Přeskočit na hlavní obsah

Kdo je opravdový lídr?

 Dnes jsem při otevření poštovní schránky zjistila, že politická kampaň ke komunálním volbám započala. Vypadl na mě letáček jedné nejmenované politické strany, s usměvavým předsedou a v krásném barevném provedení.

Letáček je vyvedený na krásném, lesklém papíře, obsahuje typická předvolební hesla, jako každodenní poctivá práce, řešení problémů věcně, konstruktivně, bez ideologických klišé... Je to už taková tradice, že vždy před volbami politici opráší své sliby, slibují řešení všech možných i nemožných krizí, přinášejí zaručené recepty na to, jak by to celé zvládli oni, a úplně nejlepší jsou v kritizování aktuálních vládních představitelů.




Od svých osmnácti let jsem byla u každých voleb. Ať už to bylo do parlamentu, senátu, či výběr hlavy státu, vždy jsem využila svého volebního práva. Připadá mi to důležité, jsem ráda, že můžu jít k volbám, vhodit volební lístek do urny a mít alespoň trochu pocit, že i můj hlas něco ovlivní. Asi je to trochu naivní, já vím. 

Politickou situaci sleduji ve zprávách, pročítám si zprávy na internetu, a upřímně, jsem ze současné vlády a jejího nehorázného diletantství zděšena. Současný pan premiér mi připomíná loutkovou figurku bez vlastního názoru, bez emocí.

Nepůsobí na mě jako člověk vůbec důvěryhodně. Mám dojem, že nemá na nic pořádný názor, papouškuje dokola pár naučených frází. Nezlobte se na mě za to, co teď napíši, ale dle mého má tak trochu i rysy psychopata. A to hlavně i proto, že je to jedinec naprosto bez emocí - v jeho úsměvu, smíchu, ani slovech smutku nevidím nic upřímného, žádné takové to opravdové procítění.

A premiér by měl přeci být solidární s občany a umět se vcítit do jejich problémů, ne?

Spousta lidí, i z mého okolí, nadávala na Babiše, na to, jaký je to tunelář a že si nakradl miliardy, a kupuje si občany přidáváním na důchodech, a tak. Setkala jsem se s tímto názorem i u svých vrstevníků. Hlavně mě zaujal tento názor:

"Je mi jedno, kdo tam bude, hlavně když to nebude Babiš! Ten musí jít pryč, chce to změnu!"

Tak tedy, změna opravdu nastala. Babiš už není premiérem, místo něj je ve své funkci Fiala. Vidíte někde tu změnu k lepšímu? Já tedy ne. Neříkám, že Babiš je kdovíjaký perfektní člověk. Určitě i on má nějaké škraloupy, ale sama za sebe jsem měla vždy pocit, že myslí na lidi. Na důchodce, na podnikatele postižené vlnami pandemie (ač o tom by se dalo jistě dlouho polemizovat), a působil na mě tak nějak normálně.

Jeho vystupování mi přišlo takové lidské, rozhodně se nechoval jako nějaký mluvící robot. Nikdy jsem Babiše a ani stranu ANO nevolila, přesto bych byla v současné chvíli raději, kdyby byl ve vládě on.

Bohužel mi nepřijde vláda kompetentní ani k řešení energetické krize, zejména je tu problém s plynem, jeho vysokou cenou a také s tím, že vůbec není jisté, zda bude pro každého na zimu dost tepla. To už opravdu není legrace.

A paní předsedkyně Pekarová Adamová radí lidem, ať si doma sníží teplotu vytápění, a vezmou si k televizi večer dva svetry. Jako vážně mi volený zástupce lidu bude jako řešení energetické krize nabízet to, ať se více obléknu?! Na tohle se hodí krásně hláška, která se ujala na sociálních sítích: Vypni si topení, posílíš mír!


Bohužel, pokud by nastal konec dodávek plynu do České republiky, nemyslím, že jsme na to připraveni. Lidé v panelácích, kteří mají vytápění na plyn, nemají možnost topit si dřevem či uhlím, nemocnice, pekárny, školy, ti všichni jsou závislí na plynu.

Nám se doma před třemi lety porouchal plynový kotel. Nedali jsme jej opravit nejprve proto, že jsme na to tehdy zkrátka s přítelem neměli finance. Teď by finance byly, ale není potřeba. Bydlíme v činžáku, topíme si dřevem, buď štípaným, nebo briketami. Na plynu jen vaříme, a naše spotřeba je celoročně nízká, letos jsme měli na plynu přeplatek sedm tisíc. 

