstánu!

Dle odhadů vědců jsou obrazce staré více než 2 000 let, a mají různé geometrické útvary. Některé byly původně vytvořené ze dřeva, většina je však z hlíny. Dokonce mezi nimi můžeme najít obří svastiku!

Svastiku má většina lidí spojenou s vládou Adolfa Hitlera, který tento symbol odporně zneužil ve prospěch své strany hlásající zlo. Ale jedná se o náboženský symbol používaný v budhismu, hinduismu, ale také křesťanství. Je používána i některými domorodými kmeny Indiánů.


Pěkné video k záhadám na Google Earth jsem našla i na YouTube. Je pěkně zpracované, a přehledně je tam vysvětlena i záhada zmizení Sandy Island.


A co Vy? Znáte mapy Google Earth? Prohlížíte si také rádi internetové mapy? Zaujala Vás některá z fotek? Co vidíte ve fotce domnělého indiánského náčelníka Vy? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný poslední srpnový den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Mně to na televizi nejde už je zastaralá. Nemohu si tedy prohlédnout Křetické vinohrady, o kterých náš pan místostarosta pořád pouští písničku v rozhlase. V každém případě je taková služba užitečná. Můžeš se projít ulicemi měst a vesknic, když něco hledáš a nebo jen tak. Ale snímky nejsou nijak aktuální. To vozítko s kamerama naší ulicí projíždělo mnohokrát, ale pořád před našim domem bylo staré panorama s traktorem, který stínil předzahrádku s citroníky a dřevořezbami. Jsem rád, že už je ti lépe. Druhý článek ani neotevírám, politika mě nezajímá.

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, moc hezky zpracované. Je zajímavé, co lze nalézt za záhady a zvláštní obrazce.

    OdpovědětVymazat
  3. Kazdopadne ten neexistujici odtrov ze datelitnich dnimku je docela darda...

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná bývávala doba, když kartografové psávali do map "Hic sunt leones"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U zmizelého ostrova je dokonce možné říct: "Zde byli lvi, kteří se nejspíš utopili."

      Vymazat
  5. Mapy já miluju.Mám to asi po tatínkovi,který na ně zaznamenával turistické cesty u nás v Českém ráji.O těch záhadách jsem četla.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  6. neexistující ostrov... jak se tam dostal? to je vážně zajímavé :) po pravdě takto do map nekoukám, nenapadlo mne, že je tam tolik zajímavých věcí :)

    OdpovědětVymazat
  7. S Google Earth zatím nemám zkušenost. Jak, tak čtu, zní to všechno zajímavě. Až budu mít čas, budu muset zkusit taky něco vyhledat. Stále jsem zaneprázdněná.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně se mi to četlo, díky za to. Sama to nevyhledávám, ale ráda to přijímám. Krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js