Já osobně bych teplo z plynu nevyměnila za naše krbová kamna, to teplo je úplně jinde. Letos byl ale velký problém dřevo sehnat, naštěstí nám už vysychá ve sklepě, a na topnou sezonu jsme připraveni. Jsem opravdu ráda, že nejsme doma na plynu tak závislí - v případě nouze se dá uvařit i na kamnech, sice za trochu bojových podmínek, ale jde to. Když jsou hodně rozpálená kamna tak si dáváme ohřát vodu v konvičce na kávu nebo čaj, sice to déle trvá, ale dá se na to zvyknout.

Myslím, že opravdová energetická krize ještě přijde, a budeme se opravdu všichni moc divit...

Za mě tedy není současný pan premiér lídr, který by měl vést naši zemi. Nemám představu, kdo by jej měl nahradit, ale ODS pro mě není volba. Nevím, kdo dokáže naši zemi vyvést z krize. Chystám se ale k volbám, i když jsou jen komunální. Už roky volím sice menší stranu, zato s konzistentními postoji a názory.

Budu ráda za Vaše názory a postřehy v komentářích! Je pro Vás nějaký současný politik ten pravý lídr? Přeji krásný slunečný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Souhlasím s Tebou. Jsi velice rozumné děvče a díváš se na vše střízlivýma očima a to je nejdůležitější. Mně docela štve, že všichni koukají na Babiše jako na zloděje, ale kdyby nekoupil v prívatizaci Olmu, Kostelecké uzeniny a Vodňanskou drůbež, tak tyto podniky šly do krachu. On je zachoval, investoval tam, zaměstnává stovky lidí. Všichni zemědělci mají nároky na dotace, proč by je neměl mít také, když se pole obdělávají a sklízí. Myslím, že je to všechno jen závist, která podporuje nenávist. Kdyby to zprivatizovali cizinci, tak tyto podniky už dávno nejsou...Ona totiž tak špatně dopadla většina podniků tady. Díky privatizaci zahraničních investorů se do pěti let přesunula výroba do zahraničí a podniky byly zrušeny a některé továrny už byly i zbourány. Vůbec netuším, kdo u nás bude kandidovat. Jsem z toho všeho znechucená a mezi lidmi naší - seniorské generace už mnohokrát zaznělo: " Zlaté časy, kdy byly ceny stálé a státní rozpočet v plusu. "...Při privatizaci se vše rozkradlo a teď to máme. Vždyť i ty zásobníky plynu, které se teď sice s části naplnily, tak patří zahraničním soukromým firmám!!! To člověku hlava nebere, jak je náš národ plný "chytráků", kteří jsou schopní pro vlastní sobecké zbohatnutí, celý národ zruinovat!
    Měj se moc pěkně a hlavně se opatruj.

    OdpovědětVymazat
  2. Hodnotím tvůj článek jako velmi vyzrálý a moudrý. Jako bych to napsal já sám.

    OdpovědětVymazat
  3. Ať už by byla v čele našeho státu jakákoli strana, nebo v budoucnu bude, vždy bude řešit komplikovanou situaci, která se za jedno funkční období stejně nevyřeší. Aktuálním problémem hlavně je, že se téměř vše zde vyrobené prodává do zahraničí, a následně nakupuje za draho, aby se mohlo prodávat zde. Od elektřiny až po každodenní plodiny. Kdyby se vše neprodalo (jak také píše Jára D.), byli bychom dnes v jiné situaci a mnohem soběstačnější. Ale co říct, snažím se být pozitivní a doufat, že se brzo něco zlomí a bude nám tady líp :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec nejde o to, kdo je premiér, jde o to, že za posledních patnáct let se nejen z politiky ale i ze života vytratila morálka a úcta jeden k druhému.
    A nikdy nevěř politikovi, který skoupil většinu médií.

    OdpovědětVymazat
  5. Přiznám se, že v mnoha ohledech jsem na tom podobně, zsnažím se orientovat, byla jsem volit, kdkyoliv to šlo. Vím, že už před minulými volbami mě strašně rozčilovalo, že prakticky jediným slibem všech politckých stran bylo "sesadíme Babiše". Ale co za význam má takový slib? Co mě jako voliči tento slib řekne? Bylo až smutné, že toto byl vlastně hlavní "tahák" většiny kampaní. A když vidím, které loutky se dostaly k moci teď....škoda mluvit.
    Najde-li se lídr, těžko říct. Kolikrát si říkám, že jakmile se najde někdo, kdo se bude chtít pustit do oceánu mezi žraloky, otázkou je zda ho to semele, nebo nezapomene na ideály, s kterými tam jde.
    Bude hůř, ale pořád nám nezbývá, než doufat, že bude lépe. Když blaničtí rytíři vydrželi dodnes, tak ještě nemůže být tak zle :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js